Quote van de Dag: De Geschiedenis Herhaalt Zich

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

In 1977 gebeurde precies hetzelfde als nu. Toen zei de PvdA tegen het CDA: doe het maar, ga maar naar rechts. Van Thijn dacht destijds dat dat niet zou gebeuren maar toen was er ineens heel snel een akkoord. Cohen deed nu hetzelfde. Het verbaast me dat Ed van Thijn hem niet gebeld heeft om te zeggen ?pas op wat je doet!?.

CDA-prominent Willem Aantjes haalt een relevant stukje geschiedenis naar boven: de mislukte formatie van Den Uyl II.

Aantjes laat zich overigens ook zeer kritisch uit over CDA-leider Verhagen, die Cohen draaikonterij verwijt, terwijl Verhagen zelf een paar weken na het opwerpen van principiële barrières tegen samenwerking met de PVV toch met hen in zee gaat.

Reacties (4)

#1 pedro

Misschien schat Aantjes de zaak wel verkeerd in, omdat hij bij de minderheid van CDAers hoort, die dichter bij de PvdA staan dan bij de VVD. Misschien heeft Van Thijn wel met Cohen gebeld en hem geadviseerd om maar meteen de knoop door te hakken, die in 1977 maandenlang als een zwaard van Damocles boven de onderhandelingen zweefde. Als het Job duidelijk is geworden dat de VVD samenwerking over rechts als drukmiddel gebruikte om toezeggingen van de PvdA te krijgen, is dat ook de juiste optie, lijkt mij, die alleen verkeerd uit kan pakken, als er een heel stabiel kabinet uit rolt, dat ook nog eens (internationaal) economisch de wind in de zeilen krijgt, terwijl de straatcriminaliteit verdwijnt, de belastingen lager worden, de AOW op 65 blijft, de werkloosheid daalt, het fileprobleem op wordt lost, enz, enz.

Overigens verwacht ik, dat de geschiedenis zich in het vervolg hiervan (bij een rechtse regering) ook weer gaat herhalen. Het rechtse kabinet gaat weer geen enkel probleem oplossen en zal zich daarover verantwoorden door te zeggen, dat er eerst puin geruimd moet worden. Er zal overigens weer wel ruimte zijn voor lastenverlichting van / meer geld voor de ruim boven modale inkomens (mede namens het goede doel, dat ik hier mee blij kan maken: dank u wel, meneer Rutte).

  • Volgende discussie
#2 pedro

Oeps, vergeten tags mee te geven…

[cynisch](mede namens het goede doel, dat ik hier mee blij kan maken: dank u wel, meneer Rutte)[/cynisch]

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

@pedro: Oh? Denk jij dan door dat rechtse kabinet tot de Bill Gates-rijken te gaan behoren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pedro

@3: nee. Ik ga er van uit, dat vanaf 2 tot 3 keer modaal er op vooruit zal gaan, ten koste van de rest.

De vrije markt economie is het nieuwe geloof. De multinationals zijn de nieuwe kerken, aan wie we ons geld mogen geven om aflaten te kopen en onze toekomst veilig te stellen. En de kerkvaders als Buffet en Gates stellen dan een bedelingssysteem in om de allerarmsten te helpen.

  • Vorige discussie