Quote van de Dag: Homo’s in Srebrenica

[qvdd]

They declared a peace dividend and made a conscious effort to socialize their military ? that includes the unionization of their militaries, it includes open homosexuality. (…) The battalion was understrength, poorly led, and the Serbs came into town, handcuffed the soldiers to the telephone poles, marched the Muslims off, and executed them.

Het Nederlandse leger werd na de Koude Oorlog zo soft dat soldaten lid mochten zijn van een vakbond en zelfs openlijk homo. En dat is een gruwel in de ogen van de Amerikaanse generaal John Sheehan, die hierover sprak in een hoorzitting over het homobeleid van het Amerikaanse leger. In de Nederlandse berichtgeving viel de frase over de vakbonden weg, terwijl Sheehan dat minstens zo erg lijkt te vinden.

Niet alleen de voorzitter van de Senate Armed Service Committee en twitterkoning Maxime Verhagen fronsten hun wenkbrauwen; de woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie laat weten niet gecharmeerd te zijn van Sheehans woorden:

[It is]unbelievable that a man of this rank is stating this nonsense.

 1. 1

  Ik vind ook dat het allemaal mietjes waren. Geen bezwaren tegen, maar waarvoor zaten we daar ook alweer?
  Nederlanders zijn in militair opzicht toch een soort van vegetarische vleeseters.

 2. 2

  We zaten daar vooral voor de show, Bert, in de hoop dat de Serven (Srb) van de show onder de idnruk zouden zijn en de onverdedigbare enclave met daarin de volgens hen Srb stad Srb-re-nica met rust zouden laten.

 3. 3

  Gebrekkige CDA-coördinatie: dit is echt iets waar spin Jack het Lek (van Defensie) zich beter mee bezig kan houden dan Maxime, de Rat (van Buitenlandse Zaken).

 4. 6

  Toch goed dat een Amerikaanse ex-generaal de homofobie die in de Nederlandse legertop heerst eens bloot legt. Of geloven jullie echt dat (onder andere!) Henk van Breemen dit soort uitspraken niet in aanwezigheid van Sheehan gedaan heeft?

 5. 7

  @6: Ik wil niet uitsluiten dat dat inderdaad gezegd is, maar ik ga er vooralsnog van uit dat Van Breemen niet zo’n openhartig onderonsje met Sheehan heeft gehad.

 6. 10

  @8, natuurlijk liegt Sheehan, alles wat ie heeft gezegd is niet waar. Dat doen ze daar gewoon in Amerika, omdat het kan, ook in een hoorzitting.