PLO vraagt lidmaatschap Strafhof aan na verwerpen Palestinaresolutie in Veiligheidsraad

Dossier:

NIEUWS - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft woensdag een verzoek aan het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag ondertekend om te worden toegelaten als lid. Dat zou, na en periode van zestig dagen, de weg openen voor juridische actie tegen Israëlische oorlogsmisdaden.

Abbas’ actie volgde op de stemming, dinsdag in de VN Veiligheidsraad, waarbij een resolutie, die een tijdslimiet stelde voor de geboorte van een Palestijnse staat en het beëindigen van de Israëlische bezetting, het niet haalde. De resolutie stelde een deadline van twaalf maanden voor het afronden van vredesbesprekingen met Israël en een tijdslimiet van drie jaar voor het beëindigen van de Israëlische bezetting en de vorming van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Israël noemde het resultaat van de stemming een overwinning, en zei dat het zware tegenslag was voor Palestijnse pogingen om Israël politiek voor schut te zetten en te isoleren.

De resolutie werd gesteund door acht landen waaronder de permanente leden van de Veiligheidsraad China, Frankrijk en Rusland. De VS en Australië stemden tegen. Vijf landen onthielden zich van stemming, waaronder Groot-Brittannië, Rwanda, Litouwen en Zuid-Korea.

Ook Nigeria onthield zich van stemming en dit laatste was een forse tegenslag voor de Palestijnen. De Nigerianen hadden de Palestijnen verzekerd dat ze vóór zouden stemmen, maar ze onthielden zich uiteindelijk onder zware Amerikaanse en Israëlische druk.

De Nigeriaanse ommezwaai betekende dat de resolutie niet de vereiste negen stemmen kreeg, en dat zorgde ervoor dat de VS uiteindelijk niet hun veto hoefden te gebruiken, wat ze, naar ze hadden aangekondigd, gedaan zouden hebben als de resolutie wél aangenomen dreigde te worden.

De Israëlische premier Netanyahu dankte woensdag Nigeria en Rwanda, die met hun houding de doorlag hadden gegeven. Rusland noemde het feit dat de Raad de resolutie niet had aangenomen een ‘strategische vergissing’ en de Palestijnen reageerden met het alsnog aanvragen van het lidmaatschap van het ICC.

De Palestijnen hadden hier vanwege druk van de VS en Israël lang van afgezien. Abbas had de aanvraag eerder in september, nadat deze al was ingediend, in eerste instantie weer ongedaan gemaakt.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde overigens dat als de PLO zaken aanbrengt bij het ICC, Israël ook Palestijnse misdaden aan de kaak zou kunnen stellen.

Reacties (35)

#1 Kacebee

de vorming van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad

De Oude Stad is al sinds 1967 (na de verovering op Jordanië) onderdeel van de hoofdstad van de staat Israël. Het zou wel heel vreemd zijn als de stad weer in tweeën moest om het deel met de “Klaagmuur” te geven aan een jodenvrije Arabische staat.

 • Volgende discussie
#2 Richard

Fijn. Schrijf maar op: Het ICC is vanaf nu irrelevant geworden op het wereldtoneel.

Prettige dag nog en de groeten aan onze vrienden van Hamas!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bolke

@2:

Fijn. Schrijf maar op: Het ICC is vanaf nu irrelevant geworden op het wereldtoneel.

Rare manier om te schrijven dat het ICC niet langer exclusief een politiek middel is van de westerse wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Kacebee

@3: Het Internationaal Strafhof is een soort rechtbank voor oorlogsmisdaden en dergelijke, die oordeelt op basis van wat is vastgelegd in internationale verdragen. Deze moet worden bemand door mensen die vrij zijn van politieke bijbedoelingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bolke

@4:

Deze moet worden bemand door mensen die vrij zijn van politieke bijbedoelingen.

