Quote du jour | Poepstampen

Serie:

SargQdJ09

Dat Tofik een flikkerse bruinneuzende rugridder is die weet waar Ibrahim de poppers haalt. Dat Tofik het poepstampen bijkans heeft uitgevonden, dat-ie meermalen gespot is in het Schwulen Circuit van Berlijn en dat-ie het thansch doet met het top-beertje Kustaw Beffems van de Volkskrant. Dat was reedsch gevoegelijk bekend.

Mooi staaltje humor van GS’er ‘Pritt Stift’ (ook al humor).

Maar vooral ook een mooie illustratie van het gegeven dat voor sommigen homohaat alleen een probleem is als het om islamitische homohaat gaat. Ofwel: bruinneuzende rugridders zijn een prima stok om rifapen mee te slaan, maar voor de rest moeten we niks hebben van hun viezigheid.

Nu kun je dit zien als een simpel gevalletje hypocrisie, maar ik denk dat het bovenstaande citaat onthullender is dan dat.

Eerder deze week beschreef Klokwerk GeenStijl als volgt:

GeenStijl volgt in haar stukken kortom een zuivere conservatief-rechtse agenda die een flink eind in de richting gaat van de beweging van Geert Wilders en het huidige rechtse kabinet.

Daar zit wat in, maar ‘zuiver conservatief-rechts’ geeft de roze horden en hun aanhangers, zoals ook uit het hierboven gelinkte stukje blijkt, eigenlijk al te veel eer.

In mijn optiek valt het ‘gedachtegoed’ van het GS-publiek veel nauwkeuriger samen te vatten. Ongeveer als volgt:

Vrouwen, hippies, homo’s en buitenlanders (dat laatste uit te splitsen naar: a) zwarte pieten en rifapen; en b) knoflook- en spaghettivreters, ‘Brussel’) moeten gewoon hun bek houden.

Je zou dat conservatisme kunnen noemen, maar dan hooguit in de betekenis die Corey Robin eraan geeft:

[C]onservatism has been a reactionary movement, a defense of power and privilege against democratic challenges from below, particularly in the private spheres of the family and the workplace.

Een artikel over het ‘poepstampen’ van ex-politicus Tofik Dibi gaat immers helemaal niet over het aan de kaak stellen van maatschappelijke misstanden of het propageren van beleidsbestuurlijke oplossingen. Het is simpelweg alles te grazen willen nemen wat de automatische vanzelfsprekendheid van de blanke, mannelijke, heteroseksuele norm in het eigen, alledaagse leven een klein beetje minder vanzelfsprekend maakt.

Want als je het leven ziet als een zero sum game, staat rekening houden met de ander (wat die verdomde hippies aan ons hebben opgedrongen) gelijk aan inleveren. Thuis en op je werk en op het feestje bij de overburen waar je ‘grappen’ over bruinneuzende rugridders niet langer automatisch op goedkeuring kunnen rekenen.

Dit is overigens ook precies waar het gejammer over ‘verstikkende’ politieke correctheid vandaan komt. Zoals Ed Kilgore het onlangs verwoordde:

That’s what “political correctness” is code for: having to worry about the sensitivities of people who were invisible or submissive not that very long ago.

Want waar het allemaal écht om draait: es muss sein dat er altijd een groep is op wie je in het persoonlijke domein (thuis, in je straat, op je werk) kunt neerkijken, met wie je geen rekening hoeft te houden.

En dat is exact het publiek dat GeenStijl bedient.

Uiteraard mogen ze dat zelf weten. Maar laten we er geen doekjes om winden dat dit (getalsmatig niet onbelangrijke) publiek liever een middelmatig plekje (if that) in een reactionaire hiërarchie veilig stelt dan die hiërarchie zelf ter discussie te stellen.

Een publiek bovendien, dat gretig achter suffige jaren vijftigsentimenten (‘flikkerse bruinneuzende rugridder’, ‘poepstampen’) aanholt. (En dan – de fucking treurnis ten top – net doet alsof dat edgy en rebels is.)

