Rehabilitatie van geitenwollensokken als crime fighters

Jawel, dat is de enige echte samenvattende conclusie die getrokken kan worden uit het lijvige rapport van het SCP. Die hebben namelijk onder de noemer “Sociale veiligheid ontsleuteld” het veiligheidsbeleid van de regering geëvalueerd en komen tot een aantal stevige bevindingen. Ten eerste blijkt een groot deel van het beleid niet onderbouwd te zijn met feitelijk onderzoeksmateriaal. En ten tweede blijken een aantal maatregelen (in de categorie sneller en harder straffen) helemaal niet zo effectief te zijn. Ten derde is de relatie tussen criminaliteit, de genomen maatregelen en de veiligheidsbeleving van burgers erg complex.
Even wat quotes:
In het algemeen blijkt dat het merendeel van de maatregelen die de afgelopen decennia door de overheid zijn ingezet, niet zijn geëvalueerd op de effecten die zij mogelijk hebben op de sociale veiligheid.
Het Nederlandse onderzoek op dit terrein laat zien dat deze veronderstelling weinig plausibel is: er is geen positief effect van sneller straffen op recidivevermindering aangetoond.
Zoals in de beleidstheorie als verondersteld is, is het niet plausibel dat vrijheidsbeneming zal bijdragen aan het terugdringen van de recidive na vrijlating. Sterker nog, er zijn zelfs aanwijzing dat er sprake kan zijn van negatieve effecten.
Conform de beleidsveronderstelling lijken korte vrijheidsstraffen in ieder geval zinloos. Als er voor een gevangenisstraf wordt gekozen, kan deze beter voldoende lang zijn om de delinquent een resocialisatieprogramma te laten doorlopen, mits er dan ook werkelijk sprake is van effectief programma.
Averechtse effecten kunnen worden verwacht van residentiële disciplinering zoals boot camps, voor zowel minder- als meerderjarigen.

Wanneer de straffen alleen de bewegingsvrijheid beperken en er geen sprake is van resocialisatieprogramma’s en begeleiding, is de kans op recidive aanzienlijk.

Oftewel, knuffelen door geitenwollensokken is heus zo slecht nog niet. Jammer alleen dat het grootste deel van de geitenwollensokkengeneratie inmiddels is gemarginaliseerd door de vele kritiek die ze de afgelopen jaren hebben moeten verduren.

Haal ze maar weer uit de kast, de oude garde. Nu zijn ze misschien nog te reanimeren. Over een paar jaar is hun kennis verdwenen. En dan hebben we niemand meer die onderstaand advies kan begrijpen, laat staan vertalen naar de praktijk:
Cognitief-gedragstherapeutische behandelingen en sociaalleren- of socialevaardigheidstrainingen zijn internationaal het meest effectief gebleken als onderdeel van een vrijheidsstraf.
 
 
Afijn, al met al een zeer interessant rapport om te lezen. Het laat zien dat zowel de criminaliteit en de overlast als de beleving daarvan inmiddels over hun hoogtepunt heen zijn.
Aan de regering de taak hun beleid bij te stellen. De paar goede punten te behouden en allerlei onzin er uit te gooien. Zo blijkt bijvoorbeeld opnieuw dat cameratoezicht in de meeste gevallen onzin is.
Ben benieuwd of dit rapport nog effect gaat hebben op de “harde” paragrafen in veel verkiezingsprogramma’s.

Update (19:30 uur): Via Binnenlandse Zaken komt een reactie van ter Horst en Ballin. Het persbericht opent met een stevig stukje spin:
Tweederde van de door het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzochte maatregelen uit het Programma Naar een veiliger samenleving 2002-2006 is veelbelovend of effectief om overlast en criminaliteit terug te dringen. Voor de overige maatregelen formuleert het SCP aanbevelingen.

Waarbij je de brief moet lezen om te constateren dat het gaat over 30 van de 150 maatregelen die überhaupt te beoordelen waren.

 1. 4

  Beleid niet door feitelijk onderzoeksmateriaal onderbouwd, beleid niet geëvalueerd.. Misschien toch maar flink wat minder vakantiedagen voor politici, misschien dat ze hun werk dan wel naar behoren doen?