Moeten en zijn, zijn 2 verschillende dingen.
Het is algemeen bekend dat westerse regeringen invloed uitoefenen en hebben op het ICC en gerelateerde rechtbanken, en al helemaal als een uitsopraak van het ICC of een gerelateerde rechtbank jurispidentie dreigt te scheppen voor toekomstige vervolging van westerse functionarissen.

de beste uitspraak die ik ooit gelezen heb was :

“Oorlogsmisdadigers vind men alleen bij de verliezende partij.”
Jij mag 3 x raden waarom dat zo is. (hint, het is niet omdat westerse landen geen oorlogsmisdaden plegen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 kevin

@5 Eens, maar wat heeft dit van doen met een eventuele toetreding van de PLO? Betekent een toetreding niet dat zij ook misdaden van Israëls kant aanhangig kunnen maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 frankw

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde overigens dat als de PLO zaken aanbrengt bij het ICC, Israël ook Palestijnse misdaden aan de kaak zou kunnen stellen.

Een win/win, doen zou ik zeggen!

(en wat een stelletje Israellovers hier zeg, wow, voor zo een naar racistisch superieurig tuigstaatje)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bolke

@6: Was een reactie op @4, heeft voor de rest niks met de rest te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@6: Dat is juist het punt van #5: Het is niet de bedoeling dat Israëlische oorlogsmisdaden behandeld gaan worden in het ICC, want Israël is een bondgenoot van de VS. Daarom mag Palestina niet toetreden, want eenmaal toegetreden, zou Palestina zomaar Israëlische militairen (en waarschijnlijk ook politici) kunnen gaan aanklagen, die vanwege hun misdaden bij een niet al te politiek beïnvloede rechtbank heel goede kansen op veroordeling hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kacebee

Zowel Hamas as Fatah hebben in hun statuten nog steeds de vernietiging van Israël staan; Hamas meent zelfs dat er alleen vrede mogelijk is “onder de schaduw van de islam”. Het lijkt mij niet wenselijk om in wat voor VN-lichaam dan ook vertegenwoordigers van zulke groepen op te nemen. Maar voor sommigen geldt misschien het adagium: de vijand van mijn vijand is mijn vriend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sasha Berkman

@10: leugenaar bewijs dat svp

Verder een goede zaak dat de Palestijnen eindelijk de kans krijgen om voor de internatioale rechtsorde hun recht kunnen halen tegenover de fascistoide zionistiche israelische moordpraktijken.

Wie is er niet blij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Sasha Berkman

@10: Het twijfelen aan het bestaansrecht van een walgelijke fascistische staat als Israel lijkt me een teken van gezond denken, toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Sasha Berkman

@10:” Zowel Hamas as Fatah hebben in hun statuten nog steeds de vernietiging van Israël staan; Hamas meent zelfs dat er alleen vrede mogelijk is “onder de schaduw van de islam”. Het lijkt mij niet wenselijk om in wat voor VN-lichaam dan ook vertegenwoordigers van zulke groepen op te nemen. Maar voor sommigen geldt misschien het adagium: de vijand van mijn vijand is mijn vriend.”

Feitelijk legt Israel iedere motie van de VN naast zich neer of de motie wordt geblokkeerd door de amerikaanse oorlogsmisdadigers.
Ze houden elkaar de hand boven het hoofd, ze beschermen elkaar, Vuile schoften, kinderkillers etc.

Leg jij nu eens even uit wat er fout is aan anti-fascisme?

Je verhalen over “het manifest van hamas” zijn ook klinklare leugens.
Hasbara schoft!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Sasha Berkman

De verhalen over “het manifest van Hamas” zijn goed te vergelijken met “De protocollen van Zion”

Beide mythes dienen ter legitimatie van fascistische moordpraktijken,

Zionisten zijn de kleinkinderen van Hitler helaas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 gbh

@15: Beetje last van projectie of is je fles azijn nog niet leeg?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Sasha Berkman

@16: Ik was een uur geleden al leeg gelopen. Wat vind je ervan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Kacebee

