Quote du Jour | Parallellen tussen Lenin en Trump?

Serie:

SargQdJ09

Does Trump’s victory and his cabinet appointments genuinely amount to a government takeover akin to the one staged by the Bolshevik Party in 1917? If we view Trump’s “movement” as a radical faction within the Republican Party that has swept him to power despite opposition from within the party, the comparison is not as far-fetched as it may seem.

Volgens Anasthasia Edel zijn er opvallende overeenkomsten tussen de overname van de Bolsjewistische partij door Vladimir Lenin en die van de Republikeinse partij door Trump en zijn influisteraar Steve Bannon (die zichzelf overogens expliciet met Lenin vergeleken heeft).

Ja, dat klinkt buitenissig, dat beseft ze zelf ook. Maar ze biedt wel een aardige geschiedenisles.

Reacties (4)

#1 HansR

Eerlijk gezegd denk ik dat ze een stap te ver gaat. Trump zijn regering is eerder te vergelijken met de februari-revolutie: geheel legitiem wordt een staand iets opzij gezet en gaat functioneren op een manier waar niet iedereen blij mee is.

Dan komt het paard van Troje (dat was toen Lenin, nu Bannon). Pas als Bannon Trump er uit gooit en een parallelle regering vormt hebben we echt de revolutionaire poppen aan het dansen. Mocht iets dergelijks gebeuren, dan verwacht ik ook echt een burgeroorlog trouwens.

Maar wat je zegt: het is een leuk stuk met een leuke les in geschiedenis in relatie met de werkelijkheid.

En daarnaast (en dat is ook een goede les) zegt ze eigenlijk: de VS is net zo min veilig voor insubordinerende individuen (als Lenin, Bannon) als de toenmalige Russische regering. En dat geldt trouwens voor alle staten. Wat denk je dat er gebeurt als Wilders incompetent premier gaat zitten wezen en alt-rechts het in NL overneemt. En daar zijn best wel meer voorbeelden in de EU voor te geven.

De wereld is fragiel en labiel.
Democratie is een fase.

Nog een aardige geschiedenisles uit hetzelfde blaadje: https://qz.com/906551/is-donald-trump-americas-first-totalitarian-president-from-john-adams-to-woodrow-wilson-history-proves-trump-is-not-the-first-us-president-with-totalitarian-impulses/

  • Volgende discussie
#2 Krekel

Bannon (die zichzelf overogens expliciet met Lenin vergeleken heeft).

In plaats van “expliciet” zou hier beter “naar verluidt” of nog beter “volgens een journalist van The Daily Beast” kunnen staan.

http://www.snopes.com/bannon-leninist-destroy-state/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hemaworstje

Weet je wie er ook overeenkomsten hebben , Wilders zijn haarstijl, een hekel aan buitenlanders maar wel met ze trouwen.

spellingscheck, overigens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 KJH

Ik begin te snakken naar de eerste journalist die Trump vergelijkt met Ludwig von Beethoven op woensdag 25 juni 1825, om tien uur en zeven minuten ’s avonds.

  • Vorige discussie