Quote du Jour | Een klap in het gezicht van hervormingsgezinde Oekraïners

SargQdJ09

Zonder westerse steun heeft het Oekraïne van Andrej, Artjom en Lomakina geen schijn van kans. Mocht dat mensen in het welvarende Nederland niet interesseren, dan dienen zij zich te realiseren dat een failed state aan haar oostgrens wel het laatste is wat Europa op dit moment kan gebruiken. Oekraïne heeft 45 miljoen inwoners. Noem het opvang in de regio.

Volgens slaviste en journaliste Laura Starink is het Nederlandse referendum een slag in het gezicht van hervormingsgezinde Oekraïners, die zowel strijden tegen de militaire en economische agressie van Rusland en de corrupte maatschappelijke en politieke structuren van het land.

Ze laat in haar stuk vier hardwerkende en intelligente Oekraïners – waarvan enkelen met een Russische achtergrond – aan het woord die wat van hun land proberen te maken.

Zo is daar het hoofd van de sociale dienst in Marioepol, Tatjana Lomakina, die de stad overspoeld ziet met 80.000 vluchtelingen en tienduizenden werklozen omdat Rusland de banden met de grootste machinefabriek daar heeft verbroken. Dat komt nog bovenop de 170.000 gepensioneerden die niet meer kunnen rondkomen. Volgens Lomanika stelt Rusland alles in het werk om de regio economisch kapot te maken. Met het Europees Associatieverdrag heeft ze geen probleem: de agressie komt niet vanuit Europa, maar vanuit Rusland.

De vijfendertigjarige ondernemer Aleksej Aleksejev zag zijn computerbedrijf in Marioepol naar de knoppen gaan door de oorlog en de daarop volgende economische malaise. Zijn vrienden zeggen hem naar Rusland te komen.

‘Jullie hebben geen idee hoe afhankelijk onze economie is van Rusland’, zegt Aleksejev. ‘Onze industrie gaat kapot want met jullie kunnen wij niet concurreren.’ Volgens de zakenman is het Associatieverdrag niet meer dan een aanleiding geweest voor Ruslands agressie: ‘Poetin heeft deze oorlog lang geleden voorbereid.’

Starink spreekt in Kiev ook met twee jonge juristen, Andrej Andrjoesjkov en ene Artjom, die kennelijk liever niet met zijn achternaam in de krant wil.

De eerste staat aan het hoofd van een liberale lobbygroep die wetgeving tracht te introduceren, welke de wijdverbreide corruptie moet tegengaan en het nepotistische systeem een slag in de nek moet geven. Ze boekt kleine successen, zoals de introductie van een wetsvoorstel dat de rechterlijke macht moet vrijwaren van politieke inmenging, maar het is een proces van lange adem. Andrjoesjkov ziet de huidige regering van Poroshenko en Jatsjenjoek als overgangsfiguren, die nog teveel verknoopt zijn met het oude corrupte systeem. Maar de tegenstand tegen hervorming is enorm, want de belangen van iedereen die van het systeem profiteert zijn groot.

Ook Artjom werd politiek bewust toen hij als jonge jurist tegen omkoopbaarheid van rechters aanliep. Hij demonstreerde tegen Janoekovitsj, meldde zich tijdens de Russische invasie als vrijwilliger bij het Donbas-bataljon om zijn land te verdedigen, werd krijgsgevangen genomen, en belandde in een martelkerker van de rebellen. Hij wil nu politiek actief worden. Dat staat volgens hem los van een eventuele eenwording met Europa. Daar zijn ze niet de straat voor opgegaan. Het roer in het land moet radicaal om waar het aankomt op corruptie, vriendjespolitiek en olichargie. Dat is waar het om gaat.

Het is op dit punt dat Starink stelling neemt: zonder Europese steun gaan deze mensen het niet redden om tegen de Russische agressie én de interne corruptie op te boksen. Het Geenstijl-referendum is daarom een ferme tik tegen hun neus. En vragen om moeilijkheden waar wij vroeger of later zelf last van zullen krijgen.

 1. 1

  Dit is natuurlijk je reinste doorzichtige poging tot chantage: stem voor dit verdrag anders wordt onze curruptie jullie probleem.

 2. 2

  Pas als we overstroomt worden door Oekrainse vluchtelingen gaan de Geen Stijl tokkies anders kijken. Maar kortzichtigheid wil niet in zien dat we in Europa ook belang hebben bij rust aan onze grenzen.

  De Russische agressie pal aan onze oostgrens zouden we uit welbegrepen eigenbelang al niet moeten willen. Maar de kleinmenselijke populisten denken alleen in nationalistische concepten en denken dat ze alles buiten de landsgrenzen kunnen houden.

 3. 3

  @1: Het is al ons probleem. Dit verdrag probeert daar wat aan te doen.

  Je vindt het blijkbaar een ongemakkelijke waarheid dat het niet doorgaan van dit verdrag de Russische fascisten bijzonder goed uitkomt.