@14: Wat er in de handvesten van Fatah en Hamas zoal staat, valt eenvoudig op te zoeken. Je vindt e.e.a. bijvoorbeeld op Wikipedia. Daarnaast maken noch de leiders van Fatah noch die van Hamas er een geheim van hoe zij de toekomst van de regio zien; voor de staat Israël is daar in elk geval geen plaats. Maar dat zag de VN ten tijde van het Engels mandaat echt anders, een visie die helaas door geen enkel Arabisch land werd gedeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Benach

@12: nou nee. Dat lijkt mij om meerdere redenen geen goed idee. Allereerst zou ik je willen wijzen op de woorden die Prediker laatst tegen je neerpende. ‘Show, don’t tell!’ remember?

Je hebt dus nog altijd niet getoond waarom Israel een fascistische staat is. De ander uitschelden voor ‘Hasbara-schoft’ maakt je punt hierin ook niet sterker, eerder zwakker. Immers, ook dit toon je niet aan. Waarom zou elke mening die ook maar een nuance is ten voordele van Israel meteen afkomstig zijn van de Hasbara organisatie? Kan er niet gewoon door goed te argumenteren een andere zienswijze mogelijk zijn die afwijkend is van jouw visie maar die wel redelijk is?

Ook toon je niet aan waarom Israel een fascistische staat, ja zelfs het kleinkind van Hitler, is. Dat soort geschreeuw levert dus niets op. Zoals Prediker al zei: de wereld raakt niet overtuigd van een ”repeat and rewind” techniek zoals jij blijft schreeuwen. Bovendien kan ik je hele tirade makkelijk om zeep helpen, namelijk door het volgende: stel nu dat je gelijk hebt. Stel nu dat je helemaal gelijk hebt (ik ontken hdt ten volste, maar for the sake of the argument) en Israel is inderdaad fascistisch. Waarom moet dat leiden tot een twijfel aan het bestaansrecht!? Ik ken vele voorbeelden van landen die het qua mensenrechten minder nauw nemen. Waarom twijfel je bij bijv. Syrië of China of Rusland niet of de soevereiniteit moet worden opgeheven? Klinkt op mij als een gevalletje Special Pleading.

Let wel: ik vind weinig mis met antifascisme. Maar dan moet je wel aantonen dat er in het geval van Israël ook sprake is van fascisme. Aangezien je dat niet consequent niet doet, scoor je je punt niet. Hoe was het ook alweer? ‘Show, don’t tell!’ In jouw geval is dat ‘Show, don’t yell!’

Tenslotte: het Hamas charter is echt en wordt regelmatig door haar leiders aangehaald om te bewijzen dat Hamas geen padvindersclub is. Ik wacht op een voorbeeld van jou waar bijv. Ariel Sharon of Benjamin Netanjahoe of welke Israëlische politicus dan ook een beroep doet op de protocollen van de wijzen van Zion.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Prediker

@19 Het handvest van Hamas is inderdaad authentiek, en geen vervalsing van een geheime dienst op basis van een hoofdstuk uit een roman zoals de Protocollen van de Wijzen van Zion dat zijn.

Toch vind ik dat steeds maar weer hameren op het handvest van Hamas (en blijkbaar ook op dat van Fatah) zoals je dat op rechtse, prozionistische en islamofobe websites aantreft, niet zo’n sterk argument.

Daar heb ik de volgende redenen voor:

1. Ik ben ooit lid geweest van een christelijke studentenvereniging die zo’n vijftien jaar daarvoor was opgericht met een stevig fundamentalistische inslag. Dat was ook verankerd in het handvest. Maar in werkelijkheid dachten de meeste leden allang niet meer zo. Niemand had echter de behoefte om het handvest aan te passen. Dat zou maar twistpunten oproepen. Dus wat men in de praktijk deed was het handvest gewoon rekkelijk interpreteren en er niet teveel de aandacht op richten.

2. Vergelijk dat met Hamasleider Khaled Meshaal, die in 2005 desgevraagd tegenover Robert Pastor verklaarde dat het handvest van Hamas vooral een document was met geschiedkundige waarde en dat het niet langer relevant was, maar om interne redenen niet gewijzigd kon worden.

