Rutte, onze nationale Trump

Foto: Zomergasten 2016 (VPRO) - Mark Rutte

OPINIE - Minister-president Mark Rutte, zo lees ik, roept op om het aanzien van het leraarschap te herstellen en te verbeteren.

Eens. Helemaal mee eens. En het is fijn dat Rutte het zegt. Die verzorgt zelf nog weleens een les aan een school in Den Haag en hij is voormalig staatssecretaris van Onderwijs. Iemand die weet waarover hij het heeft. Denk je dan.

Het probleem is: hij zegt dit soort dingen wel vaker. Zes jaar en een week geleden (op 7 juni 2011) bijvoorbeeld riep hij onderwijs uit tot zijn persoonlijke prioriteit. Van iemand die weet waar ’ie het over heeft, verwacht je dan ook wat. Maar na vijf maanden, na een jaar hadden we nog niks gehoord. En ook inmiddels, zes jaar en een week later, is ’ie nog niet verder gekomen dan mooie woorden.

Je hebt twee soorten mensen die de waarheid niet spreken. Je hebt er die expliciet liegen maar wel weten dat wat ze zeggen niet waar is. En je hebt er die domweg niet geven om de waarheid en roepen wat ze het beste uitkomt. Dat type gedijt in sommige bestuurlijke functies, waar het niet zaak is problemen op te lossen maar ze af te schuiven. Donald Trump is daarvan het bekendste voorbeeld.

Mark Rutte is onze nationale Donald Trump. Historicus, maar hij weet niet hoe het Romeinse Rijk ten onder ging. Vijftig miljard gewoon over het hoofd gezien, ondanks beweringen van het tegendeel. En onderwijs is zijn persoonlijke prioriteit als mensen dát willen horen.

En dat kan dus gewoon niet.

Ik snap best dat politici niet alles kunnen weten, soms onhandige dingen zeggen en soms wat selectief met de waarheid moeten omgaan. Maar ze moeten onderscheid kunnen maken tussen waar en onwaar. Ze moeten erop zijn gericht problemen op te lossen, niet af te schuiven. De journalistiek mag best eens wat kritischer zijn over de loze-woorden-kraam van onze minister-president.

Reacties (11)

#1 Lutine

Ik vind dat we voorzichtig moeten zijn om politici te trumpen.
Voor je het weet wordt geheel rechts getrumpt en is een trumpje doen het nieuwe normaal.

 • Volgende discussie
#2 Joost

@1: Ah, de trumpwin?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Anoniem

Ik heb van alles tegen Rutte, maar hem af te schilderen als een Nederlandse Trump is echt onzin natuurlijk.
Je 3 voorbeeldjes:
– Zeggen dat ie iets belangrijk vindt en er toch niet zoveel aan doen, is standaard verkiezingsretoriek. Dit kwalificeert niet eens als een leugen, het is gewoon zoals een slager die zegt dat ie het beste vlees verkoopt: dat hoort er in de markt nu eenmaal bij. Wanneer heb je ooit een politicus horen zeggen dat een hele sector geen prioriteit heeft?
– Die 50 miljard was duidelijk gewoon een foutje, heeft veel meer negatieve publiciteit gekost dan het heeft opgeleverd, sowieso zeggen zulke bedragen mensen helemaal niets behalve dat het ‘superveel geld’ is. Mensen hadden niet anders gereageerd als ie meteen 159 miljard had gezegd.
– Of het Romeinse rijk ten onder is gegaan aan de barbaren is een kwestie van interpretatie, en die bron die je linkt weerlegt dat zelf niet eens overtuigend… En het idee dat hij als politicus de wetenschappelijke regels voor historische vergelijkingen in de geschiedkunde zou moeten volgen in het politieke discours is natuurlijk helemaal belachelijk. “Het comparandum rechtvaardigen” kom op zeg…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Amateur Commenter

-1

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Le Redoutable

Dus het verbeteren van het aanzien van het onderwijs is vergelijkbaar met het afbreken van Obamacare, het opzeggen van het klimaatverdrag en het bouwen van een (handels)muur om de VS. Een interessante visie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

Je laatste zin is me uit het hart gegrepen. Het vertrouwen in de politiek zou een stuk groter zijn als media de politici niet zo inhoudsloos zouden laten lullen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

Of het Romeinse rijk ten onder is gegaan aan de barbaren is een kwestie van interpretatie, en die bron ……..

