Quote du Jour – Orthodoxe overmoed

Quote du Jour Een typisch voorbeeld van orthodoxe overmoed. Vooral ergerlijk is de respectloze omgang met wetenschappelijke kennis. (Volkskrant)

Rein Zunderdorp voorzitter van het Humanistisch Verbond, de levensbeschouwing die de mens centraal stelt, valt de succesvolle terugstuur actie van de samenwerkende weblogs bij. Of het overmoed van de orthodoxen is zal de tijd uitwijzen. Misschien zien de orthodoxen op dit moment wel een window of opportunity in een tijd dat esoterie het aflegt tegenover wetenschap? Complottheoreticus Patrick Savalle van het complotblog Zapruder is in ieder geval op de hand van de creationisten. Vanochtend noemde hij op radio FreshFM paleontologen “mensen die in de grond graven naar bewijs en alles wat ze niet begrijpen er weer in terug stoppen”. Zo worden de bokken van de schapen gescheiden.

 1. 1

  Patrick is niet goed in zijn kokosnoot, maar dat wisten we al. Ik maak me er af en toe wel zorgen over. Ik kom de laatste tijd als ik mij in het openbaar begeef in gesprek met van die conspiracy nutcases. Mensen die bijvoorbeeld de wet van behoud van energie in twijfel trekken omdat ze er van overtuigd geraakt zijn dat er allang een uitvinding is die oneindige energie kan leveren.

 2. 2

  het woord ‘succesvolle’ zou geen onderdeel moeten uitmaken van de link naar de TNJM-site. Daarin is niet terug te vinden of de actie wel succesvol is, wanneer deze uberhaupt succesvol genoemd kan worden etc.

  Overigens sta ik achter de actie en hoop ik op succes, bijna ongeacht de definitie daarvan.

 3. 4

  @1: Dat zijn de onschuldige gevallen. Liever dat dan dat ze klimaatpseudoskepticus zijn of gaan verkondigen dat vaccinatie autisme kan veroorzaken. Hoewel om de een of andere reden dat soort waanideeën vaak samen gaan.

 4. 5

  Leukste reactie op de site: “HouJeMeningLekkerVoorJezelfStelletjeFanatenEnValMijErNietMeeLastig”

  Precies, dat bedoelden wij nou ook…

 5. 7

  Jullie mogen me best belachelijk maken, maar in dit geval leggen jullie (wederom) alleen maar het eigen gebrek aan verstand en het eigen onvermogen goed te luisteren bloot ;)

  Wat ik dus werkelijk heb gezegd vanochtend op de radio, is dat evolutietheorie ook maar gewoon een theorie is. Het is niets iets zoals zwaartekracht dat werd ontdekt, maar het is een verzonnen geheel met nog veel gaten en problemen.

  Wat ik ook gezegd heb, is dat het hele publieke debat voor 99% wordt gevoerd door mensen die evolutietheorie niet begrijpen en dus eigenlijk gewoon met hun eigen geloof bezig zijn.

  Dat paleontologen alles wat ze niet begrijpen gewoon ‘weer terug in de grond stoppen’ is een feit.

  Wat ik ook heb gezegd is dat die evolutiegekken net zulke mafkezen zijn als die creationisten. Ook gewoon een sekte met hun eigen geloof.

  Dit is wat ik echt vind van evolutetheorie.

  http://zapruder.nl/portal/artikel/en_god_schiep_evolutie/

  Ik verwacht niet dat de 10 hier verzamelde hersencellen daar ook antwoord op hebben, maar doe je best…

 6. 9

  Het klopt trouwens ook dat ik Sargasso een margeblog noemde op de radio, en gezien de kijcijfers zeg ik daar niets raars mee. Ik vermoed dat dat de reden is van dit doldwaze stuk… ;)

  Carlos kennende…

 7. 10

  @7: “Wat ik dus werkelijk heb gezegd vanochtend op de radio, is dat evolutietheorie ook maar gewoon een theorie is. Het is niets iets zoals zwaartekracht dat werd ontdekt, maar het is een verzonnen geheel met nog veel gaten en problemen.”

  Ik raad je de aanschaf van een boekje ‘Wetenschapsfilosofie voor Dummies’ aan. Dat voorkomt in de toekomst het doen van dit soort blamerende uitspraken in het openbaar.

 8. 11

  @7: Volgens mij hoeft ook niemand (anders) je belachelijk te maken als je zegt

  “dat evolutietheorie ook maar gewoon een theorie is. Het is niets iets zoals zwaartekracht”

 9. 12

  @7 wat bedoel je in hemelsnaam hier mee:
  “Wat ik dus werkelijk heb gezegd vanochtend op de radio, is dat evolutietheorie ook maar gewoon een theorie is. Het is niets iets zoals zwaartekracht dat werd ontdekt, maar het is een verzonnen geheel met nog veel gaten en problemen.”

  Dat is het namelijk precies wel!!! Vroeger, voor ‘Newton’, kende men het begrip wrijving niet en dacht men dat een kracht een snelheid ipv een versnelling gaf. Ook dacht men dat het eventjes duurde voordat de zwaartekracht grip op een object kreeg en dat dat de reden was dat kogelbanen asymmetrisch zijn (‘korter’ in het tweede deel). Einstein heeft Newtons beeld weer op zn kop gezet (of beter gezegd: beschreven hoe het zit op kosmisch niveau, want Newton voldoet nog steeds prima voor ‘huis, tuin en keuken gebruik’).

