Quote du Jour | Vuile Voetbal Oorlog

“Máxima offert zich op, springt over haar eigen schaduw heen om het boek te ontvangen dat de schande van haar land beschrijft, waarvoor haar vader medeverantwoordelijk was” (BN DeStem)

Vandaag neemt prinses Maxima het boek Voetbal in een Vuile Oorlog in ontvangst. Ze ontvangt het boek uit handen van de Argentijnse voormalige spits Leopoldo Luque, die in 1978 de WK-finale tegen Oranje speelde. Luque is de laatste maanden zich openlijk gaan afkeren van wat de Argentijnse junta dertig jaar geleden heeft aangericht. Dat lijkt rijkelijk laat maar voor veel Argentijnen ligt deze periode nog steeds erg gevoelig. Uit eigen ervaring weet ik dat er onder een laag van oppervlakkige onverschilligheid (“wir haben es nicht gewusst”) men zich wel degelijk bewust is van ieders positie in die tijd (lees: goed of fout in de oorlog). Afgelopen week pleegde een verdachte van de Vuile Oorlog zelfmoord op TV zodat hij niet kon worden gehoord door de rechter en hiermee beschermde hij zijn oude martelmaatjes. In dit verhitte klimaat is het des te dapper dat prinses Maxima een dergelijk gebaar maakt door het boek in ontvangst te nemen.

 1. 1

  “zodat hij niet kon worden gehoord door de rechter en hiermee beschermde hij zijn oude martelmaatjes.”
  Dat kan zo zijn, maar is dat een Carlos-reconstructie of volgens eigen zede en plan ? Daar sta ik dan wel van te kijken.

  ps. des te …der.

 2. 3

  Mescaline, aangeboden links zijn er om op te klikken en te lezen.
  Ik begrijp dat ik als succesvol internet-BN-er een gemakkelijk en geliefd mikpunt ben van hoon, wantrouwen, spot en complot. Maar wees gerust: ik bedenk zelden iets zelf.

  Dus, lezen die BBC-link! De politie was al opweg naar zijn estancia om hem te arresteren, waarom schoot deze man met misschien wel een brandschoon geweten (mescaline interpretatie) zich dan door het hoofd?
  Et viola: The victims’ families say the suicide was part of a pact of silence – that the ex-police chief would not testify against former colleagues accused of kidnapping and killing some of the tens of thousands of Argentines who died during a period that became known as the “Dirty war”.

  Maar je zou natuurlijk kunnen zeggen dat dat ook maar een mening is?
  Ben jij nou een beetje dom of ben ik het?

 3. 6

  Tsja, Carlos heeft natuurlijk wel een punt te verwijzen naar het BBC artikel wat mescaline best had kunnen lezen. En Carlos weet natuurlijk ook wel dat mescaline wat slimmer is dan de gemiddelde reaguurder hier of elders ten lande. Waarom dan? Maar het misstaat de discussie toch wel om te transformeren in een metadiscussie over. En mescaline leek mij slim genoeg om dat niet te doen. Is mescaline mescaline wel?

  Is Maxima nu moedig of zit er een complot achter?
  En wat een timing met de zelfmoord nietwaar?
  PR optima forma.

 4. 7

  Beetje dom, misschien ook wel, naast erg lui ;)

  Ik ben gewoon geinteresseerd naar zo’n pact. En begrijp heel goed dat dat bestond. Maar in deze fase, compleet met arrestaties zijn de stakes compleet anders geworden.

  Meer vragen: Dacht die man nou echt dat hij hiermee zijn maatjes zou beschermen ? Een typische topman laat anderen voor zich sterven, en deze zat niet bij de onderlaag.

  Vooral het afscheid van zijn vrouw doet mij meteen denken aan zijn schaamte en gezichtsverlies wanneer zij uiteindelijk zou vernemen wat hij allemaal had uitgevroten. Daar kom je niet uit. Met of zonder pact.

  Dus.

 5. 8

  Een typische topman laat anderen voor zich sterven…

  Kijk!
  Nee, dan Pinochet, die ging tot het gaatje en zelfmoord ho maar.

  Henceforth, on 3 March 2000, Pinochet returned to Chile. His first act when landing in Santiago de Chile’s airport was to triumphally get up from his chair to the acclaim of his supporters[28][29]. He was first greeted by his successor as head of the Chilean armed forces, General Ricardo Izurieta [29]. (Wiki)

  Daar had hij zijn lesje geleerd van zijn voorganger Allende. Echte leiders plegen geen zelfmoord. Zeker niet als het publiek nog achter je staat.

  Wat is er dan in Argentinië aan de hand?
  Het tij keert echt?
  Supporters kiezen de andere zijde?
  Vandaar die voetbal parallel natuurlijk.
  Een echte voetballer weet aan wiens kant het publiek staat.
  Een koningin ook.
  Leep, heel leep.

  En @Hiram#2
  Dat kun jij wel onbelangrijk vinden maar wat vindt het publiek er van? Kun je het publiek negeren? Nee, mevr. v. Buren is leep, heel leep.

 6. 12

  Weet iemand of Maxima het boek ook gaat lezen na het in ontvangst te hebben genomen? Ik zou de koninklijke familie trouwens sowieso aanraden om wat meer boeken over het fascisme te lezen. Maar ja, vooruitgang is het natuurlijk wel he, boeken lezen.

 7. 13

  Inderdaad laat, had ook over dat gedoe met Alexzander (brief ) na “beetje dom” gewoon direct moeten aanvullen met “…maar dat het een verfoeilijk regime was moge duidelijk zijn” o.i.d.

  Overigens, het schijnt dat niet ver van Estadio Monumental geboeid en masker gekapte gevangenen wachtend op hun marteling het fluitsignaal en publiek konden horen…

  Ja, en voor hetzelfde geld schiet rensenbrink dan in de laatste minuut die bal binnen…

  Hebbie helemaal geen leven meer.