Op oudejaarsdag voorspelden we hier: 2016 wordt, meer dan 2015, het jaar van “Rutte repareert”. We gaven een overzicht van maatregelen die het kabinet in 2015 moest nemen om onzorgvuldigheden en schade weg te werken, die door haar wetgeving is veroorzaakt. Het lijstje bleek niet helemaal compleet, dus komen we er nu op terug.

Na een valse start in 2012, een onderhandeling hier, een akkoordje daar, is dit kabinet toch nog aan regeren toegekomen. Snode plannen werden wetten en het land moest er mee aan de slag. Of het nou lag aan de ambitieuze ijver, de haast om daden te stellen of louter dommigheid, een aantal wetten pakten zo slecht uit dat het kabinet reparatiemaatregelen moest treffen.

Het duurt altijd even voor de gevolgen van een wet merkbaar zijn, dus de herstelwerkzaamheden begonnen voor sommige doelgroepen wat aan de late kant. We zetten de complete lijst, vanaf 2013,  op een rij.

2013

18 september
Minister Asscher repareert het partnerbegrip kinderopvangtoeslag,
Door een aanpassing in het fiscaal partnerbegrip en het partnerbegrip voor de toeslagen vanaf 2012 wordt een in huis genomen ouder toeslagpartner van een alleenstaande ouder. Indien de inwonende (hulpbehoevende) ouder niet meer voldoet aan de arbeidseis, kan dit voor de alleenstaande ouder tot gevolg hebben dat het recht op een kinderopvangtoeslag vervalt. Op verzoek van de Tweede Kamer is besloten tot een wetswijziging, die per 1 januari 2014 en met terugwerkende kracht over 2012 en 2013 dit probleem oplost.

2014

17 oktober
Dijksma repareert bezuiniging groen onderwijs.

21 oktober
Asscher repareert het lek in de regels voor asbestsaneerders, zodat maatregelen getroffen kunnen worden tegen malafide bedrijven die doorgaan onder andere naam, nadat hun certificaat is is ingetrokken.

2015

24 februari
Asscher corrigeert negatief effect transitievergoeding.
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) komt met een overgangsregeling om een negatief bijeffect van de transitievergoeding te corrigeren. De transitievergoeding verving per 1 juli 2015 de ontslagvergoeding en wordt bepaald aan de hand van het aantal dienstjaren. Ten gevolge van een fout in Asschers wet zouden met name seizoenswerkers gedupeerd raken en zouden er vee meer werknemers onder de regeling vallen dan waar werkgevers op konden anticiperen.

8 juni
Eerst de culturele sector slopen, en nu weer investeren. Minister Jet Bussemaker gaat jaarlijks 18,6 miljoen extra steken in de culturele sector.

9 juni
Het kabinet gaat een dreigend financieel gat in de wijkverpleging repareren.

11 juni
In het wetsvoorstel Fiscale Verzamelwet 2015 herstelt het kabinet ook een fout in de wijzigingen die voor het jaar 2016 al zijn aangenomen. Het nihiltarief van de mrb geldt hierdoor straks niet alleen voor elektrische personenauto’s maar ook voor elektrische bestelauto’s en motorfietsen.

18 september
Asscher repareert “problemen” in nieuwe wet Werk en Zekerheid, waardoor voor een paar groepen Nederlanders  de werkloosheidsuitkering hogerkan  gaan uitvallen.

13 november
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) maakt een einde aan de ouderbijdrage voor jeugdhulp.

20 november
Het kabinet maakt structureel rond de 50 miljoen euro vrij om de wetsvoorstellen verhoging griffierechten en eigen bijdrage gedetineerden in te trekken.

25 november
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) stelt € 20 miljoen extra beschikbaar om te voorkomen dat wachtlijsten voor het eerstelijns verblijf ontstaan.

27 november
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid versoepelt de regels voor de uitvoering van de Participatiewet.

4 december
Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten om de premie voor wanbetalers van de zorgverzekering te verlagen.

10 december
Staatssecretaris Martin van Rijn (hé, daar heb je ‘m weer!) had eerder al gemeld 15 en 20 miljoen euro uit te trekken om zieken en gehandicapten te compenseren voor de opgelopen schade ten gevolge van de chaos rond het persoonsgebonden budget, maar nu gaat-ie er echt tegenaan. “Er is al veel hersteld, maar we zijn er nog niet”, sprak de schuldbewuste staatsecretaris.

22 december
Met het Belastingplan 2016 repareert het kabinet de koopkracht voor een aantal groepen werkenden.

Natuurlijk zullen zwartkijkers zeggen dat het kabinet met al deze reparaties een voorschot neemt op de verkiezingen in maart 2017. Hopelijk hebben de kiezers tegen die tijd door dat er wel erg weinig is gerepareerd.

Mist u een reparatie? Gooi het in de reacties.

Reacties (7)

#1 Sjap

Het ligt niet aan haast, ijver of dommigheid. Het is gewoon normaal zoals je zelf al zegt duurt het even voordat je ziet hoe wetgeving in de praktijk uitpakt. Het leven is 1 grote reparatie.

 • Volgende discussie
#2 9″ Nails

@1: ik denk dat het toch eerder komt door te slecht doordachte wetgeving te gehaast er door te drukken. Van een heleboel maatregelen werd al door diverse experts voorspeld wat de gevolgen zouden zijn, waarop het kabinet vond dat dat overtrokken was. Dan werden de maatregelen ingevoerd en, verrassing, de voorspellingen van de experts kwamen uit. Dat is niet te wijten aan hoe de wet in de praktijk uitvalt, maar aan slecht ontworpen wetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Toko Senang

@2: wat dan wel weer opvalt dat de experts alleen van zich laten horen als ze gelijk kregen achteraf. Experts die ongelijk kregen blijven vaak stil.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

Rutte repareert:

Een reparateur/klusjesman van de “firma List & Bedrog zou bij mij van z’n leven niet over de vloer komen.

Wel sneu, dat (niet)/stemmers van Nederland dit min of meer over zich zelf hebben afgeroepen.

@1:

Het ligt niet aan haast, ijver of dommigheid.

Die ijver ben ik met je een.
Dommigheid zou ik vervangen door stupiditeit:
Veel van die wetgeving is er ondanks vele waarschuwingen doorgejast.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ed

We leven dankzij Rutten en zijn Vluchtelingenbeleid al een paar jaar in een Europa waarin mensen hun paspoort in nederland wordt afgepakt terwijl ze zich ergens anders in de EU gewoon weer als nieuweling en vluchteling kunnen aanmelden .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Noortje

Ik blijf de plusjes serieus missen, maar bij sommige comments zouden de minnetjes wat mij betreft ook weer mogen verschijnen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie