De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstellen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten. De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptontwikkelaar Fiona Ivanov.
Rijstvelpakketje met radijs, avocado & tofu
veganistische borrelhap, 30 stuks
300 g tofu
2 el sesamolie
50 ml Japanse sojasaus
2 rijpe avocado’s
1 limoen, geperst
30 rijstvellen
1 vel nori (zeewier)
1 bos radijsjes, in plakjes
Dep de tofu goed droog en snijd in dunne lange plakken. Verwarm de olie en bak hierin de tofu goudbruin, voeg op het laatst 3 el sojasaus erbij en laat afkoelen. Snijd de avocado’s in plakken, bewaar tot gebruik in de heflt van het limoensap. Doe heet water in een grote bak. Week een rijstvel enkele seconden in het water tot het zacht wordt en leg op een werkvlak. Knip de zeewier in dunne reepjes. Verdeel wat tofu, avocado, radijs en nori op het rijstvel, vouw de onderkant en zijkanten eromheen en rol het rijstvel strak op, het blijft vanzelf plakken. Herhaal dit met de rest van de rijstvellen en overige ingredienten. Zorg dat het water heet blijft, verhit het indien nodig opnieuw. Roer de rest van de sojasaus om met de rest van het limoensap en serveer dit als dipsaus bij de rijstpakketjes. Lekker met ijskoude wodka.
copyright foto en recept Fiona Ivanov en Andrei Tchernikov
Reacties (17)
Ziet er smakelijk uit.. fris en pittig. Lekker snel te maken ook, zo te lezen.
*binnenkort proberen gaat*
Weet je wat. Ik ga dit maken. Met extra veel vlees, om te compenseren. :-)
Je kan ook de tofu vervangen door kip. Smaakt het net iets lekkerder dan het origineel.
Of met hazelnoten
Nu moet ik er toch wat van zeggen: “samenstallen” is een tikfout die telkens terugkomt in deze stukjes.
Dankjewel!
Erg lekker allemaal mijn smaak is iets anders
http://www.youtube.com/watch?v=wpZiIur0BGM&feature=related
Leuk borrelhapje hoor!
Ik neem zonder tegenbericht aan dat het daarna de bedoeling is die Vietnamese loempia’s in een pan teringhete zonnebloemolie te pletteren. Voor de krokante bite. En welke saus moet ik er dan bij nemen: zwarte sambal of zoetzure hotsause..
En wat moet ik zeggen tegen die 2 bootvluchtelingen hier in het wc als ik thuis die dingen voortaan zelf thuis ga staan draaien?
Ik geloof het niet, het doet me eerder denken aan sushi, maar dan niet met kleefrijst maar met rijstvel.
Voor YP: meer frituurinspiratie
Avocado in de frituur gooien zou ik niet aanraden…
Hm, tempura avocado.. Dat ziet er nog onverwacht smakelijk uit, zelfs. Maar niet bepaald een knapperig lichtverteerbaar snackje :P
Ik mis toch de wilde kastanjes hoor.
“Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over.”
Waarom zou je dan in dit geval tofu gebruiken? Verder lijkt het me heerlijk.
EDIT: Oh wacht er staat niets over vlees! Zo flex is het dus allemaal niet.
Er is een reden om dit geval tofu te gebruiken; de twee zachte soorten textuur van tofu en avocado contrasteren goed met de knapperige radijs. Overigens ben ik niet tegen het gebruik van vlees of vis -niets menselijks is mij vreemd- maar ik wil graag andere voedingsmiddelen belichten in de hoop de verhouding tussen het eten van dierlijke en niet dierlijke producten te veranderen.
Ziet er verdomd lekker uit. En deze keer goddank zonder noten.
Dit gerecht zou m.i. ook uitstekend combo-en met vis. Beetje wassabi erbij, bijna een sushi.