Quote du Jour | Rectal rehydration

SargQdJ09

Het Amerikaanse senaatsrapport over folteringen door en in opdracht van de CIA is afgelopen dinsdag publiek gemaakt, en de media zijn in een staat van grote verontwaardiging.

The summary is filled with examples of torture and abuse that shock the conscience. For example, at least five CIA detainees were subjected to “rectal rehydration” or “rectal feeding” in order to establish total dominance over the prisoner. Some detainees were placed in ice water “baths.” Others were threatened with handguns and power drills (…) An al Qaeda suspect known as Abu Zubaydah, became “completely unresponsive with bubbles rising through his open full mouth” during a particularly aggressive session of waterboarding. Another detainee died due to hypothermia in a freezing prison.

Aldus Foreign Policy, dat een verhelderende samenvatting maakte.

Het rapport stelt ook klip en klaar dat de CIA de resultaten van deze folterpraktijken schromelijk overdreef tegenover het Witte Huis en de Amerikaanse senaat en dat er geen enkele terroristische aanslag is verijdeld op basis van deze ondervragingstechnieken. Wel leverde het een hoop valse bekentenissen met vergezochte samenzweringen op.

De technieken, zoals watertortuur, isolatie en het spelen van luide muziek, hadden de bedoeling om gevangenen psychisch af te breken en hen emotioneel totaal afhankelijk te maken van de ondervragers, maar zoals het rapport duidelijk maakt berust dit op pseudopsychologie.

Foreign Policy schrijft:

Two of the military psychologists who advised the agency to use waterboarding, James Mitchell and Bruce Jessen, had never conducted any real interrogations, but had lead a training program that prepared Air Force personnel to resist torture if captured by communist foes during the Cold War. That program was never intended for use by American interrogators because it was known to produce false confessions.

De CIA en het Witte Huis hebben nog geprobeerd om openbaarmaking van het rapport te voorkomen, op de grond dat het haat tegen de VS zou kunnen aanwakkeren en zo als recruteringspropaganda zou kunnen dienen voor terroristen. Senator Diane Feinstein, voorzitter van de Senate Intelligence Committee, vond het rapport echter te belangwekkend om in een bureaulade te doen belanden. Het land moest weten hoe het eigenlijk zat, om dergelijke misstanden in de toekomst te voorkomen.

Nu vertelt het rapport ons niet veel wat men hier en daar al kon oppikken uit kritische en alternatieve media, maar voordeel van dit omspannende rapport is dat het één coherente analyse biedt in een officieel overheidsdocument.

 1. 1

  +1 voor Obama voor het onmiddelijk stoppen van dit programma na zijn aantreden.
  Worden Dick Cheney en dergelijke nog vervolgd voor het initieren van dit programma?

 2. 2

  McCain heeft, niet dat dit zijn overige politieke standpunten goedpraat, in tegenstelling tot zijn partijgenoten een mooie speech gegeven waarin hij het belang van het wél uitbrengen van het CIA rapport bepleit.

  Interessant vanaf 2e/7e minuut: http://bcove.me/17fadpy7

 3. 3

  Nu vertelt het rapport ons niet veel wat men hier en daar al kon oppikken uit kritische en alternatieve media

  De suggestie is hier dat mainstream media niet (gedurfd) heeft te publiceren over het Amerikaanse martelprogramma. Dat was in de eerste jaren zeker het geval, maar die situatie bestaat al lang niet meer. Hoogstens dat er in de VS nog omzichtig mee werd omgesprongen omdat de Amerikaanse overheid bleef ontkennen (en omdat de Republikeinen zich aan het martelen hebben verbonden).

  Maar hulde dat dit rapport geschreven is en uiteindelijk openbaar gemaakt is. Hopelijk gaan ze in de VS er nu ook wat mee doen, bijvoorbeeld de verantwoordelijken vervolgen, maar met de Republikeinse machtsovername van het Congres verwacht ik daar niet al te veel van. Of Obama zou zelf iets moeten doen, als dat mogelijk is.

 4. 6

  @4 Tja, voordat je het weet wordt het de gewoonte dat de volgende regering de jacht opent op leden van het vorige regeringskabinet vanwege het overtreden van de grondwet, oorlogsmisdaden, mensenrechtenschendingen, etcetera.

  Obama houdt zelf ‘kill lists’ bij, heeft een 16 jarige Amerikaan buitengerechtelijk geëxecuteerd omdat zijn vader – die ze eerder al buitengerechtelijk hadden geëxecuteerd – een propagandavoertuig voor het terrorisme was.

  En dan hebben we het nog niet over het enorme spionagenetwerk waarmee men de eigen bevolking afluistert.

  Dat soort dingen dus.

 5. 7

  “Nu vertelt het rapport ons niet veel wat men hier en daar al kon oppikken uit kritische en alternatieve media”

  Het is echt al jaren bekend en heeft gewoon in alle media gestaan.
  Alternatieve media is gewoon een term om compleet verzonnen verhalen te rechtvaardigen.

 6. 10

  @2: McCain is dan ook geen rare man, maar een echte REpublikein van oud. Jammer genoeg moest ook hij de partij lijn der idioten volgen toen hij voor Presidentschap ging. Waaronder een vrouw als Palin als Running Mate.

  Je hebt je dan maar te schikken aan de partij, maar niet voor niks dat zelfs Micheal Moore, 15 jaar geleden als protest tegen een hele rechtse Democratische Partij op dat moment, McCain voorstelde als alternatief. De man was altijd pro gay Marriage en Pro Gun Control. Voordat de Republikeinen de teugels strakker aan gingen trekken.

  Nu zit hij daar met een “het zal mijn tijd wel duren” attitude. Logisch gezien hoe oud hij is.

 7. 14

  @12 De politie is de enige organisatie die geweld mag gebruiken tegen de eigen bevolking, Indonesië viel wat betreft de Nederlandse regering onder Nederland. Dat maakt de Indonesische bevolking in die tijd eigen bevolking. Politionele acties geeft dus precies aan wat er toen is gebeurd.