Quotes du Jour | Aanklacht tegen Khamenei

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“Sign this petition to file a complaint against Ali Khamenei in the Hague International court”

Verschillende twitteraars, onder wie de vanuit Iran opererende Fersteh Ghazi (Iranbaan) zijn gisteravond begonnen de oproep te verspreiden om een petitie te tekenen die een aanklacht betreft bij het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen ayatollah Khamenei. Dat gebeurt allemaal via het belangrijkste Twitter-infokanaal iranelection, waar de meldingen over en de reacties op de gebeurtenissen in Iran zich in een razend tempo opvolgen.
“Reporters Without Borders: 23 journalists and bloggers have been arrested in Iran. Many others missing”, zo meldt Iranbaan, de undergroundjournaliste die gisteren tevens de achternaam wist te melden van het meisje dat op een Youtube-video een gruwelijke dood sterft: Neda Salehi: doodgeschoten“The name of the girl who was shot and murdered yesterday was Neda Salehi. A video clip of her last seconds has been circulated”.
Zelf was ik niet zo bekend met twitteren, maar nu het enige nieuws alleen nog via Twitter, Flickr, Youtube en Facebook tot ons komt, is er geen ontkomen meer aan. Het is allemaal niet objectief te verifiëren, maar de afgelopen dagen hebben laten zien dat de info van bepaalde twitteraars betrouwbaar is gebleken. Ook de NOS, die niet langer een reportageploeg of correspondent ter plekke heeft, moet nu ook grotendeels afgaan op de berichten en beelden op internet. Een goed iniatief is dat op NOS.nl een speciale hoek is ingeruimd voor al het nieuws dat via internet over Iran binnenkomt. Update: “Mousavi talking with influential merchants and workers’ leaders to plan general strike”.

Reacties (7)

#1 Terrebel

Twitter is echt een volwassen medium waar het eerst weinig meer was dan het nieuwste speeltje.

 • Volgende discussie
#2 Erik van Luxzenburg

Het is op zich boeiend om Twitter te volgen, trap er echter niet in om iedereen die jou volgt ook te gaan volgen. Er zitten veel spammers tussen met enorme onzin.

Overigens, chappeau voor Sargasso dat jullie Iranbaan zo correct kunnen volgen, ze schrijft in Farsi! Zonder Google Translate of enrome kennis van het Farsi kom je daar niet doorheen zeg….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJ

O goed ! Ik ga nu mijn adem inhouden tot het moment dat meneer Khamenei bij de poort van de gevangenis van Scheveningen gebracht wordt, samen met die aardige meneer uit Sudan en Mladitsczsssj. Moet lukken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 pbdoetmee

Ik had niet durven denken dat mijn getik (12 juni, 1 en 14 juni, 2) zo snel bewaarheid (3) zou worden…

1 – http://www.pbdoetmee.nl/wp/2009/06/12/wefollow-twitter/
2 – http://www.pbdoetmee.nl/wp/2009/06/14/wefollow-twitter-2/
3 – http://www.pbdoetmee.nl/wp/2009/06/22/wefollow-twitter-3-iranelections/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pbdoetmee

Overigens: de foto die jullie plaatsen blijkt niet de Neda te zijn die tijdens de demonstraties in Teheran werd doodgeschoten. Hoe dat misverstand kon ontstaan wordt hier uitgelegd: http://wipoun.blogspot.com/2009/06/how-wrong-neda-photo-became-irans-face.html. De Neda van de foto is inmiddels ondergedoken en staat doodsangsten uit, omdat haar foto zo’n beetje het ikoon van de revolutie op Twitter is geworden. Da’s dan weer een andere kant van Twitter…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 stefan

Ik zou graag zien dat iemand uitleg geeft over waar de 400 miljoen dollar voor “covert operations” die het Amerikaanse congres vorig jaar goedkeurde aan besteed is in Iran.Bescherming dollar economie als motief aanval Iran.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie