Quote du jour | Preparations for a great war

Serie:

SargQdJ09

In the near term, it should be assumed that the principal objective of Russia’s clear demonstration of power is to exert pressure on the West, to force it to make further concessions on the issue of Ukraine and confirm the Russian Federation’s position as a superpower. However, given the length and scale of the enterprise – an increasingly prominent effect of which is the progressive militarisation of the state – the consequences of these apparent preparations for war may be far more serious.

Rusland militariseert. Niet alleen met grootschalige oorlogsoefeningen aan de grens van de Oekraïne, maar ook met het gestaag opvoeren van een militaire industrie. Dat stelt Andrzej Wilk, analist voor het Centrum voor Oosten-studies, een Poolse denktank op het gebied van politieke en strategische ontwikkelingen in het voormalig Oostblok en de Kaukasus.

Ondanks de economische achteruitgang en hoge inflatie is Rusland van plan het budget voor defensie enkel op te hogen:

In 2015 it will reach 3 trillion roubles (c. US$84 billion at the current exchange rate), compared to 2.47 trillion roubles in 2014 (a nominal increase of 21.4%), and in 2016 the estimated figure is 3.34 trillion roubles (which also accords with the 2013 estimates) and 3.52 trillion roubles in 2017.

Wilk beschouwt dat niet als losstaand gegeven, maar ziet dit in samenhang met een beweging waarin de Russische wapenindustrie langzaam maar zeker de locomotief van economische ontwikkeling wordt en het consequente opstoken van patriottisme waarbij het Westen wordt voorgesteld als imperialistische vijand.

Dit alles zou dan leiden tot een situatie waarin een oorlog – eentje waarbij Rusland een victorieuze zegen behaalt – min of meer politiek noodzakelijk wordt.

h/t @AJBoekestijn

Reacties (9)

#1 zuiver

Polen zijn altijd een beetje paranoia naar de Russen geweest. Wellicht toch nog even wat langer kijken voordat de oorlogshitserij à la 1914 weer opgang doet (hint voor @AJBoekestijn).

Het is hier al eerder gezegd dat wat onrust bij de Russen vanwege de expansiedrift van de EU niet onlogisch is. Hier wordt het omgedraaid.

De toekomst zal het uitwijzen, maar ik zie dit als een vorm van oorlogsretoriek van een burger uit een EU land. Ondersteund door een Nederlander die ook geen onafhankelijke politieke koers volgt.

Voorzichtigheid is geboden.

 • Volgende discussie
#2 zuiver

Trouwens @AJBoekestijn, de oorlogshitserij à la 2003 mag ook in herinnering worden gebracht. Toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 weerbarst

Rusland moderniseert en test haar leger, prima gezien de NATO dreiging. “Het westen” stuurt aan op oorlog om haar valse concurrentie positie te behouden. Polen zijn zo dom om hier weer eens in te trappen en worden nu overal gepromoot door de US nato meesters. Navo noord commando in Brunssum heeft nu pools commando, en opeens telt hun inzet tijdens de bevrijding voor de propaganda machine wel.

ps. Rusland heeft een groot olieveld ontdekt onder de noordpool, dreigt 2.1B€ Siemens trein deal te cancellen, Qatar -> Europa pijpleiding blijft voorlopig geblokt in Syrie, directe Euro-Yuan handel nu mogelijk
“The European Central Bank is able to draw on a maximum 350 billion yuan ($57 billion) swap line from the People’s Bank of China under the terms of an agreement signed in October 2013. The PBOC can access 45 billion euros ($57 billion) under the terms of the currency swap. ” hoppla weer 60B $ van de markt af

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 nome

Echte ijzervreters die Russen, zowel figuurlijk als bijna letterlijk. Приятного аппетита, русский народ (eet smakelijk, Russen)!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 pedro

@4: “eet smakelijk, Russisch volk”, staat daar.
[/muggenzifterij]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Derpjan

De Russische regering heeft het volk weinig te bieden, het land is een zootje, altijd al zo geweest en iedere keer probeert de regering haar macht te behouden door het beeld van een grote vijand neer te zetten.

Turkije, Zwitserland en Noorwegen zijn allemaal niet bang voor de uitbreiding van de EU maar voor Rusland zou het een provocatie moeten zijn wanneer nabijgelegen democratisch gekozen regeringen van onafhankelijke landen vrijwillig voor aansluiting bij de EU kiezen (niet in de laatste plaats omdat Rusland ze constant bedreigd en gemanipuleerd heeft)?

