Quote van de Dag: GeenStijl is niet rechts

Beste lezers van Ebony Magazine. Wij zijn niet rechts. We zijn een stel oprechte bloggers die lol maken over het nieuws en proberen een luis in de pels te zijn van onze linkse, sharia-minnende regering.

Redacteur Pritt Stift van GeenStijl definieert wat het weblog niet en wel is in de reacties op een Amerikaans weblog dat “not amused” is dat GeenStijl spreekt over ‘negers’ en over het bindende stemadvies dat het weblog gaf op een peiling van de “Coolste donkere man” van de afgelopen veertig jaar.

(Opmerking redactie: Het artikel waar de reactie van Pritt Stift staat is, inclusief de reacties, verwijderd. Het was hier te vinden. De google cache pagina, zonder reacties, is hier te vinden.)

 1. 3

  Ik vraag me persoonlijk af wat GeenStijl wél is als ze niet rechts zijn.

  Je kan wel gaan praten over meer assen, maar daar is links-rechts ook een onderdeel van.

 2. 4

  @Christian: Ja, je moet wel jouw persoonlijke correcte vorm wel kennen en volgen, natuurlijk. Dat is uiteindelijk namelijk het allerbelangrijkst in het leven: Jouw persoonlijke vorm.

  Ik las het woordje “overigens”. ;)

 3. 6

  Ach de aloude PC-spraakverwarring… In de VS is nigger een scheldwoord dat alleen gebruikt mag worden door de afro-amerikaanse medemens (dat is dan de correcte vorm om iemand van donkere huid mee aan te duiden). Tenminste in sommige delen van Nederland daarentegen is zwarte eerder een scheldwoord dan neger, al schijnt in de Randstad de amerikaanse cultuur dusdanig doorgedrongen te zijn dat daar neger wel weer schelden is (kan iemand uit de Randstad dit bevestigen/falsificeren?)

 4. 7

  @Bismarck: Het hangt zoals gewoonlijk van de perceptie van de ontvanger af.

  Een concept dat niet bestaat propageer je niet. Als je dat wel doet schiet je jezelf ernstig in de voet en daar lach ik dan weer om. Zo ben ik dan ook wel weer en dan noemen we je samen negert.

  Zoiets? :)

 5. 8

  “al schijnt in de Randstad de amerikaanse cultuur dusdanig doorgedrongen te zijn dat daar neger wel weer schelden is”

  Het is niet echt een scheldwoord, maar wordt wel liever vermeden. Het is ook weinigzeggend. Je hebt het over een Surinamer, een Antilliaan, een Kaapverdiaan, een Ghanees, etc…
  Denk ook aan het liedje van De Jeugd van Tegenwoordig, dat ze ‘Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard’ hebben genoemd, om vervolgens constant provocerend ‘neger’ en zelfs ‘nikkertje’ te zingen.

 6. 9

  GS is niet rechts of links hoewel ze op sommige punten links is zoals links volgens mij zou moeten zijn (kritisch tov (nep) gezag en autoriteit, opkomen voor vrijheid, opkomen voor zwakkeren …).

  In de VS is nigger een scheldwoord dat alleen gebruikt mag worden door de afro-amerikaanse medemens
  Wat een onzinnige discriminatie eigenlijk.

  @8: Het is ook weinigzeggend
  Idd, evenals ‘blanke’.

 7. 10

  @9: Grosso modo kan je niet anders dan hun positie als rechts bestempelen. Of het progressief dan wel conservatief is, daar kunnen we nog wel even over praten, denk ik.

  Kritisch tov (nep) gezag en autoriteit, opkomen voor vrijheid kunnen overigens net zo goed rechtse punten zijn.

 8. 11

  @10: … net zo goed rechtse punten zijn Natuurlijk. In mijn beleving zijn dit – je hebt trouwens ‘opkomen voor zwakkeren’ weggelaten :-) – echter altijd links/progressieve punten geweest. ’t Hele rechts/links gedoe is feitelijk onzinnig geworden en niet meer van deze tijd.
  (Wat zou er trouwens rechts moeten zijn aan GS?)

 9. 12

  “(Wat zou er trouwens rechts moeten zijn aan GS?)”

  Rutger die lekker aanpapt met het militair industrieel complex en oproepen tot stakingsbreken bij het streekvervoersstaking om maar een paar punten te noemen.

 10. 14

  Het eeuwige gezeik over belastingcenten die “gestolen” worden en het “over de balk gooien” daarvan is ook wel een behoorlijk rechts issue, net als het gekwijl over stoere dure defensiegadgets (dat is dan ineens niet meer belastinggeld over de balk gooien).

 11. 15

  @11 ’t Hele rechts/links gedoe is feitelijk onzinnig geworden en niet meer van deze tijd
  typisch een extreemrechtse antwoord, nou ja van kamaradsky kropotkin verw8 ik niet anders!!

 12. 16

  @15: Nee hoor, links-rechts is wat mij betreft ook “uit”.

  Maar om de een of andere manier wordt ik door ‘rechts’ toch bij de linkse kerk gegroepeerd. En dat terwijl ik mezelf redelijk liberaal vind.

  Grappig hoe de oude termen toch vastgeroest blijken.

 13. 17

  Tja, de discussie ging over of het Nederlandse woord ‘neger’ beledigend is. Volgens mij (en Van Dale) niet. Het is hoogstens een beetje beladen. Maar verder toch behoorlijk onschuldig. Zoek op Youtube maar eens op “negermuziek” bijvoorbeeld.

 14. 19

  Op een school (in de Randstad) hoorde ik een meisje tegen een jongen zeggen dat hij zijn broekband niet zo ontzettend laag moest dragen/hebben: ‘je lijkt wel een neger’..

 15. 20

  @Christian (18): Natuurlijk, maar daarvoor moet je eerst die regel aanvaarden. Stel dat je helemaal genoeg hebt van “zoveel mislukte en onbewezen regels”. Zou je dan niet gewoon los gaan op zoek naar je eigen waarheid?

 16. 22

  @12: met het militair industrieel complex. Dat rondrijden met die oranje tank? Wel leuk om die uitdrukking weer eens te lezen. Vroeger in CPN/PSP of LSP/Amada (Belgisch) kringen vaker gebruikt. Is trouwens een uitdrukking van Dwight D. Eisenhower die er tegen waarschuwde (via Wiki).

  Strenger straffen in sommige gevallen (#13, milieudelicten?) en vraagtekens zetten bij het gebruik van belastingcenten (#14, JSF?) zouden ook zo maar linkse punten kunnen zijn.

  BTW, de huidige belastinginning is inderdaad diefstal met bedreiging.

 17. 23

  @16 dat van extreemrechts is meer om kamaradsky kropotkin een beetje te pesten. hij/zij kan wel tegen vandaar!

  economisch, sociaal en cultureel is nog steeds links/rechts schaal. maar niet meer in de klassieke zin. dus dat iemand of links of rechts is, politieke identiteiten worden steeds meer hybride