Rechts slachtofferisme

Afshin Ellian stapt op als columnist bij NRC Handelsblad. De ombudsman aldaar zou hem van verkettering hebben beschuldigd (figuurlijk) en naamloze krachten uit het linkse establishment zouden bij hoofdredacteur Peter Vandermeersch op het vertrek van de conservatief-liberale hoogleraar hebben aangestuurd. Bij Elsevier mag Ellian even uithuilen over dat vreselijke linkse blad dat net twee hele linkse columnisten heeft aangenomen: pseudo-intellectueel Martin Bosma en spindoctor Ton Elias.

NRC was inderdaad van plan om Ellians column stop te zetten. Er zijn wel meer columns gesneuveld en nieuwe schrijvers aangetrokken de laatste tijd. Dat gebeurt nu eenmaal als er een nieuwe koers wordt uitgezet. Dat voor Ellian geen ruimte meer is, verbaast me niets. Ik bewonder de man, maar zijn columns zijn voorspelbaar en langdradig.

Dit minuscule akkefietje toont weer eens aan hoe snel rechts Nederland in een slachtofferrol kruipt.

Dat rechtsNederland boos is, is nu wel duidelijk. De multiculturele samenleving zou een mislukking zijn. De kleine man wordt niet serieus genomen. Wilders gedemoniseerd. Nederland wordt uitverkocht aan het buitenland en Europa. Wij draaien op voor de luie Derde Wereld en de fiscaal onvolwassen PIIGS-landen. Je kunt in Nederland niet meer zeggen wat je wilt, zonder bedreigd te worden. De linkse media zijn nog steeds een moraalpolitie die het op rechts gemunt heeft. Och arm. De rechterkant van de VVD, de PVV, een groot deel van het CDA en als stoottroepen de hordes van de Telegraaf Media Groep (TMG) weten wel bij wie ze moeten klagen: de mythische linksmens, u weet wel die veelverdiende kosmopoliet die in zijn vrije tijd het liefst door de brievenbus van de hardwerkende burger piest.

Toch wel gek. We hebben al een decennium aan conservatieve kabinetten die voortbouwden op het neoliberale beleid van de verdwaalde kabinetten-Kok. Rutte voert uiterst conservatief beleid uit waar ‘rechts Nederlands zijn vingers bij af kan likken’. De media worden niet door de linkse VARA of Fransisco van Jole gedomineerd, maar door de Roze stoottroepen van de TMG die er niet voor terugschrikken om de ‘linkse elite’ publiekelijk te villen met allerlei insinuaties en rioolmethoden. De natuurlijke achterban van de VVD heeft een prima decennium achter de rug van welvaartsvermeerdering en graait vrolijk in de onuitputtelijke pot van de hypotheekrenteaftrek. De natuurlijke achterban van de PVV was de dupe van datzelfde beleid. Maar wie de ‘rechtsmens’ op deze inconsistentie wijst, is elitair. In zo’n klimaat is zelfs het NRC ineens een linkse krant.

Het doet mij denken aan de tactiek van de Republikeinen in Amerika. Hoe krijgen ze daar het gewone werkvolk zover om te stemmen alsof ze investment bankers zijn? Door te hameren op de culturele waarden van het heartland en zich af te zetten tegen de linkse elite in de kuststeden. In Nederland is het niet veel anders. Daar geeft men diezelfde linkse elite (whoever that may be) van alles de schuld. Of de moslim. In onze eigen culture wars kan de winnaar de rol van underdog spelen.

 1. 3

  Dit minuscule akkefietje toont weer eens aan hoe snel rechts Nederland in een slachtofferrol kruipt.

  Dat laatste is dan weer een conclusie die je niet mag trekken. Of anders zeg ik dat links Pim Fortuijn heeft vermoord.

 2. 4

  KJ; maar dat is toch ook gewoon zo? Half progressief Nederland schold die man voor een tweede Hitler of Mussolini uit. Thom de Graaf verwees naar Anne Frank en het achterhuis, en vervolgens deed Volkert van der Graaf wat ieder gewetensvol mens zou doen als hij er van overtuigd was dat hij Hitler kon stoppen aan de vooravond van een nieuwe Holocaust.

