Quote du Jour – Wallen belanden in museum

Quote du Jour “It’s easy to mistake our permanent collection as historical but the themes that Old Masters dealt with are also 21st-century issues such as the sex trade, which was a standard theme in the paintings of 17th century Dutch masters.” (The Independent)

De National Gallery in Londen, bekend om haar klassieke kunstcollectie toont vanaf november 2009 een stukje Amsterdamse Wallen. ‘The Hoerengracht 1984-8’ van Ed en Nancy Kienholz laat een levensgrote straathoek van de Amsterdamse rosse buurt zien met behulp van onder meer een etalagepop en fotomontage. (DePers). Nu de Amsterdamse Wallen in een deftig museum zijn beland is dit een duidelijk signaal dat het revisionisme van wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) een doorgeslagen succes is. Waar eeuwenlang zeelieden en andere Britse toeristen aan wal kwamen voor een stevige dosis drank en seks zal project 1012 hun in de toekomst trakteren op gesubsidieerde haute couture winkels. Aan alles komt een eind en dat hebben ze bij de National Gallery goed in de smiezen.

  1. 1

    Als het net zo goed is als de Beanery (verstoft nu ongetwijfeld ergens in een depot van het Stedelijk) zal het zeker de moeite van het bezoek waard zijn.

    Wat betreft het verdwijnen van de Wallen: Simon Schama stelde ooit dat in Nederland een eeuwige strijd gaande is tussen de dominees en de kooplieden. Als de dominees straks geen geld meer hebben (noordzuidlijn anyone?), komen de kooplieden, ook die in vers vlees doen, ongetwijfeld weer terug.