Als het einde van het jaar in zicht komt, worden de meest uiteenlopende lijstjes opgemaakt. Het lijstje dat wij u vandaag aanbieden, hebben we nog nergens gezien.

Het gaat om een ander einde, namelijk 2016 zelf. Dat wordt het laatste jaar dat Rutte II nog de puntjes op de i kan zetten. Zoals vaker gebeurt bij kabinetten die de finish zien aankomen, worden er wat kadootjes uitgedeeld. Wie herinnert zich niet het “ zoet na het zuur” van Balkenende?

Ook dit kabinet is niet vies van het voormasseren van de kiezers, getuige het recente belastingplan dat een belastingverlaging van vijf miljard euro belooft voor werknemers en werkgevers. Het lijkt de laatste maatregel te zijn van een jaar waar Rutte II al eerder douceurtjes uitdeelde.

Schone schijn! Er is niets meer en niets minder aan de hand dan dat Rutte II wat reparatiewerkzaamheden uitvoert op wat eerder zo hartstochtelijk is afgebroken of faliekant is misgelopen. In 2013 zei Rutte: “Er is niets mis met dit land wat we niet kunnen repareren”.

Die uitspraak indachtig presenteren wij, op de drempel van de tijd, het jaaroverzicht “Rutte repareert”.

8 juni
Eerst de culturele sector slopen, en nu weer investeren. Minister Jet Bussemaker gaat jaarlijks 18,6 miljoen extra steken in de culturele sector.

9 juni
Het kabinet gaat een dreigend financieel gat in de wijkverpleging repareren.

13 november
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) maakt een einde aan de ouderbijdrage voor jeugdhulp.

20 november
Het kabinet maakt structureel rond de 50 miljoen euro vrij om de wetsvoorstellen verhoging griffierechten en eigen bijdrage gedetineerden in te trekken.

25 november
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) stelt € 20 miljoen extra beschikbaar om te voorkomen dat wachtlijsten voor het eerstelijns verblijf ontstaan.

27 november
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid versoepelt de regels voor de uitvoering van de Participatiewet.

4 december
Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten om de premie voor wanbetalers van de zorgverzekering te verlagen.

10 december 2015
Staatssecretaris Martin van Rijn (hé, daar heb je ‘m weer!) had eerder al gemeld 15 en 20 miljoen euro uit te trekken om zieken en gehandicapten te compenseren voor de opgelopen schade ten gevolge van de chaos rond het persoonsgebonden budget, maar nu gaat-ie er echt tegenaan. “Er is al veel hersteld, maar we zijn er nog niet”, sprak de schuldbewuste staatsecretaris.

U ziet: het is meer een halfjaar overzicht dan een jaaroverzicht. Mocht u een reparatie weten die wij over het hoofd hebben gezien, meldt het dan in de reacties.

Lichtpuntje: het kabinet ziet wat een janboel ze er van heeft gemaakt en repareert nu het ene manco en vult het andere gat. Voorspelling? 2016 wordt meer dan 2015 het jaar van “Rutte repareert”.

Reacties (7)

#1 beugwant

En toch kan ik de vergelijking met een patiënt met een gebroken rug die een pleister op de schaafwond op zijn knie krijgt niet zomaar uit mijn hoofd zetten.

 • Volgende discussie
#2 tigger

Voor miljarden heeft Rutte schade aangericht.
Dat maakt hij inderdaad niet goed met een pleister.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

Het enige lichtpunt van dit aso-kabinet is, dat het de langste tijd gehad heeft ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Noortje

Goeie link @tigger

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dehnus

@3: Ik ben alleen bang dat we het nog gaan missen. Bruin 2 komt er aan….. PVVDCDA!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Reinaert

Defensie krijgt er ook geld bij. Helaas wat mij betreft.
En de veiligheidsdienst toch ook?
Angst regeert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Reinaert

Repareert = doekje voor het bloeden.
Maar ze zullen wel gaan roepen, daar en daar is geïnvesteerd, terwijl men de afbraak die er aan vooraf ging verzwijgt.
Roemer en Klaver moeten daar eens met hun campagne team op gaan “oefenen” nu al, zodat de leugens kunnen worden ontkracht. En zij in de media sterk voor de dag gaan komen.
Beeldvorming is en blijft voornaam.

 • Vorige discussie