 2. 5

  Eigenlijk wisten we (en de politici ook) dat al lang. Helaas hebben de politici zich in steeds grotere mate laten leiden door populistische ideeën, ie veel meer gestoeld zijn op het idee van wraak dan op maatschappelijke veiligheid en nut.

 3. 6

  Ik denk dat dit niet de terugkeer van de geitenwollensokken is, maar de voortzetting van de technocratisering en medicalisering. Sociale, gedrags- en psychologische wetenschap staat niet stil en we weten steeds beter wat werkt en wat niet. Zie ook het stuk van Swaab onlangs in NRC waarin hij betoogde dat een flink deel van de gevangen feitelijk een chronische hersenziekte heeft.

 4. 7

  Destijds bij het “aantreden” van Balkenende was in Amerika al wetenschappelijk bewezen dat Glen Mills, zero tolerance en keiharde aanpak etc. de boel eigenlijk alleen maar verergerde. De Amerikanen trokken zich er niets van aan, zoals het de Amerikanen betaamd. Het CDA poogt al jaren Amerika voorbij te streven in het criminaliseren van de samenleving. Dat is namelijk goed voor de kerk, zeker als alles ook nog eens wordt wegbezuinigd en overgelaten aan NGO’s(natuurlijk geschoeid op de bijbel)

 5. 8

  @6: Naja, de hele geitenwollensokken beweging stond eigenlijk ook in het teken van een rationelere/redelijkere kijk op maatschappelijke problemen.

  @7:
  De Amerikanen trokken zich er niets van aan, zoals het de Amerikanen betaamd.

  Ja hoor…

 6. 11

  Lang verhaal, ik kook dus kort. Sw-aap is diegene die veel beweerd en verbanden legt zonder zijn blik te wegen. Men ziet wat men weet zeg maar…en dat weegt hij niet.

  Hij denkt (hij is) dat b.v. homo zijn geen keuze is maar (als ik mij goed herinner) genetisch bepaald, dus een homo ‘is’..hij “zag” een vergoting ergens tussen de kruising van de oogzenuwen bij “homo’s” en ziet een verband..de sukkel.

  Heel zwak allemaal..mijn snijdende “grap” is dat wat Swaab beweert is een ‘is’, geen keuze want hij ziet wat hij weet.

  Soort van dubbele paradox. *kookt verder, pasta*

 7. 12

  Tuurlijk, strenger straffen helpt niet. Wat een gelul…
  Een moordenaar 20 jaar uit de samenleving halen garandeert in ieder geval dat het 20 jaar rustig is. Als ze Volkert na de moord op die milieu-ambetnaar hadden opgepakt en opgesloten, zou Fortuyn niet vermoord zijn.
  Wacht maar tot je eigen dochter verkracht wordt, kijken of je dan ook vindt dat een taakstraf voldoende is. Recidive onder criminelen is er altijd, of ze nu niet opgepakt worden of een taakstraf krijgen of 10 jaar gevangenis. De meeste criminelen blijven doorgaan, dat is in ieder land ter wereld een feit. Praat maar eens met agenten. De draaideurcriminelen die soms 100x een kleine boete kregen voordat ze werden opgesloten, lieten zich door die boetes of taakstrafjes echt niet afschrikken.
  Geweldig dat Volkert straks weer vrijkomt. Kan hij een derde persoon liquideren.
  Wat zijn jullie toch onnozel. Zeker nog nooit met een crimineel gepraat. Die lachen jullie uit…

 8. 17

  @JSK, 8:
  Dat was dan toch vaak aanpak gebaseerd op “krities marksistiese filosofie” en niet op empirisch onderzoek.

  @Peter, 12:
  “Een moordenaar 20 jaar uit de samenleving halen garandeert in ieder geval dat het 20 jaar rustig is.”

  Dat staat ook in het rapport: “Opsluiting blijkt effectief voor de duur van de detentie: verdachten
  en veroordeelden zijn immers tijdelijk onschadelijk gemaakt en kunnen geen
  of nauwelijks strafbare feiten plegen.” (pag. 15) Maar… (dit staat er meteen achter): “Zoals in de beleidstheorie al verondersteld is,
  is het niet plausibel dat vrijheidsbeneming zal bijdragen aan het terugdringen van
  de recidive na vrijlating. Sterker nog, er zijn zelfs aanwijzingen dat er sprake kan
  zijn van negatieve effecten. Met deze mogelijkheid wordt in de beleidstheorie in het
  geheel geen rekening gehouden, terwijl de consequentie voor de langere termijn kan
  zijn dat er mensen met een verhoogd recidiverisico vrijkomen.”

