Omslag: Rusland biedt Georgië helpende hand

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Schoen dode Georgische soldaat (Foto: Flickr/Antonis SHEN)

Rusland verandert radicaal van opstelling in het conflict met Georgië. Onder hevige internationale druk is de regering gezwicht. Poetin komt hiermee tegemoet aan kritiek van onder andere Nicolas Sarkozy en Condoleezza Rice. Het Kremlin onthulde vandaag het nieuwe beleidsplan ?Witte Duif?. Dit plan voorziet in een volledige wederopbouw van Georgië met hulp van Russische vredestroepen.?Wij hebben onze fouten ingezien,? aldus een berouwvolle Poetin, ?en zijn daarom nu vastbesloten mee te werken aan het logistieke en politieke herstel van een autonoom Georgië. Met operatie ?Witte Duif? stationeren wij 26.000 vredestroepen in Georgië om de bevolking te voorzien van alles wat ze nodig kunnen hebben.?

Kritiek van Georgisch president Saakasjvili word door het Kremlin afgewimpeld als propaganda. Ook de klachten over de verwoesting van een volledig dorp nabij Tschinvali en plunderingen in de havenstad Poti berusten volgens Poetin op een verdraaiing van de werkelijkheid. ?Het doel van Rusland is helder. Wij helpen de Georgiërs bij het creëren van vrede, orde en stabiliteit. Daarbij zijn we niet bang voor rigoureuze maatregelen. Rusland neemt graag zijn verantwoordelijkheid.?

De Russische vredestroepen blijven minimaal vijf jaar. ?Wij hopen daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van de orde, en een terugkeer naar de vredige situatie van weleer? zegt Poetin. De soldaten zijn herkenbaar aan het witte vredesteken, dat gedragen zal worden gedurende alle missies.

Poetin gaf aan de vredesmissies in de toekomst ook uit te willen breiden naar de Oekraïne en de Baltische Staten, waar volgens het Kremlin dringend behoefte is aan veiligheid en stabiliteit. Secretaris-generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer gaf in een reactie aan zeer tevreden te zijn over de constructieve houding van Rusland. Hij vestigde ook de aandacht op het vermogen van de Navo om ?door middel van diplomatieke druk impasses te doorbreken?.

Reacties zijn uitgeschakeld