Quote du Jour – Milieu, wonen en mobiliteit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour ‘Je moet de verantwoordelijkheid op één plek leggen’, aldus Van Egmond van het planbureau, een adviesorgaan van de regering. Op dit moment bemoeien te veel instanties zich met de manier waarop Nederland wordt ingericht, zegt hij. Dat is slecht voor de duurzaamheid van het land, maar ook voor de verkeerssituatie. (tiscali.nl)

Klaas van Egmond, directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau pleit voor een eenduidig beleid op ruimtelijke ordening. In het zondagse discuzeurprogramma Buitenhof waarschuwde hij voor de gevolgen als ministeries en lokale overheden elkaar blijven tegenwerken. Een terechte constatering in een overvol land dat in rap tempo verder verrommelt onder druk van een tripartite kongsi van projectontwikkelaars, wethouders en nimby’s. In de discussie lag de nadruk met name op het synchroniseren van het beleid op milieu, wonen en mobiliteit, dit zou onder de hoede moeten komen van één minister. Als we dan toch bezig zijn pak dan landbouw en economie er ook bij, of is dat weer iets te communistisch gedacht?

Reacties (5)

#1 Chinaman

Hmm ja. Neem onderwijs, cultuur, economie en financiën er ook direct bij. Alle ministeries afschaffen en Nederland onder leiding van 1 persoon. Zo zou Pim het gewild hebben!

  • Volgende discussie
#2 TheDutchMachiavelli

Ik snap het gebruik van nimby’s in deze context totaal niet. Jammer voor je tripartite kongsi-gebruik, dus ik snap dat je broodnodig op zoek was naar een derde partij, maar in deze context kan ik er geen chocola van maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Het is inderdaad niet een kongsi waarbij de neuzen dezelfde kant opstaan. Wel zijn het actoren die met elkaar voor een verrommeling zorgen. Want ook het protest van de nimby zorgt uiteindelijk voor versnipperde maatregelen.

Mijninziens kunnen tripartite kongsis zoals bijvoorbeeld de SP/PVV/CU tijdens Europa Grondwet debat ook los van elkaar bestaan en toch min of meer eenzelfde richting op werken.

Ik geef toe het is een wat ongebruikelijk woordgebruik, maar noodzakelijk als je als blogger binnen de 200-woorden concentratiespanne van je lezer wilt blijven en toch een discussie wilt ontlokken wat zo te zien aardig lukte deze maandagmorgen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 TheDutchMachiavelli

Ik ben verguld met uw toelichting.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 spees

Afijn, nu op de inhoud. Dit is natuurlijk oude wijn in nieuwe zakken. Nederland heeft niet gefloreerd onder een tripartite kongsi (M0sc0fiets is overigens zo enorm gay), maar juist door samenwerking tussen de vele partijen, waar we later de walgelijke term ‘polderen’ voor hebben uitgevonden, later afgeschoten door Pim met al die andere pipo’s in zijn slipstream.
Het voordeel van het polderen is dat het ideale compromis dichter bij de hand ligt, vaak ook de meest realistische voor een bepaalde plek/periode. Natuurlijk is het overleg met de tientallen partijen een chronisch inefficient, langdurig en onoverzichtelijk. Hierdoor komt het Kafka gevoel snel naar boven. Maar bij ingewikkelde zaken als de ruimtelijke ordening in het algemeen is dit vaak de meest goede en vervelende oplossing.
Milieu, wonen en mobiliteit zijn drie totaal verschillende vakgebieden die elkaar vaker bijten dan dat ze synchroon lopen. Net zoals vorig jaar, met Verdonk aan het hoofd van een absurd, tegenstrijdig ministerie.

  • Vorige discussie