“Het Europees verdrag stelt dat elk EU-land de persvrijheid moet garanderen. Als groene fractie in het Europarlement overwegen we daarom een procedure tegen Italië” (GroenLinks.nl)
Judith Sargentini, lijsttrekker van GroenLinks laat zien waar een verenigd Europa goed voor is: het aanpakken van dubieuze figuren die onze vrijheid en democratie bedreigen. Italië behoort niet langer tot de landen met een vrije pers, volgens Freedom House (pdf). Deze gezaghebbende democratie-waakhond constateert dat de publieke omroepen en veel commerciële media gecontroleerd worden door één man, de Italiaanse premier Berlusconi.
Berlusconi heeft de Italianen in de tang. Ze zijn monddood gemaakt door zijn mediamonopolie en machtsmanipulatie, resistance is futile. Vanzelfsprekend dat mede-Europeanen de Italianen nu te hulp schieten. Andersom kan de bevolking in de Lage Landen helpende handen uit Europa verwachten als het hier fout gaat. That’s What Europeans Are For.
Reacties (16)
Ironie, neem ik aan?
Wauw, daar komen ze net een paar dagen voor de Europese verkiezingen achter… Goedkoop proberen te scoren heet dat. Blijkbaar heeft men 4 jaar liggen te suffen…
Klinkt als een gevalletje Lawfare. Je politieke doelstellingen realiseren via de rechter. Niet echt netjes.
Of het nu wel ironie is laat ik in het midden. Ik ben er in ieder geval wel helemaal mee eens. Sterker nog: het is voor mij een voorwaarde dat, in dit soort zaken, de rest van Europa zich bemoeit met de, in principe, interne aangelegenheden van een ander land. Ik wil niet in een (economische) gemeenschap zitten met dictaturen.
Tuurlijk komt men er net voor de verkiezingen mee. Net als dat de lijsttrekkers hier stukjes schrijven. Doen ze over een maand ook niet meer.
Overigens lijkt het onderwerp wat dat betreft op dat over de erkenning van het homohuwelijk een paar weken geleden
hier op Sargasso.
@2: Of heel misschien is het report nog maar net uit? Het betreft immers het report 2009 (bij de meeste organisaties komt dat pas in 2010 of 2011 uit, dus half 2009 zou al best snel zijn).
@3: Persvrijheid is een politieke doelstelling? Ik zie het meer als een voorwaarde voor democratie. Lijkt me nou niet iets dat van politieke kleur afhangt.
@1 Ik denk dat de ironie er hem in zit, dat je dit stukje als ironisch kunt opvatten.
Verder eens met #4&5.
Succes, alsof 4/5e van de Raad met regeringshoofden ooit Berlusconi eruit gaat knikkeren.
@7: Ja, ik kan me voorstellen dat weinig Oost-Europese staatshoofden op zulke maatregelen zitten te wachten, want die streven naar een soortgelijke situatie (en in Bulgarije en Roemenië is de pers al op Italiaans niveau).
Of het vlak voor de verkiezingen is of niet, maakt me niet uit,
er is niemand anders die er wat over gezegt heeft, zels J.P niet toen hij op staats bezoek was.
wel klagen over turkije dat ze nie taan de mesnen rechten doen, maar zodra het om de persvrijheid in een westers land of het terug sturen van vluchtelingen aar libie gaat mag je er niks over zeggen, hypocriet hoor
@3: Ken je het verschil tussen ‘Equality of Opportunity’ en ‘Equality of Result’? Iedereen heeft de kans om zijn eigen krantje/TV station/blog te beginnen. Het is echter niet gegarandeerd dat jouw verhaal ook iedereen bereikt. Wat mij betreft heb je ook geen ‘recht op succes’ dat moet je verdienen, ook in Italie. In dit verband zie ik de poging van mw. Sargentini meer als een poging om politiek te bedrijven via de rechtbank.
Alle mooie woorden ten spijt, op Europees niveau zien we een machtsgreep van de ondemocratische populisten die de rechtsstaat verloochenen.
Ik mag hopen dat we nog op steun vanuit Europa kunnen rekenen als de PVV hier straks gaat “neuzen afhakken”.
https://sargasso.nl/archief/2009/06/02/miniquote-neus-dr-af/
@8 Zelfs de westerse staatshoofden zullen dat niet doen, Berlusconi is geen eenzame gek zoals Haider, hij draait al jaren mee in de Europese top. Misschien België, daar willen ze nog wel eens principes hebben. Sarkozy is zelf een soort van Berlusconi-mini-me. Merkel beschermt liever haar conservatieve medestanders. Engeland bemoeit zich traditiegetrouw liever niet met andere landen. Balkenende durft gewoon niet.
@10: Dat verhaal is leuk en aardig voor de commerciële pers, maar dat verhaal gaat niet op voor de staatsmedia, die door Berlusconi fors “geleid” worden. Dat hij daarnaast een monopolie in de commerciële pers heeft is des te gevaarlijker en er mag best eens onderzocht worden in hoeverre daar überhaupt nog sprake is van equal opportunity.
@12: Balkenende zou er liever ook niet teveel aandacht aan schenken, want hoe meer mensen weten dat zijn CDA één fractie vormt met Berlusconi’s partij, hoe meer schade dat kan opleveren. Ik ben trouwens wel benieuwd naar het verhaal achter FI in de PP. Hebben ze die nodig om de grootste fractie te zijn? Zijn de politieke overeenkomsten dusdanig groot dat het “natuurlijk” is dat ze samen zitten?
@13: Pleit dat dan niet voor het afschaffen van staatspers? De staatspers kan namelijk door eenieder die toevallig aan het roer staat “misbruikt” worden.
@15: Het moge duidelijk zijn dat zonder staatspers de persvrijheid in Italië net zo belabberd zou zijn, omdat Berlusconi een monopoliepositie heeft in de commerciële pers. Beter is zorgen dat de regeringsleider niet teveel invloed op de staatspers kan uitoefenen. In normale landen (vooral landen met een van nature dictatoriaal-onvriendelijke constitutie, dwz. parlementaire ipv. presidentiële democratiën) vormt zo’n staatspers overigens juist een goed tegenwicht tegen commerciële pers, die nu eenmaal de neiging heeft om in weinig handen terecht te komen (beetje de natuur van kapitalisme).