Quote du Jour | Jolandes terugkomdagen

SargQdJ09 “Vermoedelijk is mevrouw Sap onnozel. Maar onnozelheid gaat soms ongemerkt over in slechtheid. Die grens heeft ze overschreden.”
(Arnon Grunberg in de Volkskrant, betaallink)

Zoals te verwachten viel heeft Jolande Sap haar partijcongres overleefd. Arnon Grunberg had er vanmorgen een aardig stukje over, waarin hij wijst op het absurdisme van deze tijd. Jolande Sap had vrijdag aan de Volkskrant verteld dat het ‘een eigenwijze missie’ zou worden met ‘terugkomdagen, waarop ze worden bijgetraind’. En potjandorie, als ze stout zijn en niet komen opdagen, nou, dan gaan ‘inlichtingendiensten actief op zoek naar waar ze zitten’. MIVD’ers snakken natuurlijk naar een nieuwe uitdaging – weer eens wat anders dan Hollandse ochtendspitsen, slap geouwehoer bij de koffieautomaat en verkeerde voorspellingen doen. De CIA laat inmiddels weten dat mocht een dergelijk verzoek uit Den Haag komen ze het hoog op de prioriteitenlijst zullen meenemen – right.

 1. 1

  Arnon Grunberg is een goede schrijver maar goede schrijvers hebben niet altijd gelijk en hij moet uitkijken dat hij geen onverantwoorde karaktermoorden pleegt. Gewoon omdat het kan. Hollands tot op het bot. Maaiveld.

  Een slechte zin.
  Arnon is een nazi.

 2. 2

  Ach, misschien komt het omdat mevrouw Sap ook uit Limburg komt (én katholiek is)?

  De conservatieve partijen hebben nu een partij erbij die hen aan de meerderheid helpt als dat nodig is. Nooit verwacht dat Groenlinks dat zou zijn. D66 heeft bewezen dat dergelijke strategische ontwikkelingen niet goed uitpakken electoraal.

 3. 4

  @3 inderdaad omdat het politiek te gevoellig is dat Duitsland zwaar materieel of straaljagers meeneemt hebben ze ons nodig. De Duitsers zijn ook in een vechtmissie “gerommeld” terwijl ze kwamen opbouwen…..

 4. 5

  @1 Wat schiet je er nu mee op om Arnon Grunberg een nazi te noemen?
  En trouwens, het klopt ook niet.
  Nazi’s waren helemaal niet zo van het maaiveld en hollands-tot-op-het-bot. De meesten waren in ieder geval Duits-tot-op-het-bot, de Nederlandse nazi’s waren dat voor een groot deel ook geloof ik, en bovendien geloofden ze erg in leiderschap, het führerprinzip, weet je wel? Dus als iemand een beetje wat betekende voor de gemeinschaft, kreeg hij wel een pluim. Dat is in “Holland” wel wat anders.

 5. 8

  @Ernest
  Ach, beetje chargeren moet mogen, maar het leiderschap is niet waar ik op doel. Het gaat om het op de man spelen, de karaktermoord en de propagandistische trekken die deze uitspraak heeft.

  Goebbels en zo.
  Triumph des Willens en zo

  Gewoon een foute uitspraak van iemand die vanuit een andere bezigheid op de zeepkist staat. Oneigenlijk gebruik van bekendheid is het.

  En als Arnon dat nou echt wil, moet hij bij een politieke partij gaan zitten en literaire propaganda en wervingsstukjes schrijven. Maar zich niet profileren als romanschrijver en dan publieke figuren af gaan branden in een dagblad. Fout van de redactie ook.

  Eng mannetje iig als je hem dan geen nazi wil noemen. Aan de andere kant als iemand hier een spelfout maakt komen de spellingnazi’s om de hoek. Met dat woord heeft dan weer niemand moeite. Of was het spellingsgestapo? Ik weet het niet meer. Alles wat je zegt is toch fout. Ik ben fout, Arnon fout, iedereen fout. Zo hebben we het evenwicht weer. Ook best.

  Maar een slechte uitspraak blijft het.

 6. 10

  @8 Dan nog klopt er niks van. Triumph des Willens heb ik toevallig gezien en ik kan geen ander verband zien met Grunberg dan dat er tussen die duizenden misschien wel de toekomstige moordenaars van familieleden van hem staan te juichen, maar goed, daar hebben we het nu niet over.
  En voorts staan de kranten vol met door redacties uitgenodigde columnisten, of ze nou schaatser, wielrenner, voetballer, schrijver, politicus of wat dan ook zijn.
  Ik kan geen karaktermoord in de tekst van Grunberg lezen.

 7. 11

  Je kan Democratie (op papier) vastleggen in allerlei procedures en ISO- normen die men ook in het bedrijfsleven hanteert.

  Uit allerlei onderzoeken en uitvoerige audits (partijcongres) is gebleken dat GL over het eerste kwartaal van 2011 uitstekend scoorde. Met de behaalde Kwaliteitsnorm van 98% en een klanttevredenheidscijfer 88% werd ruimschoots aan alle eisen voldaan.

  In ons bedrijf Democratie B.V. is de klant altijd Koning.
  Heeft u toch nog vragen bel gerust met onze helpdesk: Tel 070-4445556 (e 0,80 p.min.)

  *U Vraagt Wij Naaien*

 8. 12

  @6
  Gelukkig wel, pacifist zijn is heel fijn als je zelf in een omgeving woont waar niks aan de hand is en je oogkleppen op hebt.
  Gelukkig is GroenLinks een partij die handelt naar de gevolgen van haar principes.
  Deze principes zijn niet populistisch, daar hebben we andere partijen voor in Nederland.

  Ben zelf trouwen sinds 3 maanden GroenLinks lid en de beslissing van de fractie over de politiemissie heeft mij alleen maar meer overtuigd dat ik goed zit bij deze partij.

 9. 13

  @Ernest
  …of ze nou schaatser, wielrenner, voetballer, schrijver, politicus…

  De meeste meningen in dagbladen staan daar dan ook op basis van verkeerde competenties. Jan Mulder is een schoolvoorbeeld van een meningenkanon terwijl hij eigenlijk alleen maar kon voetballen. Nog los van het feit of meningen überhaupt interessant zijn. Voordat je het weet heb je het over Murdoch of Ailes. Meningen zijn gevaarlijk. Dood aan de meningen.

  Zo en dan nu even olie op het vuur: en dan is is Arnon ook nog jood! Net als Leon de Winter. Goed kunnen schrijven wil nog niet zeggen er goede meningen op nahouden.

  Ga eerst maar eens spin, propaganda enz. studeren.

  Zo, ga ik nu deze internetdiscussie winnen?

 10. 15

  @ kritisch GL- lid Thom

  De beslissing van de fractie over de politiemissie heeft mij, pacifistje leef je nog, alleen maar meer overtuigd dat ik goed zit bij deze partij.

  Wachttoren kopen misschien? Of Beursgenoten? Eeeh..hou hem vast laat hem niet los HIJ IS VAN MIJ

 11. 16

  @13 Best hoor, het is de eerste maandag van de maand en ik meld me weer als ik “spin, propaganda enz” heb gestudeerd. Moest ook aan Jan Mulder denken toen ik voetballer schreef. Je hebt w.d.b. gelijk.

  Behoorlijk off topic overigens:
  Over spin enz gesproken, dat gedoe met die mevrouw Bahrami, in Iran, dat nu zelfs de ambassadeur ervoor naar NL wordt teruggeroepen: is dit allemaal om de boel op te stoken voor de amerikanen? Eerder kon het Nederland toch geen moer schelen wat mensen daar overkwam, zolang ze maar geen kernenergie gingen stoken?

 12. 17

  @12: Gelukkig is GroenLinks een partij die handelt naar de gevolgen van haar principes.

  Het is maar hoe je het interpreteert. De partijcongres heeft in ieder geval aangetoond dat de pacifistische vleugel nog aardig wat aanhang kent. En van een partij waarvan traditioneel een groot deel uit pacifisten bestaat mag je toch verwachtten dat dat zelfs nu nog een kernideaal mag heten. Maargoed, de nieuwlichting liberalen in de partij zijn bezig met een putsch die realpolitik verheffen tot idealen. Persoonlijk doet het mij twijfelen of er überhaupt nog plaats is voor progressieven in de partijpolitiek.