Niet leuk, maar wel goed om je dat af en toe te realiseren.

Reacties (33)

#1 Nonkel

@0

Waarom concludeer je niet gewoon dat het niet aan iedereen is besteed? Zoiets van, het is mijn smaak niet……
Maar dit stukje ook weer, humor in al zijn vormen kun je niet uitleggen. Dat is fingerspitzengefühl, een vorm van intelligentie.
Zet je roze bril eens af.

 • Volgende discussie
#2 6822

@1: Poep pies hihi. Put your fingerspitzen in a place where the sun don’t shine.

Iets scherper geformuleerd dan @0:

http://www.frontaalnaakt.nl/archives/poepstampen.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jeroen Laemers

@1:

Je houdt je bewust van de domme, nietwaar?

Het gaat er uiteraard niet om dat een grap niet uit de verf is gekomen, maar wél dat de ‘humor’ in kwestie een abject doel heeft.

En dat doel is homoseksualiteit per definitie af te doen als iets smerigs (zie: ‘poepstampen’).

Algemener gezegd, om:

[…] simpelweg alles te grazen willen nemen wat de automatische vanzelfsprekendheid van de blanke, mannelijke, heteroseksuele norm in het eigen, alledaagse leven een klein beetje minder vanzelfsprekend maakt.

Maar goed, begrijpend lezen is natuurlijk ook voor een deel ‘fingerspitzengefühl, een vorm van intelligentie.’

Dus ik begrijp je reactie ergens ook wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Micowoco

In de kast niet goed, uit de kast ook niet goed. Humor!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Krekel

Dit is juist.

Het doel van zogenaamde ‘edgy’ humor is meestal – ironisch genoeg – de status quo bevestigen. De traditionele hiërarchieën verdedigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

Het gaat slecht met de TMG.
Met wat mazzel gaan ze er over niet al te lange tijd onderdoor en is GS dus ook weg ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Nonkel

@3:

Dat men op Sargasso over het algemeen Geen Stijl haat is duidelijk, vandaar ook al je plusjes voor zo’n domme opmerking, in navolging van een dom artikel. Probeer er aub niet iets in bevestigd te zien worden, enkel omdat je dat wilt zien. Meer is dit stuk ook niet waard eigenlijk.
De hetze rond Geen Stijl begint bon ton en zielig te worden tegelijkertijd. Het is lekker schoppen, tegen dingen die toch niet aan je besteed zijn / niet snapt. Daar laat ik het bij. De borrel roept!
Fijn weekend allemaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 su

@7 Weasel words Nonkel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 EricvdB

@1: Humor? Fingerspitzengefühl? Intelligentie? Het is achter de schoolbully’s aanlopen op het schoolplein. Anderen pesten om zelf niet gepest te worden en alles wat daarbij afwijkt van de norm daarbij gebruiken.

Geen humor, zeker geen intelligentie, gewoon ouderwetse hufterigheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 EricvdB

@7: Een hetze tegen GeenStijl? De GeenStijlse Calimerohouding is dat – wel meppen, maar incasseren ho maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Reinaert

White trash, en dat is het.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Lutine

Ik kan me helemaal vinden in het artikel.
Maar geeft Sargasso niet te veel aandacht aan dat blog wat GS heet? Ik lees daar (bijna) nooit. Want het is volstrekt voorspelbaar wat er te lezen valt. Verzuurde, blanke heteroseksuele mannen die te veel goedkoop bier drinken schrijven daar de boel vol.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 analist

@7: had je niet kunnen beginnen (en eindigen!) met “fijn weekend”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Amateur Commenter

Geenstijl is in een jaar tijd getransformeerd tot een spreekbuis voor de Telegraaf-onderbuik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Prediker

Maar geeft Sargasso niet te veel aandacht aan dat blog wat GS heet?

