Protesten tegen China moeten doorgaan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
(China Beijing 2008 - Olympic Games - Tibet (Foto: Flickr/.ack-online.de)

Als de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zegt dat het Westen moet stoppen met protesteren tegen de mensenrechtensituatie in China – omdat je met ‘een luide stem niks bereikt in China’ – dan weet je één ding zeker: hij vindt ook dat er iets mis is met de mensrechtensituatie.

Meedoen is belangrijker dan winnen?
Je hoeft maar een beetje op internet te surfen en je vindt genoeg plekken waar je informatie kan vinden over de mensenrechtensituatie in het land waar in augustus 2008 de Olympische Spelen plaatsvinden. De vraag is dan vervolgens: moet je met zoveel bewijs in handen jezelf laten gijzelen door de voorzitter van het IOC of de kans grijpen om de Olympische gedachte kracht bij te zetten?

De Olympische gedachte is simpel: meedoen is belangrijker dan winnen. Het is dan een wrange gedachte dat mensen in China alleen mee mogen doen als ze zéggen wat de overheid vindt, als ze dénken wat de overheid vindt en als ze dóen wat de overheid vindt dat ze moeten doen. Om over de situatie in Tibet maar te zwijgen.

Protesteren is belangrijker dan meedoen!
Om terug te keren naar Jacques Rogger, voorzitter van het IOC: het is knap voor een beweging die altijd zegt sport en politiek te willen scheiden, om zich op deze manier in de discussie te mengen. Hij zegt met zoveel woorden: regeringen van de wereld, als u maar naar mij luistert dan komt het goed met de mensenrechtensituatie in China.

Het lijkt me een mooi moment om een tandje erboven op te doen en de protesten te laten aanzwellen. Op de dag dat een man die zei schoon te willen maken als voorzitter van een club die veelvuldig vanwege corruptie in het nieuws komt democratische landen de les wil gaan lezen, dan weet je dat het fout gaat. China in beweging voor de mensenrechten? Niet zonder wat aansporing via protesten!

Reacties (1)

#1 Ricardo

Nou, het verhaal van mee doen aan de Olympische Spelen vind ik al onzin. Of in ieder geval achterhaalde. Ik kan me niet voorstellen dat sporters die jarenlang eraan werken om medailles te winnen tevreden zouden zijn met alleen mee doen.
En als Rogge het sport en politiek gescheiden wil houden moet hijzelf ook stoppen met die soort statements. Want als wij niets doen dan verandert echt niets in de mensenrechten toestand in China