“PvdA heeft mensen in de steek gelaten”

pvda_rode_roosWaarom verloor de Partij van de Arbeid toch zo dramatisch in de afgelopen verkiezingen? Wouter Bos weet het niet; Anita Engbers, raadslid voor de PvdA in Gouda, weet het wel en verwoordt het duidelijk: “Mensen keren ons de rug toe omdat wij hen in de steek gelaten hebben.” Mevrouw Engbers doelt op grote onvrede over een schijnbaar toenemende criminaliteit wat geassocieerd wordt met wat in het populair taalgebruik de “islamisering” van de samenleving mag heten. Met andere woorden: zeven jaar na Fortuyn heeft de PvdA nog altijd geen bevredigend antwoord kunnen geven op het integratievraagstuk dat de gemoederen in het land blijft overheersen. “Niet alleen in Gouda, maar ook in andere Nederlandse steden vragen wij, PvdA’ers, […] sinds jaar en dag om geduld te oefenen en lijdzaam af te wachten totdat wij klaar zijn met het integratieproject,” schrijft Engbers verder. “Klachten over overlast zwakken we vaak af of we zien ze als aansporing om nog harder ons best te doen.” De partij richt zich teveel op de allochtonen en te weinig op de mensen die zich zorgen maken over de verloedering van hun wijken. “De oorspronkelijke bewoners van probleemwijken behandelen we als omstanders, terwijl zij het hebben over hun eigen woonomgeving.”

Ondanks haar scherpe analyse biedt Engbers geen ware oplossing waarmee de PvdA zichzelf uit het dal kan trekken. Samen werken, samen leven en vooral, veel met elkaar praten is haar antwoord maar zonder krachtige, duidelijke boodschap kan de partij maar met moeite opboksen tegen schreeuwers als de SP en Geert Wilders.

Dat weet ook Jan Pronk. Hij verwijt zijn eigen partij gebrek aan sterk leiderschap en gebrek aan een duidelijke koers. Zowel Bos als EU-lijsttrekker Thijs Berman noemden het partijprogramma voor de Europese Parlementsverkiezingen “genuanceerd” en toonden zich “teleurgesteld” dat het de achterban niet aan wist te spreken. Pronk begrijpt dat maar weinigen behoefte hebben aan nuance. “Mensen willen zich herkennen in een duidelijke leider,” zegt de oud-minister. “Een sterke leider spreekt mensen aan en haalt ze naar de stembus.” Dat Bos die sterke leider volgens hem niet is moge duidelijk zijn. Wie dat wel is, weet Pronk ook niet.

 1. 1

  is gewoon een neveneffect van vergrijzing van kader, electoraat en idealen —
  eerste wat je kwijtraakt is visie. tweede is controle
  — alle oude partijen hebben er last van — lost zich t.z.t. wel vanzelf weer op.

 2. 2

  @1

  Lijkt me meer een neveneffect van de verharding en verdomming van de samenleving. Nadenken is niet in. Hard schreeuwen vanuit je onderbuik is je-van-het vandaag ter dag. Dan kan je als saaie, genuanceerde partij je koffers wel pakken.

 3. 3

  @1&2
  Jullie soort arrogante ontkenning van de immigratie en integratie problematiek zijn de belangrijkste oorzaak van de groei van de PVV. De oplossing van de PVV is simpel: 100% immigratiestop, eenmaal aanwezig is het assimileren of opdonderen. Dat mag je geen goede oplossing vinden maar een oplossing is het wel.

 4. 4

  @3 het gaat niet om oplossingen maar om het voor crimineel en terrorist uitmaken van een complete groep en dat is nou net wat die vieze peroxidenicht doet

 5. 5

  @3

  Ik kan echt zo ongelovelijk ziek worden van dit soort commentaar. Het constant wegzetten van rede, logica en nuance als een vorm van elitair gedrag en arrogantie en jezelf beroepen op alle verschillende synomiemen van je onderbuikgevoel om jezelf maar gelijk te geven is een veel, VEEL groter probleem dan de zogenaamde “immigratie en integratie problematiek”.

  Feit is gewoon dat de kinderlijke gemakkelijkheid van Wilders “standpunten” erg aantrekkelijk is een tijdperk waar problemen door een hype en sensatiegedreven media 24 uur per dag naar je hoofd getoeterd worden. Het is fijn om jezelf te laten denken dat ‘integreren of creperen’ een daadwerkelijke oplossing is, al is het maar om van al dat gezeur af te zijn.

