Pestkoppen en slachtoffers

Foto: copyright ok. Gecheckt 17-10-2022

COLUMN, OPINIE - Voordat ik op vakantie ging, speelde er een kleine rel in medialand: de oproep aan adverteerders op de site van GeenStijl om zich daarvan terug te trekken. Ik ben even kwijt wat de directe aanleiding nu precies was, maar het had iets te maken met seksisme op de site en een aantal feministen en hun medestanders was het nu – eindelijk – zat. Ik heb geen idee wat het resultaat van hun actie is geweest en wellicht is GeenStijl al wel ter ziele, wie zal het zeggen.

Wat ik van de rel opgepikt had, bleef me tijdens mijn vakantie bezighouden en zo kwam ik op een gedachte die me nooit eerder te binnen was geschoten. Dat GeenStijl niet veel verschilt van de grootste pestkop op het schoolplein weten we allemaal. Dat wat op het schoolplein een ‘pestkop’ heet, in het volwassen leven wordt aangeduid met ‘haatzaaier’, weten we ook. Dat, als we het over groepen of volken hebben, haat zaaien enorm uit de hand kan lopen – en dan druk ik me nog eufemistisch uit – weten we ook al eeuwen. Maar één detailkwestie had ik me nog niet gerealiseerd: pestkoppen en haatzaaiers zijn niet origineel.

Pestkoppen op school pakken alleen de slachtoffers die er al zijn: het jongetje dat stottert, kinderen met rood haar, het braafste meisje van de klas. GeenStijl is daarin niet anders. Ze pakken de groepen die al als ‘pestbaar’ klaarliggen: homo’s, vreemdelingen in het algemeen en moslims in het bijzonder, de linkse kerk, desnoods joden of negers. Ze zijn er al als potentieel slachtoffer. Het gevoel of idee dat ze slachtoffer zouden kunnen zijn is er al, zoals een mop sneller over een Belg zal gaan dan over een inwoner van Castricum.

De te gebruiken termen, begrippen en gereedschappen liggen bij wijze van spreken ook al klaar, ze hoeven alleen nog maar te worden aangescherpt en soms zelfs dat niet. Helaas ligt de groep ‘vrouwen’ als pestbare club ook al eeuwenlang klaar.

Tot zover een weinig verrassende vondst, die echter wel een verrassende consequentie heeft. Pestkoppen en haatzaaiers maken dankbaar gebruik van het gegeven dat iemand anders ooit heeft geïnvesteerd in het creëren van een slachtoffergroep. Dat scheelt tijd en moeite maar het bepaalt ook de keuze die, historisch gezien, eigenlijk in zekere zin toeval is. Ze wordt beperkt tot de slachtoffergroepen die er al zijn.

Afijn, als dat waar is, dan bestaat er – ik maak nu een flinke gedachtesprong – tussen het christelijke antisemitisme uit de Middeleeuwen en dat van de nazi’s in de twintigste eeuw slechts een traditioneel verband. ‘Arguably’ zeggen de Engelsen dan, want hiermee zal daar beslist niet het laatste woord over gesproken zijn.

Reacties (32)

#1 Arduenn

Melania Trump, die beweert zich sterk te maken voor cyber bullying, laat via woordvoerders weten dat ze vierkant achter de Twitterscheldkannonade van de president van de Verenigde Staten staat.

http://fortune.com/2017/06/29/donald-trump-twitter-melania-mika-brzezinski/

Maar hypocrisie is normaal tegenwoordig. We kijken nergens meer van op. Heel handig die term ‘snowflake’, die nu de wereld in is geholpen. Word je gepest? Kun je er niet tegen? Snowflake. Dit is blijkbaar geen wereld meer voor zwakken mensen.

 • Volgende discussie
#2 KJH

@1: Nee, het is geen wereld voor zwakke mensen, zodra ze geacht worden om volwassen en capabel te wezen.

