“…according to the prevailing economic dogma in this country ? and I?m talking here about many Democrats as well as essentially all Republicans ? European-style social democracy should be an utter disaster. And people tend to see what they want to see.”
Paul Krugman gisteren in de New York Times, over waarom zo veel Amerikanen denken dat de Europese economie niet functioneert.
Nadat we een paar dagen geleden Bret Stephens van de Wall Street Journal hebben gehoord, nu een geluid van de linkerzijde van het Amerikaanse spectrum. Krugman beweert dat Amerikaanse commentators alleen maar denken dat het Europese stelsel niet functioneert, omdat ze denken dat het zo zou moeten zijn. Maar geldt voor Krugman niet juist het omgekeerde? Dat hij denkt dat Europa goed functioneert, omdat hij tot de theoretische conclusie is gekomen dat ons systeem zou moeten werken?
Reacties (4)
Kan. Het kan ook zijn dat het al dan niet functioneren van Europa door de verschillende amerikanen bekeken wordt vanuit ieders eigen waardenset (welke vrijheden zijn belangrijk, welke sociaal-economische toestanden zijn wenselijk, etc.) en dan kun je natuurlijk op totaal verschillende conclusies uitkomen over het al dan niet functioneren van “Europa”. Daarbij aangetekend dat je conclusie ook nog eens per Europees land kan verschillen, want Europa is niet echt heel homogeen. Natuurlijk kun je vanuit je vooringenomen standpunt ook nog eens een Europees land (of een paar) kiezen en de conclusies daarover extrapoleren naar heel Europa/de EU.
Het grappige aan dit artikel is dat deze man het domein betreedt van de critici en op hun eigen vlak, het vlak van de keiharde economische cijfers, zegt dat het wel meevalt.
Dus nee, de beste man komt niet tot de conclusie dat Europa ok is omdat het een bepaald ideaal vervult. Pas in zijn laatste zin begint hij over social justice. Iets waarvan wij dan weer zouden zeggen dat dit samen moet gaan met economische groei.
Ik volg Krugman al een aantal jaren en hij is te veel een pedante economienerd om de politiek voor de cijfers te laten gaan. Hij heeft ook altijd binnen de kortste keren (virtuele) ruzie met elke regering, of het nu een Democratische of Republikeinse is, omdat “het economische beleid niet goed is.” Lees: ze volgen de aanwijzingen van Krugman voor het economisch beleid niet tot achter de komma op. Hij beweert ook van hele faculteiten economie met een goede reputatie dat er louter broddelwerk wordt afgeleverd.
Maar goed, hij is ook degene die op basis van de cijfers al tijdens de verkiezingscampagne tussen Bush en Gore zei dat Bush een door extremistische ideologie gedreven leugenaar was en geen ‘compassionate conservative’, dus het is wel iemand om op te letten.
De Frans Buiten stelling:
sociaal kapitalisme,de enige redding van het kapitalistische systeem.
laat in democratische landen,
alle mensen stemmen over 1 ding.
-prive bezit van 1 persoon mag een gezamelijke waarde hebben van niet meer dan 10 miljoen euro,
of gelijk aan 20 middelklasse woningen,20 luxe auto`s,een jacht en een klein vliegtuig.
Dat is alles.
-(bijna)Iedereen stemt voor.
-flessenhals kapitalisme weg.
-wat er over blijft is voor de armsten.
-(bijna)iedereen weer gewoon verder met z`n leven.
-mensen die niet tevreden zijn met deze mate van bezit,
kunnen gratis psychologische begeleiding krijgen.
Groetjes Frans Buiten