Piraten overlijden mysterieus na enteren Iraans schip met bestemming Rotterdam

Terwijl voor de kust van Somalië de Amerikaanse én Russische marine een gekaapt Oekraïens vrachtschip met aan boord drieëndertig T-72 tanks bestemd voor Kenia achtervolgen, zijn andere Somalische piraten van hun stokje gegaan op een gekaapt Iraans vrachtschip. Al na een paar dagen nadat de piraten het schip overnamen voelden ze zich duizelig, kregen ze last van brandwonden en haaruitval. Inmiddels zijn enkelen van hen overleden (thetimes.co.za).

Het schip de Iran Deyanat was volgeladen in de Chinese havenstad Nanjing en opweg naar Rotterdam waar het 42500 ton ijzererts en ‘industriële producten’ zou lossen voor een klant in Duitsland. Maar na de mysterieuze gezondheidsklachten van de piraten, doen er speculaties de ronde dat het schip heimelijk op weg was naar Eritrea om chemische wapens te leveren aan islamistische strijders uit Somalië. Als dat waar zou zijn dan plaatst het de eigenaar van het schip: Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL, indirect geleid door het Iraanse leger) in een lastig geopolitiek parket. Maar wellicht is het gewoon de ‘schuld van de Chinezen’? FNV Bondgenoten voert immers al langer actie tegen gegaste containers uit (met name) China en overlijden er nu Somalische piraten i.p.v. Rotterdamse havenwerknemers?

 1. 4

  Wel een effectieve bescherming tegen kapingen. Maar er zit inderdaad een verontrustend element in. Dat zou betekenen dat die kapers er goed aan hebben gedaan dit schip te kapen, omdat het illegale handel in chemische wapens aan het licht kan hebben gebracht. Dat is dan ook wel weer apart.

 2. 5

  @4: Ik denk dat je nu teveel geloofwaardigheid hecht aan indianenverhalen. De Chinezen gaan echt geen chemische wapens aan Iran verkopen, dat ze weer aan haar vijanden doorverkoopt, via een land dat zijn uiterste best doet niet gelieerd te worden aan de islamitische strijders in Somalie.

  Ik heb eerder het vermoeden dat we te maken hebben met het andere fenomeen (de gegaste containers) in een wat extreme vorm (een wat overijverige opzichter, de nog met de vogelgriep in gedachten opdracht gaf voor de zekerheid een dubbele dosis pesticiden de containers in te spuiten).

 3. 8

  Dit is ook wel een dramatisch verhaal, klaar voor een Hollywoodproductie: Pirates of Somalia (liever zonder Johnny D.)

  Stel sloebers uit Somalie besluiten om schepen van grote bedrijven aan te vallen, om zo hun gezinnen te onderhouden. De droogtes in Somalie drijft ze in de wereld van piraterij. Stukje drama.

  Vervolgens varen ze met drie AK’s, een afgedankte bazooka, machettes en handpistolen naar een groot schip. Wat treffen ze daar? Rijen tanks uit Rusland…. wat nu? Voor ze er erg in hebben heeft de marine lucht gekregen van de ongelukkig geslaagde piraterij en zijn op weg met een volledig bewapend frigat. Niet alleen de Russen, ook de Amerikanen. Het wordt lastig voor Cabdikarum en Mehamed..

  Ondertussen hebben hun neven minder geluk. Na het overvallen van een Iraans schip hebben ze ze verschillende mysterieuze containers weten open te breken. De buit is binnen handbereik, Ayaan zal thuis blij zijn! Dan begint Ibrahiem over tranende ogen en brandende handen. Het wordt erger, vrienden worden onwel en raken bewusteloos. Hoe zal het dubbele drama zich ontvouwen? Zijn de problemen van de Somalische sloebers aan hunzelf te wijten, of verdienen ze ook empathy? Zal de afgedankte bazooka zijn werk doen tegen de bulderende kanonnen van twee oorlogsschepen?