Hier een “aardig” college over de ondergang van het R.R.

Verder:
Persoonlijk vind ik dat Rutte en z’n opvattingen nu niet bepaald een zegen voor mensen die weinig te makken hebben.
Het is een niet solidare persoonlijkheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Folkward

Je mag best een vergelijking maken tussen Trump en Rutte, maar dan komt Rutte er toch altijd beter vanaf. Als je je wilt voorstellen wat Rutte qua beleid wil, kun je grotendeels prima op zijn woorden afgaan. Als je bij Trump wil weten wat hij voor beleid wil, dan moet je je gewoon een impulsieve, narcistische kleuter voorstellen die door verschillende partijen bespeeld wordt. Goed, Rutte liegt ook wel eens, het is de mens en een politicus eigen, maar hij spreekt merendeels de waarheid. Trump spreekt in 70% van de gevallen niet de waarheid. Rutte heeft dingen voor elkaar weten te krijgen met een minderheid in de Eerste Kamer (en gedeeltelijk in Rutte I in de Tweede Kamer). Trump heeft de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat en kan nog steeds niks voor elkaar boksen. Trump rolt van crisis naar crisis en van schandaal naar schandaal, mede doordat hij zelf gehoorzaamheid en loyaliteit eist van medewerkers, maar hij die zelf afvalt, en bepaalde hoge functies in het overheidsapparaat onbezet laat, waardoor een gedeelte van het overheidsapparaat gewoon op zijn gat ligt. Het enige wat daar een beetje in de buurt komt is de bonnetjesaffaire.

Zelfs bij Wilders steekt Trump slecht af. Die bepaalt zijn waarde niet ‘aan de hand van zijn gevoelens’ en die geeft ook gewoon toe dat hij de moord op Fortuijn vereenzelvigde met die op van Gogh (en diens moordenaar). Waar feiten Trump echt niet deren, heeft Wilders nog wél enige respect voor de waarheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Kacebee

@8:

Trump rolt van crisis naar crisis en van schandaal naar schandaal

Dat kunnen we van Rutte ook zeggen, met zijn MH17-“onderste steen”, het referendum-inlegvelletje, zijn “geen cent meer naar Griekenland” enzovoorts. Maar Rutte komt overal mee weg, gesteund door media en Kamer. Trump daarentegen krijgt steeds de wind van voren maar komt overal mee weg omdat die wind geen massa heeft. Die man zit nog tot 2023.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Lutine

@9

Volgens mij is de onderste steen al behoorlijk boven in de MH17.
De kans dat Moskou die onderste steen gaat uitleveren is verwaarloosbaar. Dat valt Rutte niet aan te rekenen.

Het referendum-inlegvelletje is het doekje voor het bloeden van wat de kwajongens van GS hebben aangericht. Dat is een knap staaltje stuurmanskunst. (zie ik Trump niet doen)

Geen cent meer naar Griekenland is doorzichtige verkiezingsretoriek. Als je dat niet doorzien hebt, dan zegt dat ook wat over jezelf. Maar dat gaat voor de retoriek van Trump ook op, dus je scoort toch nog een half puntje.

(Zit ik hier nou Rutte te verdedigen?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 gronk

@9:

Trump daarentegen krijgt steeds de wind van voren maar komt overal mee weg omdat die wind geen massa heeft.

Ik gok eerder dat de GOP weet dat als trump het veld moet ruimen, hij de GOP meesleurt in z’n val. D’r zijn genoeg aanwijzingen dat de hele GOP-top betrokken was in ‘russiagate’. Dus het is doorgaan of verzuipen.

 • Vorige discussie