Ruttes lonenrevolutie

COLUMN - Afgelopen vrijdag op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad, n.a.v. kabinetsvoorstel een permanente commissie die gaat adviseren over de salarissen van politici (op Internetconsulatie kun je er op reageren) .

Borgman (Radio 1): “Meneer Rutte, wat is er mis met de beloning voor politici?
Rutte: “Nou, ik verdien een waanzinnig salaris. En ik ben heel tevreden.”

Afgelopen zaterdag op het VVD-congres:
Rutte: “De winst klotst ­tegen de plinten, maar alleen de ­lonen van topmannen stijgen. De cao-lonen gaan onvoldoende omhoog en dat is niet acceptabel.”

Er zijn niet eens verkiezingen op komst en toch campagneretoriek? Laten we niet al te schamper doen en blij zijn dat Rutte het licht heeft gezien. Want hij heeft wel een punt.

Het is politiek onverstandig de beloningen voor politici, met name die van kabinetsleden, burgemeesters en commissarissen der Koning te verhogen. Daar krijg je gegarandeerd gedonder van op de sociale media, zoals Rutte op de persconferentie voorspelde.

En dan die topbeloningen in het bedrijfsleven. Een paar voorbeelden. Het is slechts een miniem deel van de dik betaalde ceo’s, maar stel dat alleen al de zeven hieronder vermelde bobo’s net zoveel zouden gaan verdienen als een minister(-president)?

Wat ze dan gezamenlijk inleveren staat gelijk aan 3039 minimumlonen of 1657 modale lonen. Je kan er ook 359 ministers van betalen, dus dan hebben een voor jaren een ‘gratis’ kabinet.

Maar ja, privaatgeld hè, Rutte is te weinig communist om dat te vorderen voor het algemeen belang.

Kijk en vergelijk en trek uw conclusies. Beloningen van politici omhoog of niet? Hoogste tijd dat de private topverdieners over de brug komen?

© Sargasso Diverse beloningen - salarissen 2019

 1. 1

  Commentaar van het FD (€): Rutte’s oproep aan het bedrijfsleven is een ‘faux pas. Een premier kan het bedrijfsleven geen aanwijzing geven de lonen te verhogen. Lonen komen tot stand in overleg tussen werkgevers en werknemers….Dat de premier dan ook nog het bedrijfsleven dreigt een toegezegde belastingverlichting te onthouden als hogere lonen uitblijven, gaat helemaal ver.’

  Rutte wijkt af van de opdracht die hij als VVD-premier van het bedrijfsleven heeft: faciliteer ons zo veel mogelijk en laat ons verder met rust.

 2. 2

  Foutje in tabel? Bij Raadslid kleinste gemeenten

  CEO Shell…..55.068 per dag, goeie genade….dan werk je toch 2 jaar en dan hoppa; rentenieren en ga wat nuttigs doen; dagje of twee beetje op hogeschool les geven, dagje gratis bestuurswerk bij verenigingen, dagje oppassen op de kleinkinderen etc. ofzo. maar goed met die mentaliteit zal je ook wel niet op zo een plek terecht komen :).

 3. 3

  Ondertussen wordt de vennootschapsbelasting de komende jaren verder verlaagd. Rutte’s VVD wordt steeds populistischer.

  Maar goed, het lijkt er in ieder geval op dat het imago van de VVD steeds beter aansluit bij hun gedrag. Ik hoop dat ze worden gemarginaliseerd bij de volgende verkiezingen.

 4. 4

  @3: Dat hoop ik ook, maar het ideaal van de door de VVD gepropageerde zelfredzaamheid wordt door veel kiezers bij zichzelf nogal overschat, of is -mede dankzij die VVD- financieel gezien zelfs schier onmogelijk.
  Waardoor die sukkels dus tegen hun eigen interesse in stemmen. Als het geen VVD is, dan wel een ander schadelijk stel kloothommels.

  (Nee, ik moet me niet kwaad maken, het wordt vandaag veel te warm.)

 5. 5

  @2: Waarom zou je twee jaar werken als je in één jaar (ook na belasting) al meer verdient dan je in een leven zou kunnen uitgeven (tenzij je rare dingen gaat doen). Die man (altijd) verdientkrijgt in een maand meer dan 75% van de wereldbevolking in hun hele leven.