  Maar als je ook maar 3 seconden durft na te denken over zo een probleem zul je al zien waarom dit soort ‘oplossingen’ compleet nutteloos zijn. Hoe wil je Nederlandse staatsburgers, want dat zijn ze, uitzetten? Wat zegt dat over ons en hoe we met onze eigen wetten omgaan? Negeren we die omdat we het er met een meerderheid mee eens zijn? Wat gebeurt er wanneer jij in de minderheid bent? Wordt de wet dan ook voor de tyrannie van de meerderheid opzij gezet? Zijn de immigratie en integratie problemen wel echt dit, zijn het geen sociale en economsiche problemen? Hoe zit het met werkgelegenheid, stads en wijkindeling, scholing? Zijn dat geen factoren?

  Maar nee, volksmenner Wilders staat vooraan aan de meute terwijl zijn handlangers hooivorken en brandende toortsen uitdelen, als laatste in een lange lijn van opportunistische parasieten die de “onvrede” van mensen aanwakkeren en uitbuiten. Geef datgene wat niet aan jezelf eigen is de schuld van al je problemen is bewezen formule die inspeelt op onze meest dierlijke vorm van xenophobie: datgene wat anders is dan jou, dat je niet kent, kan je doden. Dit zijn miljoenen jaren evolutie, proffesioneel uitgebuit en misbruikt voor eigen gewin.

  Maar goed, in ieder geval is allochtonen/buitenlanders de schuld geven wel een originele aanpak. Dat moet ik toegeven. Het is niet alsof de hele menselijke geschiedenis volstaat met voorbeelden van dit soort bewegingen.

 6. 6

  @ gbh: stom van die pvv stemmer.. het gaat namelijk niet om oplossingen!

  je illustreert het gedobber van de pvda prachtig.. Hulde!

 7. 7

  @ arjan: niet redelijk of genuanceerd zijn is inderdaad een veel groter probleem dan de integratieproblematiek.. * proest *

  voordat je verder rant: heb je wel begrepen wat anton bedoelt?

 8. 11

  @sik, ik illustreer niks, van mij mag wilders zijn eigen oplossingen hebben waar ik het al of niet mee eens ben, dat mag elke partij en dat heet democratie, alleen die peroxidenicht van je zet alles wat het niet met hem eens is weg als terrorist, crimineel, linkse uitvreter en dat heeft het over vrijheid

 9. 13

  @3,7,8 Wilders beweert met droge ogen dat crimineel gedrag wordt veroorzaakt door afkomst (Marokko, Turkije enz.) en geloofsovertuiging (Islam). Deze twee factoren verhogen de kans op (herhaald) crimineel gedrag zo dat er andere regels horen te gelden om dit het hoofd te kunnen bieden. Zoals afpakken van het Nederlanderschap.

  De voorwaarden afkomst en geloofsovertuiging zijn arbitrair en discriminerend. Nu zijn het deze voorwaarden, er zijn ook voorwaarden denkbaar waar 3,7 en 8 onder vallen. Omdat ze onder deze weliswaar(nog)onbekende voorwaarden vallen, vind ik dat 3,7,8 direct hun Nederlanderschap moet worden afgepakt om het risico dat ze vormen voor de Nederlandse maatschappij. O ja, ze moeten wel eerst een delict plegen, maar dan zijn ze vogelvrij. Schone schijn noem ik dat.

  Het is makkelijk wijzen, maar de vinger kan ook naar jou gewezen worden. Benieuwd of je dan nog steeds Wilders de man vindt…

 10. 14

  @Sikbock#10
  Je vindt het pvv verhaal wel leuk hè.
  Niks nuanceren, gewoon de sterke man.

  Maar wel lullen over nuance als het gaat om metafysische kritiek op Marx. Doen alsof je ook wat weet. Proberen body te geven aan het vormloze, inhoudsloze.

  Eigenlijk ben je gewoon ook net Wilders.
  Geen argument maar wel blaten.
  En in dezelfde kudde.

  Voelt het lekker?
  Hij heb er zin an!!

  Jongen, AANVALLUHHHH!!!

 11. 16

  tsja.. het hebben van twee paspoorten heeft altijd voordelen gehad. Nu zou het ook zijn donkere kanten kunnen krijgen..

  Verder weet ik niet wat wilders op dit punt beweert (zo goed ken ik de man niet), maar de facto hebben mensen met twee paspoorten twee nationaliteiten. Een ander feit is dat je iemand met één paspoort niet statenloos kunt maken.

  Maar als je het mij persoonlijk vraagt, mag je van mij ook een autochtone witte nederlander zijn paspoort afnemen als ultieme sanctie. Opzouten, red je maar, je hebt het verbruid.

 12. 17

  Dit is al jaren een stokpaardje van Anita, en terecht wel. De vraag is wel of het helpt. Of de PvdA ooit nog die teleurgestelde kiezer zal terugwinnen. Want als die kiezer gaat voor iemand die zo duidelijk sociaal-democratische waardes als gelijkheid, opkomen voor de zwakkeren en solidariteit in de kliko gooit, zijn het dan wel PvdA-kiezers?

  De PvdA moet maar eens duidelijk kiezen, in plaats van iedereen tevreden te houden. Of niet, en dan gaat mijn partij er straks met de kiezers vandoor. Omdat wij Wilders niet naar de mond hoeven te praten. Maar het zou, voor een sterk sociaal blok, wel jammer zijn als GroenLinks straks de enige is met zo’n geluid.

 13. 18

  hehe :-)) hans denkt weer vanuit zijn linkse onderbuik.. @ Hans: ik geniet inderdaad als er wat te discussieren valt. Zeker over Wildermans: Vooral als zg “weldenkende” en “genuanceerde” reaguurders een rood waas voor hun ogen krijgen en gaan schuimen.. appeltje eitje is dat dan :-))

  zie mij dus maar als een homo ludens Hans ;-)

 14. 19

  Ik ben een gewezen PvdA stemmert, en het zogenaamde ‘verlies’ van de ‘multiculturele samenleving’ is aan mij geheel voorbij gegaan. Ik woon in een van meest multiculturele straten van een van de grootste steden van dit land, mijn buurmensen zijn (kinderen van) Marokkanen, Turken, Suri’s, en tegenwoordig heel veel Polen. En ik heb het reuze naar mijn zin. En dat gelul over islam ? Als er op de buurtbarbecue – die overigens wordt georganiseerd door een ‘gemengd’ paar – maar een sectie halal is, dan maakt het allemaal niet uit. O, en de buurvrouw – een crossover Suri moslim/hindoestaan had laatst dat feest dat haar kleinkind voor het eerst kaalgeschoren wordt, en dan kwam er een imam ‘en dan drinken we geen alcohol’. Al die verhalen over intolerantie in de straat, spugen, sissen, diefstal en ‘hoer’ roepen ? Het zou hier moeten gebeuren en het gebeurt niet. Geen vuiltje aan de lucht. Bij mij in de straat is de multiculturele samenleving gelukt. Bij mij in de straat is de PvdA geslaagd.

  Waarom ik ze dan toch mijn rug toegekeerd heb ? Vanwege Gregorius Nekschot. Klinkt misschien absurd of lichtgeraakt, maar ik kan tegenwoordig niet anders denken dan ‘eerst kwamen ze voor de striptekenaars, en ik deed niks, want ik was geen striptekenaar.’ En ik heb van alles gedaan – ik heb ze emails gestuurd, ik ben met ze in debat gegaan. Alles voor nop. Neem het ter harte, rode rakkers, als je dit leest. Principes doen er ook toe.

 15. 20

  De PvdA heeft meerdere keren het één gezegd, en vervolgens het compleet tegenovergestelde gedaan. Daar kijken kiezers op een gegeven wel doorheen. Als de PvdA dit nog steeds niet inziet, dan zijn de problemen wel erg groot.

 16. 22

  Veel PvDAers zijn inderdaad tot op het bot onbetrouwbaar gebleken.. in de eerste plaats hebben ze nooit geleerd om op een eerlijke manier geld te verdienen. Ze zitten alleen in de politiek om hogerop te komen en hebben daarvoor alleen de interne ellebogenopleiding genoten.

  Zodra ze op een mooi positie zitten (en hun zakken kunnen vullen) “vergeten” ze op slag waarvoor ze gekozen zijn, draaien ze en verbreken ze alle verkiezingsbeloftes. Alle inspanningen zijn er dan alleen nog op gericht om te blijven zitten en zich nog verder omhoog te werken.

 17. 24

  @16: “Maar als je het mij persoonlijk vraagt, mag je van mij ook een autochtone witte nederlander zijn paspoort afnemen als ultieme sanctie. Opzouten, red je maar, je hebt het verbruid.”

  En vervolgens een ander land met ons probleem opzadelen? Asociaal noem ik dat. Stel dan de doodstraf voor.

 18. 28

  Is het niet een idee om eens een keertje en als het nodig is nog een keertje en als het dan nog niet ophoudt er mee door gaan tot het wel ophoudt; alle nederlanders van marokaanse, turkse of andere afkomst leggen het werk neer voor, om te beginnen 1 uur, 2 uur etc., net zo lang totdat het tot botte door peroxide vergiftigde hersenen is doorgedrongen dat al deze mensen erbij horen.
  Het wordt tijd voor een tegenoffensief.

 19. 29

  @ GbH: goh.. dan heb jij een ander begrip van punk dan ik. Imo ben je dan een hippie ;-)

  @ Dubois: met zo’n middeleeuws lepelding bedoel je? hmmm.. dan kunnen we net zo goed gaan stenigen

 20. 30

  In Rotterdam is 55% van de Nederlands-Marokkaanse mannen in de leeftijd van 18 tot 24 in aanraking geweest met justitie vanwege een delict, stond laatst in NRC. 55%! Dat zijn sexy cijfers voor gele Geert.

  En de PvdA maar proberen om het allochtone electoraat – eerlijke arbeiders immers – binnenboord te houden.

  Zou het daar iets mee te maken kunnen hebben?

 21. 31

  @ Ge: beetje irreëel denk je niet? Een behoorlijk deel van die mensen WIL er niet eens bij horen. Kan ik me best voorstellen. Ik schaam me ook wel es dat ik nederlander ben

 22. 34

  En dan na al deze nuancering staat de PvdA in Gouda wederom met lege handen. Raar toch? Of heeft sikbock misschien toch een beetje gelijk?

 23. 35

  > Waarom verloor de Partij van de Arbeid toch zo dramatisch in de afgelopen verkiezingen?

  Tja.

  Als je dat nou nog niet door hebt, dan ben je ofwel heel erg dom, ofwel heel erg naïef. Of links, dat zou ook kunnen.

  Tipje van den Sluier?

  Iets met criminele marokkanen, Islam en massa immigratie?

  Of is dat wederom, lieve linksmenschen, veuls te concreet?

  Ga anders eens een lekker weekendje polderen, weg van huis. In Vogelaarswijk aan Zee bijvoorbeeld. Wel een boksbeugel meenemen, hoor, ander horen we nooit meer iets van jelui.

 24. 36

  Kleine toevoeging (recht uit het hart)

  Ik hou van Linksmenschen!

  Die zijn zo naief, op het kinderlijke af!

  Een fatsoenlijk mens kan daar toch niet kwaad op worden?

  Op die lieve snuitjes die vragend aan de meester kijken: Meester, wat hebben we fout gedaan? We bedoelen het toch zo goed?

 25. 40

  @KJ

  Ach so. Zo’n brave burgervader die de kids van multiculti ouders over hun bol aait en daarover op gaat geven op blogs.

  Luister: in Nederland heeft een politieke partij GEEN invloed op de rechterlijke macht, of het OM. Het heeft dus geen zin om boze emails te gaan sturen naar politici om ze te bewegen het OM te bewerken. Dat jij wilt dat zoiets wel kan , zegt heel veel meer over jou dan over de PvdA.

  Ga maar in Italie wonen als je corruptie wilt. Daar kunnen dit soort dingen.

  Wat denk jij wel!?

 26. 42

  Links en dan met name de PvdA zal toch écht met een antwoord moeten komen op de strapatzen van unsere weißße engel anders…
  Vergeet sowieso de SP, onbetrouwbare Dwaallichten. De EU campagne een lachertje…

 27. 43

  Als de PvdA nu gewoon eerst begint met het niet constant veranderen van standpunt (of eigenlijk wel hetzelfde standpunt hebben, maar er niet naar handelen), dat is denk ik toch wel een groot gedeelte van het probleem. De PvdA is gewoon zeer onbetrouwbaar gebleken, en dan wel op een iets ander niveau dan het niet nakomen van wat verkeizingsbeloften.

 28. 44

  Misschien speelt het feit dat PvdA bestuurders hebben laten zien moraalloze graaiers te zijn die zonder pardon solidariteitsprincipes overboord gooien en vooral een belang lijken te hebben bij sociale immobiliteit ook een rol?

  Of is het écht alleen maar de ander en nooit de hand in eigen boezem?

  Nogmaals en weer in herhaling: melkert, herfkens, kok, BKB, amsterdam zuidoost, de woningbouwcorporaties, beloningspraktijken bij de omroepen etc. etc.

  Over sociale immobiliteit: het creëren van een voortgezet onderwijs systeem waarin het moeilijk tot onmogelijk is om stapjes hoger te gaan van mavo –>havo–>vwo, Plasterk die de mogelijkheid van een tweede studie overboord gooit voor sociaal zwakkeren (want: studenten zullen de volledige kosten zelf moeten dragen), etc. etc. etc.

  Dan nog de totale waanzin op regionaal niveau, zoals in amsterdam dat mens Els Iping die uit uniformiteits waanzin ondernemers en bewoners met de meest wanstaltelijke regels om de oren slaat, de proefballonnetjes over parkeervergunningen voor inpandige parkeerplekken die het private eigendom zijn van de bewoner, etc. etc.

  De bestuurlijke decadentie die pvda bestuurders vrijwel onafgebroken tentoonspreiden, zou die misschien iets te maken kunnen hebben met het verlies van de PvdA?

  Of is het alleen maar dat domme volk dat het maar niet wil snappen?

 29. 45

  oei, klaplong is boos.. rustig klaplong, ga effe zitten en adem diep in.. zo, rustig en vertel: wat betekent dat voor jou persoonlijk?

 30. 46

  Wat? Het gaat over de teloorgang van de PvdA en de SP wordt niet één keer genoemd? Een novum op Sarcasso. En dat was geen typo…

  PvdA: Pluche voor de A-Socialen…

 31. 47

  En dan die aanvangstijden voor concerten! . Marianne Faithfull, Los Lobos, Eric Burdon
  Gotvergeme 19.30 uur. In de Paradisio. That´s not what I call rock´n roll
  Allemaal de schuld van de moeie babyboomers

 32. 49

  Nil nove sub sole. Zoveelste artikel dat gepleegd wordt over de achteruitgang van het socialisme zonder veel opvallend nieuwe info. Zie ook : achteruitgang socialisme in Europa, in Vlaanderen (parallel aan opkomst VB), enz.

 33. 51

  @Kaj; Lul. Ongelooflijk neerbuigende pedante pest tyfus pokke tering lul. Dat zeg ik niet vaak op een blog, want ik weet best hoe anoniem en trollerig en wat dies meer zij, maar je hebt me uit de tent gelokt hoor: kankerlul. Ik ga niet inhoudelijk op je post in, dat verdien je niet. Vuile schoft. Alsof ik niet weet dat mijn persoonlijke ervaringen niet representatief hoeven zijn. Snotjong. Dat hoeft ook niet. Dat gaf ik ook aan. En alsof jij niet weet dat de PvdA gewoon in het kabinet zit (de uitvoerende macht – Montesquieu 101, schimmel-aars), zodat ze, jij vieze gore reetpuist, gewoon verantwoordelijk zijn voor de dingen die het OM doet. Smiecht. Vaars. Varkensgrieplijer. Jou hoer noemen is een belediging voor hoeren. Kutjong.

  Kutkaj.

 34. 54

  Strakke bijdrage KJ:

  @Kaj; Lul. Ongelooflijk neerbuigende pedante pest tyfus pokke tering lul. kankerlul. Vuile schoft. Snotjong. Jij vieze gore reetpuist, Smiecht. Vaars. Varkensgrieplijer. Jou hoer noemen is een belediging voor hoeren. Kutjong.

  Kutkaj.

  Pepermuntje KJ? Bedoel, we moeten nog een uurtje of 7 tot het weekend…..

 35. 57

  Jan Pronk, niemand heeft het hier nog willen zien. Vast bewust want het iq ligt hier niet laag.

  Ome Jan mag gelukkig alles zeggen wat hij wil. Dat is al jaaaaaaaren het charmante aan de PvdA. Moet je bij SP, CDA (Doekle moest naar de HBO-raad), VVD (mooie comedy met Tante Ton en Gebleekte Geert een proberen). Zullen we het al helemaal niet over die club hebben waar iedereen als een stel domme ganzen achter gele Geert aanliep, toen hij een Wildersje liep?
  “weglopen an sich” is natuurlijk al super-laf.
  Heb Dionneke, schattebout en moordlustige hondenvriend, g. eens gelezen. Over hoe hij bij PVV kwam……gadverdamme wat een slijmbal! Het is niet eens een partij, laat staan een democratische partij.

  Gelukkig kun je bij de PvdA nog zeggen wat je denkt.

 36. 59

  De Pvda is gewoon een vergaarbak geworden van walgelijk arrogante bestuurders en ideeënloze apparatjiks die met iederen wind meewaaien. Het meest vervelende is wel het zelfingenomen gedrag waarmee ze alles dat krom proberen recht te praten. Zo’n Plasterk die studenten gaat lopen naaien is een heel goed voorbeeld van waar de Pvda toe in staat is. Of wat te denken van ene Jacques Tichelaar. Een grotere schoft dan hij is weinig geëvenaard in de politiek.

 37. 60

  @58: Tichelaar, Plasterk, we kunnen ook nog even Wallage, Melkert en Hamer noemen. Maar daar staan dan wel een aantal van de betere politici in Nederland tegenover: Job Cohen, Frans Timmermans, Eberhard van der Laan, Nehabat Albayrak, Klaas de Vries.

  Waarom winnen de apparatsjiks het altijd in de beeldvorming?

 38. 62

  @Martijn; en als ik er nog eentje mag noemen – een totale verrassing wat mij betreft (want in de kamer destijds totaal media-ongeniek): Sharon Dijksma.

 39. 63

  @Martijn

  Omdat die apparatjiks schadelijk zijn voor Nederland en je ze niet in de politiek wilt hebben.

  Het lijkt of de Pvda een schier oneindige lijst van dat soort figuren heeft. Tineke Netelenbos is er nog zo eentje. Die met haar perverse scoringsdrift zware schade toebracht aan het middelbaar onderwijs. Na het rapoort Dijsselbloem zou ik voorstellen dat ze er gewoon om vervolgd zou moeten worden.

  Of wat te denken van types als Lodewijk de Waal, Eveline Herfkens, Ella Vogelaar, Marcel van Dam, Judith Belinfante, Jacques Monash, Guusje ter Horst etc. Een partij die dat soort figuren op de koop toe neemt daar zal ik niet op stemmen.

 40. 64

  Je zult maar ‘volk’ zijn en hopen dat de PvdA voor jou opkomt.
  De PvdA komt zelden beloftes na en gaat ter wille van de macht door iedere denkbare bocht.
  Met het afschudden van de ideologische veren is de ruggengraat meegevlogen.
  Als de huidige PvdA bestuurders denken dat ze de gunst van ‘het veronachtzaamde volk’ kunnen terugwinnen dan hopen ze dat dat onverbeterlijke masochisten zijn.

 41. 65

  Eberhard van der Laan is verantwoordelijk voor de geniale onderhandelingen met “Vrankrijk”. Een deal waarin de gemeente niet meer zou controleren op allerhande vergunningen, de politie niet meer binnen mocht, geen eisen gesteld mochten worden aan veiligheid en hygiene en de krakers van Vrankrijk het pand voor 1/10 van de waarde in handen kregen. Buiten het feit natuurlijk dat zij daar een horeca gelegenheid mochten draaien waar wederom geen enkele eis aan gesteld werd in tegenstelling tot de rest van heel de binnenstad.

  Waarom dat nog onderhandelen wordt genoemd?

  Eberhard van der Laan is een ellendige faalhaas, rijk geworden aan het faciliteren van publiek private samenwerkingsafspraken. (Die echt niet open en eerlijk aanbesteed zijn)

  Bron: Nieuwe Revu

 42. 66

  @ Martijn

  Het feit dat die mensen in ere worden gehouden, er geen zelfreinigende reactie komt die dergelijke moraallozen op straat gooit, draagt wellicht bij aan de “beeldvorming” rond de partij.

  Verder natuurlijk dat kritiek op partijgenoten altijd met een soort van blije christenblik in de ogen wordt afgewimpeld met een beroep op “verkeerde beeldvorming”.

  Een partij die uitsluitend nog spreekt over beeldvorming, toon en woordkeuze… Heel beeldend..

 43. 68

  En intussen is KJ nog steeds niet inhoudelijk ingegaan op hetgeen ik hem verwijt: dat hij in Nederland Berlusconiaanse toestanden wil. Een land waar politici bepalen wie wel, en wie niet vervolgd wordt.

  Jammerlijke lafaard.

