PVV: Wilders: Knieval voor Turkije walgelijke vertoning
Tijdens het mondelinge vragenuur van de Tweede Kamer heeft Geert Wilders minister-president Balkenende ter verantwoording geroepen over de knieval voor Turkije tijdens de Navo-top van afgelopen weekend. Een walgelijke vertoning, aldus Wilders. Ook riep hij Balkenende op om afstand te nemen van de oproep van de Amerikaanse president, Barack Hussein Obama, om Turkije lid te maken van de EU. Waar bemoeit die man zich mee? vroeg de PVV-voorman zich af.
Reacties (22)
geerd zeer goed gesproken kan de nederlandse regering niet beter uit die navo stappen ? want het kost klauwen vol met geld !en ? weat zien wij er van terug alleen maar doden voor iets waar wij totaal niets mee te maken hebben en dan ook nog kruipen voor die idioten ze zijn niet goed bij hun hoofd daar .
We zijn nog steeds te netjes. Als elk land het voorbeeld van Turkije gaat volgen, krijgen we in Europa Midden Oosten toestanden.
Ja, goed zo Geerd Witlers!
Echt, ik ben het met Wilders eens, maar dit is weer zo over the top dat ik alleen daarom al van mening dreig te veranderen.
Ziek ook, die nadruk op de tweede naam van Obama. Heeft de PVV ooit gesproken over George Walker Bush?
Lutsers.
Wat ben je vroeg op Joost! Of je al uitgeslapen bent, is nog niet geheel duidelijk.
De kampioen van de VVM wil andermans mening weer niet horen. Ach ja. ‘Bek houden’ is een uiting van de moderne VVM.
@6: maar het is natuurlijk wel zo, waar bemoeit Obama zich mee? De mogelijke toetreding van Turkije tot de EU is niet het allermakkelijkste proces en duurt al jaren. Obama kan daar volgens mij niet zomaar tussendoor fietsen.
Even een quizje trouwens, van wie is deze quote: Islam cannot be classified as moderate or not
@7: Erdogan.
@7 inderdaad, maar we hoeven niet per se naar hem te luisteren. Zijn opmerking is waarschijnlijk ook meer aan de Turken dan aan ‘ons’ gericht. Aan de andere kant is hij wel de leider van de grootste (niet-Europese) bondgenoot van de meeste EU landen.
Persoonlijk ben ik ook niet voor. Niet vanwege Turkije, maar omdat het integratie proces van de ‘nieuwe’ lidstaten eerst eens een eind op weg moet zijn. Daar heeft Obama ook geen last van; hij kijkt alleen maar naar geo-/M.O.-politiek.
Oh ja: en Wilders moet gewoon zijn bek houden. Misschien is z’n Fox-News-high uitgewerkt en probeert hij zo een nieuw shotje te krijgen bij de dealer.
@8, @9: Erdogan inderdaad. Net zoals deze: It should be known that adopting a malicious and offending approach toward the sensitive issues of Islamic world by hiding behind some democratic freedoms like freedom of speech and right of free publication is unacceptable bron
Moeten we ernaar luisteren? In principe niet, maar het is wel goed om aan de hand van uitspraken van de belangrijkste politici in het land te kijken welke richting Turkije kiest. Ik moet zeggen dat ik een land waar het leger om de zoveel tijd dreigt met een coup niet een modelland voor de EU vind.
Daarbij komt inderdaad het argument van de snelle uitbreiding. Wat wil de EU zijn en is een te snelle uitbreiding niet funest voor de samenhang?
En wat Wilders betreft, hij kakelt maar een eind weg.
Met de Amerikaanse politieke belangen, lijkt mij. De Amerikanen hebben geen belang bij een Turkije, dat niet alleen van binnen uit (Erdogan c.s.), maar ook van buiten af de islamitische (fundamentalistische) hoek in wordt geduwd. Als Turkije zich niet op Europa kan richten, richt het haar vizier een andere kant op.
Het argument van de te snelle uitbreiding is een goed argument, maar helaas heeft dat bij de ‘verovering’ van Oost-Europa ook geen enkele rol gespeeld. Het wordt ook niet of nauwelijks gebruikt in discussies over Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, enz. Dat argument nu wel gebruiken heeft daardoor niet erg veel waarde meer.
Omdat de Turken gezien hun mentaliteit nooit een knieval zullen maken, lijkt het me beter van Westerse kant dit ook na te laten. Het zal als een grote overwinning worden uitgelegd en hun vermeende superioriteit bevestigen.
