Quote van de Dag: Uitverkoop

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

´Als KLM fuseert met Air France, buitenlandse investeerders Stork kopen of ABN Amro wordt overgenomen, dan is Nederland kennelijk in de uitverkoop. Dat nog niet zo lang geleden ABN Amro het Italiaanse Antonveneta overnam of dat Akzo in het verleden het Zweedse Nobel heeft overgenomen, wordt gemakshalve vergeten. Er is niets nieuws onder de zon. Het Kruidvat is al sinds 2002 in Chinese handen. Het slaatje van Johma? Al sinds 1999 in Britse handen. Douwe Egberts? Al sinds 1978 in Amerikaanse handen.´

De Minister van Financiën Wouter Bos noemt het verhaal dat Nederland in de uitverkoop is een mythe.

Reacties (6)

#1 Mark

Als de bedrijven maar vestigingen in NL hebben of hun winst hier uitgeven hebben we toch nog veel economisch voordeel van een bedrijf dat overgenomen wordt door het buitenland?

Op de NRC site stond ook een aardige uitleg over waarom ABN overgenomen moet worden en Rabo niet.

  • Volgende discussie
#2 Teun

@1 Goed verhaal, inderdaad!

De vergelijking met ING, dat ook beursgenoteerd is, is ook wel eens getrokken. Daar werd gesteld dat ING een gedegen strategie heeft en op eigen kracht groeit, ipv de veel instabilere strategie van fusies en overnames. ABN schijnt zijn beloftes naar de aandeelhouders ook niet waar gemaakt te hebben (ze maken te veel kosten en structurele verbeteringen blijven uit) en die zijn toen gaan stuiteren; De eerste tekenen was de “open brief” van de durfkapitalisten aan de raad van bestuur, remember.

Kortom: Als er iemand “schuld” heeft, dan is het Rijpman Groenink. Zijn beleid heeft gefaald. Dat is op zich niet erg: ABN gaat niet failliet of zo, maar het is wel dubieus dat hij degene is die het meest aan de overname verdient. Falen=oprotten, zonder zak geld, zou je zeggen, toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Abhorsen

Durfkapitalisten aller landen verenigt u? ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Eric

Wat diezelfde mensen vaak ook vergeten is dat Nederland een regeling heeft die het voor heel veel bedrijven aantrekkelijk maakt het hoofdkantoor hier neer te zetten. Dat levert heel wat centjes en werkgelegenheid op, van bedrijven die niet Nederlands zijn en het nooit geweest zijn ook. Neem alleen maar eens de artiesten die hun royalties via Nederland laten lopen: Rolling Stones – kijk eens achterop een cd:”Rolling Stones B.V.”- , U2, Michael Jackson.

Bos heeft groot gelijk. Nederland is van oudsher een van de grootste investeerders in de VS. Is daar iets anders aan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Teun

@3 Ja; no kidding. Ik ben geen ultra-liberaal, maar ik vind dat de markt het in dit geval prima zelf oplost:

Bedrijven doen te veel overnames, durfkapitalisten knippen ze weer op. Durf kapitalisten verdienen geld met schimmige doorverkoop van onhoudbare hypotheken, durfkapitalisten gaan failliet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Johan

Ik vrees dat Bos deels gelijk heeft, maar wel zijn ogen sluit voor het resultaat dat deze ‘uitverkoop’ op den duur zal gaan hebben.

Dat bedrijven worden opgekocht in eigen land klinkt enger dan het is, daar ben ik het grondig met Bos eens. Op dit moment kopen ‘wij’ nog steeds meer bedrijven dan er verkocht worden & en al deze verkopen leiden tot een groeiende globaliserende economie. Tot zover niet zo heel erg veel mis.

Waar het wel mis lijkt te gaan is het aantal hoog opgeleiden in ons land. In een globaliserende wereld is kennis één van de belangrijkere aspecten om te kunnen blijven groeien en om simpelweg mee te kunnen doen in de huidige mondiale economie.

Er wordt alleen niet tot amper in geinvesteerd!! (zie ook ‘zesjescultuur’). Niet door de overheid, maar ook (nog) niet door het bedrijfsleven. (Als achtergrond: ABN AMRO weg is harde klap (pagina 7). )
Met een uitverkoop van onze grote bedrijven, is het nog maar de vraag of investeringen in (top) onderwijs in ons land door niet-Nederlandsche bedrijven een optie is….

Mochten we op dit vlak té ver gaan achterlopen dan zullen we naast China en India ook overlopen gaan worden door onze Europeesche buren en dan hebben we wel een probleem… Als Bos ook hiervoor zijn ogen opent dan heeft zijn commentaar voorlopig mijn zegen :)

  • Vorige discussie