Quote du Jour – Plastina

Quote du Jour” “The Israeli public is simply not in the mood for this … I think the game will go all the way to Beirut now.” Dan Schueftan zegt wat volgens hem alle 7 miljoen Israëli’s denken. Ondertussen zijn al meteen 5 Libanese bruggen opgeblazen: symboliek is daar nooit ver weg, in die bakermat van religies.

gebombardeerde libanese snelwegLibanon Linkdump
Gezien met het uur verslechterende situatie in Libanon (GoogleNews) zal de redactie hier een nieuws linkdump aanmaken. Lezers die zelf nieuwsfeiten hebben worden aangemoedigd deze in de comments te plaatsen. Volg updates uit de eerste hand op lebanesebloggers.blogspot.com

Lucht- en zeeblokkade Libanon (NRC)
11:30 AM: Lebanese who can are beginning to seek refuge in Syria
“Israel is not the main enemy, lunatics are: Najjad, Bashar, Nasrallah and Mishaal. They are imitating Saddam’s stupid move when he invaded Kuwait and ended up destroying Iraq” (freesyria.wordpress.com)
Webcam L’auberge des Cèdres- Libanon (spot de eerste israelische tank)
12:00 libablogger Raja paniekt, vlucht achter keyboard vandaan…
YOU GOT WHAT YOU WANTED NASRALLAH. AS FOR THE ISRAELI COWARDS, GO FLEX YOUR MUSCLES IN DAMASCUS AND TEHRAN. COWARDS.
Bloggende joodse kolonist Treppenwitz: I think the time has come to make sure we send them the right one. If that means turning the famed cedars of Lebanon into matchwood… so be it. If that means setting Lebanon’s electrical grid and physical infrastructure back to 1986… so be it. If that means effecting regime change in Syria via f-16… so be it.
If we know anything about the Israeli government, the coming days will be very bloody. (Blogging The Middle East)
Israel threatened to strike at Hezbollah offices in a residential area of Beirut in response to Katyusha strikes on population centers inside Israel. (Haaretz)
Israel roept Libanese burgers op zuid-Beirut te evacueren. Hezbollah dreigt om raketten af te vuren op Haifa (Israel)
20.00: Hezbollah is begonnen met raketaanvallen op Haifa (Israel)
20.30: Israël is begonnen met bombardementen op de zuidelijke woonwijken van Beirut

Sargasso dossier: Libanon 2006

 1. 3

  Nou ja, Crachat! Zo kunnen de F16’s van Hezbollah niet opstijgen! Compleet logisch toch? En de haven blokkeren ze compleet omdat de fregatten anders kunnen uitvaren.

  Die Israëliërs lijken wel een soort Freggles die de gebouwen van de Doeners opeten zodra die weer wat afhebben…

 2. 4

  Ik denk dat dat ook hun tactiek is: Breek zoveel mogelijk af, zodat de vijand aan het bouwen moet en dus haar aandacht even niet op schieten kan richten. Probleem daarbij is dat de vijand inmiddels gewend is aan alles kapot en dus steeds minder de moeite neemt om te bouwen, voor ze weer gaan schieten.

 3. 5

  Fregatten? Je vergeet de ‘Arafat II’, topclass vliegdekschip van Hamas!
  En die 5 bruggen: daar gaat Hezbollah alvast haar Cruise Missiles niet van kunnen lanceren.
  Als de Israëlis maar niet te weten komen dat een jongetje van 7 een schrijffout in z’n opstel heeft gemaakt. Die school gaat wat meemaken!

 4. 6

  Leuk Bismarck: een romantisch ideaal voorwaar! De ene dag schieten, de andere dag opbouwen -en dat zijn dezelfde mensen!

 5. 7

  Crachat: Geld dat je aan een baksteen uitgeeft, daar kun je geen kogel meer van kopen. Je moet dat bouwen niet zo zeer in de zin van arbeid alswel geld zien.