3. Iets soortgelijks lijkt zich voor te doen met Fatah. Ik lees op diverse websites dat die haar oude handvest nooit heeft aangepast. Maar in de praktijk heeft ze het bestaan van Israël allang erkend, en fungeert ze als onderaannemer van het Israëlische militaire bestuur op de Westbank. Ze is voor haar functioneren financieel ook afhankelijk van Israël: als die de geldkraan dichtdraait, valt de hele nepotistische structuur van de PLO/Fatah in duigen, dus de Israëlische regering heeft Fatah bij de spreekwoordelijke ballen.

Vandaar ook dat Israël coûte que coûte wil voorkomen dat Hamas deel uit gaat maken van die Palestijnse Autoriteit. Met Hamasbestuurders valt veel minder goed ‘samen te werken’; die hebben zich namelijk nog niet met handen en voeten uitgeleverd aan Israël en de VS.

4. Overigens heeft Hamas in de aanloop van de Palestijnse verkiezingen in 2006 de uitspraken in dat handvest al gematigd met een manifest, waarin ze stelde dat het niet aan Hamas of Fatah, maar aan het Palestijnse volk was om te besluiten of het Israël zou erkennen of niet. Hamas laat die kwestie tegenwoordig dus expliciet open ipv dat zich vastbijt op het speerpunt van de ontmanteling van de Joodse staat. Kennelijk is men wat dat betreft dus aan het schuiven (zie ook punt 3).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 zmooooc

Voor de fans van handvesten geef ik u het Handvest 2000 dat de kaders voor koers van de SP in de periode 1988-1999 schetst:

http://pubnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/beginselprogramma/sp1989/begProg89.pdf

Lachen man. Handvesten. Gegarandeerd binnen 1 maand volkomen achterhaald en daarna uitsluitend nog bruikbaar als middel tegen u. Tip voor eenieder: mocht u ooit nog iets ideologisch gaan doen, schrijf vooral geen handvest:p Uw leden bepalen de agenda, niet een jaren oud papiertje. Zo is het altijd en overal geweest en zal het altijd en overal zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Benach

@20: Ik vind je vergelijking tussen Hamas en een studentenvereniging nogal mank gaan. We hebben het wel over een club die een andere club met geweld wil(de) aanvallen. Dat roept scepsis op. Moeten we dan maar Meshaal en vrienden op hun mooie bruine ogen geloven dat het geen dode letter is?

Ter vergelijking: stel dat in de statuten van Veritas zou staan: “Wij vinden dat Unitasleden niet op de universiteit mogen komen.” en stel dat in de statuten van Unitas zou staan: “Wij vinden dat Veritasleden niet op de universiteit mogen komen.”. Als jij weet dat er in de collegebanken regelmatig schermutselingen en erger al decennia lang worden gehouden tussen Unitas en Veritas, welk geloof zou jij dan hechten aan een of andere Preses van Veritas die dan roept: “Nou dat was me toch een historisch vodje, dat statuut.”
Dat zou minimaal een stevige hoeveelheid scepsis oproepen bij Unitasleden en geef ze ongelijk.

Ik stel voor dat Hamas best hun manifest in stand mogen houden. Maar laat ze dan ook onomwonden aangeven hoe de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat zouden moeten lopen, hoe ze denken dat deze gehandhaafd kunnen blijven zonder dat om de paar maanden de pleuris (dreigt) uit te vallen en wat ze zullen doen om Israel’s eigen binnenlandse veiligheid te respecteren. Kortom, welke permanente veiligheidsgarantie kan Hamas geven voor de burgers van een stad als Ashkelon of Ashdod?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Prediker

We hebben het wel over een club die een andere club met geweld wil(de) aanvallen.