 9. 18

  cognitieve therapie werkt niet met mensen die geen opvoeding hebben genoten.

  succes met je hippie therapie met een groep tuig, stinkende heelmeesters.
  De kosten staan niet in verhouding tot het rendement.
  Een kogel of een kerker is efficienter.

  Grijze geitenwollensokken zijn mede de oorzaak van het ontspoorde tolerantisme in het Westen.
  De wet mulder en het intrekken van de uitkeringen zijn uiterst effectief gebleken.

  Maar ja links en erkennnen dat ze een fout hebben gemaakt dass gibt es nicht…

 10. 21

  Ik dacht dat geen enkele aanpak, waar ook ter wereld, tot het einde der criminaliteit leidt. Zelfs doodstraffen niet. Maar ik sta open voor elk voorbeeld dat wel volledig succesvol is gebleken.

  Er zijn misschien wel alternatieven die (nog) nooit goed zijn toegepast.
  Voorbeeldje: als iemand nu uit detentie komt. moet hij/zij vaak alles van de grond af aan weer opbouwen.
  Op zich niks mis mee, maar allerlei bezuinigingen (o.a. op reclassering) maken de gang wel erg lastig, waardoor iemand het gevoel krijgt na detentie verder gestraft te worden.

  Iemand wordt op vrijdagmiddag of in het weekend vrij gelaten met ongeveer 50 euro op zak. Alle diensten zijn dicht, dus wachten tot maandag.
  Dan begint er een circus die meneer of mevrouw niet meteen tot werk en inkomen leidt. Soms zelfs wel tot 3 maanden wachttijd.
  Ondertussen staan de meeste “draaideurcriminelen” weer bloot aan de verleidingen, die ze eerder ook al de bak in hielpen.

  Als dat traject nu eens veranderde, niet wachten maar meteen aan de slag, zou dat wellicht een paar recidivisten schelen.

  Terzijde: ik voel me toch genoodzaakt uit te leggen dat ik niks met die andere Peter te maken heb, die hier de laatste tijd van die fraaie commentaren levert (zoals in #12). Misschien moet ik voortaan onder een andere naam reageren.

 11. 22

  * larie , als ik ergens ervaring mee heb ik het wel cognitieve therapiëen niet functionerende hupverleners en psychotherapeuten.
  Ik hoef me er helaas niet in te verdiepen, heb zelf 5 jaar therapie achter de kiezen.
  Een van de grootst mogelijke geldverspillingen van een pseudo wetenschap in nederland.

  Ga lekker cognitief pokeren met holleeder, zwaarder straffen helpt niet , maar we kunnen het wel minder aangenaam maken.
  Martelen cq schandpaal zou een optie kunnen zijn ,maar de middeleeuwse criminaliteitscijfers zijn nogal multi interpretabel of het effectief is..
  Het is wel een leuk volksvermaak.

  wie van jullie heeft daadwerkelijk contact met criminelen, recidivisten en tuig?
  dat dacht ik al..

 12. 27

  Als ze Volkert na de moord op die milieu-ambetnaar hadden opgepakt en opgesloten, zou Fortuyn niet vermoord zijn.

  Smaad is ook een misdrijf. Volgens jouw eigen formule zou jij nu voor zo lang mogelijk de gevangenis in moeten. Geef je jezelf eventjes aan? Zou wel zo consequent zijn. Of ben je weer zo’n typische rechtse lafbek die zijn eigen medicijn niet durft te nemen?

  Want laten we wel wezen: de gevangenis zit vol fatsoensrakkers zoals jij.

 13. 30

  PETER #21 kunt u zich aub qua naamgeving op een of andere wijze even onderscheiden van de trol peter. Beetje verwarrend en voor U tenenkrommend lijkt me.