 6. 8

  Uiteraard, Bismarck, ben ik me bewust van.
  Maar ik huiver een beetje van de generalisering.
  Ik blijf geloven in een grote meerderheid van mensen die het (gek he!) gewoon goed willen hebben en met rust gelaten willen worden.
  Ten eerste is het overduidelijk dat Israel de infrastructuur bewust en keer op keer kapotmaakt. Het eerste wat ze doen bij een simpel raidje is alle watertanks kapotschieten. Als je dat Stalinpraktijken vindt, ben je uiteraard antisemiet.
  Want daar kunnen dolfijnen met bompaketten in getraind worden.

 7. 9

  Dat ben ik geheel met je eens. Mijn schets betreft ook meer het Israelische strategisch plan dan de realiteit.

  Ik twijfel ook sterk aan het succes van de strategie, aangezien het niet leidt tot vertrek van de mensen (ik heb sterke vermoedens dat de Israeliers gewoon proberen zoveel mogelijk palestijnen weg te pesten), noch tot beperking van geweldadigheden aan palestijnse kant.

  Sterker nog, elke kapotte electriciteitscentrale of school is weer extra bezoek voor het Hamas recruteringscentrum.

 8. 10

  Hezbollah is een terroristische organisatie met fundamentalistische denkbeelden die worden gesteund door de dictaturen Syrië en Iran.

  Na het vertrek van Israël hebben zij tegen de zin van de bevolking in het zuiden van Libanon, de Verenigde Naties en dat wat je de Libanese regering kan noemen de hele zuidelijke grensregio met Israël ingenomen. Zij hebben daar een prive-militie uit de grond gestampt die geheel zijn eigen gang gaat en eigen wetten en regels in het leven heeft geroepen.

  Het streeft de vernietiging van Israël na en wil in Libanon een religieuze staat stichten a la Iran. Wijlen Ayatollah Khomeini in hun grootste inspiratiebron.

  De tragiek van de Israelis is dat zodra ze bezet gebied verlaten de extremisten de gematigden uit de weg ruimen, de macht grijpen en hun aanvallen op Israël weer oppakken.

  Geen Israeli zit te wachten op een nieuwe bezetting van Libanon. Wel op het verdwijnen van de ultra-vijandige Hizbollah die na het uitvoeren van raketaanvallen nu soldaten van over de grens doodt, ontvoerd en hun lijken als monopolygeld inzet.

  Inmiddels maakt Hezbollah deel uit van het Libanese parlement en de regering. In feite valt de ene regering, staat de andere aan. Dan heb je recht op zelfverdediging. En we hebben het hier niet over een burenruzie maar een oorlog met schieten, kanonnen en echte doden en zo. Wil je de vijand op de knieën dwingen dan rest je niets dan het tot het uiterste te dwingen om op te houden met gekloot.

  En dat geldt evengoed voor Hezbollah zelf. De aanval op Israël is natuurlijk geen toevalligheid maar goed gepland. Als je shit hebt bij je eigen dan gooi je een bom op een ander en kijkt niemand meer. Zo is het in Libanon ook waar het vertrek van het Syrische leger en het democratiseringsproces er voor hebben gezorgd dat de gematigden weer veiliger over straat kunnen. En ook dat de bevolking weer recht van spreken krijgt. En wat blijkt de Hezbollah blijkt lang niet zo populair als ze zouden willen.

  Bovendien willen de andere bevolkingsgroepen en partijen dat Hezbollah de macht die ze niet toekomt inlevert. En dat zien ze natuurlijk niet zo zitten. De Libanese premier Fouad Siniora noemde de aanval op Israël door Hezbollah dan ook een anfleidingsmanoeuvre van Hezbollah’s interne problemen en een poging om het vredesproces in het land teniet te doen.

  Waar twee vechten hebben twee schuld, maar de gevechten nu zijn een regelrecht gevolg van het moedwillig lont in kruidvat steken door Hezbollah.

  Kortom, Hezbollah is Calimero niet!

