Rabarberjelly met rozenwater

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

copyright foto Andrei Tchernikov, recept & foodstyling Fiona Ivanov

Rabarberjelly met rozenwater
flexitarisch nagerecht, 6 personen

300 g rabarber, gesneden
2 appels, in blokjes
3 vanillestokjes
3 el suiker
1 el rozenwater (toko)
9 g gelatine (4,5 blaadje

Snijd de vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de rabarber met de appel, de opengesneden vanillestokjes en het merg, de suiker, het rozenwater en 250 ml water zachtjes aan de kook. Zet het vuur uit als de rabarber 3-4 minuten gekookt heeft en laat het afkoelen. Doe de rabarber (incl. kookvocht) over in een zeef en vang het vocht op (er is precies 500 ml kookvocht nodig) Week de gelatine in koud water. Breng de helft van het kookvocht opnieuw aan de kook. Knijp de gelatine uit, neem de pan van het vuur en los hierin de gelatine al roerende op. Schenk het afgekoelde kookvocht erdoor, doe het geheel over in een puddingvorm en laat afkoelen. De gekookte rabarbercompote kun je verwerken tot rabarbercrumble of serveren met custard.

Bereiden 15 minuten
Wachttijd afkoelen 2 x 2 uur

Mocht je meer of minder kookvocht overhouden, pas daar de hoeveelheid gelatine op aan. De mooiste verhouding is iets minder dan 2 % gelatine op de totale hoeveelheid vocht, dus op 400 ml vocht 7 g gelatine (3,5 blaadjes) en op 600 ml vocht 11 g (5,5 blaadjes).

Reacties (4)

#1 Bullie

Dit recept snap ik echt niet. Waarom zou je als flexitariër de voorkeur geven aan uitgekookt varkensbottenbindweefsel als er ook prima vegetarische alternatieven zoals agar-agar voorhanden zijn? Beats me.

  • Volgende discussie
#1.1 Olav - Reactie op #1

Niet alle gerechten in deze rubriek spreken me aan maar dit heb ik er wel van begrepen: de flexitariër is vooral flexibel, en dus geen dogmatisch vegetariër.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Maxm - Reactie op #1

Een heldere gelei zoals afgebeeld lukt niet met agar.

  • Vorige reactie op #1
#2 Fiona Ivanov

Ik vind dat, als je dan toch af en toe vlees eet, je ook het hele beest moet eten. Met agar agar heb ik uitgebreid gewerkt en het heeft niet dezelfde eigenschappen als gelatine, je kunt het bijvoorbeeld niet goed gebruiken met een zuur product. Daarnaast heeft agar een ander smeltpunt. Gelatine smelt bij 38 graden en smelt daarom in je mond, een totaal andere beleving dan agar, dat blijft een brok. En heb je een agar jelly wel eens zien wiebelen?? Nothing beats gelatine….!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie