Rusland’s eigen 9/11

Hollywood heeft het verhaal rond de vergiftiging van Aleksander Litvinenko ontdekt. Johnny Depp gaat een film over de Russische ex-spion produceren, naar aanleiding van het nog te verschijnen boek “Sasha’s Story: The Life and Death of a Russian Spy”. Ondertussen gaat het onderzoek door. Niet alleen naar wie er achter de vergiftiging zit, maar ook naar eventuele andere slachtoffers. Er zijn inmiddels 450 mensen getraceerd met Polonium 210 in het bloed, al gaat het bij de meesten om kleine dosis.

VPRO Tegenlicht zendt aankomende maandag een In Memoriam uit over Aleksander Litvinenko. Met daarin onder andere een opsomming van welke Russen de afgelopen jaren onder al dan niet verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen. Russen die, net als Litvinenko, veelal probeerden aan te tonen dat de Russische geheime dienst FSB verantwoordelijk was voor de bomaanslagen op verschillende appartementencomplexen in Rusland in 1999, en niet Tjetjeense terroristen, zoals Putin verklaarde.

De verhalen van Litvinenko en de vermoorde Russische journaliste Politkovskaya duiden op de betrokkenheid van Putin, die de angstige sfeer na de aanslagen gebruikte om de verkiezingen te winnen en een tweede oorlog in Tjetjenië te beginnen. Maar of die betrokkenheid ooit volledig wordt bewezen, en gevolgen zal hebben voor de Russische president, is nog maar de vraag.

Bekijk hier 8 minuten uit de uitzending van Tegenlicht:


Of hier, voor wie Youtube niet embedded kan zien.

 1. 1

  Hoe de aarde ook opwarmt, de koude oorlog gaat nooit voorbij. Die Russen toch! Als ze in staat zijn hun eigen mensen om te brengen, zullen ze het zeker niet laten ons in de kou te zetten door de gastoevoer af te sluiten, mochten ze dat ooit nodig vinden.
  Het gaat de goede kant op, er komt weer de broodnodige duidelijkheid in de wereld: ‘zij zijn slecht en wij zijn goed’. Dat gaf in de jaren van de Koude Oorlog ook al dat aangename, veilige gevoel dat je wist bij wie je hoorde. je was voor of tegen, je was links of rechts, je was west of oost. Het donderde niet waar je bij hoorde; dàt je ergens bijhoorde maakte je identitetisbeleving sterk.
  En verdomd als het niet waar was: die russen waren een partij slecht. dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Net zo als nu die islamieten niet deugen. Ze deinzen voor een mensenleven meer of minder niet terug met allerlei vreselijke aanslagen.
  Misschien wordt het eens tijd een monument op te richten voor al die Litvinenko’s die wereldwijd geslachtofferd zijn. Wereldwijd dus. En dan eens kijken welk land en welke geheime diensten de minste slachtoffers op zijn naam heeft staan. De russen zullen hoog scoren, dat lijdt geen twijfel. Maar zou er nog een land zijn dat hun macabere prestaties overtreft?

 2. 2

  Zit op dat boek te wachten. Een wervelwind van achterklap en intriges, geheime ontmoetingen enz. enz. Wow! Maar geproduceerd door Johnny Depp? Zal hij de rol van Litvinenko ook wel spelen. Gelukkig een co- productie met GB. En logisch want vergiftiging is nou niet écht spectaculair voor Hollywoodbegrippen.

  Als het waar is wat Putin allemaal schijnt te hebben uitgevroten krijg je warempel nog sympathie voor Bush,…zéker na dat traantje van van de week….hadden z’n adviseurs véél en véél eerder moeten bedenken. Ik weet alleen niet of je een trillend lipje kan faken……

 3. 4

  Met daarin onder andere een opsomming van welke Russen de afgelopen jaren onder al dan niet verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen.

  Daar hebben ze wel een tijdje voor nodig, lijkt me. Hoe lang gaat die Tegenlicht uitzending duren?

 4. 5

  Ik ben benieuwd waarom de redactie heir 11-09 aan koppelt? Het lijkt haast alsof ze willen aangeven dat dat ook door de CIA gedaan is.

  Van die aanslagen in Rusland was eigenlijk al meteen duidelijk dat ze niet door Tsjetjenen gepleegd waren en dat de conspierency theory voor een keer waar was.

 5. 6

  @5 Tja, waarom zou dat toch gekoppelt zijn?

  Alleen als je echt en echt niet wilt (maar dan ook echt niet he) kan je, hoe irrationeel ook, toch nog geloven dat Bush en z’n vrienden neit achter 9/11 zaten.

 6. 7

  Hey, de samenwerking met de VPRO begint zijn vruchten af te werpen, ik zeg altijd maar, alles is te koop, ook onaghankelijke journalistiek op het web. Misschien is het handiger om gewoon de VPRO gids af te drukken op Sargasso voortaan?

 7. 9

  De Secret Service is vaak extreem , rechts en het had net zo goed een cia kunnen zijn die in samenwerking met vlaams belang zo’n soort van excecutie uitvoert .Maar waarom een Radioactieve stof gebruiken ? Waarom zei hij dat hij moslim geworden was ? Zit er een verborgen boodschap in ?

 8. 10

  @6: volgens mij heeft Sargasso het al uitvoerig gehad over die conspierency, maar daar kwam toch geen overtuigens bewijs uit naar voren. Wel immense laksheid/nalatigheid, maar dat is toch wat anders.

 9. 11

  er staat quote Er zijn inmiddels 450 mensen getraceerd met Polonium 210 in het bloed, al gaat het bij de meesten om kleine dosis.unquote
  Wat een tragedie al die onschuldige mensen en wat een vreselijke misdaad is dit, maar ook bij een kleine dosis het lijkt me toch altijd dodelijk op den duur. Dit spul is zo vreselijk duur dan kan het toch niet anders of de regering (lees Poetin ex KGB) moet hier toch achter zitten. De hele wereld zou hiertegen moeten protesteren het is vreselijk.

 10. 12

  @11: Beetje jammer dat deze mensen die aandacht krijgen, waarschijnlijk omdat ze westers zijn. De honderdduizenden doden, verkrachtten en ontheemden in Tsjetjenie zelf die het slachtoffer zijn van Putin’s genocide zouden ook eens zulke mediacoverage mogen hebben als die ene spion.