 14. 31

  Jullie zijn lachen…

  @ Branko

  Smaad? Omdat ik zeg dat Volkert nog een moord op z’n geweten heeft? Laat me niet lachen. Die milieu-ambtenaar was een geliefd man, had maar 1 vijand en werd vanachteren met een pistool geliquideerd. Dan weet je het wel.

  @ Su

  Wat een kronkel van jou zeg. Alsof ik de dood van een agente zou “misbruiken” om mijn gelijk te halen. Pffff, wat een lachertje. Ik hoef mijn gelijk niet te halen bij de Linksmensch. Jullie Linksmenschen misbruiken daders om jullie welzijnsindustrie in leven te houden.

 15. 32

  tuurlijk larie , jij komt met een lullige link naar cognitieve therapie denkende dat dat werkt.

  peter heeft een punt maar drukt het ietwat sullig en ongenuanceerd uit.
  Cognitieve therapie werkt tot op een bepaalde hoogte cq diepte voornamelijk bij gevoelige theemutsen met een meno pauze probleem of veganistische randcriminelen.
  Recidivisten zware criminelen en échte mannen zijn daarvoor ongevoelig.
  Zoals peter de trol correct vermeld , het is een immers uitdijende beroepsgroep van semi ambtenaren die met forse salarissen een absurd
  kosten rendements verhouding op leveren.
  Tuurlijk is mij bekend dat een dagje cel net
  zo duur is als het Hilton.
  Van een dagje therapie met psychomedicatie kan ik naar thailand.
  Het is net als met het her opvoeden van kinderen , er zijn grenzen die je niet meer met gesprekken kunt oplossen dan is de gang of isolatie
  de enige wijze voor straf.
  Laten we wel wezen , we hebben het hier over straf. Ergens voor boeten , niet om tijd uit te zitten en een cursus hoe te integreren in de maatschappij te volgen.
  Ken mensen die complete studies er hebben behaald , een cel die beter uitgerust is als een gemiddelde bejaardenwoning.
  Zo zwaar is het leven niet in de bajes.

  Een politieagente doodgeschoten hoort bij haar beroep en het leven, dat gebeurt al eeuwen.
  Er zullen ongetwijfeld statistici hier aanwezig zijn die kunnen nagaan of het een trend is zo ja of die stijgende lijn jegens burgers ook het geval is.

 16. 33

  Steeph,

  Rehabilitatie van geitenwollensokken als crime fighters

  Wat probeer je nou te zeggen?

  – Rechtse mensen willen meer misdaad?
  – Rechtse mensen houden van hard straffen?

  Ik begrijp niet wat je wilt zeggen.

  Of probeer je ‘leuk’ te doen, qua humor?

 17. 34

  #18″cognitieve therapie werkt niet met mensen die geen opvoeding hebben genoten.”

  #22 “Ik hoef me er helaas niet in te verdiepen, heb zelf 5 jaar therapie achter de kiezen.”

  en bovenal “Een van de grootst mogelijke geldverspillingen van een pseudo wetenschap in nederland.”

  Dus nogmaals mijn vraag aan Hemaworstje, wat betekend deze paradox?

  Quote”dat dacht ik al..” unquote.

 18. 35

  Kom kom richard, zo moeilijk is dat toch niet. Staat zelfs in het stuk. De zogenaamde “geitenwollensokken” ofwel de sociaal werkers hebben in de laatste 10 jaar er nogal van langs gehad vanwege hun zogenaamde “softe” houding. Dat paste niet in de trend van duidelijke uitspraken. Maar het SCP rapport laat zien dat hun aandeel in het oplossen van misdaad wel degelijk heel relevant is.
  Zo beter?

  Dat jij dat nu gelijk weer in een recht-links discussie wilt gooien, is wat jammer. Zet die bril toch eens af.

 19. 36

  Steeph,

  Eigenaardig!

  Van de man die zijn postje begint met ‘Rehabilitatie van geitenwollensokken …’ het verwijt over rechts & links te krijgen!

  Ha! Goed zo!

  Maar goed, nou even serieus (dat r&l gedonder, daar heb je niet veul aan): Ik zou wel eens een discussie willen voeren over wat rechts en wat links is. (*)

  Altijd lastig op een weblogje, want je krijgt of opstellen van 1000 woorden (too lazy to read) of scheldpartijen van de internettende medemens.

