COLUMN - Waarin Klokwerk zich verwondert over de selectieve kwaadheid van burgers en de oppositie.
Deze week vond Samsom dat het hoog tijd wordt dat pensioenfondsen, woningcorporaties, banken en beleggers weer gaan investeren in de Nederlandse economie. Voor de oppositie was dit natuurlijk aanleiding om er eens flink op los te twitteren.
Buma beweerde op hoge poten dat Samsom zou strooien met het geld van burgers om de crisis op te lossen. Roemer en Wilders gingen wat korter door de bocht en riepen in koor dat Samsom van God los en totaal de weg kwijt is. De SGP en de ChristenUnie reageerden soortgelijk.
Allen probeerden ze te scoren door zich vrolijk te maken over Samsoms oproep, als was het slechts een echo van Ruttes oproep twee maanden terug. De media deden daar vrolijk aan mee.
Maar daarmee gingen ze helaas volledig voorbij aan wat Samsom zei. Samsom stond niet te smeken, hij sprak over fiscale stimuleringsmaatregelen. En daarbij sprak hij niet zozeer over de beurs van de gewone burger, maar over de kapitaalpotten die in de Nederlandse samenleving aanwezig zijn.
Misschien zou het niet zo gek zijn om over het beheer van die potten eens een wat steviger woord te wisselen. Investeringen bepalen immers hoe de samenleving eruit ziet. In tegenstelling tot wat Roemer schijnt te denken is de overheid lang niet de enige die kan bezuinigen of investeren. Ondanks de crisis hebben we bij de banken en bij de pensioenfondsen nog steeds kapitalen weggezet. Heel veel problemen, waaronder de crisis, hebben alles te maken met de manier waarop wij ons spaargeld investeren.
Misschien mag de kwade burger daarbij in plaats van altijd en eeuwig naar de politiek te wijzen eens wat meer naar zichzelf kijken. Als kiezer mag hij zo mondig zijn als wat en forum na forum dichtgooien met verontwaardigde reacties over het gegraai aan de top, als consument is hij zo mak als een schaap.
Kijk naar hoe we omgaan met ons spaargeld. Er is een hoop woede naar de banken. Die hebben ons met hun bonussen, hun idiote producten en hun drieste investeringen toch maar collectief in de ellende gestort!
Maar zijn we sinds 2008 massaal overgestapt op politiek correct bankieren? Naar banken die zich niet schuldig maken aan handel met bedrijven die belastingen ontduiken en werken met perverse bonusregelingen? Je zou het verwachten. De informatie is zo te verkrijgen en overstappen is makkelijk genoeg.
Maar nee. De meeste mensen bankieren nog gewoon gezellig bij hun oude bank alsof er niets aan de hand is. We beleggen met graagte in roofbouw. Het levert immers wat op.
Maar de troep die het oplevert, daarvan vinden we dat de politiek het op moet lossen. En zonder aan onze centen te komen uiteraard. En klaarblijkelijk ook zonder zich te bemoeien met het beleggingsbeleid.
Het zou de oppositie en de media sieren als ze een volgende keer eerlijk aan durfden te geven dat dit allemaal nét even te makkelijk geredeneerd is.
Reacties (15)
Ja natuurlijk! Je kunt niet de individuele spaarders aanspreken op de problemen die pas op een collectieve schaal plaatsvinden. Het is precies hetzelfde met bankieren als we laatst die discussie hadden over het milieu: je kunt als individu wel iets doen, maar zolang de rest niet meedoet, benadeel je enkel jezelf.
Daarom moet de overheid dus bijspringen.
Helemaal mee eens. Maar laten we dan ook niet gaan lopen miepen als de overheid heel schoorvoetend probeert om eindelijk die verantwoordelijkheid eens op haar te nemen.
(en ondertussen lijkt het me niet verkeerd toch af en toe de eerlijke bankwijzer te gebruiken – het baat misschien niet, schaden doet het ook zeker niet ;) )
Misschien wat kort door de bocht:
Omdat de Regering en de door haar aangestelde toezichthouders falen, of zich zelf te weinig macht en gereedschappen hebben toegeëigend, moet de spaarder/belegger kwalijk genomen worden, dat hij/zij zich niet wil of kan verdiepen in het bancaire systeem???
De verantwoording neerleggen bij “modale” spaarder vind ik tamelijk overdreven.
Het merendeel heeft nauwelijks besef van wat er gaande is.
En zou dat ook niet hoeven te hebben, indien het toezicht deugde.
Ook weer eens. Mijn bezwaar is met name tegen de genoemde politici van de oppositie en de media, die in plaats van de mensen voor te lichten over wat hun spaargeld doet, stemming gaan zitten kweken tegen politici die het wagen er iets over te zeggen.
[Maar nee. De meeste mensen bankieren nog gewoon gezellig bij hun oude bank alsof er niets aan de hand is.]
Daar verbaas ik me ook steeds over. Overal gekanker alom op de reguliere banken. Terecht, zou ik zeggen. Maar kennelijk is dat voldoende voor de meeste mensen, want bij kankeren blijft het, maar zelf aktie ondernemen en overstappen naar een fatsoenlijker bank is er niet bij. Verbazingwekkend.
