Polynesiërs: Made in Taiwan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

polynesiansTwee verschillende onderzoeksgroepen zijn onafhankelijk van elkaar tot hetzelfde resultaat gekomen: de eerste mensen die zich in Polynesië vestigden kwamen uit Taiwan (Discover). Bacteriën en taal onthulden de afkomst van de Polynesiërs.

De eerste onderzoeksgroep bestudeerde de genetische variatie van de maagbacterie Helicobacter pylori in de magen van Taiwan tot Melanesië en Polynesië. De Pacifische eilandbewoners bleken met dezelfde bacterie in hun maag te zitten als de Taiwanezen. In Taiwan kende de bacterie bovendien meer mutaties wat er op duidt dat de vroege bewoners van Taiwan de voorvaderen waren van de volkeren die zich later afsplitsten en uitwaaierden over Polynesië.

De tweede onderzoeksgroep bekeek de honderden talen in Melanesië, Micronesië en Polynesië. Door woorden voor dieren, kleuren, nummers en simpele zinsconstructies te vergelijken ontstond er een beeld van de evolutie van de talen in het gebied. Waarschijnlijk ontstond de taalgroep 5200 jaar geleden in Taiwan, trokken de eerste stammen naar de Filippijnen om daar eerst even duizend jaar uit te rusten om toen pas weer verder te trekken richting Polynesië. Verre oorden als Hawaii, Paaseiland maar ook Nieuw-Zeeland werden het laatst bereikt. Op basis van het taalonderzoek denkt men dat de Maori zich pas 700 tot 800 jaar geleden in Nieuw-Zeeland vestigden (smh.com).

Overigens was er al eerder een ‘derde onderzoeksgroep’ die inheemse Taiwanese stammen genetisch linkte aan de Polynesiërs (ScienceDaily). Maar dat nieuws is zóóó 2005…

Nu we steeds meer te weten komen wie onze voorouders zijn en dankzij amazing genetisch onderzoek doorgronden hoe de wereld door de mensheid werd gekoloniseerd is het wachten op de eerste populist* die een claim legt op verre landen op basis van avontuurlijke ontdekkingstochten van zijn voorvaderen.

*Hiermee wil de auteur niet alle populisten over een kam scheren. Niet alle populisten stammen namelijk af van Djengis Khan en zijn derhalve in het bezit van met megalomane Risk-veroveringsgen. Veel huis, tuin en keuken populisten hebben helemaal geen drang tot territorium expansie en beperken zich enkel tot het (vurig) managen van hun eigen navelpluis. Waarvan akte.

Reacties (8)

#1 Riix Hanenwürger

Is er niet een soort standaardwerk ( http://en.wikipedia.org/wiki/Guns,_Germs,_and_Steel ) geschreven door Jared Diamond hierover en dat deze conclusies min of meer daar ook al in stonden? Al schrijft hij dat de Maori eerder rond het jaar 1000 in New Zeeland zich vestigden en noemt hij niet Taiwan als de bron maar wel de Zuid-Chinezen als de mensen die zich verspreid hebben. Gesneden koek lijkt me?

 • Volgende discussie
#2 ThE_ED

Zover ik mij herinner wordt daar in ieder geval in gezegd dat de Indonesiërs en Polynesiërs in ieder geval afstammen van Chinezen. Lijkt me dat het nu verder onderzocht is dan dat blijkt dat de Polynesiërs nu in het bijzonder van de Taiwanezen afstammen… ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Interessant om zien dat die verbazing over de Taiwanese afstamming van de Polynesiërs zich om de zoveel jaar herhaalt. Zoals poster al zei: “zóóó 2005”. Maar ach, exotische mensen, hè? Dat boeit niet zoveel, dat wordt meestal een leuk vullertje in de kantlijn.

Wat betreft de populisten: ik geloof dat sommige witte Nieuw-Zeelanders het argument van de ‘late’ kolonisatie al veel gebruiken gebruiken om Maori land-claims te bagatelliseren. Dit moet te googlen zijn, maar ben lui. Er moet nog echt werk gedaan worden ook.

Ik zeg dit dus nu even uit het hoofd; de info komt geloof ik uit het boek “Possessions: indigenous Art / Colonial Culture” van de antropoloog Nicholas Thomas (tegenwoordig prof. in Cambridge). Diens werk over kolonialisme is sowieso aan te raden. o.a.: “entangled objects” (Harvard UP) en “colonialism’s culture” (Princeton UP)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Martijn

Zover ik mij herinner wordt daar in ieder geval in gezegd dat de Indonesiërs en Polynesiërs in ieder geval afstammen van Chinezen.

Alleen als je het zo zegt is het verwarrend. De huidige Chinezen en Taiwanezen hebben de huidige Polynesiërs naar het oosten verdreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kalief

Populisten? Polynesiers go home!
Eh he he.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 DrBanner

helaas was ‘hoor en wederhoor’ in deze niet te verstaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@Carlos: duizend jaar uitrusten? Ik wist niet dat jij ook al zo’n bijbelgelover was, die ervan uit ging dat de mens voor de zondvloed duizend jaar oud werd.

@2: De oorspronkelijke bewoners van Taiwan zijn geen Chinezen. Ze vormen inmiddels wel een kleine minderheid, die de onherbergzame delen van Taiwan bewoont.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie