Prems dubbele moraal

johnwilliamsZondagavond, Zomergasten. Ja, daarover is nu al veel gezegd aan de koffietafel, in het Facebook- en blog-universum. Maar mogen we dan toch even? Gast Prem Radhakishun deed in het slot van de televisie-uitzending een merkwaardige uitspraak: dat televisiepresentatoren op hun kwaliteiten moeten worden beoordeeld, niet op hun huidskleur. Volgens Prem komen te vaak ‘excuusallochtonen’ opdraven. Prem gebruikte de term ‘stereotypecasting’. Wat volgde: een korte compilatie van tv-programma’s met daarin de door Prem bewonderde, jawel, gekleurde presentatoren. Zoals Sylvana Simons (een fragment met Seki uit De Bus!) Gerda Havertong, Umberto Tan, John Williams en anderen.

Maar Prem, moeten we nu wel of niet deze mensen als ‘gekleurde’ presentatoren beschouwen? What’s the point? Dat kijkers van het RTL-programma Een dubbeltje op zijn kant John Williams niet moeten beschouwen als Swart Gevaar?

Prem stelde in Zomergasten dat presentatoren een soort voorbeeldfunctie hebben. Maar ik mag hopen vanwege ambities of talenten, niet vanwege hun huidskleur. Mij kan het niets schelen of een gekleurde Sylvana Simons een programma met Char presenteert; ik blijf het een rotprogramma vinden (en dat maakt me geen racist).

Prem zet, dankzij zijn getoonde compilatie de presentatoren neer als exoten. (Zelfs door blogger en columnist Bert Brussen werden de fragmenten ineens tot multiculturele programma’s (?) gedoopt. Onderhoudend en heel erg Prem. Dat mag, ook dát is Zomergasten. Ik begrijp de intentie, maar eh, ultrakorte fragmenten van De Bus of Studio Sport, wel even wat anders dan talkshow Massiv van Guilly Koster, nietwaar).

John Williams is als huggende bruggenbouwer in talloze doorzonwoningen de oerhollandse messias gebleken. Niemand denkt in eerste instantie na over zijn huidskleur – en terecht. Maar Prem wekte in Zomergasten de indruk te willen zeggen: hij is zwart! Zwart! Een zwarte presentator, jajaja, dames en heren! En hij loopt niet eens bloot en heeft geen bot in zijn neus! En hij steelt niet! Zien jullie dat wel!

Het lijkt me logischer dat een jongeling, voor mijn part van Surinaams-Hindoestaanse afkomst, met ambities om televisie te maken, eerder Ghislaine Plag als voorbeeld ziet dan Prem Radhakishun. Met huidskleur heeft dat niet veel te maken, wel met stemvolume.

 1. 3

  Als je bedoelt dat het niet Prem Radhakishun is: denk je dat we hier een dag tegen een foto van Prem Radhakishun willen aankijken? Als het niet John Williams is… geen idee, nooit van John Williams gehoord.

 2. 6

  Thomas heeft in dit stuk wel gelijk. Wat moet je in hemelsnaam met die fragmenten. Prem is zelf de grootste Zwart-Wit-Denker van Nederland. Ik vraag me af of hij ooit zo enorm van Obama gecharmeerd was als hij een witneus was geweest. Verder werden er veel cliche iconen opgevoerd: Pelé (toch echt de beste), een Indische acteur (net ff wat beter dan Clint Eastwood). En later die belachelijke compilatie met bruinneuzen. Ook zijn opmerking dat Karel vd Graaf zo laf was tijdens die beruchte uitzending was over de schreef, het is maar wat je gewend bent denk ik dan. Toch heb ik me goed vermaakt met Prem, leuke fragmenten. Weinig dialoog met Magriet helaas.

 3. 7

  Ben afgehaakt toen Prem begon met `televisie is poppenkast`. Ik vermoedde toen al een avond vol cliches en weinig inhoud. Zo te lezen was mijn vermoeden juist. Zomergasten boeit me al jaren niet meer trouwens.

 4. 10

  Bert, krijg dit net over je door:

  Het kan natuurlijk niet anders of er wordt over Zomergasten (zondag, Nederland 2, 20:15 uur, 577.000 kijkers) geschreven. Bert Brussen van nu.nl heeft weer genoten. ‘Het is duidelijk dat de strenge en zurig kritische journalistenhouding van Margriet van der Linden perfect bij Zomergasten past, zolang de Zomergast in kwestie dat zelf ook snapt en aanvoelt wat Van der Linden eigenlijk beoogt met haar haast calvinistische ondervragingstactieken. Prem Radhakishun, de gast van Zomergasten 2009 aflevering nummer twee, was zo iemand. Sterker nog, niet Van der Linden liet Prem tot zijn recht komen, Prem liet Van der Linden tot haar recht komen. Dat had ook met chemie te maken. Prem en Van der Linden waren aan elkaar gewaagd en uit hetzelfde hout gesneden. Die twee hadden een band die gedurende de drie uur van de uitzending alleen maar inniger leek te worden.’

 5. 11

  Oneens trouwens, maar lekker belangrijk al die meningen. Wel opvallend (Bert) dat het lijkt of je ze zomaar innig verstrengeld dagdroomd. Zo’n passionele, bezwete ontladings-doorsmeerbeurt. Nou…….weet wel zeker dat Prem dat zou willen. Hij zei iets te nadrukkelijk dat hij al weet ik hoe lang getrouwd was. Zeer slim vroeg Margriet niet door…..Hij wilde oh zo graag “trouw” laten overkomen. Maar dat ze samen iets…ook maar ietssss?! Haha godsonmogelijk. Zéker niet alleen omdat Margriet niet op kerels valt.

 6. 12

  Nouja @8, dat is het juist: het komt op mij over als: ‘ze zijn zwart en dat merk je niet. Maar zie je hoe zwart ze zijn, verdorie!’.

  @bb: nouja, De bus: seki kwam toch van de Balkan, en Bulent had Turks bloed. Toch multiculti.

 7. 14

  Zei de man die zich zonder gewetensbezwaren samen met zijn maatje Jörgen Raymann louter vanwege de juiste huidskleur naar de democratische conventie in Denver liet sturen.