Quote du Jour | Looting

SargQdJ09

“While no one condones looting, on the other hand, one can understand the pent-up feelings that may result from decades of repression and people who have had members of their family killed by that regime, for them to be taking their feelings out on that regime,” he said. “And I don’t think there’s anyone in any of those pictures … (who wouldn’t) accept it as part of the price of getting from a repressed regime to freedom.”

Rumsfeld said in the United States there has been looting and riots and they eventually come under control.

“Think what’s happened in our cities when we’ve had riots and problems and looting. Stuff happens!”

Donald Rumsfeld was in 2003 kraakhelder over plunderingen in Irak na de ontmanteling van Saddam’s Baath-regime: dat soort uitwassen zijn nu eenmaal onvermijdelijk wanneer een repressieve overheid afgeschud wordt. Zou hij ook zo over de rassenrellen in Ferguson en nu Baltimore denken?

h/t Deray McKesson

 1. 1

  Zit toch wel een merkwaardig draadje los in je bovenkamer (en waarschijnlijk wel wat meer) als je Saddam: 300.000 Koerden en 500.000 Sjiieten uitgemoord 1 op 1 gaat vergelijken met Baltimore.

  Progressives Miss the Point of Baltimore:

  http://thebea.st/1dzXNGF

 2. 3

  In het kader van de tsunami aan basisinkomen-draadjes hier een bijzonder interessante quote uit de link van @1:

  Second, in the late ’60s, partly in response to the riots of the Long Hot Summers, welfare was transformed from a time-limited program intended for widows to an open-ended program that didn’t care whether recipients ever got jobs. This had the unintended consequence of discouraging marriage, and made it easier for women to raise kids without the father around. (…)

 3. 4

  @1, @2: Rumsfeld spreekt over ‘an oppressive regime’. Hij beschrijft het mechanisme, de logica.
  Niemand beweert dat de regimes op gelijke schaal wreedheden begaan. Maar leven onder een regime dat je als onderdrukkend ervaart kan nu eenmaal leiden tot opgekropte woede die vroeg of laat tot uitbarsting komt met ellendige gevolgen.
  Dat soort woede heeft de neiging om niet rationeel te zijn, en geen rekensommen te maken over het aantal doden dat nodig is voordat je in de ogen van sommige Nederlandse nieuwsconsumenten het recht hebt verdiend om in opstand te komen.

  Ik doe maar meteen een Godwin, want daar heb ik sowieso geen bezwaar tegen (want handig moreel ijkpunt): het aantal (bekende) doden door Duits geweld tegen burgers was nog zeer gering toen de eerste Nederlanders gewelddadige verzetsdaden gingen plegen tegen het op dat moment legitieme regime (wat eerlijk de oorlog gewonnen, zoals agressors dat zo vaak deden in de geschiedenis).
  Moeten we die Nederlanders nu ook met terugwerkende kracht veroordelen, want nog geen 300.000 doden?

 4. 5

  @1

  Black Panthers

  Wat het artikel niet expliciet noemt, maar wat het wel zou moeten doen, is het zeer racistische zelfbeeld dat voor zwart Amerika het rolmodel is. En dan heb ik het niet alleen over de gangstah-rap-cultuur en de deels daarmee samenhangende drugdealers, maar bijvoorbeeld ook over Oprah en – als je er even over nadenkt – nogal rare comedies als The Prince of Bel Air en The Cosby show. Tekenend is vooral de dubbele standaard die Eva Hoeke haar baan kostte. Dit hele wij-zij denken is het probleem. En de voorstellen uit het artikel, waaronder het verzachten van de War on Drugs, werken vast prima, maar het is slechts symptoombestrijding.

  Pas als een amerikaanse groep blanken die zichzelf als “wij, blanken” manifesteert precies hetzelfde wordt beschouwd – namelijk als een stel rare racisten – als een groep zwarten die zichzelf als “wij, zwarten” manifesteert begint het ergens op te lijken.

  Laat ik dit betoog afsluiten met een klein uittreksel uit een interview met Whoopi Goldberg (die in dat interview verder goeie dingen zei):

  O’Donnell: ‘You don’t have to be black to know what racism is.’
  Goldberg: ‘Yes you do.’

  Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat er geen probleem met klassiek blank-zwart racisme in de VS is; dat is er wel degelijk… maar het is niet (meer) de hoofdoorzaak van deze problematiek.

 5. 6

  En dan heb ik het niet alleen over de gangstah-rap-cultuur en de deels daarmee samenhangende drugdealers, maar bijvoorbeeld ook over Oprah en – als je er even over nadenkt – nogal rare comedies als The Prince of Bel Air en The Cosby show.

