1. 2

  Geen Stijl en co. zijn erg in hun nopjes… “De kogel kwam van links”. Ze rollen over elkaar heen van vreugde. Of zou het toch stiekem opluchting zijn?

 2. 4

  @Bismarck
  ik ook

  Maar meer nog dan het motief ben ik benieuwd naar de bewijsvoering. Het zal toch niet zo zijn dat er alleen een bekentenis ligt? Dat zou de zaak (de oplossing ervan dan wel te verstaan) ernstig verdacht maken in mijn ogen.

  @Paddy
  Denk toch dat je wat mist

 3. 5

  @ASH

  Het was gewoon een andere – eveneens extreemlinkse – kraker. Persoonlijk heb ik dat steeds gedacht. Zonder olie op het vuur te gooien; extreem-links is naar mijn mening echt gevaarlijk.

  Ik ben een keer – bij toeval – bij een Verdonk demonstratie geweest. Nou de antifascisten-fanclub kwam ook mee. Man, wat een agressief tuig zat daartussen. Als er geen politie was geweest, dan waren ze haar echt te lijf gegaan, die idoten. De woede en haat van die mensen…

  Volgens mij zijn er ongeveer 10 onderzoekers per elke Lonsdaler en NVU’er (ook tuig) in Nederland. Liever zou ik wat meer onderzoekers op extreem-links zien. Dat is vooral goed voor de gezondheid van andere extreem-linkser, antifascisten, anarchisten, krakers enzovoorts.

 4. 7

  Pff.. er waren meer racistische dan anti-fascistische incidenten de laatste jaren, dus die grotere aandacht voor Lonsdalers vind ik eerlijk gezegd wel prima.

 5. 9

  @JSK

  Ik vind dat je beide groepen in de gaten moet houden; geweld = geweld. Of het nu links of rechts en lang niet al het racistische geweld komt van Lonsdalertjes. Veel gebeurt spontaan door dronken jongeren ‘s-avonds; het zogenaamde brallen.

  Btw, racisme van beide kanten. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

 6. 12

  @Jimmy: het gros van de extreem-linkse scene bestaat uit vaak sufgeblowde bomenknuffelaars die geen vlieg kwaad doen.

  Dat kun je niet bepaald zeggen van het gros van de extreem-rechtse scene volgens mij, al moet ik toegeven dat ik met die scene wat minder bekend ben.

 7. 13

  @jimmy:

  Of het nu links of rechts en lang niet al het racistische geweld komt van Lonsdalertjes. Veel gebeurt spontaan door dronken jongeren ‘s-avonds; het zogenaamde brallen.

  Mwah, zelden hier in Utrecht racisme ondervonden door dronken jongeren (en geloof me, die kom ik vaak genoeg tegen). De enkele Lonsdaler uit de provincie daarentegen, daar is geen druppel alcohol voor nodig. Maar serieus: in de Lonsdale-regio’s (Rijnmond, Zuid-Oost Brabant, Noord Limburg) is er per hoofd veel meer racistisch dan in de Randstad.

  Btw, racisme van beide kanten. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

  Je mag het wel zeggen, maar het is volgens mij een veel kleiner probleem. En Antiliaanse criminaliteit gericht tegen blanke winkeliers is natuurlijk geen ‘racistisch geweld’.

 8. 15

  @JSK

  Klinkt goed, dat Utrecht! In Rotterdam en Den Haag heb ik andere ervaringen, maar ik geloof dat je gelijk hebt mbt die regio’s. Ik ben daar niet bekend mee.

  “Je mag het wel zeggen, maar het is volgens mij een veel kleiner probleem. En Antiliaanse criminaliteit gericht tegen blanke winkeliers is natuurlijk geen ‘racistisch geweld’.”

  Ik bedoel meer discrimerend gedrag van niet-Westerse allochtonen naar autochtonen in Rotterdam. Dat is op VMBO-scholen een groot probleem, net als de behandeling van meisjes in zwembaden bijvoorbeeld.

  Maar ik moet ff werken aan mn scriptie, laatste loodjes – jeweettogggggggg.

  @allen

  Gefeliciteerd met het goede nieuws!