 6. 6

  @0
  Rutte verbindt de salarissen voor openbare functies niet aan salarissen in de publieke sector. Zijn opmerking over de nieuwe commissie staat (voor hem) los van zijn opmerkingen over dat de cao-lonen onvoldoende stijgen. Dat jij dit verbindt is prima, al zij het enigszins afgunstig (maar dat mag ook).

  Wat betreft Rutte’s opmerking over de cao-lonen: nu zie ik Rutte niet als iemand van de trickle-down onzin. Hij ziet zichzelf als klassiek liberaal in een moderne tijd. Ik denk dan ook dat hij van mening is dat overheidsingrijpen pas mag als de vrije markt faalt. Volgens nattevingerwetenschap zou de vrije markt, in tijden van een krappe arbeidsmarkt (veel vraag naar werk(nemers), weinig aanbod), zoals nu, moeten reageren door hogere lonen, en daarmee ook hogere cao-lonen. Dat dat niet of onvoldoende gebeurt is dus falen, Rutte dreigt dan ook met ingrijpen om dat herstellen (via afzien van verlaging vpb): bedrijven gaan direct of indirect (via vpb via de staat) alsnog betalen voor de winsten die ze verdienen met oneerlijk gedrag tegen hun werknemers. Óf bedrijven schrikken terug voor het afzien van vpb-verlaging en gaan hoger belonen, of ze doen dat niet, en de vpb-verlaging is van de baan.

  Rutte moet eigenlijk bedrijven niet zien als morele actoren: als ze extra geld kunnen verdienen over de ruggen van hun werknemers, dan doen ze dat. En men zou zelfs kunnen zeggen dat het marktfalen deels een gevolg is van (oneerlijk) overheidsingrijpen: de VVD gaat immers netjes op de schoot van het bedrijfsleven zitten, en speelt (met Rutte) vervolgens de vermoorde onschuld als blijkt dat dat gevolgen heeft.

 7. 7

  Wat mij betreft mogen de lonen van Nederlandse politici inmiddels wel weer omhoog, dat is al lang niet gebeurd en het gat met de private sector moet niet te groot worden. Ook meer ondersteuning voor kamerleden zou overwogen moeten worden, die is in Nederland heel weinig

 8. 8

  Er komen wel degelijk verkiezingen aan. Verkiezing voor top posities in Europa. En daarom moet Rutte zijn sociale gezicht even laten zien, om meer medestanders te krijgen.

  Want met de Europese Verkiezingen hebben de Linkse Partijen toch een aardig deel van de zetels gekregen.

 9. 9

  @8
  Leuk, maar wie van ons, wie van het VVD-congres heeft daar een stem voor? De eerstvolgende verkiezing waar de rest van Nederland een stem heeft, is sowieso de Tweede Kamerverkiezingen van (op zijn laatst) 2021. Gemeenteraad: 2022, PS & Waterschap: 2023, Europees: 2024. Rutte kan sowieso een jaar lang zijn gang gaan en uitspraken doen die tegen 2021 alweer vergeten zijn. Voor die paar mensen die het wél belangrijk vinden wie er op die EU-topposities komen, maar er niet voor kunnen stemmen, gaat Rutte echt geen praatje houden.

  @7
  Eens, al zou ik eerder een uitbreiding van (o.a.) de Tweede Kamer zien. Nederland doet het qua vertegenwoordigers per aantal inwoners bijzonder slecht.

 10. 10

  De Lonen stegen wel degelijk, maar de grijpgrage overheid heeft dat grotendeels teniet gedaan. “Daar komt bij dat de belastingdruk in Nederland al jarenlang stelselmatig stijgt, zegt hoogleraar Koen Caminada van de Universiteit Leiden. De inkomensstijging van de helft van werkend Nederland is ‘geheel wegbelast’, zegt hij.”

  https://www.nu.nl/economie/5940891/economen-voorspelling-koopkracht-moet-worden-bijgesteld.html