  Moet je mij toch eens uitleggen waarom The Prince of Bel Air en The Cosby Show racistischer zijn dan de vele televisiekomedies met een geheel witte cast, zoals All in the Family, Full House, Seinfeld, Friends, etcetera.

  Verder is het natuurlijk bizar dat je zwarten attitudes verwijt die het gevolg zijn van eeuwen slavernij, segregatie en racistisch woningbeleid.

  Ja joh, als die Amerikaanse zwarten nou maar niet zo’n racistische attitude hadden, dan was de VS een stuk plezanter geweest!

  Dat zwarte mannen door voornamelijk blanke politiekorpsen worden lastiggevallen en vermoord, is dat ook aan de racistische attituden van zwarten te wijten?

 6. 7

  @1 Dat stuk van John McWhorter is typisch conservatieve shlock: de verpaupering van Amerikaanse steden zou zijn gekomen door de black Panther-ideologie en de verzorgingsstaat waardoor zwarte vaders hun vrouw en kinderen konden verlaten. Gek dan dat blanken dat niet doen.

  Maar goed, de goede man is niet voor niets werkzaam bij het aartsconservatieve Manhattan Institute.

 7. 8

  @7: John McWhorter is geen typisch conservatieve shlock maar dat maakt dat borderline-achtige framework in jouw bovenkamer er van.

  McWhorter geeft onder meer aan dat er in de VS een oorlog op straat heerst tussen de politie en drugsdealers/gangsta’s die de politie als de ultieme vijand zien, dat kan tot excessen leiden en dan is de racismekaart natuurlijk makkelijk te trekken. Er zijn altijd genoeg idioten te vinden die belang hebben daarin mee te gaan. Vreemd genoeg hoor je dat volk niet als bijvoorbeeld een moeder en kind worden neergeschoten wegens iets te vriendelijk lachen naar een Cadillac.

 8. 9

  @8 Ik geef twee concrete punten waarop McWhorter met typische conservatieve talking points komt over waarom heel veel zwarte Amerikanen onderaan de maatschappelijke ladder bungelen.

  Uiteraard ga je daar niet op in.

  McWhorter geeft onder meer aan dat er in de VS een oorlog op straat heerst tussen de politie en drugsdealers/gangsta’s die de politie als de ultieme vijand zien..

  Is dat wat McWhorter betoogt?

  The War on Drugs assigns cops to black neighborhoods where, inevitably, encounters tend to be surly and often violent. A vicious cycle starts.

  Je kunt erin lezen wat jij er in leest, maar je kunt er net zo goed – zo niet beter – in lezen dat de ‘War on Drugs’ zwarte buurten disproportioneel treft, en dat de politie kleine drugscriminelen hardhandig aanpakt. Opvallend genoeg laat McWhorter het illegale wapencircuit dat gevoed wordt door het legale wapencircuit geheel buiten beschouwing.

 9. 10

  @6 Ik zou zweren dat ik Full House had genoemd. Blijkbaar niet. Maar op zich zijn die comedies ook niet heel raar; ze weerspiegelen wel een op zich rare situatie.

  Verder verwijt ik niemand iets, ik constateer enkel. Bovendien vraag ik me sterk af in hoeverre de gangstah-rap-cultuur nog ter herleiden valt tot de slavernij.

  Ja joh, als die Amerikaanse zwarten nou maar niet zo’n racistische attitude hadden, dan was de VS een stuk plezanter geweest!

  Volgens mij is de VS al een stuk plezanter voor Amerikaanse zwarten die niet meedoen aan (cq ontsnapt zijn aan) de mallemolen die ik hierboven beschreef. Meer dan genoeg zwarte acteurs, bewindslieden, politieagenten en wetenschappers (die zijn voor mij nou eenmaal zichtbaar, daarom noem ik ze) die er totaal geen last van lijken te hebben.

  Dat zwarte mannen door voornamelijk blanke politiekorpsen worden lastiggevallen en vermoord, is dat ook aan de racistische attituden van zwarten te wijten?

  Je hebt mijn laatste alinea zeker niet gelezen?

  Maar ik heb weinig zin om op basis van de incidenten die tot hier doorsijpelen hierover een conclusie te trekken. De cijfers zijn complex; de blank-zwart verhouding in het corps weerspiegelt de samenleving niet, er zijn verhoudingsgewijs meer zwarte criminelen dan blanke terwijl er aanmerkelijk meer blanke burgers het slachtoffer worden van “justifyable homocides by law enforcement officers”. Bij de overduidelijke misstanden zijn zwarten dan weer meestal het slachtoffer (zoals Gray). Van mij mag je daar best jouw conclusie uit trekken, maar ik vind dat nogal kort door de bocht.