Het is overduidelijk – maar ja, wie who needs nuance als je een populistisch postje op Sargasso kwijt kunt, nietwaar? – dat kinderen, debielen, oude-van-dagen en wat dies meer zij, bescherming verdienen tegen laffe pestkoppen, whether online or not.

In de wereld van volwassenen, however, is het nodig dat we elkaar de waarheid kunnen vertellen – ook de politieke waarheid. Dat er stromingen zijn die graag zouden willen dat we allemaal afhankelijk en onvolwassen zijn (zodat ze komen smeken om de bescherming van vadertje staat), is jammer, en ik vermoed dat jij je een beetje tot dat kamp bekeerd heb, maar doet niets af aan de legale werkelijkheid van de grote-mensen-wereld.

Als iemand zegt: spring in de sloot, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je natte pak, niet degene die jou zei om in de sloot te springen. Is moeilijk voor te stellen voor sommigen, ik weet het, maar zo werkt het.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Gladiool

@2: Volwassen mensen die niet kunnen redeneren en geen inlevingsvermogen hebben of denken dat mensen in keurslijven geperst moeten worden dienen eigenlijk met groot geweld uit het politieke discours geweerd te worden. Want waar vooroordelen regeren is de wijsheid ver weg. Dat heet ook wel ‘geen land mee te bezeilen’. Maar toch wordt dat geweldsargument niet gehanteerd. Hoe zou dat komen denk je?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Arduenn

@2

Als iemand zegt: spring in de sloot, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je natte pak, niet degene die jou zei om in de sloot te springen.

Dream on.

Welkom in de grote mensenwereld, waar iedereen beïnvloedbaar is als een klein kind. Ook jij. Zeg nou zelf. Waar associeer jij Coca Cola mee? Met lachende kerstmnannen, sportieve mensen en rondspattende frisse waterdruppels, of mensen met overgewicht en rottende tanden? (Onee, jij bent sterk.)

Waarom denk je dat 37% van de Amerikaanse stemgerechtigden nog steeds volledig achter die malloot staat? Omdat DJT himself hen dagelijks vertelt dat in de sloot springen goed voor ze is. Beautiful clean coal. MAGA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 analist

@2: In de wereld van volwassenen, however, is het nodig dat we elkaar de waarheid kunnen vertellen

ohja en jouw soort mensen – type kantoorpik met IT achtergrond -heeft dan wel de waarheid in pacht? vertel me: wat ik er zo “waarheid” aan “ik zou haar wel doen” (aanleiding van bovenstaande boycot van GS)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 John

@2: je hebt het over volwassen en grote-mensen-wereld, maar op Geenstijl zijn er enkel puberale kleuters te vinden die wat kunnen schelden op middelbare schoolniveau.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 DeVrede

@5

Typische sneer weer…

On topic: Juist het niet in pacht hebben van de waarheid door één persoon, groep, kerk, boek of wat dan ook vergroot de noodzaak in dialoog te blijven, zoals dat gelijk ook één van de sterkste argumenten vóór een zo groot mogelijke mate van vrijheid van meningsuiting is. Uw waarheden worden anders maar dogma’s…

Dit alles zou voor een analist toch inzichtelijk moeten zijn maar gelukkig illustreer je precies het punt dat KJH aansneed…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Arduenn

Als ik KJH goed begrijp mag pesten gewoon, want daar wordt je hard van. En als je dat niet wordt, dan pleeg je gewoon zelfmoord. Een soort van natuurlijke selectie.

P.S. Over volwassen en capabel gesproken:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 KJH

@4: Ik begrijp dat je voorstander zou zijn van een IQ-test voor stemgerechtigden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Amateur Commenter

@8: Whatever, The Guardian & Washington Post en zelfs de NY Times lopen al maanden te bazuinen dat ze nu dan echt iets hebben om Trumpee te impeachen. Wat blijkt? Keer op keer loopt het uit op een sisser. De geloofwaardigheid is er helaas compleet vanaf. Blijkbaar zit er een kern van waarheid in Trumps verweer, wat niet zegt dat zijn daden goed zijn te praten.

Maar wat betreft fake media zie ik wel dat de pers flinke steken laat vallen in de verificatie van hun bronnen en het timen van hun nieuws. Zelfs al blijkt dat Trump toch met de Russen heeft gewerkt heeft de media die ik altijd hoog in het vaandel hield een sterke deuk opgelopen in het imago.

Zeer zonde

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Arduenn

@10

The Guardian & Washington Post en zelfs de NY Times lopen al maanden te bazuinen dat ze nu dan echt iets hebben om Trumpee te impeachen.

1. Dat heb je van iemand anders want als je die kranten zelf gelezen had zou je wel zien dat dat helemaal niet waar is. Of,

2. Je kunt niet begrijpend lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 John

@10/@11: daarnaast, de keuze aan impeachment is aan het Huis van Afgevaardigden, en zolang daar kritiekloze Republikeinse ja-knikkers de hand boven het hoofd van de oranje nar houden, is ‘niks’ impeachbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Arduenn

@9: Een examen maatschappijleer en staatsinrichting zou beter zijn voor een certificaat stemgerechtigdheid. Ook voor @10.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 KJH

@13: M.a.w. je bent voor een formeel klassen-systeem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 analist

@7: vroeg het niet aan jou.. ik vind de hoogdravendheid van KJH irritant aangezien hij evenmin de waarheid in de pacht heeft dan wie dan ook. hij moet echt met iets sterkers aankomen om het pesten van geenstijl te verdedigen.

@9: begrijp je denk ik verkeerd. hint: waar lees je IQ, behalve in je eigen post. tweede hint: beinvloedbaar zijn en IQ hebben bar weinig met elkaar te maken.

@13: niet in trappen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Arduenn

@14: Ja, iets met zuilen of kasten. Mensen die wel en mensen die niet goed hebben opgelet op de middelbare school. Helemaal voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Hemaworstje

Geen stijl die desnoods zelfs de joden aanvalt?
Man oh man,ik mijd het zoveel mogelijk omdat het likoed plus plus is.
Ik halal de tekst door het anti propaganda filter en lees alleen wat me aangaat.
Dat ze een leon de Winter aanvallen is slecht Bühne-spel.
Op het lijstje van landen die we kunnen missen komt Israël echt niet voor ,dat is de laatste adverteerder die ze hebben.
een beetje net als Sargasso zeg maar. Continu tussen de regels door lezen.
Dit geluid ,een ander geluid, maakt niet uit, als we maar gehoord worden.

http://imgur.com/cG8seUP

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 zmoooooc

…je vraagt je toch af waarom je niet even de moeite zou nemen om eventjes wat Geenstijl te lezen vooraleer zo’n column te schrijven… maar het antwoord op die vraag is waarschijnlijk niet half zo interessant als het antwoord op de vraag wat de beste man heeft bewogen om uberhaupt een column over een enorm tendentieuze column van 2.5 maand geleden te schrijven. Die overigens over Dumpert gaat, niet over Geenstijl. Maargoed, als je het toch niet leest maakt het ook niet echt uit of het klopt, he :p

Dat je er verder ook weinig mee kunt valt dan weer af te leiden uit de reacties. 16 reacties waarvan geen enkele serieus op de inhoud van de column ingaat :p Applaus!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 KJH

@16: ‘Kasten’? Ik begrijp dat je het systeem ook overerfelijk wil maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 KJH

@15: Oeh, auw. Je vindt mijn ‘hoogdravendheid’ irritant. Nou, dat doet pijn hoor! Terwijl ik alleen maar uitleg hoe het systeem echt werkt.

Ik heb het systeem niet bedacht, ik heb die waarheid niet in pacht. Maar een kliekje watjes hier wil er alles aan doen om eigen verantwoordelijkheid te ontlopen, denkt dat te kunnen illustreren met godbetert reclame, gooit er een godwin tegenaan, en ik ben hoogdravend? Jezus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Kacebee

Dat wat op het schoolplein een ‘pestkop’ heet, in het volwassen leven wordt aangeduid met ‘haatzaaier’, weten we ook.

