QdJ – Tweede kamer pikt kredietcrisis op

Vandaag is het kredietcrisisdag in de Tweede Kamer. Van 10 tot 4 uur in de middag gaan kamerleden van de commisie Quote du Jourfinanciën in de prachtige thorbeckezaal Nederlandse experts uitzagen over digitaal geld. De gevolgen voor Nederland van de crisis in de internationale kredietmarkt staan centraal als onderwerp. Reuters pikte alvast een voorproefje van wat Nout Wellink, de president van de Nederlandse Bank, vandaag zal verkondigen: “Het aanhouden van de zogenoemde subprime-crisis kan Nederlandse banken harder treffen dan nu het geval is, als de kredietcrisis zich verder verspreidt. Heerlijk slap gelul van Wellink aangezien elke non-expert dat ook kan bedenken, hopelijk biedt het panel van experts meer inzicht in wat er gaande is in deze wirwar van kredietchaos. Dat de notulen maar snel mogen komen.

 1. 1

  Tot nu toe vrij veel vraagstelling vanuit de politieke lijn, Irrgang (SP) die het heeft over “teveel hebzucht” en een Weekers (VVD) die in lijn van Rutte een “doemscenario” hanteert. Dat maakt het gesprek er niet beter op.

 2. 2

  Vraag blijft natuurlijk wat de invloed van de Tweede Kamer is op het moment dat de crisis daadwerkelijk ING en Fortis diep treft. Gaan ze dan een motie aannemen waarin de banken wordt gevraagd zoiets nooit meer te doen? Of komt er een ander betekenisloos statement?

 3. 3

  #2
  Politici houden natuurlijk van symbolisch handelen als ze denken dat dat het goed doet bij de achterban. Waar je wel vanuit kan gaan, is dat ook de Nederlandse centrale bank een Nederlandse bank niet failliet zal laten gaan, of makkelijk prooi te laten zijn voor (buitenlandse) overnames. En dat laat dan ook gelijk het probleem zien. Banken weten dat ook van de centrale bank. Ze weten dat ze dus onnodige risico’s kunnen nemen, omdat ze weten dat als het verkeerd gaat, ze wel bij de centrale bank kunnen aankloppen voor een “goedkope” lening. Haal het safety net van de centrale bank weg, en je zult zien dat banken minder risico gaan nemen.

 4. 4

  #3
  Vanzelfsprekend, symboolpolitiek is de norm. Maar ik neem aan (gevaarlijk, ik weet het) dat de huidige regelgeving het reeds toelaat om in te grijpen in het geval van een reeel ‘omvalgevaar’ bij een bank. Of dit de ECB is of de DNB is mij niet helemaal duidelijk. En dat roept gelijk de vraag op wat nu eigenlijk de ruimte is voor de Tweede Kamer om in te grijpen in zo’n proces.

 5. 9

  De feds zijn er ondertussen bijgehaald:

  Fourteen companies, including some of the world’s largest banks, are being investigated over possible accounting fraud, improperly securing loans and insider trading during the sub-prime mortgage scandal.

 6. 10

  Wellink was erg mat vergeleken bij zijn uitspraken in De Telegraaf. Ruding was stukken openhartiger; hij rekent op een groei van 1,5% en vindt dat het kabinet van een te optimistische raming is uitgegaan. Opmerkelijk hard over een regering waarin zijn eigen CDA zit. Bye bye rentmeesterschap. Dat vinden CDA-kiezer niet leuk.

 7. 16

  Ik bedoel..zit je daar met een groep van je soort en heb je vanuit die groep een gevoel dat een abstracte begrenzeing (black box) algemeen aanvaard wordt..een begrip of beter nog een entiteit..daar geef je dan wat onderling afgesproken is een klankenreeks aan..en later komen er (rand)figuren aan omdat de abstractie verkeerd wordt neergezet..nooit begrepen..sukkels zijn het..Odo-ennogwat.. get my drift?

 8. 17

  Ik las ergens dat de totale exposure aan SIV’s (structured Investment Vehicle) 500 triljoen is… Het GDP van de wereld 60 Triljoen.

  Hoeveel daarvan rommel is??????? Ik denk een hoop als niemand elkaar nog vertrouwd….