 4. 5

  @2:
  Over een kortzichtige opmerking gesproken zeg. Het is nou niet bepaald rustiger geworden sinds de EU uitbreidingsdrift mbt het associatie-verdrag. Dit doet me sterk denken aan: de euro brengt welvaart en stabiliteit. Ben je tegen, dan zal China je opslokken…..
  Angst is erg in zwang tegenwoordig. Wilders is er niets bij.

 5. 6

  Het referendum is een slag in het gezicht van de oliemaatschappijen, die in Oost-Oekraïne graag naar schaliegas willen boren (i.s.m. Burisma Holding).

  Het referendum is ook een slag in het gezicht van de mega-stallenbouwers en agro-coöperaties, die graag de landbouw in Oekraïne willen moderniseren. De landbouwgrond in Oekraïne is zeer vruchtbaar en nu maken de boeren zelf nog uit wat ze zaaien en planten. Als Brussel haar zin krijgt dan wordt al die landbouwgrond verpacht aan landbouwmultinationals voor grootschalige monocultures met misschien wel genetisch gemanipuleerde gewassen (lees Monsanto).

  Heeft Laura Starink daar nog nooit over gehoord?
  Of weet ze wel over de geplande landbouwmodernisering en schaliegaswinning en zwijgt ze erover.

 6. 8

  @7:
  A B en C.
  A, wegens de EP ers die een deel van het Oekraïnse volk heft opgehitst. B, de illegale afzetting van een democratisch gekozen regering in de Oekraïne door fascisten en pro Westerse groepen resulterende in een burgeroorlog. C, door ingrijpen van Rusland.
  Zie je dat het precaire evenwicht verstoord is door de EP ers? Het behouden van de status quo was beter geweest.

 7. 9

  @8:
  A Lachwekkend. Je dicht de leden van het EP wel erg veel macht toe. De Oekraïeners waren al maanden in grote getale aan het demonstreren voordat leden van het EP ze een hart onder de riem gingen steken.

  B. Er was niets illegaals aan het afzetten van Janoekovitsj. Hij is er zelf als een haas vandoor gegaan, zijn afzetting is door het democratisch gekozen parlement bevestigd.
  Die ‘fascisten’ in Oekraïne zijn helemaal niet zo belangrijk geweest: 4% van de stemmen bij de laatste verkiezingen. Dat is minder dan onze eigen fascisten bij de PVV, en veel minder dan de fascisten in Rusland.
  En Janoekovitsj krijgt wel erg veel eer met ‘democratisch gekozen regering’. Zijn machtsmisbruik en corruptie zijn legendarisch. In hoeverre een president nog enig mandaat kan claimen na het doodschieten van vreedzaam protesterende burgers is natuurlijk de vraag.

  Het ergste aan jouw weergave van de gebeurtenissen is dat jij de Oekraïeners zelf geen enkele rol geeft. Het doet er voor jou niet toe wat ze zelf willen, en je kan je zelfs niet voorstellen dat ze zelfstandig iets zouden willen.

  In het gelinkte artikel staan allerlei voorbeelden van Oekraïeners die zelf vertellen wat ze ervan vinden. Je zou er nog wat van opsteken, maar gelezen heb je het artikel niet.

 8. 10

  Het navelstaren is hier enorm. Belangrijkste zin uit het artikel :

  ‘ ‘Jullie snappen niet’, zei deze jonge jurist in Kiev tegen mij, ‘dat wij helemaal niet voor Europa, maar tegen Janoekovitsj de straat zijn opgegaan.’ ‘

  Dat verdrag interesseert echt niemand, niemand is ‘voor Europa’ de straat op gegaan laat staan dat iemand wist wie ‘Van Baalen’ en consorten zijn ( waarschijnlijk niet eens verstaan ) .

  EU is voor de meeste mensen dood, zelfs bij de pro-EU mensen. Simpele reden: Europa wilde zelfs het regime van Janu niet afwijzen, en dus werd het al snel duidelijk dat uit die richting geen hulp verwacht te worden.

  Overigens ligt het aantal ‘interne’ vluchtelingen op de 2 miljoen nu in Oekraine, vooral uit Donbas. Dus als Poetin besluit ‘op de koffie te gaan’ in Kiev berg je dan maar. (Kleine kans lijkt mij trouwens).

 9. 11

  @10:

  Dus als Poetin besluit ‘op de koffie te gaan’ in Kiev berg je dan maar.

  Als Poetin op de koffie gaat dan zijn die vluchtelingen ons kleinste probleem, dan hebben we hem namelijk ver genoeg getergd dat ie echt niet meer gaat stoppen in Kiev.

 10. 12

  @5

  Poetin had al voor het associatie-verdrag zijn oog laten vallen op Oekraine voor zijn Euraziatische unie. Zonder Oekraine is Rusland een land, met Oekraine een grote mogendheid.

  Overigens…het associatie-verdrag is helemaal geen uitbreiding.

 11. 13

  @12:

  Overigens…het associatie-verdrag is helemaal geen uitbreiding.

  Het is de opmaat en voorbereiding van, komt dus op het zelfde neer, doe nou niet net of wij gek zijn.

