Quote du Jour | Lichtende nachtwolken

SargQdJ09

 

Ik durf niet te zeggen of de menselijke invloed tot zo hoog in de atmosfeer reikt, Het zou ook kunnen dat het fenomeen bij steeds meer mensen bekend is doordat mensen foto’s ervan op internet delen. Dat mensen misschien meer opmerkzaam zijn moeten we niet verwarren met werkelijk vaker voorkomen.

zegt Hattinga Verschure, expert op het gebied van lichtende nachtwolken en redacteur optische verschijnselen voor de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, in het AD.

Eén zomer met lichtende nachtwolken, heftig onweer en imposante regenbuien maakt nog geen klimaatopwarming door het broeikaseffect?

Op de website van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie legt Verschure het uit.

Het AD vroeg Verschure om een reactie op andere berichten waarin wetenschappers een verband legden tussen lichtende nachtwolken en het broeikaseffect.

Verschure reageert voorzichtig:

Ik kan me heel goed voorstellen dat het vaker zien van lichtende nachtwolken verband houdt met het broeikaseffect. Maar ik ben geen wetenschapper

 

 1. 1

  Ik kan me ook heel goed voorstellen dat er sinds 1990 steeds meer mensen ’s nachts buiten zijn zodat ze een waarneming doen[1]. Maar ik ben geen wetenschapper.

  De vraag is dus: hoe worden die waarnemingen gedaan? Zonder dat antwoord is dit een artikel met weinig waarde.

  [1] Meer piloten in de lucht, meer zeevaart, meer nachtbanen, meer mensen die te laat naar bed gaan, enz. enz.

 2. 3

  Wat een makkelijk stuk propanda.

  MAar ik ben geen wetenschapper…..
  Houdt dan vooral je mond dicht. Speculaties en of hypotheses zijn leuk en dienen vooral of onderzocht of weggelachen worden.

  De propaganda ligt vooral in het feit dat eerst een een bewering gedaan wordt en daarna de joker gespeeld wordt; maar ik ben geen wetenschapper. Een gemakkelijke constructie waarna elke betrokkenheid ontkent kan en zal worden. Realiseer je verder dat je in Nederland bijna nergens de nacht kan beleven omdat er zoveel kassen staan dat alle wolken “lichtend” zijn en omdat de dictatuur voor ieders “veiligheid” overal straatlantaarns heeft geplaatst.

  Klimaatverandering bla bla bla……
  Het lijkt wel alsof alle verschijnselen (standaard of niet) aangegrepen worden om het dogma van klimaatsverandering (oeh erg een hitte periode, een volgende ijstijd, bla bla…..) te “bewijzen” / “aantonen”.

  LAAT IK U UIT DE DROOM HELPEN: het klimaat verandert de hele tijd; van lente tot zomer tot herfst tot winter, elk jaar weer anders, maar dan toch weer min of meer hetzelfde en op langere termijn zijn er verschillende cycli met hogere of lagere waarden die dan toch weer binnen bepaalde bandbreedtes blijven. Net als de normale zomer-winter cyclus, ergens binnen de bandbreedtes die al millennia vertoond worden.

 3. 4

  @3: “het klimaat verandert de hele tijd; van lente tot zomer tot herfst tot winter, elk jaar weer anders, maar dan toch weer min of meer hetzelfde en op langere termijn”
  Je verwart klimaat met weer.