  Any ideas how to do this shit?

  (*) Zonder dollen: Ik ken zelfs iemand die GL stemt! Echt waar!

 20. 37

  FZ: Thank you, good night . . . Thank you, if you’ll . . . if you sit down and be quiet, we’ll make an attempt to, ah, perform Brown Shoes Don’t Make It.
  Man In Uniform: Back on your seats, come on, we’ll help you back to your seats, come on . . .
  Guy In The Audience: Take that man out of here! Oh! Go away! Take that uniform off man! Take that bloody uniform before it’s fuckin’ too late, man!
  FZ: Everybody in this room is wearing a uniform, and don’t kid yourself.
  Guy In The Audience: . . . man!
  FZ: You’ll hurt your throat, stop it!

 21. 38

  D’r staat trouwens een actueel postje op GS, over een doodgeschoten agente en een recidiverende man uit de antillen.

  Ik neem aan dat als het aan de gws brigade had gelegen, dit noooooooit was gebeurd?

 22. 41

  @30: Nou vooruit, in dit draadje dan maar een andere naam gebruikt.

  @22: wie van jullie heeft, etcetera
  Ikke. Weliswaar “slechts” de draaideurcriminelen waar je het eerder over had, maar ik zie ze 32 uur per week.
  Op de ervaringen die ik er mee heb (jawel, reuze subjectief, dat zal ik er meteen bij zeggen) is mijn reactie in #21 gebaseerd.

  Ik kan je zeggen: die draaideurders zijn ook niet mals. Toen ik negen jaar geleden aan dat werk begon gold de regel dat harde aanpak, ijzeren discipline en regels goed was voor de duidelijheid die deze gasten nodig hadden.
  In die tijd vlogen wekelijks de stoelen ens tenen door de ruiten en waren bedreigingen richting personeel aan de orde van de dag.
  Bijna wekelijks hadden we de hulp van de politie nodig.

  Nu nog nauwelijks meer. Eén heftig incident per jaar en dat is het wel. Terwijl om ons heen men op diverse plekken nog last heeft met toenemende agressie, is dat bij ons juist verminderd.

  Ik ben van mening dat we dat resultaat boeken door een combinatie van factoren.
  1. We hebben geleerd (via geitenwollen trainingen en zo) hoe we beter met die mensen en hun afwijkingen om kunnen gaan. Veel agressie en onwenselijk gedrag buigen we nu al om, eigenlijk nog voor het de kans krijgt zich te manifesteren. Dat doen we vooral door praten.
  2. Er is een veel intensievere samenwerking met andere hulpverleners, de ggz en de politie (o.a. de wijkagent, dat is een geitenwollen uitvinding van tig jaartjes terug).
  3. De persoonlijke begeleiding en het “volgen” van de mensen is veel intensiever geworden.

  Ik ga niet tot in alle details uitleggen wat we allemaal doen en nog ontwikkelen.
  Wel is het triest dat bezuinigingen op de reclassering en het hardere regime dat sociale diensten tegenwoordig uitoefenen al dat werk nu deels in de weg zitten. Want een belangrijk element wordt onderuit geschoffeld: het zich op een beter perspectief.

  Zoals ik in #21 al zei, geloof ik niet dat ook wij criminaliteit de wereld uit zullen helpen.
  Wel hebben we bereikt dat de “samenleving” minder last van die gasten heeft en dat ook minder van “onze jongens” het criminele pad nog zoeken.

 23. 43

  @richard: Dat is al net zo’n stomme opmerking als peter eerder.
  Maar vertel me eens, wat begrijp je niet aan de constatering dat bij een gecombineerde aanpak de kans op recidive lager is? En dus ook, om het maar even in kennelijk beter begrijpbare termen te formuleren, de kans zal afnemen dat er nog een agente wordt doodgeschoten (t.o.v. de huidige aanpak)?

 24. 45

  Steeph,

  Even vloeken in de linkse kerk: Als we nou de moordende antilliaan naar de antillen hadden teruggestuurt, dan hadden we ook geen dode agente gehad. (*)

  Geen gws voor nodig (**).

  Als ik nou zeg: We verzelfstandigen de antillen, doen er nog een paar miljard aan subsidie bij en hupsakee: klaar is kees, zeg ik dan iets rechts, iets anti gws, of iets gezond-verstands?