 12. 15

  @13

  Dat beweren de malloten van Geen Stijl. Daarmee is het nog niet waar. Afgezien daarvan: Oekraine moet aan behoorlijk wat eisen voldoen om ooit toegelaten te worden. Dat lijkt mij wel een vooruitgang voor Oekraine.

  Net zoals het voor ons (Nederland) van essentieel belang is dat Duitsland en Frankrijk stabiele staten zijn die geen (onderlinge) ruzie maken. Zo is het voor ons (Europa) van belang omringt te zijn door stabiele staten.

  Was Syrie maar zo’ n stabiele staat…zucht.

  Laat Oekraine zich maar ontwikkelen tot een EU-waardige staat!
  (En Rusland ook, maar ik kan ook te veel vragen)

 13. 16

  @13: “Het is de opmaat en voorbereiding van, komt dus op het zelfde neer, doe nou niet net of wij gek zijn.”

  Onzin, er zijn landen waar de EU al decennia een associatieverdrag mee heeft en die van zijn lang zal ze leven geen lid gaan worden.
  Dus doe niet of wij gek zijn.

 14. 17

  @13 Oké, dat zal best, maar Turkije is al sinds jaar en dag aspirant-lid.

  Af en toe wordt er onderhandeld over toetreding – vooral als dat opportuun is voor de EU – maar in de praktijk ligt het proces van toetreding van Turkije al jaren stil.

  En hoe autoritairder, nepotistischer en islamistischer de regering Erdogan zich manifesteert, des te onwaarschijnlijker is het dat er van die toetreding veel zal komen.

  Denk je nu werkelijk dat Europese leiders zitten te wachten op een nieuw hoofdpijndossier à la Griekenland? Dat lijkt mij niet, dus laten we er maar vanuit gaan dat die toelatingscriteria niet zo boterzacht worden gehanteerd als in het verleden wel het geval is geweest.

  Komt nog bij dat de EU niet zit te wachten op ruzie met Poetin, gezien Ruslands agressie. Dus een toetreding van Oekraïne tot de EU zal nog wel even op zich laten wachten, denk ik zo.

 15. 18

  @16: Nee die hebben we niet, dat zijn geen associatieverdragen die we met die landen hebben maar handelsverdragen, het gemiddelde handelsverdrag is minder dan 100 pagina’s, die met Oekraïne is 3000 pagina’s

  Het verdrag met Oekraïne gaat zelfs zo ver dat Oekraïne straks verplicht is om wijzigingen in wetten door te geven aan de EU en dat Oekraïne straks ter verantwoording geroepen kan worden door EU rechtbanken.

  Wil je nu nog met droge ogen beweren dat het geen opmaat is voor een volledig lidmaatschap, in dat geval ben je gewoon blind.

 16. 20

  Ik denk niet dat de Oekraïners wakker liggen van actie van een een Pro Putin weblogje in een ver kikkerland. Zij zijn wel wat manipulaties en intimidaties gewend van hun noorderburen en meelopers met Putin hebben zij ook in hun eigen land al dan niet in loondienst van diezelfde Putin. Bovendien heeft de Nederlandse regering waarschijnlijk al lang uitgelegd dat het hier gaat om een stel anti EU boeroepers die geen flauw benul hebben waar het verdrag over gaat, en die doorgaans niet eens weten dat Oekraïne een zelfstandig land is.

  Putin is doodsbenauwd dat de Oekraïne landen als Polen achterna gaat en welvarender wordt dan Rusland, dat ondermijnd namelijk direct zijn eigen macht. Dat is de enige reden van zijn oorlogen in Oekraïne, Georgie, Moldavië en nu Syrië, aandacht afleiden van zij eigen economische falen. Het Geenpeil spul moet je gewoon in hun eigen sop gaar laten koken, net als je Wilders maar moet laten blaten. Dan gaat het gezeik vanzelf over.

 17. 22

  @21 Het enige dat daaruit blijkt, is dat ook de achterban van de PvdA en de VVD gevoelig is voor de Roze propaganda. Dat is alles.

  Er blijkt niet uit die opiniepeiling dat het associatieverdrag ook werkelijk op korte termijn gaat leiden tot een toetreding van Oekraïne tot de EU.

  Dus wat valt er ‘recht te lullen’ aan zo’n peiling van Maurice de Hond? Dat het meer dan een paar boeroepers zijn? Maar dat wisten we toch allang (440.000 handtekeningen)?

 18. 26

  @25: hebben ze nu bij de laatste verkiezingen op de PvdA gestemd of voor het laatst op de PvdA gestemd? In het laatste geval zijn ze in elk geval geen achterban meer.

 19. 27

  In de Groene, december 2014: “Europa heeft wel degelijk voorwaarden verbonden aan haar steun. Geen voorwaarden over de oligarchen, de repressie, de fascisten of de oorlogsmisdaden, maar wel over de begroting (dat is in ieder geval hoe Kiev het Europese stopwoordje ‘hervorming’ correct interpreteert). Begrijpelijk, want Europese banken hebben 23 miljard euro aan openstaande leningen staan bij Kiev, en als de EU dan met een hulppakket komt wil ze elke cent terugzien. Gigantische bezuinigingsplannen worden nu in Oekraïne opgesteld.”