 9. 17

  Hum, makkelijker om even te quoten natuurlijk:

  De moordenaar kwam in beeld tijdens een onderzoek naar een aantal bankroven. De verdachte had een opslagbox gehuurd waar materiaal werd gevonden dat de Rotterdammer linkte aan Louis Sévèke.

 10. 18

  Ik bedoel meer discrimerend gedrag van niet-Westerse allochtonen naar autochtonen in Rotterdam. Dat is op VMBO-scholen een groot probleem

  Oh.. okee. Maar discriminatie is niet illegaal in die zin, geweld wel.

  Maar ik moet ff werken aan mn scriptie, laatste loodjes – jeweettogggggggg.

  En de wigger is natuurlijk het irritantste slag jongere. ;-)

 11. 19

  @downplayer
  Daar staat niet zo veel in die link. Alleen dat ze materiaal in een opslagbox hebben gevonden wat hem aan de moord linkte. Ik ben nog steeds benieuwd hoor…

 12. 20

  @HansR

  In ieder geval was de verdachte al verdacht voor hij bekende.

  Maar natuurlijk: ik ben ook benieuwd, vooral naar het motief. Daar zegt de politie niks over om dat het privacy gevoelig zou zijn. Dat verteld ons natuurlijk ook wel iets…

 13. 21

  Als enigszins linkse Harderwijker weet ik hoe snel je in dat hoekje wordt gedrukt. (2002 was een lastig jaar, ik woonde in Engeland, iedereen vroeg of ik Volkert kende, nee dus..). Ik blow niet en knuffel geen bomen, alhoewel ik vanochtend wel bijna ontroerd was door de bloemtjes in mijn tuin.
  Maar inderdaad, ben voornamelijk benieuwd naar het motief, en ben ook blij dat het geen kaalkopje was, zorgt alleen maar voor meer polarisatie, en dat is wel het laatste wat we nodig hebben in Nederland.

 14. 23

  Extreem-rechts = slecht
  Extreem-links = slecht.

  Wie zich in die kringen ophoud moet niet raar opkijken dat men je eens wat probeert aan te doen.

 15. 24

  De verdachte kende S. uit een kraakpand. En direct wordt dan de foute veronderstelling gemaakt dat ze elkaar dus kennen uit ‘het krakersmilieu’. Maar als je in een koophuis woont zit je toch ook niet in ‘het vastgoedmilieu’ of als je boodschappen doet zit je toch ook niet in ‘de supermarktbranche’? Dat de verdachte in een kraakpand woonde betekent niet dat hij een activist was of dat hij links was.

  Mijn gok: S. wist van de criminele activiteiten en werd uit de weg geruimd als getuige.

 16. 25

  Dan zit ik toch met een vraag.

  Seveke en zijn “kornuiten” zijn destijds uitgebreid gevolgd en hun netwerk is toen zeker in kaart gebracht. Was het voor de politie nou wel of niet een paar stappen te ver om een lijst te maken van alle schobbejakken die ooit in de buurt van hyperaktivist Louis Seveke hebben verkeerd en een strafblad hadden ?

  Als die lijst niet gemaakt is dan kan ik dat niet rijmen met wat de politie vindt van a) krakers, extremisten en lui met een strafblad en b) het koppelen van bestanden.

  Het nieuwe recht van de politie om opslagruimtes te checken heeft in dit geval wel heel goed uitgepakt. Blij om.

 17. 27

  als ik af en toe ergens kom om m’n boodschappen te doen … dan is dat toch wat anders dan als ik besluit in een pand te wonen met mensen waar ik me prettig genoeg mee voel die daar OOK wonen. Toch ?

  (anders gezegd: ik wil best met onglijk gestemden door een winkel lopen om boodschappen te doen. Maar om nou meteen met die mensen samen te gaan wonen … dat vergt toch meer overeenstemming en gelijkgezindheid

 18. 29

  Bovendien: hoe vind je iedereen waarmee Seveke wel eens een tijdje heeft opgetrokken, tien jaar of langer geleden? En hoe verdacht is zo iemand? Een lijst maken van alle kennissen over een periode van tien, twintig jaar of langer en al die mensen natrekken lijkt me onbegonnen werk. Zelfs voor een groot recherche team.

