Quote van de Dag: Zelfbenoemd gidsland

[qvdd]

Als de PVV straks een regering gaat gedogen, moet die regering rekening houden met de standpunten van de PVV. En dan moet Nederland, ooit het zelfbenoemde gidsland op het gebied van mensenrechten, ook internationaal voor de PVV-gedachten opkomen.

Pleit Hero Brinkman daar nou voor een actievere rol van Nederland in de internationale politiek? O nee, hij twittert dat de uitspraak zes weken oud is, dus niet meer relevant.

 1. 1

  Ik ben benieuwd wat er dan zo radicaal veranderd is dat de wereld (niet de formatie, nee de wereld!) er nu compleet anders uitziet dan begin juli.

 2. 2

  Wat bedoelt die gast? Wat is de reden van dat tussenzinnetje? Moeten we nu het gidsland tegen de mensenrechten worden? Of riep hij zo maar wat, omdat dat soort kroegpraat nu eenmaal goed scoort bij de achterban?

 3. 3

  Oh ja, de Partij Voor de Vrijheid, die democratische partij die mensenrechten nastreeft voor iedereen. Behalve als ze moslim zijn, natuurlijk.

 4. 4

  @2: Gidsland is een scheldwoord in bepaalde kringen (waar Hero ongetwijfeld ook in verkeert), dus niet gidsland zijn is stoer. En ja, ik denk dat Hero zich op dat puberale niveau bevond toen hij zijn uitspraak deed en daar nu na enig nadenken spijt van heeft.

 5. 5

  @4: stoere kroegpraat past wel bij Hero. In de kroeg is het ook niet ergerlijk om onnadenkend allerlei oneliners te brallen. In de politiek mogen we echter wel verwachten, dat de mensen eerst even nadenken voor ze zo maar wat roepen, hoewel dat natuurlijk voor sommigen veel te politiek correct is.

  PS: niet gidsland zijn is stoer? Is het stoerder om achter de anderen aan te lopen, ipv leiding te geven?

 6. 6

  @5

  Jij verkeerde in de veronderstelling dat Nederland leiding gaf qua mensenrechtengedachtegoed? Waarom dan en aan wie?
  Ik denk dat wat Hero bedoeld is dat met gedoogsteun vande PVV Nederland zich niet meer kan gedragen als zelfbenoemend gidsland. Dus niet meer die moreel superieure houding tegenover landen die niet alle mensenrechtenverdragen naleven (en dat zijn er heel veel).v

 7. 7

  Denk dat we in kritiek op andere landen allang zijn ingehaald door landen als Spanje, België en Canada.

  @6: Bedoel je nou dat de PVV een politiek voorstaat die aansluit bij die vele landen en dat dat iets is om blij mee te zijn?

 8. 8

  @6: Ik snap je reactie ook niet hoor. Omdat heel veel andere landen mensenrechten schenden, moeten we er maar niks meer van zeggen, omdat we dan als moreel superieur gezien of aangeduid kunnen worden?

  En ik moet zeggen: ik heb Nederland op mensenrechtengebied tegenover landen als de Sovjet Unie, China, het Chili van Pinochet of het Argentinië van Videla altijd moreel superieur gevonden, dus van dat standpunt uit bezien was die moreel superieure houding volkomen terecht. We konden die houding alleen aannemen, voor zo ver daar ooit sprake van is geweest, omdat we t.o.v. die landen moreel superieur waren, op het gebied van de mensenrechten.

  Maar ik vind wel dat je wel kans op is, dat je gelijk krijgt, als je schrijft, dat “met gedoogsteun vande PVV Nederland zich niet meer kan gedragen als zelfbenoemend gidsland”, maar ik denk niet dat Hero dat bedoelde. Als we zelf ook (meer) mensenrechten gaan schenden, zijn we niet langer moreel superieur en kunnen we die houding niet meer aan nemen.

 9. 9

  @5 Hero mag sinds dat akkefietje in Nieuwspoort helemaal niet meer in de kroeg komen van Geert – alleen nog vruchtensapjes voor Hero – dus dit zal sowieso geen kroegpraat zijn.

  Ik vind het een wazige uitspraak van een wazig figuur. Bedoelt hij dat er een groot contrast is tussen mensenrechten en het PVV-gedachtengoed (Ja, lijkt me) of dat we weer een gidsland worden als we de PVV-boodschap gaan verkondigen. Roep het maar.

  Gidsland? Ach, de Troskompas is ook een gids….

 10. 10

  Ik denk dat Hero bedoelt dat Geert mag blijven zeggen wat hij wil en dat het kabinet moet zeggen wat hij wil. Da’s logisch toch?
  Mocht de SGP ook gedoogsteun gaan geven, dan gaat het kabinet ook voor hun gedachtengoed opkomen. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat een kabinet de kabinetsstandpunten verwoordde.