  Ergo: de zwaartekracht was er altijd, maar de manier hoe we er tegenaan kijken is veranderd. Waar iedereen het wel over eens is, is dat Newtons beschrijvingen prima voldoen, zolang je maar niet heel hard gaat of heel zwaar bent. Datzelfde geldt voor Darwin: er zijn ongetwijfeld uitdiepingen en updates geweest, maar de basis van zijn leer staat nog steeds als een huis. Dus je zit verkeerd als je het afdoet als ‘verzonnen geheel met nog veel gaten en problemen’.

 10. 14

  @7-8-9 Ik heb je blog waar ik nog nooit van gehoord had even gelezen maar je mist het wetenschappelijke niveau om daar zinnige stukjes over te schrijven. Je valt onder mijn minimumgrens van wetenschappelijk inzicht om repliek te krijgen, dag Patrick en veel plezier in je bubbel.

 11. 16

  Bannen? Dat zou wel heel veel eer betekenen voor een onbenul.
  Zolang je niet gaat beledigen maar van die hilarische onzin blijft wauwelen waar elk weldenkend mens wat meewarig het hoofd om schudt, heb je geen echt op een zuurverdiende ban hoor Patrick.

 12. 19

  @13 Dat is mogelijk ook zo… Of tenminste – laten we even zuiver blijven:

  “There is circumstantial evidence linking this metal with Alzheimer’s disease, but no causal relationship has yet been proved. As evidence for other causes continues to grow, a possible link with aluminium seems increasingly unlikely.”

  Bij nader inzien is het dus net zo iets als het verband tussen God en het bestaan van gediversifieerd leven ;-)

  (voor alle Crea-aanhangers, opdat gij het zult begrijpen: dat zegt dus nog niks over het ontstaan van leven)

 13. 25

  Gelukkig, het komt wederom niet verder dan “aluminium” en “illuminatie”….
  Pat, kap eens met nutteloze discussies met alles wat boven de minimumgrens van wetenschappelijk inzicht ligt….

 14. 27

  Patrick: als je bij elke zin Carlos voor onbetrouwbaar uitmaakt moet je eens met meer bewijzen komen dan de haakjes bij 20. Op deze manier ben jij de enige die onbetrouwbaar overkomt, kan ik je vertellen…

 15. 28

  De uitspraak over de paleontologen is een parafrase, enige variatie in de letterlijke woordkeuze zou dus mogelijk kunnen zijn.

  Verder ving ik de tekst op (zoals ook in de reactie van Patrick) “dat evolutietheorie ook maar gewoon een theorie is, waarom gelooft iederen daar toch in??!”. En was de strekking van het verhaal evolutieLEER is ook maar een geloof.

  Ik zeg er voor de duidelijkheid bij dat ik halverwege de autoradio heb uitgezet omdat ik voor de trein moest springen (jaja de voorrondes voor Darwin Award zijn weer begonnen).

  Dus Patrick kan hier altijd nog op inspelen dat hij in de eerste paar zinnen op de radio even lekker hard het Scheppingsverhaal zat te promoten ten koste van de evolutietheorie, en toen Carlos de radio uitzette hij als een blad aan een boom draaide en zijn praatje toch nog op eens redelijk en academisch werd.

  Verder heb ik niks persoonlijks tegen Patrick, het maakt me zelfs niet uit dat hij Sargasso en Retecool uitmaakt voor “gerommel in de marge”. Ik maak me alleen zorgen over de indoctrinatie van al die jonge weke house-hoofdjes die doorgaans naar Fresh FM luisteren. Deze doelgroep moet je niet willen brainwashen met complotten en religies, maar gewoon voeren met house, seks en drugs, zodat de natuur haar gang kan gaan en iedereen in vrijheid kan leven.

 16. 30

  @20: Het spamfilter censureert ons allemaal wel eens een keer. Dat is iets heel anders als bannen (ik gok dat je dan helemaal geen posting kunt doen, in plaats van dat hij alleen niet verschijnt, zal allicht vergezeld gaan van een melding). Is een kwestie van bepaalde woorden vermijden die veel voorkomen in spamberichten.

 17. 33

  Nou, wat zei ik nou echt? Hier in dit artikel de MP3:

  http://zapruder.nl/portal/artikel/de_kruistocht_van_de_evolutie_extremisten/

  “De laatste dagen wordt de Nederlandse blogosfeer geteisterd door oplaaiend sektarisch geweld, opgestookt voornamelijk door Geenstijl, Retecool en Sargasso. Aanleiding was een ziekelijke folderactie van een overtuigd creationist met overmatige zendingsdrang. Iedereen die een hersencel kan missen zonder in incontentie te vervallen heeft zich inmiddels aangesloten bij een kruistocht die, zoals het een kruistocht betaamt, ongelovigen moet bekeren. Goedschiks of kwaadschiks. Er is namelijk maar één geloof en dat is evolutietheorie. Niet God maar Moeder Natuur heeft de mens gecreëerd. Als er ergens tegen heilige huisjes kan worden getrapt, zitten wij graag vooraan, dus ook wij beklommen het altaar. Alleen trapten wij niet alleen tegen het ene huisje, ook tegen het andere. “