 19. 32

  Babelfish geeft:

  Agents of the National Police, in collaboration with the Dutch Police, have stopped in Barcelona a Dutch delinquent, author of numerous holdups in banking organizations of their country. The judicial authorities of Holland had asked for their arrest through an European Order of Halting and Delivery.

  The Artillery observation battalion of Fugitive of the UDYCO~Central, in collaboration with the UDYCO of the Brigade of Judicial Police of the Superior Headquarters of Police of Catalonia, located in the condal city to Martinus Hendrikus T., natural of Holland, 39 years. The Dutch Police notified the Spanish who Martinus habitually used firearms and explosives. Its arrest took place in the environs of a Cybercafé of the Boulevard of the Condal City.

  The facts by which the Dutch was looked for overcome to years 2005 and 2006 and took place in the localities of Leiden and Breda (Holland). During these years the protested one committed holdups armed in several banking branches. The way to always act was the same one: after penetrating in the organizations it extracted a weapon of a stock market and aimed at the employees, to whom it demanded the existing money in box.

  The Dutch investigators found out that Martinus had a warehouse in which could keep arms or other effects used in its criminal actions. The past month of February, the agents carried out a registry in whom several explosives in a warehouse of Rotterdam were found, property of the suspect. The experts aimed that the explosives were made with materials of high destructive power.

  Once assignments the holdups were escaped to Spain and it settled down in Barcelona. The Spanish police in collaboration with the Dutch made several managements directed to their location. The searches determined that the fugitive one frequented different cybercafés from the Condal City, that were located in the old helmet of the Catalan capital.

  The investigators of the Udyco located a van in which he spendt the night, that was parked in the proximities of Olympic Villa of Barcelona. The prisoner frequently visited places and buildings related to the “movement okupa”, with which he identified myself.

 20. 33

  @Oplawaai 31..met ‘omni’ als nick zou dat toch per definitie moeten kunnen.

  De spannendste tijden in mijn bestaan zijn diverse woongroepen met bewoners die van alles en nog wat in het hoofd hebben zingen…diep in de nacht vlogen in de keuken de vlammen in het rond..prachtig man.

 21. 35

  @ larie: Je zou het bijna willen gaan verplichten, in plaats van zoiets als een maatschappelijk dienstplicht: iedereen een jaar lang in een woongroep met mensen van andere komaf, met andere overtuigingen, etc. Nou ja, een beetje naïef misschien.

 22. 40

  @29: Seveke werd geschaduwd door de AIVD/informanten, oa. met het doel bij te houden met wie hij sprak. Lijkt me dus dat die lijst al bestond.

 23. 42

  Hrmpf,

  Het is al jarenlang zo geweest dat de AIVD zich VEEL en VEEL drukker maakte om (extreem-)linkse actiegroeperingen. Dit dankzij de Koude Oorlog en haar naweeen. In de laatste paar jaarverslagen wordt er steeds meer de nadruk opgelegd dat de focus ook verschoven moet worden naar moslim-extremisme en bijvoorbeeld extreem-rechts. Zo hebben ze een rapport gepubliceerd over Lonsdale-jongeren en dus veel werk gedaan omtrent Samir A. en Kornuiten.

  Voor eenieder die geinteresseert is in meer; zie de jaarverslagen van de AIVD. Of vraag gewoon je eigen tapverslag op via de WOB

 24. 46

  Louis was helemaal niet zo ‘extreem links’. Hij deed het werk wat eigenlijk door een Ombudsman gedaan zou moeten worden: klachten over de politie indienen en zorgen dat ze fatsoenlijk werden afgehandeld.

  Heeft iemand trouwens al het idee overwogen dat het een huurmoordenaar was en dat we in dat geval dus eigenlijk nog geen stap verder zijn?

 25. 47

  @Tzombo:

  Het punt is dat hij wel links georienteerd was en derhalve in zijn rol als aanklager over politie en veiligheidsdiensten gegroeid is (zie Buro Jansen&Jansen). Door zijn achtergrond echter zal altijd de schaduw van zjin krakers verleden daarover blijven hangen ondanks het feit dat hij ongetwijfeld goed werk heeft verricht.