Gezien (1) de etnische zuivering van 600.000 à 700.000 Palestijnen door zionistische milities in 1948; (2) gezien de al bijna vijftig jaar durende militaire bezetting van de Westbank met alle geweld en systematische onderdrukking die daar bij komt kijken; (3) gezien de voortgaande kolonisatie van strategische stukken op die Westbank en Oost-Jeruzalem; (4) gezien de wurggreep waar het Israëlische leger Gaza in houdt; en (5) gezien de verdrijving van bedoeïnen in de Negev lijkt het me gerechtvaardigd te stellen dat de Israëlische politieke partijen en het IDF net zo goed clubs zijn die andere clubs met geweld aanvallen.

En het Israëlische volk steunt in overgrote meerderheid de politieke partijen en het leger die dit beleid voeren, al vele decennialang. Wat zegt dat over hen?

Moeten we dan maar Meshaal en vrienden op hun mooie bruine ogen geloven dat het geen dode letter is?

Nee hoor. Aan de vruchten kent men de boom. Maar dat werkt dus twee kanten op, zoals je ziet.

…en wat ze zullen doen om Israel’s eigen binnenlandse veiligheid te respecteren.

Je kunt beter vragen wat het IDF en de Israëlische politici die doen om de binnenlandse veiligheid van de Gazanen en Libanezen te respecteren. Het IDF maakt namelijk met enige regelmaat een veelvoud van de doden die Hamas en Hezbollah maken.

Maar dat mag natuurlijk, want dat is ‘zelfverdediging’. Jaja….

Zie je dat al jouw argumenten eenvoudig vallen om te keren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Hal Incandenza

Overigens zijn Israël noch de VS (geen ratificatie en pakweg ‘The Hague invasion act) partij bij het ICC, wat het toch verbazingwekkend maakt dat ze zich druk maken om het feit dat de PA zich wel aansluit. Wie zijn er nou de barbaren enzo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Hal Incandenza

@22
Als er nou geen sancties hadden gestaan op de verkieingsutslag in Gaza destijds, terwijl Hamas juist van het Westen coûte que coûte mee moest doen. Iets met democratische waarden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Benach

Wat zegt dat over hen? […] Zie je dat al jouw argumenten eenvoudig vallen om te keren?

Als je het zou hebben over burgers vs. burgers zou ik je helemaal gelijk geven dat het probleem valt om te draaien. Echter, Hamas (en Fatach in het verleden) is geen burgerorganisatie. Het is een politiek-(para-)militaire organisatie die, helaas doordat ze zich in stedelijk gebied begeven, onnodige risico’s nemen voor hun eigen bevolking. Laat onverlet dat door de houding van Israel er ook onnodig veel doden vallen.

Om nu de schuldvraag volledig bij Israel te leggen is me ook te makkelijk. Het bewust opblazen van bussen en het zichzelf opblazen in de publieke ruimte door aanhangers van Hamas is m.i. geen ordinair verzet meer. Op dezelfde manier is ook het kapen, in het verleden, van burgervliegtuigen geen verzet meer.

Overigens: ik wijs je erop dat [url=http://www.timesofisrael.com/poll-most-israelis-palestinians-support-2-state-solution/[/url] bijv. beide partijen in ruwweg gelijke mate voor een tweestatenoplossing zijn. Kortom, springt Unitas of juist Veritas als eerste door de hoepel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Prediker

Als je het zou hebben over burgers vs. burgers …

De overgrote meerderheid van de Israëli’s is dienstplichtig en staat volkomen achter het IDF, dat evenmin een burgerorganisatie is, wanneer die weer eens goed huishoudt in Gaza.

Het is een politiek-(para-)militaire organisatie die, helaas doordat ze zich in stedelijk gebied begeven, onnodige risico’s nemen voor hun eigen bevolking.

Dat argument kunnen Assad in Syrië en Poetin in Tjetjenië ook gebruiken: die stadsguerilla’s gebruiken de bevolking als levende schilden! Dus het is hún fout als wij bommen afwerpen op dichtbevolkte gebieden.

