Poetin’s penis: Crystal Island

Quote du Jour
Russia is a state that feels it is coming back after the humiliation of the cold war,… You see it in everything [President Vladimir] Putin says and you see it in this building, a bold demonstration of might and success – not just to Russians but to the world.
 
 
Aldus Timothy Garton Ash in zijn beschouwing over het voornemen van Rusland het grootste gebouw ter wereld, Crystal Island, neer te zetten in Moskou. Ontworpen door niemand minder dan Sir Norman Foster. Die laatste formuleert het overigens als volgt:
When countries are doing well again you often see these large iconic buildings appearing,

Mooie woorden die niet kunnen verhullen dat dit puur machogedrag is op mega-schaal.
Verder lijkt het me duidelijk dat Poetin nog tenminste tot 2014 aan de macht moet blijven om zijn hoogst persoonlijke fallussymbool te mogen dopen.

 1. 1

  Waarom speciaal pikken op rusland hier?

  Het onverbeterlijke PF heeft het er ook al eens over gehad. Sargasso trouwens ook. Arabieren, Amerikanen en Aziaten – in willekeurige volgorde – houden van grote pikken.

  Waarom zouden de Russen niet mogen?
  Waarom zouden de Russen anders zijn?

 2. 5

  Ho ho, zo makkelijk was deze niet. Wat ik typerend vond in het stuk van de Times is de suggestie als zou Rusland nu op de goede weg zijn. Je kan een hoop zeggen en inderdaad constateren dat ze met de olie veel geld verdienen, maar om het nou een geslaagde staat te noemen, gaat toch wat ver.
  En dan krijgt het “vieren” toch een wat wrange bijsmaak.

 3. 6

  het nou een geslaagde staat te noemen, gaat toch wat ver.

  Wat is een geslaagde staat?
  Hebben de Arabieren, Amerikanen en Aziaten geslaagde staten?
  Ik vind ’t wel makkelijk: iedereen met geld bouwt een grote pik. Arabieren, Amerikanen en Aziaten. Heeft niets met geslaagde staat te maken. Integendeel. Heeft alleen met geld en macho’s te maken.

  Je insinueert hier een verband tussen geslaagde staat en architectuur die wat nader definitie behoeft en die – zelfs al kun je dat definiëren – volgens mij in geen enkele vorm bestaat.

  Geld, Steeph. GELD!
  Niks ideaal.

  Het feit dat een Engels blad vindt dat Rusland op de goede weg is zegt in die context meer over Engeland dan over Rusland.

 4. 7

  Uit het jaaroverzicht van de Telegraaf (eigendom van het media empire GeenStijl) Januari 1, 2016:
  “Carlos, in kleine cirkels bekend van het dogmatisch linkse weblog Sargasso, werd pas echt rijk met zijn glazenwassersbedrijf in het jaar 2015, toen in Moskou het alombekende Crystal Island werd geopend. Sommigen betichtten hem van voorkennis, kickbacks en sidekicks, maar volgens anderen betrof het hier gewoon een schoolvoorbeeld slim ondernemen.”

 5. 8

  Interessant te vermelden is de supersnelle bouw die de burgermeester in Moskou wenst. Vraag is dan of de kwaliteit van zo’n megagebouw niet inferieur is. Verder is de ondergrond van Moskou niet zo stabiel door alle tunnels en tunneltjes die er gebouwd zijn. Experts hebben dit al meermalen aangekaart, maar ach, dat soort dingen zijn niet belangrijk…