Pikant detail: Rusland geeft nu net een iets hoger percentage van het BBP uit aan defensie dan de VS (een verschil dat verder op zal lopen in de komende jaren) en al helemaal meer dan de NAVO, China en India.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 weerbarst

update: Russian Gas Supplies To Europe Plunge 15%, Ukraine Transit Slashed 54%

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Tinbergen

Opmerkelijk dat een subsidie-junk als Boekesteijn dit forum gebruikt voor zijn staats-propaganda.
Moeilijk te zeggen of Derpjan een ‘sock-puppet’ is, of iemand die uit zichzelf de boel omdraait. Iig. zijn of haar argumenten houden geen steek.

Immers, de inlijving van de oude COMECON-landen bij de NAVO en EU gaat geenszins spontaan. Zeker niet zoals Rutten en Timmermans en de NOS en RTL ons voorschotelen.
http://freedombytes.info/magazine/algemeen/duitsland-luidt-de-alarmbel-over-oekraiense-regering-een-conglomeraat-van-gekken-dubieuze-oligarchen-en-ultranationalisten/
http://dogmaandgeopolitics.wordpress.com/2014/09/14/ukraine-truce-or-trojan-horse-retreat-re-armament-and-relaunch-by-prof-james-petras/
http://www.globalresearch.ca/israel-backs-fascist-putsch-supports-neo-nazi-anti-semitic-forces-in-ukraine/5374768
http://www.abeldanger.net/2014/08/ukrainian-israeli-mafia-oligarch-ihor.html
http://www.express.be/joker/nl/brainflame/de-oekraiense-horrorregering-ultra-liberalen-neo-nazis-en-ander-uitschot/203365.htm

Ach Derpjan. Als u zich werkelijk bekommert om vrede in de wereld. Zou u zich meer zorgen moeten maken om de astronomische bewapening door de BV Israël en de Golfstaten. Landen die geen noemenswaardige vijanden kennen.
Iedereen die het oorlogsbedrijf een beetje volgt weet dat de historische hoge uitgaven door Rusland voor een groot deel samenhangen met de vervangen van erg verouderd materieel.
En de bijzonder aggresieve houding van de NATO (geen zelfdefensieorganisatie, doch de VOC-legers van de VN (VS-Wereldregering).

De Soros’ revolutiemanagers doen de ‘Kleuren-revoluties’, de ‘Arabische lente’; dezelfde VN-Jugend doet de Oekraine. Leiden Universiteit programmeert de VN-Jugend; Model UN.
Soros – een bekende oorlogsmisdadiger, en zelfverklaarde anti-semiet, is architect van de ICG-Moslim Broederschap-Hamas, en R2P (dat subsidie ontvangt van de Ned. Regering)
De Soros’ revolutiemanagers doen de ‘Kleuren-revoluties’, de ‘Arabische lente’; dezelfde VN-Jugend doet de Oekraine. Leiden Universiteit programmeert de VN-Jugend; Model UN.
Soros – een bekende oorlogsmisdadiger, en gekende anti-semiet, is architect van de ICG-Moslim Broederschap-Hamas, en R2P (dat subsidie ontvangt van de Ned. Regering)
De revolutiemanagers:
http://player.vimeo.com/video/25641847

John Pilger, John Perkins, en Pepe Escobar hebben de werkwijze van deze revolutie-managers ook uitvoerig gedocumenteerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Derpjan

@8

De Russische defensie uitgaven hebben nooit lager dan 3% van het BBP gelegen en liggen al sinds 2000 rond of boven de 4%. De moderniseringen zijn pas rond 2008 grootschalig begonnen en dat werd begeleid door een verdere stijging van het budget. Je bent een dwaas als je probeert te ontkennen dat Rusland zeer sterk gemilitariseerd is en over de jaren meer heeft uitgegeven dan haar economie en inwoneraantal rechtvaardigt. Rusland heeft kernwapens en dus nauwelijks echte strategische behoefte aan een gigantisch conventioneel leger: niemand zal Rusland de komende 100 jaar binnenvallen en als ze al een strategische vijand hebben waar ze niet mee kunnen onderhandelen dan is dat eerder China (gezien de grondstoffen van Siberie) dan de EU of de VS en dan nog zijn de binnenlandse problemen die ze zelf veroorzaken een grotere bedreiging (ook dat is nooit anders geweest in Rusland).

Dit is gewoon de zoveelste ronde waarin de Russische samenleving (alcoholisme, gebrek aan scholing, gebrek aan burgerlijke vrijheden) en overheid fundamenteel dysfunctioneel en corrupt zijn, men de boel probeert bij elkaar te houden onder een sterke leider die de neuzen dezelfde kant op schopt, tegen een gemeenschappelijke vijand (al dan niet fictief), dat systeem implodeert dan uiteindelijk wat zorgt voor een nog dysfunctioneler Rusland waar weer een nieuwe sterke leider opstaat die weer een nieuwe vijand presenteert, enzovoorts…

 • Vorige discussie