Quote du Jour – Onnozel Links

“Inzake geloof zijn jonge mensen van Belgische afkomst die vandaag uit progressieve, zeg maar linkse, overtuiging de hoofddoek verdedigen, hoofdzakelijk naïef. Of nee, onnozel, dat is de term. Onnozel betekent volgens het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal onschuldig, zonder kennis van de wereld en dus licht te bedriegen. Inderdaad, die jonge mensen hebben geen flauw benul van de immense, wurgende kracht die een eeuwenoude wereldgodsdienst ontwikkelt zodra hij op een grens stuit die hem van buitenaf wordt gesteld. (…) Bovendien vinden ze die djellaba’s en hoofddoeken toch maar wat exotisch.” En: “En kom me niet zeggen dat de islam beter is dan het katholicisme. Op die basis is elk debat, elke uitwisseling van aan elkaar gewaagde standpunten onmogelijk.”

Geert (what’s in the name) van Istendael is een van de zeven Belgische progressieven die hebben bijgedragen aan het boek De islam in Europa: dialoog of clash?.

Volgens de samensteller van het boek is het dé inhaalbeweging van links in het islam-debat. Te linker zijde gold tot voor kort een levensgroot taboe: de islam. In tegenstelling tot het katholicisme, waar je lustig op mocht schelden, gaven ‘de progressieven’ niet thuis als problemen met de islam aangekaart werden aldus Brusselnieuws.be waar nog meer quotes uit het boek te lezen zijn.

 1. 2

  De twee laatste links zijn ‘e’en.

  Ik zou het recht op hoofddoekjes best kunnen verdedigen op grond van niet-naieve niet-linkse niet-onnozelheid. Heeft Geert van Istendael zijn eigen stroopupke gemaakt ?

 2. 3

  Zeker, als het wordt opgelegd is het onprettig, wurgend of welke term eraan wordt opgehangen, maar dit is weer zo’n eenzijdig “ze zijn zo naief”-quootje.

  Er is geen enkele reden om het islamdebat *niet* te voeren, maar het misverstand dat de islam onderdrukkend is en andere religies niet hoeven we niet te cultiveren. Wilders schreeuwt moord en brand als er homo’s worden gemolesteerd door Marokkaanse ettertjes. Terecht. Maar wanneer hetzelfde gebeurt door een stel bezopen corpsballen is het ineens niet interessant meer. Of wanneer de ChristenUnie als regeringspartij besluit homo’s niet per definitie te accepteren in eigen gelederen.

  In Nederland is het zogenaamde islamdebat vaak niet meer dan een wedstrijdje islambashen, en daar heeft niemand iets aan.

 3. 4

  Van Istendael zou toch het verschil moeten kunnen zien tussen “de hoofddoek” verdedigen en “de vrijheid hebben een hoofddoek te dragen” verdedigen. Misschien dat zijn uitleg wegvalt in het korte citaat? Nu komt hij op mij over als de Belgische variant op de ook niet al te sterk redenerende Theodor Holman.

 4. 5

  zgn. islamdebat vaak niet meer dan een wedstrijdje @Eric

  Rita Verdonk met Mohammed Enait over het ‘handenschudfundamentalisme’. gezien? Laatste tonen van de radio stierven net weg: authentiek touwtrekken in de blubber op de tonen van Oerend Hard. “Kwoamen sie doâr angescheurd, Rita op de Norton en Mo op de BSA”. En ze gaan hun gang maar, maar ik wil helemaal niet in dialoog ga niet in dialoog. Gewoon Normaal doen is toch niet zo onnozel? Tante in Marokko- Normaal… no nonsense Jurgen Raymann- Normaal en met de juiste humor en realiteitszin, zoiets. Het lukt niet met zielepietjes waar geen muziek in zit.

  En hoe ziet dat eruit dan? De evt. clash waar o.a. de Hans Jansens voor waarschuwen? Willekeurige razzia’s? Inperkingen van vrijheden? Zoals in VS elke avond zwaarbewapende robocops van de DEA of SWAT- teams de probleemwijken in? Honderden sluimerende moslim en rechts radicale (zelfmoord)terroristencellen op zolderkamertjes? Of massale confrontatie op straat tussen hordes bruin gelaarsde Kaalkopjes en in witte lakens getooide fundamentalistische Baarden met kromzwaarden? Wie zal het zeggen. Nou, als het uiteindelijk vlgs. de kenners dan tóch onvermijdelijk is: tossen wie thuis of uit speelt, en dan heel subtiel door betreffende politie-eenheden naar een weiland, afgelegen industrieterrein of anderszins proberen te begeleiden (bereslim draaiboek a la Picornie in elkaar zetten). Ja hallo, ik wil dan óók wat! Dat zou ik graag zien dan: heerlijk oerend hard heldhaftig bloedpoepend doodgeknuppel in de blubber…en dan live op tv graag!, ALS ERBIJ DUS MAAR WAT TE HÖKEN VALT.

  “Zoals altied kwam aan al dat gejakker een end
  domkop is hij die de snelheid van de motor niet kent
  Geert reed er op en Mo kwam er vlak achter an
  En iedereen die zei van die lui heur-ie nooit meer wat van”