Het woord “haatzaaier” is wat vaag, daar kom ik zo op terug, maar wat een pestkop op het schoolplein is weten we allemaal: het is iemand die behoort tot de grootste, leidende groep die een eenling en/of iemand van een groep met een lage status stelselmatig te grazen neemt. Het gaat daarbij om dominantie en het is een waarschuwing aan het adres van would-be concurrenten. De meerderheid, zeg maar iedereen, neemt het dan ook niet op voor de gepeste.

Helaas zien we in de huidige landelijke politiek een dergelijk beeld: de leider van de grootste groep, Rutte, pest Geert Wilders het schoolplein af, daarbij actief en passief gesteund door een meerderheid.

Hoe past hierin de “haatzaaier”? Wel, eigenlijk niet. Maar vaste lezers hier snappen dat daarmee Geert Wilders wordt bedoeld, die ook de pester op het schoolplein is. En eigenlijk is hij ook een fascist, een soort hitler en ga zo maar door. De pesterij beperkt zich niet tot het schoolplein van de Tweede Kamer.

Met GeenStijl is iets heel anders aan de hand. Deze online-krant verzet zich voortdurend tegen het establishment en de lievelingetjes daarvan. Het is een zeldzaam voorbeeld van een jongetje dat niet aan de kant van de pesters staat maar het lef heeft het voor de gepesten op te nemen. Daarvoor betaalt die een hoge prijs: aanvallen vanuit de hoek van het establishment en hun begunstigden. Ook Richard staat pontificaal aan de verkeerde kant. Hij kijkt niet om zich heen, anders had hij misschien gezien waar het geld en de macht zitten. Dat zit niet bij GeenStijl.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 sikbock

geen stijl ontziet niemand en spaart ook de kneusjes niet. dat laatste is natuurlijk tegen het zere been, want zielugh en MAG natuurlijk NIET!!! pestkoppen!!

dit was weer mijn wekelijkse 2 minuten sargasso * getting pronto out of this bubble *

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Folkward

@21
Ik denk niet dat je doorhebt hoe pest-dynamiek werkt. En verder: Rutte de PVV pesten? Ik denk dat hij, als leraar, best enig inzicht heeft in wat pesten is en wat werkt; Rutte ‘pest’ niet. Geenstijl een ‘online krant’, dat je vingers meewerken om zulke onwaarheden te typen. Geenstijl ‘neemt het op voor de gepesten’? Ik denk dat je veel commenters hier een nieuw toetsenbord en scherm schuldig bent. Geld en macht zitten niet bij Geenstijl?
Jij bent echt de weg kwijt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Louis

@0 Veel keuze is er niet. Of je hebt een blog die homo’s en joden verdedigt (GeenStijl dus)maar wel een pestkop kan zijn, of je hebt een blog wat krampachtig “Fawlty towers “don’t mention the war” vertaalt naar “don’t mention the islam”, Sargasso dus. Waarvan de reaguurders de rest van de wereld maar akelige fascisten vindt,
en voor wie Israël het nieuwe anti-joods zijn rechtvaardigt.
Gratis tip, vertaal je stuk in het Berbers, Turks en Marokkaans.
Anders blijft je denkraam beperkt tot het schofferen van het uitgekauwde terwijl NL zoveel meer geluk bevat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 De Vrede

@15:

vroeg het niet aan jou..

Tuttut. Neem de omgangsvormen een beetje in acht. Publieke site, publieke bijdrage van jou, publieke reactie. Wie waar wel en niet reageert wordt zover ik weet nog altijd niet door jou bepaalt.

ik vind de hoogdravendheid van KJH irritant aangezien hij evenmin de waarheid in de pacht heeft dan wie dan ook.

Dus ga (en blijf) je maar stropoppen bouwen? Jouw irritatie is uiteindelijk gewoon jouw probleem. Doe er wat aan zou ik je aanraden.

hij moet echt met iets sterkers aankomen om het pesten van geenstijl te verdedigen.