  Pief-paf-poef.

 3. 5

  Zijn column was gewoon erg slecht. Niet meer en niet minder denk ik. Of slecht omgaan met kritiek nu typisch rechts is en dan ook nog een teken des tijds. Lijkt me stug…

 4. 7

  @KJ/dimitri: ik zou het eerder anders stellen: Elian wilde al stoppen, want columns schrijven blijkt toch best wel moejluk, en dat kun je beter over laten aan iemand die zoiets echt kan. Alleen dat zeg je niet. In plaats daarvan probeer je d’r een spin aan te geven dat je onder druk wordt gezet door links. Hebben de telegraaflezertjes ook weer iets om op te happen.

 5. 8

  De reaguurders spreken weer voor zich bij Elsevier:

  “U bent een van de weinige integere schrijvers en niet meer bij de NRC passen is het grootste compliment dat een columnist zich kan wensen.”

  “Ach mijnheer Ellian U had toch in afzienbare tijd moeten stoppen. Het is zinloos omdat Uw geluid niet past in deze islamkrant maar over een korte tijd zal deze krant niet meer bestaan en schrijven voor een niet meer bestaande krant is helemaal zinloos.”

  “Heer Elian, Wij blijven u dankbaar, voor de Waarheid, die door onze links-liberale machthebbers zo wordt gevreesd, maar ondanks hen toch zal overwinnen.”

  En dan plotseling…

  W. Bakker op zaterdag 26 februari 2011 14:46
  De rubriek van de heer Ellian is een van de hoofdredenen dat ik geen abonnement meer neem op de Elsevier. Fundamentalisme isoleert, op ieder gebied.

 6. 10

  Serieus, krijgt die mafkees Martin Bosma een platform bij Elsevier, voor zijn hersenkronkels? Enkeltje dwangbuis + zware medicatie is die gestoorde freak nodig.

 7. 12

  Een lang(dradig)artikel van DT; wat hij er allemaal niet bijsleept!? En dat n.a.v. ‘een minuscule akkefietje’. Ook onsportief. Solliciteert DT naar Ellians positie? Het linkse profiel dat DT van zich zelf geeft, lijkt dan niet meer overbodig.

  Anton reactie getuigt van een scherp inzicht of van een goede intuïtie. Dat zij raak is, indiceert die gemene uit c6. Overigens had die beter aan c4 gericht kunnen zijn; dat had zelfs gemoeten.

  Ten slotte. De allerlaatste goede reden om de NRC te lezen, is met de verwijdering van Ellian verdwenen.

 8. 14

  Werd die man door iemand gelezen? Alleen die foto diskwalificeert hem toch al om serieus te nemen?

  Blij dat ie alleen nog bij Elsevier aan de bak kan. Het NRC wil ik nog wel eens oppakken, maar Elsevier vind ik het papier waar het op gedrukt is niet waard.

 9. 15

  Ellian kan niet schrijven en mist het logische inzicht dat je van een filosoof verwacht. Gelukkig heeft de NRC nu competente rechtse schrijvers gevonden, huhuhuh.

 10. 17

  Blij dat die man weg is. Een aanfluiting. Onbegrijpelijke redeneringen. In zijn kolom zegt hij dat hij zo blij is met het woord “welkom”, dat hij hoorde toen hij in Nederland aankwam. Ik krijg, als ik hem lees, altijd de indruk dat hijzelf, ondanks dat warme welkom, half autochtoon Nederland het land uit wil mieteren. Laten mieteren, dat dan weer wel, want werken laat hij graag aan een ander over.

 11. 18

  Daarom geniet ik nou zo van Sargasso! Een oneindig lang stuk over slachtofferisme…en dan zelf een litanie aan klachten produceren waar alles met de haren wordt bijgesleept. En links-rechts bestaat niet meer volgens de Sargassootjes(tenminste, dat zeiden ze gisteren nog), behalve als er een een rechtse columnist kan worden afgezeikt. Nou, iedereen is weer langsgekomen: de VVD, Rutte, de kapitalisten, de neoliberalen, de hypotheekrenteaftrek, de villabelasting, de Telegraaf, Israel, Amerika, Geoge Bush, Rumsfeld, bankbonussen, cultuurverkrachters, discriminatie, uitsluiters, zakkenvullers…ben ik nog wat vergeten?

  O, o Sargasso…kunnen ze er geen soap van maken en bij de VARA uitzenden? Of gaat Paul de Leeuw dan onder druk van de leiding (uit angst zijn dikbetaalde BV-tje te verliezen) dan weer elke aflevering zijn excuses aanbieden?

  Ik lach me suf. Een beter zaterdagavondvermaak kan ik mij niet voorstellen!

 12. 20

  behalve als er een een rechtse columnist kan worden afgezeikt.

  Ehhh..ja.

  Had u verder nog wat te zeiken over spelling en ’t beheersen van de nederlansche grammatica?

 13. 21

  Je kan niet graaien in een pot van hypotheekrente aftrek, want dat geld komt uit je eigen portemonnee, daar zit geen cent gemeenschapsgeld bij. dat is namelijk je eigen geld waar je een heel klein beetje zelf van mag houden. Maar goed economie en links blijft lastig, dat is net zo iets als aan de meeste vrouwen uitleggen hoe een automotor werkt, onbegonnen werk. Bovendien zij alle mensen met een eigen huis volgens hen kapitalisten in een villa die je naar hartelust kan en mag plukken.

  En Afshin Ellian is er gewoon uitgemikt door Derk Sauer, de SP’er die in Moskou wel geleerd heeft is over hoe je het best de pers beinvloedt, onze hoogsteigen polder Berlusconi, dat zat er gewoon aan te komen.

  Over slachtofferisme zullen we het maar helemaal niet hebben als we over links versus recht praten. Luister maar eens naar de reclame’s van de PvdA, dat is 1 groot zielig verhaal bij elkaar. En dan hebben we het nog niet over de talloze klimaat, bank, etc. slachtoffer verhaaltjes van Sargasso zelf.

 14. 23

  Overigens ben ik het met de schrijver eens. Er is geen enkele reden om te veronderstellen dat Ellian om zijn mening is verbannen. Ten eertse omdat andere gelijkgestemden voor hem in de plaats komen en ten tweede omdat hij jarenlang WEL de kans kreeg om zijn mening te ventilerenin deze krant. Het is gedreins van iemand die niet tegen zijn verlies kan en die zich overgeeft aan pathetisch slachtofferisme.

  En dan te bedenken dat ik rechts ben en de NRC een smerige,manipulatieve linkse kutkrant vind.

 15. 25

  He wat jammer nou. Weer minder gelegenheid om Ellian te lezen. Die man produceert zulke fantasievolle humorverhaaltjes, daar is geen genoeg van te krijgen. Maar goed, zo heeft hij wel meer tijd over voor zij hoogleraarschap Linkse hobby.

 16. 26

  dat bedoel ik nou emile. je noemt me meteen links omdat ik over rechtsmensen schrijf, blijkbaar diskwalificeert dat links me meteen. ik ben niet links.
  En HPax, je kan toch wel tegen een paar alineaatjes? Of moeten we hier voortaan op Telegraaflengte gaan schrijven?
  Christina, je begrijpt dat ik grapje maakte…

 17. 27

  Even de paretljes van Emilie Schaamhaar op een rijtje voor zijn groeiende schare fans:

  “een rechtse columnist kan worden afgezeikt”

  “Het is gedreins van iemand”

  “dat ik rechts ben en de NRC een smerige,manipulatieve linkse kutkrant vind”

  “Een beter zaterdagavondvermaak kan ik mij niet voorstellen”

  Emile, je bent een aanwinst voor deze site, waar was je al die jaren?

 18. 31

  Je bent niet links, Dimitri??? En die eenzijdige klaagzang over alles wat rechts is dan? Nogmaals, ik ben het met je centrale stelling eens, maar vind de rest belachelijk, irrelevant en een overbekende pavlovreactie van een Sargasso scribent.
  Je had bovendien ook nooit de kop “rechts slachtofferismee” moeten gebruiken. Dan krijg je precies de (terechte) reactie(s) die je kon verwachten. Je had het hooguit over het gejank van Ellian moeten hebben, zonder hem meteen te classificeren.

  Hee Drabber…nog een voor je: stop die rufterige, stomme klotekop van je in de eerste de beste gierput. Deksel erop, nooit meer eruit. Opgeruimd staat netjes.

 19. 33

  @0 De echte culturele waarden van het heartland van de GOP ken je toch zelf ook wel ? Selfsupporting, much freedom, isolationalism, enz.

  Ik blijf wel heel benieuwd naar het grote verhaal hoe de GOP die begrippenverwisseling voor elkaar heeft gekregen. Framing.

  V.S. Rechts drijft op een emotioneel en nationalistisch soort communisme.

 20. 34

  Die foto is inderdaad belachelijk. Maar heb je die foto voor de publiciteit van het nieuwe boek van Herman Koch wel eens gezien ? Man man man – het lijkt wel alsof ze bij de redacties en uitgeverijen van Nederland denken dat we allemaal debiel zijn !

 21. 39

  @ gronk,
  Daar heeft de dokter nog geen pilletjes voor.
  Ik wil je graag waarschuwen, want je hebt al één symptoom van “rechts”. Dat is het gebruik van het woordje “voor” als je “tegen” bedoelt.
  :-)

 22. 41

  Ach, links, rechts, conservatief, progressief.
  Politiek is toch altijd redelijk cyclisch.
  Dan weer een tijdje “links” en als de kiezer daar genoeg van heeft, weer een tijdje “rechts”.
  En uiteindelijk meanderen we voort als het centristisch volk dat we toch (b)lijken te zijn.

 23. 42

  @AntonB, 21:
  Ten eerste: een hypotheekrenteafrek geeft u het voordeel van weinig belastingen betalen. Stel: u koopt een huis van 10 miljoen. U betaalt 4% rente op de hypotheek van 10.000.000€. Dat is 4 ton per jaar, op een tophypotheek (aflossen bij afloop). Dit mag u fiscaal inbrengen als onbelastbaar inkomen.

  Stel, u heeft een inkomen van 450.000€.
  Dan betaalt u dus enkel belasting over die overige 50.000€.

  Fair?
  Links kan wel degelijk rekenen…
  Alleen minder gericht op de individuele portemonnee dan rechts.

  Letterlijk: bovenstaand is hoe hefboomfondsen werken, die bedrijfjes die onze economie aan gort hebben geholpen en onze pensioenfondsen hebben leeggeroofd met junk bonds

 24. 43

  Het gebeurt meer dan eens dat Ellian in zijn columns drogreden op drogreden stapelt. Het is soms tenenkrommend.
  Wat denk te denken van deze uitlating over burgerlijke ongehoorzaamheid
  “Illegale, buitenparlementaire handelingen zijn per definitie gewelddadig. Immers, wie willens en wetens, zonder individuele rechtvaardiging, de wetten schendt, past al enige mate van geweld toe om de wet te ontkrachten.”

  Zie hier analyse over column waar bovenstaande zin staat:

  http://www.drogredenen.nl/2008/09/ellian-versus-schuyt.html

 25. 44

  @42: Het probleem dat velen met de HRA voorstellen van links hebben is niet dat de huidige doelgroep geraakt wordt, maar dat die doelgroep steeds groter wordt tgv prijsstijgingsverwachting van onroerendgoed, waardoor mettertijd ook gewone huizen onder die extrabelasting gaan vallen en koophuizen dus helemaal onbetaalbaar gaan worden. Ik denk niet dat de woonmarkt op de zoveelste fiscale maatregel zit te wachten (het Huurwaarde forfait (=ik huur van mezelf) hebben we ook aan links te danken zonder dat onderhoud aftrekbaar is, zoals in een normale bedrijfssituatie wel kan.)

 26. 46

  Het probleem dat velen met de HRA voorstellen van links hebben is niet dat de huidige doelgroep geraakt wordt, maar dat die doelgroep steeds groter wordt tgv prijsstijgingsverwachting van onroerendgoed,

  Wat een onzin man. Je kan de tarieven gewoon indexeren, zoals met bvb de schijven van de inkomstenbelasting het geval is.