Los daarvan hebben grondtroepen van het IDF in Gaza gewoon oorlogsmisdrijven gepleegd door burgers point blank af te knallen.

Just next door was the Shamaly family, one of the hardest hit in Shujaiya. Hesham Naser Shamaly, 25, described to me what happened when five members of his family decided to stay in their home to guard the thousands of dollars of clothing stocks they planned to sell through their family business. When soldiers approached the home with weapons drawn, Shamaly said his father emerged from the home with his hands up and attempted to address them in Hebrew. “He couldn’t even finish the sentence before they shot him,” Shamaly told me. (His father survived.)

In Khuza’a just east of Khan Younis, multiple witnesses described soldiers gathering locals in the center of town as they occupied the area on July 23, then asking if anyone spoke Hebrew. When a 54-year-old man stepped forward to answer in the affirmative, they shot him in the heart.

When I interviewed the Abu Said family in the southern city of Rafah, I found more evidence of the wanton targeting of Palestinian civilians who spoke Hebrew. Nineteen-year-old Mahmoud Abu Said told me when Israeli soldiers arrived at his family’s home on the city’s eastern outskirts, they immediately inquired if anyone spoke Hebrew. When his father, Abdul Hadi Abu Said, answered in the affirmative, they shot him in the chest (he miraculously survived).

Ook allemaal de schuld van Hamas natuurlijk…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Hal Incandenza

@Benach
Je klinkt een beetje als Matilde Santing na de vorige Gaza-oorlog bij KvB. Zij was toen namelijk in Tel Aviv en het alarm ging de hele tijd af, wat hadden de Israëli’s het toch moeilijk. Om twee zinnen later te vertellen dat ze iedere dag op het strand had gelegen.

Wat dat betreft los wie er gelijk heeft, vind ik het een beetje bizar om het handvest van Hamas maar de schuld te geven en het te hameren op hoe slecht zij het met Israël voor hebben. That may be, maar de gewone Palestijnen zijn gewoon veel vaker het slachtoffer van Israël dan andersom. Actions speak louder than words.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 frankw

Volgens teletekst gaat Israel ter vergelding de belastingafdracht (van de Palestijnen aan de Palestijnen) stopzetten. Dat is moedwillig een hele bevolking straffen voor de aanvraag om tot de IPPC te mogen toetreden. Dat is een Misdaad tegen de Menselijkheid. Mooie eerste testcase voor e IPPC.

/en voorst vind ik dat we wapenleveranties en vriendschapsbanden met dat nare racistische staatje moeten stopzetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Kacebee

@29: Bedoel je met “dat nare racistische staatje” nu Hamasstan (0% joden) of Fatahstan (0% joden)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 frankw

Nee, ik bedoel niet hullie, zijn niet onze vrienden (Hamas staat zelfs op een zwarte lijst).

ik doel op dat staatje met een actieve rassenpolitiek, een Ostpolitiek om Lebensraum te creëren, die getthos creëert en onderhoudt en zonder aanziens des persoons bombardeert, die eeuwenoude olijfboomgaarden omtrekt alleen maar om te laten zien dat ze zakken zijn, die kinderen aan stukjes schiet omdat ze het wagen te spelen op een strand, dat afdoet als collateral damage, die scholen met witte fosfor bombardeert, die waterleidingen van burgers stuktrekt en die zich toch onze vriend waant. Oh ja, en verontwaardigt zich een democratie noemt. En die vooral alles er aan doet om geen vrede te willen, want het gaat uiteindelijk om de totaal heerschappij van de Westelijke Jordaanoever. Iets met een boek van twee duizend jaar oud. Het is dat Israëliërs te laf zijn de Palestijnse bewoners massaal te vernietigen, dus moeten we het doen met chronisch wegpesten.

En wij beantwoorden dat met chronisch goedpraten. Patethisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Benach

Mij niets bekend van Mathilde Santing. Vind ik ook totaal niet een interessant persoon.