 13. 18

  Sap graaft haar eigen graf. Door een nieuwe missie in Afghanistan te steunen wordt het moeilijker voor GL/D66/CU om het kabinet naar huis te sturen, want de oppositie is nu mede verantwoordelijk geworden voor het regeringsbeleid. Dat de GL-achterban dat niet ziet.

 14. 19

  @17 Er zijn helemaal geen conservatieve partijen. Alles in de maatschappij moet al jaren nieuw, modern, vernieuwend en innovatief zijn. Dat is een criterium voor kunst, voor wetenschap, voor onderwijs (maar ook weer niet te nieuw, geen iederwijs bijv.), voor marketing, anders krijg je er geen geld voor. Daarom gaat er veel kapot, want voor het in stand houden van wat goed werkt is meestal geen geld; dus wordt even gewacht tot het goede stuk is en dan kan het weer vernieuwd worden. Daarom is de missie naar Afghanistan ook goed, want het is zowel een modernisering van dat land, als vernieuwend voor GroenLinks om er mee in te stemmen.
  Pacifisme is toch niet per definitie progressief? Het is eerder vreselijk ouderwets. Het werkt ook nooit bij een vernieuwing, waar progressieve mensen voor behoren te zijn. Gaat niet snel genoeg en je krijgt nooit iedereen mee.
  “Progressief” heeft gewoon een andere inhoud gekregen. Dus nu zijn de bewapende vrijemarktliberalen progressief.

 15. 20

  @12: En jij gelooft dat een handvol schietgrage Hollanders democratie en mensenrechten kunnen brengen in een land dat vier keer de omvang en anderhalf keer de bevolking heeft?

  Je illustreert perfect wat Grunberg bedoelt: kwalijke (of: kwaadaardige) gevolgen van het handelen worden weggerelativeerd door een beroep te doen op abstracte principes.

 16. 21

  @20 Nazaten van Willibrord en Bonifacius, dan zijn ze. Die brachten hun boodschap met minder mensen en zie hoever de Kerk gekomen is!

 17. 22

  @19: Ouderwets is een vreemd begrip in de politieke landschap. Zo wordt het liberalisme vaak voorgedragen als progressief, terwijl het in verhouding tot het pacifisme stokoud is. Bewapende vrijemarktliberalen zijn zo oud als de VS. Maar het pacifisme is ouder dan GL’s hoofdmoot, namelijk hun milieu-ideologie, dat wel. GL loopt in ieder geval een deel van hun progressieven van hun te vervreemden vanwege deze hyperfocus op één issue.

 18. 25

  Sap: de Verhagen van Groen Links/Rechts.

  Terugkomdagen en anders krijgen ze zeker alsnog een enkelbandje.
  In de Efteling geloven ze in sprookjes.

  GroenLinks is niet meer.

 19. 26

  Ik probeer al een jaar of vijf mijn collega’s iets intelligenter te laten werken. Dat ze begrijpen wat ze aan het doen zijn, en niet alleen maar uitvoeren omdat de baas dat zegt. Heel langzaam merk ik daar resultaat van. Mar het gaat heeel, heeel langzaam. En dat is in een bedrijf waar ik toestemming heb van de directie, waar aan trainingen, cursussen en heidagen geen gebrek is, etc, en waarbij het gaat om relatief simpele dingen. En dat duurt vijf jaar, met minimale resultaten.

  En dan wil dit kabinet in 18 weken ‘beschaving’ bijbrengen? Erm….

 20. 28

  @19: “Dus nu zijn de bewapende vrijemarktliberalen progressief.”

  Om 19e-eeuwse praktijken nou progressief te noemen?

  @26: Jij hebt toch ook in 18 weken leren lezen en schrijven, of niet dan?

 21. 30

  @28: Ik vermoed dat de gemiddelde Afghaanse politie rekruut ouder is dan 11, ongeveer de leeftijd waarop de inherente gave van kinderen om taal te leren begint af te nemen.

