Quote du Jour | The Lamb Chop Boom

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 Forget gold and oil. Investors looking to beat the recession in the next decade might want to consider hitting the open range and starting a sheep farm (ForeignPolicy)

Foreign Policy publiceert de tien gemiste verhalen van 2010. Naast Afrika dat ‘nucleair gaat’ (plannen voor kerncentrales in meer dan zeven Afrikaanse landen), ‘stamcel toerisme’ naar China en Thailand en het nieuws dat Brazilië onverwachts ‘80% van haar ontbossing voorkwam’ maakt het tijdschrift melding van de Lamb Chop Boom van 2010. Voor het eerst in de geschiedenis is namelijk de prijs van een schaap boven de 100 dollar gestegen. Een sterk toenemende vraag naar lamsvlees in de rijke landen van het Midden-Oosten gecombineerd met een fors gedaalde productie in de VS en Groot-Brittannië maakt dat Australische en Nieuw-Zeelandse boeren nu goede zaken doen. Met deze grote toename in de consumptie van schapenvlees voorziet de Wereldvoedselorganisatie FAO een jaarlijks tekort van 300.000 ton voor de komende vijf jaar. Global sheep shortage is niet alleen een tongbreker maar ook een serieuze economische uitdaging met een potentieel dramatische ecologische impact. In China wordt de productie van deze wollige herkauwers al opgevoerd, maar het duurt een paar jaar voordat de capaciteit op peil is en met de onverzadigbare consumptie van de mens is het nog maar de vraag of het ooit genoeg is? Tot die tijd, voor de wolven in schaapskleren onder u: vergeet goud en olie maar investeer in schaap!

Reacties (16)

#1 Cracken

goh, ik moet gelijk terugdenken aan middelbare school economie, de varkenscyclus.

  • Volgende discussie
#2 KJ

Meh.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 music_animal

Productie van schapen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

muziek_dier?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Slecht nieuws, ik kon een lamsbiefstukje altijd wel waarderen. Dat gaat dus wat meer kosten.

@3: Productie van olie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 music_animal

Haha ok you got me.
We kunnen trouwens spreken van Peak Sheep. Het aantal nieuwe schapen ligt lager dan de toename van de vraag naar schapen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Zeg je schapen zeg ik Ierland.

(dacht er gisteren toevallig nog aan n.a.v. Limburg “Krimpen aan de Maas” in combinatie met dat onttakelde schaap (vraag) op dat balkon: daar liggen misschien kansen, Nederland was ooit ook schapenland…en EU is maar voor 75% zelfvoorzienend)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 music_animal

Productie van schapenvlees klinkt overigens beter dan productie van schapen. Vandaar mij vraagteken bij #3

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

@music_animal: this het engels denk ik en beroepsdeformatie zelf kijk ik allang niet op van dergelijk taalgebruik. Maar toch bedankt, houd me scherp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 su

@5: lamsbiefstukje

Hoe kun je uit een lam een stuk bief halen? Hollandse slagers, het zijn net tovenaars..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 su

Productie van lamskarkassen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

@10: “Biefstuk is een benaming voor mals en mager spiervlees.”

@7: Vroeger liepen er wel veel schapen rond in Limburg, maar dat was voor de ontginningen. Momenteel is er nauwelijks hei over en zouden er geen grote hoeveelheden gehouden kunnen worden zonder enorme voerimport (net als met al ons ander vee). Ik denk ook niet dat intensieve veeteelt erg helpt met de zelfvoorzienendheid. Dan kun je beter juist wat minder daaraan doen en al die maisakkers vervangen door planten die voor menselijke consumptie geschikt zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 su

@12: Rare jongens, die Hollanders..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

@13: Lamstukken dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 su

Volgens mij bedoel je rump of lamb. Lamsromp?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Carlos

biologisch lam uit Noord-Holland en Texel is erg smakelijk, mijn groene slager heeft in het voorjaar altijd ‘lamsbiefstuk’ in kleine stukken gesneden, kort aanbakken met rozemarijn, rood wijntje erbij: goddelijk.

  • Vorige discussie