  Kijk je trouwens wel eens naar opsporing verzocht? Moet je doen! Het enige echte multicultureel programma bij de staatsomroep.

  (*) Het zal je maar gebeuren, dat je vrouw op weg naar huis doodgeschoten wordt door een moordadige gek waarvan iedereen weet dat hij levensgevaarlijk is. Hoe vertel je dat je kinderen?

  (**) Wat is er trouwens mis met een goede gws? Alleen even elke dag wassen in een blekend sopje, anders gaat hij zo stinken. Maar verder: lekker warm hoor.

 25. 46

  @richard: 1 poging nog om er een fatsoenlijke discussie van te maken. Het SCP rapport beoordeelt het huidige beleid. Constateert dat een bepaalde andere aanpak (gws) beter werkt dan de huidige aanpak. Dat is de punt van dit stuk.
  Dat er misschien nog andere oplossingen zijn die zouden kunnen werken, fine, begin een blog en schrijf er over.
  Dus nog 1 keer, begrijp je wel of niet de constatering van het SCP en ben je het dan wel/niet eens met de kop?

 26. 47

  Smaad? Omdat ik zeg dat Volkert nog een moord op z’n geweten heeft? Laat me niet lachen.

  Volgens mij maakt een rechter dat uit, niet een rechtse. Op het moment dat NSB-ers gaan bepalen wat de wet wel en niet betekent, gaan er nog meer mensen van achteren worden neergeschoten.

 27. 48

  Heren (dames ook hoop ik ?) HEREN HEEREN..alstublieft..dit is niks..het gesprek is verstomd. Het onderwerp was (is) zo interressant en dan dit ?

  Wat schieten we er nu op “onze” hangplek/ontmoetingsplaats mee op..leett u iets? Dat wilt U toch? of niet..zoniet bent u een bankaardappel en op de verkeerde plek..zoja..druk u uit op een wijze die een ander probeert te overtuigen middels argumenten…leren we nog wat.

 28. 49

  Steeph,

  Ik vind een vorm van resocialisatie helemaal zo slecht nog niet.

  Ik begrijp echter niet waarom dit een gws standpunt is. Het lijkt mij redelijk voor de hand liggend en daarmee dus eerder een normaal standpunt dan een extremistisch gws standpunt. Het lijkt mij dat men dit probeert te kapen als een ‘i-told-you-so’ item. Onzin, is niet zo.

  Wat ik wel denk is dat we in nl ‘te soft’ omgaan met mensen die de wet overtreden. Behalve resocialisatie moeten we in nl ook andere paden bewandelen. Alleen resocialisatie biedt weinig soelaas, zoals de dode agente laat zien (*). Dat werkt ook niet, dan ben je alleen maar gekke gerritje.

  En over die blog die ik moet beginnen: Daar ben ik een te hardwerkende nederlander voor.

  (*) Laten we daar maar over ophouden, ik wordt misselijk als ik er aan denk

 29. 50

  @richard: Ah, kijk. Dan begrijp ik je. Dan hoef ik het gws stukje alleen nog terug te brengen tot het punt van “verzin een goede kop”. Een kunst op zich. Vrij associëren is daarbij mij niet vreemd. Soms roept dat de verkeerde discussies op (zoals nu) soms juist niet.

  Ennuh, je kan best hardwerkende nederlander zijn een een blog bijhouden hoor. Kwestie van niet slapen.

 30. 53

  @Branko

  Branko zegt: Volgens mij maakt een rechter dat uit, niet een rechtse. Op het moment dat NSB-ers gaan bepalen wat de wet wel en niet betekent, gaan er nog meer mensen van achteren worden neergeschoten.