 9. 11

  Nee, ik snap dat ze de hezbollah aanvallen. Maar waarom in godsnaam het hele democratiseringsproces in gevaar brengen door het vliegveld te bombarderen en de havens te blokkeren? Wat is daar nou de toegevoegde waarde van?

 10. 12

  Gek dat het iets nobels krijgt, als het begrip ‘terroristische organisatie met fundamentalistische denkbeelden’ gebezigd wordt.
  Was dat ook de vorige keren zo, toen Israel met kanonnen op stenen reageerde, keer op keer op keer, ook toen er van fundamentalisme geen sprake was?
  Wil JIJ daar aan de andere kant geboren worden? Wat zou je doen?
  En wanneer is een groepering legitiem?
  Als ze met een meerderheid verkozen zijn, zoals in Gaza?
  En zonder flauw te willen doen, maar kruiDvat is sluikreklame, Ds. Schilder.

 11. 13

  @11: Israel speelt het spelletje gewoon met Hezbollah mee. uiteindelijk is Israel ook niet gebaad bij een stabiel moslimland aan zijn noordgrens en het Israelische leger niet bij vrede langs alle grenzen.

 12. 14

  spelchecken is voor mietjes en we hebben het nu niet over de vorige keer en aan de hand van hun acties, overtuigingen en acties zijn de Hezbollah simpelweg terroristen. Een groep die aan vrije discussie en meningsvorming zoals onder reaguurders hier een hekel heeft.

  Als ze zich nu enkel hadden bezig gehouden met het bouwen van ziekenhuizen en scholen, mijn zegen hebben ze. Maar hun USP is nou eenmaal vanaf Libanees gebied het Israël moeilijk maken en dat lijkt me toch moeilijk goed te praten.

 13. 15

  @ 13 het is precies andersom medunkt, er is al vrede met Egypte en Jordanië en dat scheelt voor iedereen een boel gedonder, geld en doden. De Israelische economie en bevolking zijn juist gebaat bij stabiliteit en normale verhoudingen

 14. 18

  Israël lijkt een beetje last te hebben gekregen van de Amerikaanse ziekte met al die bombardementen op makkelijk te raken doelen als ineffectieve bestrijding van kleine terroristengroepen.

 15. 21

  @15: Daar handelen ze dan niet naar. Ik denk dat zeker de mensen die de touwtjes in de handen hebben bij het leger en hun politieke verlengstukken juist gebaat zijn bij oorlog. Dit overigens, zoals je correct stelt, in tegenstelling tot het Israelische volk. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat bepaalde hoge Israelische militairen Hezbollah dankbaar zijn voor hun recente acties.

 16. 31

  @30: Het zit er dik in dat juist wel een zak centen naar Libanon stuurt (net als de meeste moslimstaten die wat geld over hebben). De vraag is alleen wat er vervolgens in Libanon met het geld gebeurt. De kans is groot de de keuze voor de kogel ipv. de baksteen gemaakt wordt.

 17. 32

  Saudi-Arabische investeerders staan altijd te trappelen om wat geld het land in te pompen ( infrastructuur, media en toerisme)
  Of geld uit te lenen.
  De rijkste prins in Saudi-Arabie ( de mediamagnaat) heeft iig nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij geen oorlog wil met Israël. Dit is tevens ook de prins die het meest investeert in Libanon.

  Ik denk dat het weer naar heropbouw gaat, voor de 8ste keer alweer.

 18. 33

  @Youssef, Ik haat geweld op elke schaal maar veroordeel gebeurtenissen buiten mijn blikveld niet snel omdat ik geen omsluitend begrip heb. Zoveel dingen die ik niet begrijp, zoals de situatie dat in Libanon een gekozen regering zit maar tegelijkertijd oogluikend wordt toegestaan dat externe groeperingen olie op het vuur gooien en dat heel bewust. Waarom dat gedogen en wat is nu precies de strategie van Herzbollah. Het land wordt steeds maar weer economisch uitgekleed waarbij de gewone, zoals ik, mens steeds de dupe is maar de gewone mens staat deze conflicterende toestand wel toe. Soort van zelfkastijding, waarom Youssef?