Prediker: Ik ontken ook niet dat het IDF zich schuldig zou maken aan oorlogsmisdaden. Maar het maken van burgerslachtoffers tijdens een oorlog is niet meteen een oorlogsmisdaad. Dat willen sommigen maar wat graag denken. Als jij als politiek-militaire organisatie een provocatie doet door in (re)actie te schieten op burgers van de andere partij, dan neem je het risico dat de ander, heel vervelend, terug gaat schieten. Dat is heel vervelend voor de lokale burgers die daar dan de zure vruchten (en meer) van moeten plukken maar dat is het gevolg van de provocatie.
Het probleem is dat Hamas vreselijk vaak een stadsguerilla wil houden. Die zijn, genoeg voorbeelden uit het verleden, vreselijk moeilijk om op te lossen zonder burgerdoden te maken, hoe vreselijk ook.
Iets anders zijn de voorbeelden die jij geeft, waarbij point blank, burgers worden neergeschoten. En daar is m.i. weinig vergoeilijking voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Prediker

..ik doel op dat staatje met een actieve rassenpolitiek, een Ostpolitiek om Lebensraum te creëren…

@frankw Het meeste van wat je te berde brengt in @31 kan ik me wel in vinden.

Deze vergelijking met de nazi-verovering van ‘het Oosten’ lijkt me echter buiten alle proporties.

Als Israël daadwerkelijk een “Ostpolitik” voerde om “Lebensraum te creëren” dan zouden zowel Libanon, Jordanië, Syrië en half Irak onder Israëlische militaire bezetting zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Prediker

Dat is heel vervelend voor de lokale burgers die daar dan de zure vruchten (en meer) van moeten plukken maar dat is het gevolg van de provocatie.

@32 Oké, gedachtenexperimentje: stel, ik trek ongevraagd met mijn gezin bij iemand in een landgoed in. De familie die daar woont verzet zich, dus ik verdrijf hen, een deel naar de zolder en een deel naar de kelder.

De tak van de familie op zolder legt zich op enig moment bij de situatie neer. Ik onderhoud het net voor gas, water en licht, en geef de post door.

De tak van de familie in de kelder blijft zich echter verzetten; zij zouden zelfs het liefste het huis terugveroveren. Ik zet daarom een slot op de kelder, sluit gas water en licht af en laat minimaal voedsel toe. Ze beginnen daarop gaten in de vloer te maken en daardoor stenen te werpen. Een schande! Mijn kinderen leven in doodsangst!

Ik schiet daarom met een semiautomatisch pistool in de richting van de gaten. En als het me helemaal te bont wordt, gooi ik een paar vuurwerkbommen de kelder in. Heel erg vervelend als ik een onschuldige dood of vermink, maar ja, dan moeten ze maar niet zo vervelend doen.

Zou jij die ‘verklaring’ van iemand pikken?

Los daarvan werkt je argument ook hier twee kanten op: je kunt ook op dit punt met evenveel recht zeggen dat het de IDF is dat iedere keer de militante vleugel van Hamas uitlokt om terug te slaan.

En de militaire vleugel van Hamas beschikt nu eenmaal niet over het geavanceerde militaire materieel waar het IDF wel over beschikt. Hamas moet het doen met onnauwkeurige, uit de kluiten gewassen lawinepijlen. Dus ja, heel erg vervelend voor de inwoners van Zuid-Israël, dat zij daar de zure vruchten van moeten plukken, maar dat is het gevolg van de verdrijving van de Palestijnen, decennialange militaire bezetting en de economische wurggreep op Gaza.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Kacebee

Hamas moet het doen met onnauwkeurige, uit de kluiten gewassen lawinepijlen.

Tja, als je raketten met een lading van tussen de 18 en 300 pond wilt vergelijken met lawinepijlen, dan kun je landmijnen ook wel uit de kluiten gewassen voetzoekers noemen en de maatregelen van het Israëlische leger een flink pak op de broek. En als we toch bezig zijn: laten die kwajongens van Hamas eens gewoon naar school gaan in plaats van rotjes af te steken.

 • Vorige discussie