@12 Nee. Je onderschat de invloed op de publieke discussie die dit blog heeft, de normalisering van seksistische, racistische en homofobe praat die het bewerkstelligt, en de wijze waarop ze haar lezers dagelijks oefent in het rancunedenken.

Maandelijks 566.000 unieke bezoekers, vele Kamerleden die het dagelijks checken, persvoorlichters op ministeries die knipselmapjes bijhouden en last but not least het mobiliseren van de massa. Dat heeft GeenStijl eerder laten zien bij de infiltratie van de Publieke Omroep, en recentelijk nog met het ophalen van 448.000 handtekeningen voor een referendum om het EU-associatieverdrag met de Oekraïne te saboteren.

Dat jij het nu niet leest betekent niet dat het blog daarom niet een forse, onverkwikkelijke invloed heeft op het publieke discours.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 zmoooc

Ik lees iedere dag GS. Ik hoor dus ook bij het publiek (maar niet tot de reaguurders). Ben ik homo-hater? Nee. Vind ik Tofik Dibi een persoon waar wel een beetje de spot mee mag worden gedreven? Een beetje wel. Heeft dat iets te maken met zijn religie of seksuele geaardheid? Nee.

Hoewel er zonder meer een kern van waarheid in je betoog zit blaas je het volgens mij allemaal enorm op. Geenstijl is bovenal vooral gewoon een ongenuanceerd en behoorlijk grof sensatiebelust medium. Het ene moment beledigen ze Dibi, het andere moment berichten ze dat de maanlanding fake was, heeft men het met een duidelijk kritische toon over de Joelbrigade in Steenbergen, geeft aandacht aan een Palestijnse comedian om vervolgens tussen neus en lippen door nog een tweet van Wilders te delen en een kritisch artikeltje te schrijven omdat de hoofdredacteur van een of ander christelijk dagblad zijn excuses had aangeboden voor het plaatsen van een interview met een homostel. Uit dat geheel een logisch of samenhangend “standpunt” proberen te destilleren lijkt me een beetje dwaas. Het is er niet en als het er al is zegt het niet echt veel over het GS-publiek. Ik snap ook niet helemaal waarom er zoveel aandacht aan wordt besteed.

Zo. En nu naar Fresku! Goed weekend!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Schuur

@7 Ach, is het zo erg als GS eens een keer wordt teruggeschopt?

@12 Over verzuurde mannen gesproken. Burema houdt stuk de bijnaam voor de Volkskrant, “Azijnbode”, in stand, maar zijn (en Nijmans) stukjes lezende is de pH-graad op GS vele malen lager.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 su

@16 Het is allemaal een front voor hun daadwerkelijke agenda. Tuurlijk accepteten wij homos, daarom mogen we ze – grappig bedoeld natuurlijk – afschilderen als vieze mannetjes. Natuurlijk vinden we vrouwen lief, daarom mogen we ze als wegwerplustobjecten of oerlelijke kenaus wegzetten. Natuurlijk zijn wij tegen extreem-rechtse tokkies, want ze komen te dicht bij wat wij ook bedoelen. Ad nauseam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Bolke

Ik persoonlijk vind het prima dat Dibi as homoseksueel uit de kast is gekomen, dan is er tenminste plek om de persoonlijkheid van Dibi in de kast te stoppen ipv zijn seksuele geaardheid, wat een kwal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Vroegerwasallesbeter

Sargasso is een wat zielige, huilerige site geworden. Vroeger was hier nog wel eens een interessant, prikkelend artikel te vinden, maar tegenwoordig is ’t net zo voorspelbaar als FrontaalNaakt. Dezelfde dommige redeneringen, maar dan net iets minder Calimero-achtig (al scheelt ’t niet veel). Wellicht een idee om na GeenCommentaar ook FN op te slokken? Dan heeft Breedveld ook eindelijk het wat grotere publiek waar’ie zo naar hunkert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Lutine