 19. 34

  Nou het wordt niet oogluikend toegestaan.
  De anti-syrische partijen ( die nu aan de macht zijn) willen hezbollah het liefst zsm ontwapenen.
  Maar de Libanese regering kan het niet opnemen tegen zowel Hezbollah, Syrie als Iran.

  Het Libanese leger stelt niks voor en Hezbollah heeft regelmatig gedreigd om het hele land in een burgeroorlog mee te nemen mochten de wapens afgepakt worden.
  De regering zit gewoon muurvast. Aan de ene kant willen ze de VN-resoluties uitvoeren ( het ontwapenen) maar aan de andere kant willen ze de vrede bewaren.

  Hezbollah wil alleen haar machtsbasis vergroten op de klassieke wijze ( vermoed ik dan he)
  Israel uit de tent lokken zodat deze hard terug slaan. En dan hopen dat de Libanezen Hezbollah weer gaan steunen

 20. 39

  Damascus zit hier achter, die wil geen vrede met Israel en als straks de muur voltooid is dan wordt het moeilijker Israelis te kidnappen. Het is een loose-loose situation daar met een paar miljoen Israeliers tegen de zee van Islam haat. De Islaam heeft een onoverwinnelijk systeem, ze hebben hun vrouwen al 1000 jaar instelling gebracht voor een ongelimiteerd nageslacht. Allemaal kannonenvlees voor de onverbiddelijke intifada. De Palestijnen hebben het helemaal voor elkaar die hoeven niet eens voor hun gegantische geboorte golf op golf te zorgen. De westerse internationale gemeenschap doneerd(e) miljarden, de EU staat vooraan om met ons belastinggeld vrede te kopen door de Islaam te pacificeren. Het helpt alleen niet een oude oosterse wijsheid is in het NL vertaald als: Geven ze een vinger, ze nemen de hele hand. Hamer op de schuld van de witman en hij betaald. Voor israel is het een gevecht tegen een vijand die teruggedrongen wordt maar met elke generatie in grotere aantallen terug komt. Er is feitelijk maar een oplossing en dat houd in dat de palestijnen zich dienen op te lossen in de Arabische achterlanden. Grootscheepse deportatie van de terroristen uit de Palestijnse gebieden. Nu ze democratisch voor de Hamas = terrorisme hebben gekozen lijkt me deportatie een legitiem middel om het beloofde land opteschonen en in zijn geheel terug te geven aan de Israelis.

 21. 42

  @39: Even net zo simpeltjes als jij gedacht is een betere oplossing natuurlijk het land teruggeven aan de Palestijnen (daar was het van, niet van de Israeli’s) en de Israeli’s te deporteren. Geef ze maar ergens anders wat land om een religieuze staat op te bouwen. Zeker aangezien de Israeli’s aan continu terrorisme doen, waar ze al hun kindertjes voor kweken.

 22. 43

  @Bismarck,

  Nou de geschiedenis van die regio is echt idioot complex ik zat er wat over te lezen op wiki. Maar ik kon het niet 123 op een rijtje krijgen. Voorheen was het gebied een enkel land (met nogal recht getrokken grenzen door de britten me dunkt). Ze woonden allemaal samen daar. Je had wel bepaalde gebieden waar meer joden woonden dan elders. Wellicht zal toch uiteindelijk de oplossing zijn er weer een enkel land van de maken waarbij moslims, druzen en joden etc. weer samen leven.

 23. 44

  Ik weet het MP, ik deed even mee met de simpeltalk van yopper. Overigens woonden er relatief weinig joden tot na de eerste wereldoorlog (en ik geloof zelfs tot na de tweede). Verreweg de meesten zijn daarna gekomen. Dat was ook het probleem, want die moesten plaats krijgen. Daarvoor werden palestijnen geruimd. Die konden dat niet zo erg waarderen.