@12: Het argument van de te snelle uitbreiding is een goed argument, maar helaas heeft dat bij de ‘verovering’ van Oost-Europa ook geen enkele rol gespeeld. Klopt en dat is jammer. Ik vond de snelle uitbreiding altijd al een bezwaar en daarom gebruik ik het argument hier ook.
Verder begrijp ik niet zo goed waarom Turkije in de islamitische hoek zou worden geduwd als het niet bij de EU kan. Je kunt toch nog steeds bevriende naties zijn zonder vast te zitten aan de EU? Volgens mij gaan we ook heel vriendelijk met Zwitserland en Noorwegen om bijvoorbeeld.
En nogmaals, zolang het leger om de haverklap met een coup dreigt, lijkt het land me niet een aanwinst voor de EU.
@Roy. Ik ben het met je eens dat Turkije niet stabiel genoeg is voor de EU, maar het probleem met dat argument ‘naar buiten’ is, dat er wel meer landen zijn die wel toegetreden zijn (Roemenie, Bulgarije) – of zelfs landen die al vanaf het begin meedraaien (Italie), die ook niet uitblinken wat democratie en corruptie(bestrijding).
“En nogmaals, zolang het leger om de haverklap met een coup dreigt, lijkt het land me niet een aanwinst voor de EU.”
Exactly my point. Een democratie is geen democratie als hij alleen met het leger af te dwingen is. Als de democratie in Turkije blijft bestaan als er een islamitische partij aan de macht komt zonder dat een staatsgreep volgt, dan pas mag het land zich een echt democratisch noemen.
@15 16 Roy
Allemaal prima dat je Turkije nog niet klaar vindt voor de EU, maar het punt is dat het bij jullie draait om voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat er over te praten valt, terwijl Geert gewoon vind dat het niet kan, nu niet en nooit niet.
Ik zou zeggen, Turkije mag lid worden, mits… en dan een lijst eisen.
@17 Het lijkt alsof je Turkije als een land wilt behandelen, en aan hetzelfde wilt toetsen als andere landen die toegelaten zijn (willen worden) tot de EU.
Geert wordt warm noch koud van de toelating van Turkije tot de EU, Geert wil exclusieve aandacht voor zijn islamofobie, een borderliner als hij kan niet anders.
@16:
“Als de democratie in Turkije blijft bestaan als er een Islamitische partij aan de macht komt zonder dat er een staatsgreep volgt (..)”
Een mooie beschrijving van het Turkije van vandaag. Erdogan heeft alle aanvallen van de militairen tot nu toe afgeslagen (inclusief een dreigend verbod van zijn partij), en is zelfs in de tegenaanval gegaan: verschillende hoge militairen zitten nu in de gevangenis vanwege betrokkenheid bij aanslagen en couppogingen. Intussen zijn er meerdere verkiezingen geweest.
Hoeveel verkiezingen wil je nog wachten voordat Turkije ook volgens jou criteria democratisch mag heten?
Van mij mag Turkije erbij als ze aan de toelatingscriteria voldoen. Aan de ene kant moet de EU wat mij betreft streng zijn wat betreft de criteria, aan de andere kant mag er wel wat serieuzer perspectief worden geboden.
Uiteindelijk is de basis van ‘geen Turkije’ xenofobie: we zijn bang dat de Turken alsnog Wenen te pakken krijgen.
@9: Zijn (Erdogans, #7) opmerking is waarschijnlijk ook meer aan de Turken dan aan ‘ons’ gericht
En? Even onbetrouwbaar als T.Ramadan dus.
@16: als er een islamitische partij aan de macht komt …
In beide gevallen, islamitisch of militair, rampzalig.
Ook die kinderachtige gevoeligheden vd Turken mbt aanstelling Rasmussen als topman Nato vanwege zijn weigering om excuses te maken voor een paar cartoons …
Laat ze nog maar een decennium of wat wachten.
Er zijn toch ook enkele (kleine) tekenen van verbetering, zoals dat Orhan Pamuk uiteindelijk niet werd veroordeeld, en het feit dat er sinds 1980 geen militaire coup meer is geweest?
http://en.wikipedia.org/wiki/Orhan_Pamuk#Aftermath
@20: Kinderachtig gedoe scoort, juist omdat het kinderachtig en simpel is. Iedereen kan het begrijpen. Of het nou de PVV is die wegloopt uit de Kamer, Obama die een agent wel een hand geeft en Brown die dat niet doet of Erdoğan die moeilijk doet over Rasmussen: ze weten dat ze er mee gaan scoren op een manier die ze met een geweldig, maar ingewikkeld plan voor de toekomst van de Navo niet gaan doen.
En Erdoğan kon wel wat puntjes gebruiken, want de AKP had net verloren bij de gemeenteraadsverkiezingen.