@15

Ik ben het inhoudelijk niet met je oneens. Maar ik vraag me af of er hier niet te veel aandacht aan wordt gegeven. Die 566.000 unieke bezoekers blijven evengoed wel komen. Net zoals alle andere aandacht. Extreemrechts heeft de tijdsgeest mee. En polariseren helpt niet zo veel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 ed

In een ver ver ver verleden moesten de moslims burka’s dragen vanwege de ziektes die vanwege hun klimaat extreem overdrachtelijk waren . Ene mafketel genaamd Mohammed heeft daar misbruik van gemaakt en een raar extreem rechts geloof uitgevonden . Ze denken in het midden oosten massaal dat de Homo’s hun ziektes gaan overdragen via ongeloof .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 ed

Geen stijl is wel de enige die een democratische website heeft opgezet waar je nog steeds je stem kan uitbrengen in duistere rechtse tijden .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 ed

@12: Zie @23

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Lutine

@23

Op Sargasso mag je ook stemmen.
Ik heb net op @24 gestemd!

:-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 zazkia

Ehr. Kugh… Ja Geenstijl. Pritt, schmitt.
De Parool gaat ook die kant op. Met die Wiegman. En dat gejeremijeer over stadsdeel Purmerend en stadsdeel Woerden.

Moslimbashen is de nieuwe nederzettingenpolitiek.
Moeten ze natuurlijk niet al te gay en groen worden.

Rose en groen passen niet in een zwartwitverhaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Henk van S tot S

@6:

De hetze rond Geen Stijl begint bon ton en zielig te worden tegelijkertijd.

Gut, wordt je lievelingsblog niet door iedereen vereerd!

De stijl van GS doet sterk denken aan de stijl van de Telegraaf in de oorlogsjaren:

Het valt me nog mee dat ze de roze driehoek van de nazi’s niet uit hun archieven hebben opgediept, om aan homo’s uit te delen.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 9″ Nails

Tsja, ik kan eigenlijk niet anders dan @20 gelijk geven. Nauwelijks nog inhoudelijk sterke bijdragen waar een sterke eigen visie uit spreekt die kijkt naar de ontwikkelen op allerlei gebieden, maar vooral gejammer van Klokwerk en met name Prediker over wat andere mensen gezegd danwel geschreven hebben en daar meestal schande van spreken. Van trots leidend naar sneu volgend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Arduenn

Geenstijl en hypocriet? Onvoorstelbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Henk van S tot S

Ter correctie van #27 :

Waar ik @6: schreef, had
@7: moeten staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Dehnus

@28: Sorry hoor maar in dit geval mag het toch gezegd worden? Het is gewoon bevestiging voor wat velen die door dit soort “leuke woorden” en “grollen” beschimpt zijn al dachten. We worden als schild gebruikt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Dehnus

@16: Je omschrijft Retecool, je weet wel die blog die ze bij de TMG gekopieerd hebben om zo de blits te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Prediker

De eeuwige treiteraars van GeenStijl doen inmiddels verongelijkt huilie-huilie omdat Tofik Dibi ze eerder deze avond in DWDD heeft aangewezen als een van de voornaamste bronnen van verwensingen die zijn kant op komen.

Kan niet zo zijn, mág niet zo zijn volgens Van Rossem (aka Bart Nijman), want iedereen weet toch dat homohaat vooral bij Marokkanen vandaan komt? Toch? Toch?

Tja, dat blijkt toch echt even anders te zitten, volgens cijfers van de Nationale Politie. Maar ja, feiten, daar doen ze bij de onderbuikbrigade niet aan.

Uiteraard is ook dit stukje op GS wederom van homofobe sneren doordesemd. Ies humor! Dat het lezers gewoon nogmaals ophitst om die homofobe sneren vervolgens ook op social media richting Dibi te maken, hé, dáár zijn ze bij GS niet verantwoordelijk voor. Dat doen die reaguurders en lurkers helemaal zelf…

 • Vorige discussie