 27. 48

  @egsigt; Het huurwaarde forfait is gek genoeg al heel, heel oud (negentiende eeuw) en was, geloof ik, meer een fiscale manier om niet al te veel centen te missen uit een tijd dat het aantal daadwerkelijke huizenbezitters nog echt klein was.

 28. 49

  @Cycloop Dat is ook exact de reden waarom ik zijn columns op Elsevier op een zeker moment niet meer trok. Het is deerniswekkend voor iemand die filosoof pretendeert te zijn.

 29. 50

  @44: Zou je ook kunnen vertellen aan welke linkse politici we het huurwaardeforfait hebben te danken? Bij mijn weten is het namelijk ingevoerd door minister Pierson uit het kabinet Tienhoven, dat volledig uit liberalen bestond. Je post is dus weer een mooi voorbeeldje van rechts slachtofferisme.

  Verder zijn koophuizen juist onbetaalbaar door de HRA, die de prijzen enorm opdrijft.

 30. 52

  Terug naar het onderwerp. De heer Afshin Ellian stond elke keer voor een duivelse keuze als hij zijn column klaar had: stuur ik deze column naar de NRC o fnaar Elsevier? Deze keuze werd steeds onzorgvuldiger, zodat je als NRC-lezer vaak met een column die eigenlijk voor Elsevier bedoeld was, zat opgescheept. De laatste tijd gebeurde dat steeds vaker, zodat het goed is dat aan deze schizofrenie een eind wordt gemaakt.

 31. 53

  Vanmiddag zijn afscheidscolumn gelezen. Hij noemt zichzelf een liberaal. Elke vorm van onvrijheid waar volgens hem ‘links’ voor staat zoals verzorgingstaat, overheidsbetutteling en steun aan een ‘onvrije’ religie zoals hij de islam noemt, bestrijdt hij. En dat noemt hij scherp en anti-establishment.

  Kan me daarom voorstellen dat hij een schare volgelingen heeft, die de genoemde punten onderschrijven, en daarom hem met alle plezier lezen.

  Grappig dat hij aan het eind vermeldt dat hij in het Elsevier nog wel mag lezen: want dat is een tijdschrift waar de vaderlandsche liberale traditie in stand wordt gehouden.

 32. 55

  Het is vermoeiend allemaal. De links-rechts poppetjes. Mensen zoals Ellian.
  Die best weet dat hij onzin uitkraamt. Maar goed, het is niet in zijn belang om genuanceerd te zijn. Dus is hij dat niet.
  Het is jammer. Het helpt de wereld niet vooruit.
  Want er zijn veels te veel van dit soort figuren. De hele samenleving is op eenzelfde manier ingericht.

 33. 56

  @Bismarck: Goh, is dat het buzzword van 2011, “rechts slachtofferisme”? Is dat net zoiets als het linkse politiek-correcte gejank dat we in dit land al tientallen jaren moeten verduren?

  Maar om eerlijk te zijn vind ik “rechts slachtofferisme” enerzijds een enorme taalverkrachting, anderzijds weer zo’n heerlijke dooddoener om een discussie maar vooral eenzijdig te houden.

  Ik weet niet of Dimitri dit bedacht heeft, maar het is geen verrijking van de taal.

 34. 57

  @56.

  Jij zegt het heel goed wat jij links poliek-correcte gejank noemt, dan krijgen we nu van de andere kant. Wilders doet niets anders.

  In de jaren zeventig was het kapitalisme helemaal fout, nu doet Wilders hetzelfde over de islam.

  Totaal geen nuance, relativering, echt door en door stalinistisch (hij is de enige leider).

 35. 59

  @Joop: En wat doe jij hier? Pot verwijt de ketel….
  Daarnaast heb ik het niet over Wilders, maar jij. Leg me dus ook geen woorden in de mond.

  Tip: leer je moerstaal!

 36. 60

  @59

  Jij hebt het over het links-politieke gejank, dat vind ik nou eens grote onzin. Dat is hetzelfde als de zogenaamde door jou genoemde taalverkrachting. Populair gebabbel, niets meer en minder.

  Overigens net zoals dat je over oude en nieuwe politiek schrijft. Oude wijn in nieuwe zakken, alleen retoriek verandert, stelt niets noemenswaardig voor.