A: Hij moet helemaal niks
B: Sterker dan wat?
C: Wie zegt dat een principieel standpunt niet voldoende zou zijn?
D: Misschien moeten degenen die GeenStijl zo graag de mond gesnoerd zouden zien maar eens met wat sterkere argumenten aan komen dan stropoppen om dat mond-snoeren te rechtvaardigen?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vraag “Is het wel pesten, wat GeenStijl doet?”…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Louis

@4: Hallelujah. Zo vraag ik me af welke geniale marketeer het woord islamophobia heeft bedacht. Wist je overigens dat halal food ook een marketing concept is? My precious?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Lutine

@6

Niemand hoeft in te loggen of te lezen bij GS.

@21

Je leeft duidelijk in een andere wereld. GS is tuig van de richel die het voorzien heeft op vrouwen, moslims en allochtonen in het algemeen. Dezelfde etterbakjes zoals ik die vroeger op het schoolplein aantrof. Uitermate onvolwassen ook.

@24

Ik beperk me wel tot blogs die wat zinnigs hebben te melden.
GS sla ik dus over. Net zoals ik het pestgedrag van Trump zo veel mogelijk vermijd. Want de herhaling wordt vervelend.

Natuurlijk zijn er mensen die GS geweldig vinden. Uit hun naam gaat iemand -virtueel- hen te lijf die zij haten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Folkward

@24
Kom eens uit je stuip en uit je bubbel. Je zit een beetje te ageren tegen de stereotype Social Justice Warriors, terwijl die er hier niet zijn. Er is niemand hier die blind is voor de ernstige tekortkomingen in de islam en in de cultuur van het Midden-Oosten. En als je denkt dat Geenstijl homo’s en joden verdedigt, dan ben je ook behoorlijk naïef. Het is een gelegenheidsalliantie, want dan kunnen ze mooi van leer gaan tegen moslims en hun ‘achterlijke cultuur’, die homo’s en joden pesten. Dat is voor GS het enige nut van homo’s en joden, voor de rest moeten ze -zoals iedereen die hun mening niet deelt-
hun bek houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 AltJohan

GS is puberaal, maar zo nu en dan wel vermakelijk. Ze vinden zichzelf natuurlijk een luis in de pels. En dat snap ik ook wel.

Een beetje zoals vloeken in de linkse kerk. :-)

In de tijd van Janmaat was de linkse kerk oppermachtig, maar is al jaren en jaren tanende.

Zoals ook de katholieke kerk ooit oppermachtig was, voordat “popie jopie” een hit werd ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 AltJohan

@Folkward: Wat is er mis met een gelegenheidsalliantie met homo’s?

… niemand hier die blind is voor de ernstige tekortkomingen in de islam :
Geenstijl brengt oud nieuws, daarom mogen ze het niet brengen?

“…. iedereen die hun mening niet deelt-hun bek houden.
Dat is toch helemaal niet logisch. GS heeft juist baat bij polariteit en controverse.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 KJH

Ik vind het vooral raar dat het onder linksigen opeens een niet helemaal verwerpelijk idee blijkt te zijn om de democratie maar af te schaffen want ‘freedom of speech is a gateway drug’, ofzo.

GS is populair op een manier dat Jasper Grootveld dat ook ooit was; hij schopte tegen de gevestigde orde, tegen de mensen die vooral aan anderen wilden vertellen hoe en wat ze moesten denken. Nu de gevestigde orde voornamelijk bestaat uit linksige bien-pensants (wier hobby het ook voornamelijk is om aan anderen te willen vertellen wat ze moeten denken), is het opeens not-done om tegen de gevestigde orde te schoppen? Lamenielachen.

Als de ‘relletjes’ rond GS een ding duidelijk maken, dan is het dat je vooral niet moet proberen, in dit land, om andere mensen te vertellen wat ze moeten denken. Dat maken we zelf wel uit, namelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 JANC

@31: wederom die leugens. Vermoeiend

 • Vorige discussie