  Lachen ben je Bronko. Volgens mij is Links tegenwoordig fascistisch, met Volkert als climax…
  Wedden dat je stiekem vindt dat Volkert een goeie peer is? Nou, vertel het maar :-)))))

 31. 54

  * larie , ondanks mijn opleidingen heb ik toch cognitieve therapie ondergaan ( standaard oplossing in dat circuit) en kan dus stellig beweren dat het een never ending jomanda geldkraan is.
  niks paradoxaal aan. psycho-therapie is geen erkende wetenschap.
  Bij criminelen heeft het geen effect slechts in preventieve omstandigheden en theemutsen.
  Lul ik nou zo dom of ben jij nu zo slim?
  moeilijk hé de hand in je eigen boezem steken en erkennen dat het fout is?
  Wacht maar tot jij slachtoffer wordt.

  en bij het ietwat gebrekkige marokkaanse condoleance berichtje stel ik zwaar mijn twijfels , iedere jood of redactielid kan dat ook doen om een bepaalde stemming te crëeren.
  Als U GS gelooft gelooft u ook in God.

 32. 55

  Worst,

  Vind je het erg als ik even jou woorden uit het archief haal?

  Mao jaagde er ook miljoenen van zijn people doorheen maar wel als gevolg dat het nu een “welvarend “land is.
  Hij heeft de trap van boven naar beneden schoongeveegd met een harde bezem

  Hier is het linkje. Doorscrollen naar item 52.

  Dat iedereen weet wat voor soort jij bent: Jouw soort hebben we niet nodig hier.

 33. 56

  Moordenaars, verkrachters en draaideurcriminelen keihard aanpakken…
  Daarom stem ik Wilders. We gaan het in dit land nu over een andere boeg gooien. De toekomst is aan ons, niet aan jullie Linksmenschen…Lekker puh…Gaan jullie maar door met waar jullie goed in zijn:
  -geld verdelen dmv subsidies, elkaar niet vergetend.
  -de islam de hand boven het hoofd houden
  -en af en toe een politicus afknallen onder de noemer ‘anti-fascistisch’…

 34. 57

  Het is waarschijnlijk een hopeloze zaak, maar:
  “Moordenaars, verkrachters en draaideurcriminelen keihard aanpakken…”

  Dat was de aanpak tot circa 1960 hier en dat is hij nog steeds in veel landen. Meestal werkt het niet, daarom is ook ooit gekozen voor een andere aanpak. Als je het wilt laten werken, dan moet je een DDR-achtig politie- en gevangenissysteem opzetten. Dat is gigantisch duur – en dat gaat niet echt samen met Wilders’ radicale belastingverlagingen – en bovendien is het bijna gegarandeerd dat het politiesysteem gaat corrumperen en zelf misdadige trekjes gaat vertonen: als je voor een inbraak 30 jaar de bak in kan, dan heb je er wel zeg €3000,- voor over om oom agent een andere kant op te laten kijken. Om dezelfde reden leiden zwaardere straffen tot agressievere misdaad: hogere risico’s leiden tot hogere inzetten.

  Over dit soort zaken bestaat empirische data. Dus geen slap getheoretiseer, maar er zijn criminologen die onderzoek hebben gedaan naar effecten van zwaardere straffen, korte doorlooptijd van rechtszaken, etc. Op basis van die gegevens is dat SCP-rapport – waar je volgens mij nog steeds niet naar hebt gekeken – samengesteld.

 35. 58

  @52:
  In het filmpje speelt iemand een computerspel, zo een saaie moderne waarbij je door een doolhof rent en op andere spelers schiet; “Waar is toch die goede ouwe tijd van Day of the Tentacle gebleven?” riep hij nostalgisch. In het postje is een praktisch analfabeet onbeschoft in een condeleanceregister.

  Het verband ontgaat me totaal.

 36. 60

  richard als je me quote doe het dan goed. iedereen weet wie ik ben en als ik jou zo hoor voel ik me best thuis hier.
  Er moet toch iemand de waarheid vertellen of wil je het liefst me bannen , een naar trekje van mensen die niet tegen kritiek kunnen.
  Ooit gehoord van context uit het verband rukken druiloor?
  Mao bracht succes met een prijskaartje.
  zo waren er wel meer.
  Voor jou een hufter, voor een ander een held.
  Heb je daar problemen mee dan dat mensen anders denken dan jou ?

  *martijn , zwaarder straffen betekent niet langer vast zetten, het betekend zwaarder straffen. De noord koreaanse aanpak is echt niet zo duur.
  Dat vertikken we uit te voeren.( iets met mensen rechten of zoiets triviaals).
  De russen hadden met hun goelags toch behoorlijk succescijfers en leverde goede literatuur op.