Ikzelf ben destijds wel definitief overgestapt. En elke keer als mijn vorige bank weer negatief in het nieuws is vanwege opnieuw gegraai of wat dan ook denk ik: “gelukkig, dat geboefte verdient in elk geval niet meer aan mij”
@5 overstappen is niet altijd makkelijk. Wanneer je hypotheek of een lening bij een bepaalde bank loopt, zit je hier redelijk aan vast, tenzij je echt serieuze stappen gaat ondernemen.
Wat volgens mij ook meespeelt is dat we volgens mij niet goed weten wat wel een net alternatief is. Welke bank is en betrouwbaar en is geen boevenbende? Triodos?
Onder de woorden “makkelijk genoeg” in mijn artikel staat een link naar “de eerlijke bankwijzer”, een site die alle banken scoort op een heel aantal maatschappelijke onderwerpen. Het is niet zo zwart-wit maar ASN en Triodos springen er beide duidelijk uit. Ook geeft de site hulp om over te stappen.
Inderdaad is het oversluiten van een hypotheek een wat grotere klus en hangt daar vaak een ander kostenplaatje aan. Maar de meeste mensen doen gewoon kritiekloos al hun bankzaken via de ING, de ABN, de SNS of de Rabo.
@Okto: Ik ben zelf inderdaad ook overgestapt met hetzelfde idee – leuk wat je doet, maar niet met mijn geld. De wereld red je er niet mee, inderdaad is daar mijns inziens ook overheidsingrijpen voor nodig – maar het voelt wel een stuk prettiger.
Hmm, misschien maar eens een zomerproject van maken. Overige administratieve rompslomp is redelijk achter de rug (want ondanks dat het makkelijk klinkt wil ik er toch graag mijn aandacht bij kunnen houden.)
Hoe zijn de internetbankieren-sites van ASN en Triodos? (Als ik het zo zie werken ze met gebruikersnamen en wachtwoorden. Brrr. Dat is dan wel weer een concessie.)
Voor het internetbankieren bij Triodos moet je ‘gewoon’ gebruik maken van een Digipas/E-dentifier. (geef dat ding maar een naam, zij noemen het een Digipas).
ASN inderdaad niet. Zover ik weet is dat bij de spaarrekeningen niet eens zo’n ramp want je kan alleen gebruik maken van een ’tegenrekening’ en die alleen via de snailmail aanpassen. Maar of ik dat nu zelf handig zou vinden..
@9: ASN noemt het ook Digipas, als je het “rekenmachientje” bedoelt dat je gebruikt om je code te berekenen voor het doen van overschrijvingen:
http://www.asnbank.nl/index.asp?nid=10095
@10: Ah, kijk, dank. Dan toch weer wat geleerd.
Nou, dan heeft @8 meer dan voldoende antwoord.
Als je dol bent op dat machientje dan is Triodos je bank. Je hebt het nodig voor alles wat je op de site doet. ASN gebruikt gewoon een wachtwoord dat je zelf kiest, en dat ding komt pas te pas bij overboekingen. Persoonlijk vind ik dat dan weer wat handiger.
Internetbankieren gaat verder prima. De banken staan ook overal in het ideal-menu (als je ze niet ziet en drukt op “overige banken” verschijnen die opties vanzelf). Aan mijn ASN-rekening hangt een Visa creditcard, maar betalen in het buitenland met de ‘gewone’ pas (maestro) gaat ook prima.
Sympathiek: bij ASN krijg je op je betaalrekening 1% rente. Ook zijn ze iets goedkoper dan Triodos. Verder verschillen de banken qua politieke correctheid meer op details: beide scoren als we de bankwijzer mogen geloven op alle onderwerpen behoorlijk goed en toch wel een eind boven alle andere banken, maar de ASN krijgt nog wat twijfels voor het dierenbeleid en Triodos is nog niet zo helder aangaande zijn beleid tov corruptie.
Enfin, succes met de administratie ;).
@12
De Triodos bank is wel completer voor hen die een hypotheek willen of moeten nemen en alles bij een bank willen onderbrengen.
Waarschijnlijk redelijk actueel.
Triodos:
http://www.triodos.nl/nl/particulieren/hypotheken/overzicht/?gclid=CN23g7Tyi7gCFQTItAodIHoAJQ
ASN:
De ASN Bank verstrekt op dit moment geen hypotheken. In het verleden heeft de ASN Bank hypotheken verstrekt. Het beheer hiervan is sinds enkele jaren overgedragen aan de SNS Bank.
Maar voor hen die “zuinig” zijn, je krijgt bij ASN meer rente rente op je saldo.
Klopt. Ik zag trouwens net dat de rendementen op de duurzame beleggingsportefeuilles van beide banken winners zijn op het moment. Maar resultaten uit het verleden…
@14:
Duurzaam beleggen voor mensen die wat geld over hebben, kan ook zonder bank of finaciële scharrelaars:
Koop grond; liefst boven n.a.p.
Verhuur/verpacht dit aan aan biologische (volks)tuinders
Je maakt best een goed rendement en je bezit zal niet aan waarde inboeten ;-)