  Ja, dat idee heb ik overwogen. En dus? Schieten we wat op met JFK complot theorieen? Zo boeiend was Seveke ook niet. Tja er waren genoeg mensen die hem ‘wel wat konden doen’ om zijn verleden en publicaties. So what? Peter R. de Vries komt al jaren met veel meer zaken weg. En dat kan iedereen aanvullen met een lijstje van andere mensen die in the picture staan.

  Feit blijft dat hij vermoord is en misschien heeft de dader echt wel alleen gehandelt. Dat zal dan uit het motief en additioneel bewijs moeten blijken.

 26. 48

  Heeft iemand trouwens al het idee overwogen dat het een huurmoordenaar was en dat we in dat geval dus eigenlijk nog geen stap verder zijn?

  Welk acterlijke debiel zou een moordenaar inhuren die door bankovervallen zowiezo gezocht wordt?

 27. 50

  @su / 48

  Je hebt toch liever iemand met wat ervaring met het vasthouden van gun, desnoods het afschieten ervan en het begaan van criminele daden dan de baas van de buurtsuper met wat schulden door z’n scheiding?

 28. 51

  @ alle kogel links gezeur,

  De constant rebeque kazerne is jarenlang gekraakt geweest door nieuwrechts sympathisanten en openlijke neonazi’s. Dus dat hele kraak = links verhaal daar klopt geen fluit van… Althans niet noodzakelijkl…

 29. 53

  @Tzombo

  “Louis was helemaal niet zo ‘extreem links’. Hij deed het werk wat eigenlijk door een Ombudsman gedaan zou moeten worden: klachten over de politie indienen en zorgen dat ze fatsoenlijk werden afgehandeld.”

  Ik kan nog begrijpen dat extreem-links voor sommigen nog niet extreem genoeg is, maar Seveke heeft zichzelf zelfs als een radicaal benoemd. Dus, neem de man op zijn eigen woorden.

  Ombudsman? Seveke was een luis in de pels en niet in positieve zin. Hij werkte politie juist tegen op alle manieren. Toegegeven hij werkte binnen de mazen van de wet en in die zin was hij op de grens van het betamelijke, maar eervol was deze man niet bepaald bezig.

  Btw, iemand al Indymedia bekeken. Hier de link http://www.indymedia.nl/nl/2007/03/43388.shtml

 30. 55

  Ach, extreem extreem .. Een kraker dus links dus terrorist dus moordenaar. Uiteindelijk blijkt het toch een afrekening binnen het criminele milieu te zijn.

 31. 57

  Precies, Mescaline!

  Bram Moszkowicz – Holleeder – Endstra – vastgoed – kraakbeweging – Sévèke. Het verband is duidelijk.

 32. 62

  Ach gossie, het is een gevalletje van wraak geweest. De dader was uit de kraakbeweging gegooid en dat vond hij niet leuk.

  Dus dan schiet je iemand dood.

  Maar nee, extreem-links is niet gewelddadig. Het zijn uitzonderingen. Wel erg veel uitzonderingen, maar goed.

 33. 63

  De dader is door Sévèke uit de kraakbeweging gegooid omdat Sévèke hem ervan verdacht een infiltrant te zijn van de inlichtingendienst.
  Dat maakt het toch wat schimmig.

 34. 67

  Uit de Gelderlander:

  Er zijn mensen tot zelfmoord gedreven, aan de drugs geraakt’
  Door onze verslaggever

  NIJMEGEN – De kraakbeweging lijkt voor de buitenwacht als groep een eenheid. Nu ook: ze praten over de moord op Louis Sévèke met één mond, via één woordvoerder. Het schept een beeld als ware er grote harmonie in de beweging. Het tegendeel is echter waar, vertellen oud-krakers en wetenschappers.
  Zie ook:
  Sévèke had conflict met moordverdachte over geld

  „Het is Carolus Magnus in het kwadraat”, vertelt een oud-kraker. Hij doelt op de praktijken bij rechtse studentenverenigingen, waarbij leden ten overstaan van elkaar worden vernederd. „Het is veel erger, er vinden echt sociale executies plaats.”
  Wie in de krakerswereld niet in de pas loopt met wat gangbaar is, heeft het zwaar. In krakersbolwerk De Grote Broek in Nijmegen gold in de tijd dat Sévèke er nog woonde en de scepter zwaaide, het fenomeen ‘pandverboden’: wie niet in de pas liep, kwam er niet meer in.
  Dat was nog relatief onschuldig. Sévèke was volgens sommigen minder vredelievend dan velen willen doen voorkomen. Dave Nobel, een ex-kraker die door Sévèke werd ontmaskerd als informant van de geheime dienst, werd door de activist en anderen een nacht lang ondervraagd, met een felle lamp op zijn gezicht gericht. Daarbij werd Sévèke ondersteund door vier mensen met zwarte bivakmutsen en ijzeren staven, verklaarde Nobel bij de politie. „Een wreed spelletje.”
  Onderzoeker Wim van Noort van de Leidse universiteit deed jarenlang onderzoek naar de kraakbeweging en bevestigt het beeld van de harde krakerswereld. „Mensen die door medekrakers uit panden gezet worden, vechtpartijen, scheldpartijen op betrekkelijk laag niveau, het is allemaal niet zo vredelievend als het lijkt.”
  Volgens Van Noort is na de Piersonrellen in 1981 de onderlinge verdeeldheid gegroeid. „Het idee is toen ontstaan dat als je er maar flink de beuk in gooide, het wel goed kwam.” Zelfvertrouwen werd overmoed. „Complete tribunalen zijn er gehouden.”
  In Amsterdam is de onderlinge strijd altijd heftiger geweest dan in Nijmegen.Maar: Sévèke werd door de kraakbeweging in Amsterdam opgejut om eens wat te doen aan die ‘softies in Nijmegen’. „Hij was strak in de leer”, vertellen krakers die hem van zeer nabij hebben meegemaakt.
  In dat licht is voor te stellen hoe de discussie met Sévèke in het huis van de verdachte gegaan moet zijn over het aannemen van geld van de pandeigenaar in ruil voor het vertrek van de krakers. De verdachte wilde volgens familie en vrienden het geld wél aannemen. Uiteindelijk vertrok hij.
  Hoe het ook is gelopen, „veel mensen is het leven onmogelijk gemaakt”, vertelt een Nijmeegse ex-kraker die zich nog steeds in de kraakbeweging beweegt. „Er zijn mensen tot zelfmoord gedreven, aan de drugs geraakt, in inrichtingen terecht gekomen. Ik ken mensen die uit angst voor hun medebewoners niet naar het toilet durfden en op hun kamer in een pannetje poepten. In dat licht zijn ook wraakgevoelens die na tien jaar nog opspelen, verklaarbaar.”

 35. 68

  Men kan lezen:
  Tien jaar geleden (dus in 1997) zou de verdachte, Martinus Hendrikus T., door toedoen van Sévèke uit de Nijmeegse krakersbeweging zijn gegooid. Volgens ingewijden beschuldigde Sévèke hem ervan infiltrant te zijn van de inlichtingendienst. In het dagboek zweert hij wraak.
  Het dagboek werd bij toeval gevonden door Leidse agenten, die onderzoek deden naar overvallen. De man zou in de jaren negentig gewapende bankovervallen hebben gepleegd. Hij meldt in zijn dagboek ook de aanslag op BASF in Arnhem in 1996 te hebben gepleegd.” Nog steeds volgens Het Parool.
  Zou Sévèke zomaar, op losse gronden, Martinus Hendrikus T. ervan hebben beschuldigd “infiltrant te zijn van de inlichtingendienst”?
  Maar desalniettemin zijn van Martinus Hendrikus T. “geen relaties gevonden van de verdachte met politie en justitie, aldus justitie.”
  Is of ‘lijkt’ het niet vreemd?
  Op 29 maart 2007 publiceert de redactie binnenland van het Nederlands Dagblad: onder de titel ‘Moord op activist Sévèke lijkt opgelost’.”
  Nee, het is niet vreemd.
  Als men weet dat in onze mandarijnenmonarchie het Oranjefascisme de misdadig moorddadige scepter zwaait.
  Wie komt daartegen in verzet?
  Charles Destrée,
  voormalig verzetsstrijder – bedrieglijk misleid door het Huis van Oranje.