The Passion of the Franks

Foto: Thomas (cc)

ACHTERGROND - Een passie is in het christelijke geloof een vertelling over het lijden van Jezus Christus rond zijn kruisiging. Passiespelen zijn nagespeelde lijdensvertellingen, zoals bijvoorbeeld jaarlijks langs de Via Dolorosa in Jeruzalem. In vele Italiaanse dorpen worden rond Pasen fakkeloptochten gehouden langs ‘levende’ Kruiswegstatiën – de twaalf traditionele sleutelmomenten in het lijden van Christus die je in vrijwel elk katholiek kerkinterieur gebeeldhouwd of geschilderd terugvindt.

Het verhaal van de passie – steeds vaker als passion geschreven want daar prikken jongeren helemaal niet doorheen, zulke opzichtige flauwekul – vormt de kern van het christendom dat zich van vooral het joodse geloof onderscheidt door de elementen van lijden, opoffering en wederopstanding die in het passieverhaal vervat zijn. Het christendom ontstond dan ook in een groep Joden die Jezus als de (in de Torah voorspelde) Messias aanvaardden, en het heeft daarna eeuwenlang Joden opgejaagd die Jezus niet als zodanig erkenden.

Nog afgezien van de afzichtelijke commerciële pulp die de omroep ons wil voorschotelen – ons wordt muziek van onder andere Bløf en Fluitsma en Van Tijn beloofd – is het plan van de EO om op 4 mei 2015 een Passion-achtig televisiespektakel te organiseren natuurlijk een ordinaire en smakeloze vorm van appropriatie. De blackface van de televisiespektakels, kortom. Joods meisje verandert mysterium fidei in de Heere Heere die voor Onze Zonden is Gestorven aan het Kruis, en waarvan de Joden tot op de dag van vandaag niets willen weten. Maar de EO houdt stug vol totdat het Dank U Voor Deze Nieuwe Morgen dagelijks zal weerklinken over de Hof van Gethsemane, halleluja amen.

Want, o! Welk een lijden. Zo’n Anne Frank is niet te versmaden voor de gemiddelde evangelist. De potentiële zieltjeswinst van The Passion of the Franks is te aanlokkelijk om niet aan te grijpen. Van het geheel slaat dezelfde ranzige geur af als van de gewoonte van mormonen om wereldberoemde figuren zoals Anne Frank postuum te dopen.

Denk eraan, dit zijn dezelfde mensen die te hoop liepen tegen minister Els Borst toen ze het had gewaagd om op Goede Vrijdag één van de zogenaamde kruiswoorden van de Heere Jezus uit te spreken, en nog wel om aan te duiden dat de Goddeloze euthanasiewet erdoor was: Het is volbracht. Ze zouden bijvoorbeeld ook kunnen vertrekken van de aanname dat andersdenkenden net zulke lange tenen hebben als zij.

Reacties (6)

#1 Benach

Met schrijver eens: het is een vorm van lijkenpikkerij. De ene zijn dood, is de ander zijn brood(winning). Maar ja, daar hebben christenen al 2000 jaar een hele cultus omheen bedacht.

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Ranzige omroep die E.O.!!!
Als ze nodig populair willen doen, laat ze dan
https://www.youtube.com/watch?v=r0Xf8IGuuIk
uitzenden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 weerbarst

He leuk een stukje over de Franken germanen. Ohnee, het gaat weer eens over het bovenmatig aandachtstrekkende woestijnvolkje uit Azie op Sargasso.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Prediker

@3 – De tegenstelling tussen het Germaanse ‘woudvolk’ en de Joden als ‘woestijnvolk’ vormt een klassiek cliché in de nazistische ideologiebeoefening.

Het zal dan ook niet toevallig zijn dat onze huisantisemiet en neonazi-sympathisant Weerbarst die tegenstelling na-echoot.

Weet je zeker dat je hier wel op je plek zit, jongen? Het lijkt me dat je je veel meer thuis zult voelen op Stormfront…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

@4:
Om zo verknipt te raken moet hij volgens mij
’s avonds naar seances gaan, waar ze de geesten van Adolf H, Meinoud + Florrie Rost van Tonningen, Mengele e.d. oproepen
en flink wat alcohol of andere drugs gebruiken ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 azerty

Daargelaten dat individuen eea altijd anders beleven kun je denk ik rustig stellen dat de Rooms kerk het joodse lijden uit WOII als zodanig heeft geadopteerd en hen daarmee deel maakt van de Roomse traditie, van het joodse geloof. Of de joden dat zelf willen staat nog te bezien.

Rome en Joden hebben als gevolg van die adoptie geprobeerd te praten. Maar dat was snel voorbij.

Het afwassen van de zonden van het antisemitisme door de RK kerk was mislukt. Tot op heden praten ze niet echt met elkaar. En persoonlijk betwijfel ik of dat ooit gaat gebeuren.

Wat blijft is de adoptie en generalisatie van alle lijden in de wereld als uniek Rooms gebeuren. En als er niet geleden wordt dan zorgt de RK kerk er wel voor omdat dat nl voor hen de legitimatie van het bestaan is.

Als Abélard Heloise niet had gevreeën, dan was hij niet gecastreerd geweest, dan had hij niet geleden en zij ook niet. En dan waren we hen allang weer vergeten want dan waren het gelukkige mensen geweest. En gelukkige mensen horen niet te bestaan in het RK wereldje.

Joden hebben geleden en zijn dus katholiek. Dat heeft trouwens niets direct met Abélard en Heloise te maken, maar alleen met het lijden.

Gelukkig zien de joden dat anders.
Het is ondertussen ook het enige wat voor hen telt.

En de EO is dan wel niet Rooms maar Evangelisch.
Wie denkt dat dat anders is snapt die christenen niet.

  • Vorige discussie