 22. 32

  Dat gegoochel met woorden is slechts bedoeld om af te leiden van het onderwerp: maakt het enig verschil of pacifisme progressief of conservatief is?

  Afgezien daarvan hoef je geen pacifist te zijn om het heilloze van deze missie in te zien. Alleen een idioot gelooft dat je iemand in 16 weken kan leren lezen en schrijven en alleen een idioot gelooft dat die Afghaanse politieman daarna op een kruispunt bonnen gaat staan uitdelen.

  Dit nog afgezien van het karakter van de “rechtsstaat”, die deze politieman gaat helpen verwerkelijken.

  Enfin, het is het herkauwen van argumenten. Alles bij elkaar genomen lijkt me dat de gewraakte quote de spijker op de kop slaat.

 23. 33

  @12
  Gefeliciteerd met je lidmaatschap!
  Ze kunnen daar wel wat makkelijk te misleiden naïevelingen gebruiken.
  N.B.
  Een wat bredere oriëntatie aangaande het Afghaanse politiegebeuren kan misschien geen kwaad:
  De enige manier om te overleven voor die gasten, die daar op het platte land gedropt worden, is om NIET in een politiepost te gaan zitten.
  De kans om er door de Taliban, door middel van explosieven, tot hachee verwerkt te worden is ongeveer 99%.
  Willen ze hun levenskansen verlengen zullen de Taliban in een hinderlaag moeten opvangen en ze een blauwe boon i.p.v. een parkeerbon geven.
  Iederéén die dat gewauwel over “politieagenten” opleiden echt gelooft kan zonder problemen een “rugzak” laten aanvragen.
  Groen links steunt gewoon een militaire missie en dat is op zich toegestaan, maar dat schijnheilige gedoe is verwerpelijk

 24. 35

  Toch benieuwd welke snoodaard in de wandelgangen de elastieken van Sap’s vlechtjes gemeen strak heeft aangetrokken. Want meteen al na overdracht van de hamer breken met partijprincipes kan je niet afschuiven op een naïef gebrek aan inlezen/inwerken of anderszins een mate van ontgroening…

 25. 37

  Slecht + dom = stom.

  Hoe kom je weg met zoveel geveinsde naiviteit en hypocriet idealisme? Omdat Afghanistan een ver-van-mijn-bedshow is. De enige echt betrokkenen zijn degenen die zeggen: “niet doen!” en degenen die het achterste van hun tong niet laten zien als ze praten over “geopolitieke verhoudingen.” De rest stamelt slechts: “ik snap er niets van”.

  Het gaat niet om Afghanistan. Het had net zo goed iets anders kunnen zijn. Het gaat over onze vertegenwoordiging die haar principes en ideologie (ziel) verkoopt. Daarvoor terug krijgt ze niets dan vage toezeggingen, die in het verleden nooit zijn nagekomen.

  Wie denkt dat ie een deal met de duivel kan sluiten, komt altijd bedrogen uit.

 26. 38

  @36 In Afghanistan hebben de VS het voor het zeggen, in Iran niet. Dat is het verschil. Foxnews heeft het nog niet ontdekt misschien?

 27. 40

  @36: Wel een interessante vraag aan Rutte/Verhagen/Pechtold/Sap/Rouvoet (had de CU niet ook met de missie ingestemd?): Gaan opgeleide politiemensen ook christenbekeerlingen (en andere Sharia-overtreders) arresteren?

 28. 41

  Ik moest echt huiveren van de gruwelijke inteelt op dat congres, nog erger dan op het CDA congres in de zomer, oh wat had iedereen een ‘integere afweging’ gemaakt, oh wat had Jolande Sap alles ongelovelijk goed gedaan, oh wat was het goed dat de partij hier zo openlijk over discussieerde, en wat de uitkomst ook was alles was goed en blij en gelukkig.

  Gadverdamme, zo goed is die discussiecultuur daar blijkbaar niet als je niet eens kritiek op een beleidspunt kan hebben zonder tegelijkertijd alle aanwezigen te pijpen.

 29. 42

  @40 Daar is die opleiding natuurlijk voor nodig: “gedogen” en “door de vingers zien” kun je het beste van Nederlandse agenten leren.