  En we zijn er nog lang niet, Carla Schouten vindt ons voedsel te goedkoop, het moet allemaal nog groener en duurder:

  https://www.ad.nl/politiek/minister-eten-is-te-goedkoop~acdb8aac/

  Om dat te verhullen worden we o.a. bewust voorgelogen over de stijging van de energierekening:

  https://www.nu.nl/politiek/5941689/ministerie-rekende-bewust-met-te-lage-stijging-energiekosten.html

  Dat de lonen minder hard stijgen is volgens economen volkomen verklaarbaar:

  „Er is weinig economische groei geweest en daardoor was er ook weinig te verdelen. Tweede oorzaak: er gaat meer geld naar onder meer de zorg en daardoor gaan de premies omhoog. Drie: er gaat meer geld naar pensioen. Vier: en we lossen staatsschuld af.” Opgeteld nemen de collectieve lasten alleen maar toe.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/236202642/rutte-en-werkgevers-wijzen-naar-elkaar-bij-tegenvallende-koopkracht

  En dan moet de grote klap van de energietransitie nog grotendeels komen. In plaats van de bedrijven de schuld te geven kan Rutte beter zijn eigen uitgaven in de hand houden. Minder beloven aan mooie linkse beloftes aan de coalitiepartners en weer ouderwets de hand op de knip.

 11. 11

  Tja bedelaar Rutte van kabinet list en bedrog wil even scoren bij zijn linkse vriendjes. De werkende uitgeknepen, zeg maar 1000 erbij aan belastingen, niet meer mogelijk om er nog meer uit te persen zonder voedselbanktaferelen en op zoek naar nog meer geld voor linkse hobbies. Dit is zijn manier om indirect nog meer belasting binnen te graaien. Hogere lonen = meer belasting. In ieder geval is duidelijk dat de belastingen voor de werkenden niet worden verlaagd. Wat ik bijzonder vind is zeuren om extra loon bij de werkgevers in de vrije sector maar de overheid zelf verhoogd de lonen toch ook niet met tig procenten? Nee andermans geld uitgeven zoals we linkse Rutte kennen.

 12. 13

  @11: iemand die Rutte als links bestempeld heeft echt geen idee waar ie over praat. Iedereen heeft een mening, maar niet iedereens mening is waardevol.

 13. 14

  @13: Is gewoon het standaard onderbuikriedeletje. En de auto. En de werkende man, de hoeksteen van de samenleving, mag helemaal niets meer. En dat is de schuld van links, de homo’s, de buitenlanders en de politiek.

  Inspiratie als je ook zo leuk wilt reaguren hier – https://www.facebook.com/BozeWitteMan/ (gratis, want we betalen al genoeg in dit land! )

 14. 15

  @9 het is ook niet bedoeld voor het VVD congres of voor de Nederlander. Rutte weet donders goed dat van zijn hele speech, zo’n uitspraak opgepikt gaat worden door de media. Dit was bedoeld voor de buhne, niet zijnde VVD of de Nederlandse Kiezer

  Hij moest als persoon een iets socialer gezicht krijgen in Europa. Zodat diegenen die daadwerkelijk gaan over de benoemingen, hem socialer beschouwen dan vorige week.

 15. 17

  @15

  Hij moest als persoon een iets socialer gezicht krijgen in Europa. Zodat diegenen die daadwerkelijk gaan over de benoemingen, hem socialer beschouwen dan vorige week.

  Ja, maar met welk doel dan? Eerder zeg je:

  om meer medestanders te krijgen. Want met de Europese Verkiezingen hebben de Linkse Partijen toch een aardig deel van de zetels gekregen.

  Misschien ben ik traag in dezen en moet je het uitstippelen, maar waarvoor heeft hij medestanders nodig? Wil hij zichzelf of een andere VVD’er benoemd zien als commissaris, of wil hij in Europa beleid doordrukken? En is het EP volgens jou dan echt zo goedgelovig?

  @16
  Nice. Al is volgens mij de Wealth of Nations toch wel meervoudig uitlegbaar dan als hardcore vrije-marktdenken, maar goed, de bijbel is ook meervoudig uitlegbaar.

 16. 19

  @17 Tijd zal het leren. Er gaan heel wat leuke baantjes vergeven worden de komende maanden in Europa. Europese Commissie is daar een onderdeel van.

  En het EP zal die benoemingen moeten goedkeuren.