 44. 72

  @sikbock, zwaar off topic maar jouw begrip is helemaal niet van belang, misschien was jij zo’n fashionboy; stoer meedoen met de rest en heb je er verder weinig van begrepen
  punk was mede een reactie op het falen van de hippies, de hippies probeerden het lief en de punkers probeerden het niet lief maar de idealen van beiden waren in grote lijnen dezelfde

 45. 73

  Kan er een polletje worden aangemaakt over (niet) op de PvdA stemmen?
  – nooit op de PvdA gestemd
  – ooit op de PvdA gestemd maar nu niet meer
  – stem nog steeds op de PvdA
  Indien niet meer omdat het de partij is van
  – de allochtoon
  – het pluche

  Het wordt altijd maar over de boeg gegooid van dat nare ontevreden volk dat achter Wilders aanloopt maar wie onder de hoger opgeleiden stemt er tegenwoordig nog op de PvdA?

 46. 74

  Tjonge wat tekenend idd Kaj, dat KJ roeptoetert; nee zelfs alleen maar scheldt. Om maar niet op de inhoud te hoeven in te gaan.

  Klaplong maakt er een oneliners-beeldspraak stront van. Ideologisch, dat dan weer wel.

  Het zal allemaal wel,
  Pittig weekend!

 47. 75

  OP herhaling:

  Professoren van diverse faculteiten maken zich zorgen over de politisering van de rechtsstaat en vooral van het OM. Dat dit samenvalt met het huidige kabinet waarin PvdA en CDA zitting in hebben is misschien toeval, het feit dat er geen actie wordt ondernomen door deze partijen om daar wat aan te doen, niet.

  Een aanval op beleidsideeen: het zodanig politiseren van het opportuniteitsbeginsel dat er her en der invallen worden gedaan bij auteurs die slechts een zeer kleine kans op een veroordeling hebben, het op het bureau roepen van redacteurs, de “thema”zittingsdagen rondom geweld tegen ambtenaren, alles wijst erop dat zowel de opsporing, het opportuniteitsbeginsel, als het proces gepolitiseerd worden. (Lees: Nijboer, Bohler, Buruma,Foqué en vele, vele anderen) (Als je die namen niet kent, houdt dan alsjeblieft verder je mond en ga je schamen dat je uberhaupt kwekt over dergelijke onderwerpen!)

  Want we moeten niet alleen bang zijn voor de dreiging van een grote rechtse populistische partij, maar juist ook de slordige achteloosheid van het huidige kabinet die de grondslagen van de rechtsstaat in rap tempo aan het beschadigen is.

  Bewijs, Kaj, dat is moeilijk te zeggen. Het bestaan van de rechtsstaat hangt in sterke mate samen met het geloof erin. De onafhankelijkheid van het proces wordt in grote mate bepaald door eerbiediging van de symboliek ervan. De vorm is heel sterk bepalend. Thema zittingen en sterke sturing van het OM vanuit het kabinet lijken schade te doen aan die vorm.

 48. 76

  PVV-leider en zelfbenoemd freedom fighter Geert Wilders was vorige week zondag in Amerika. Hij ontving daar de “Hero of Conscience Award” van de American Freedom Alliance (AFA), alsook steunbetuigingen en de nodige (illegale?) financiële steun. Weer een episode in Wilders internationale campagne om gelijkgestemden over de grenzen voor zijn zaak en aanpak te winnen? Zeker.

  Maar de associatie met gelijkgestemden in de VS wijst ook op een verdergaande ontwikkeling die ooit werd ingezet door Ayaan Hirsi Alis gang naar de neoconservatieve Amerikaanse denktank The American Enterprise Institute: de groeiende identificatie van Nederlands uiterst rechts met de Amerikaanse ultraconservatieve beweging en de wens van de laatste om het verlies aan invloed thuis goed te maken door in Europa zoveel mogelijk mensen te mobiliseren tegen het islamitische gevaar dat zij in het Oosten ontwaart.

  Gaat dit verbond daarin slagen en wacht ons daarmee een naar Europa overgewaaide versie van de Amerikaanse Culture Wars – een totale cultureel-ideologische polarisering van de Nederlandse politiek? We zullen zien, maar de voortekenen zijn er zeker.
  En als die tekenen bewaarheid worden? Zullen Wilders’ tegenstanders dan eigenlijk wel inzien wat voor reactie dat van hen vereist? Waarschijnlijk maar zeer ten dele.

  … lees verder op http://www.fadsandfancies.com