Het verspreidt zich van mens tot mens in een razendsnel tempo. Het nieuwsvirus waar journalisten door hun beroepsdeficiëntie extra bevattelijk voor zijn. Een vaccin ertegen bestaat helaas nog niet en ook de digitale media blijven niet gespaard, want het virus verspreidt zich tevens via internet. Alarmfase 6 is allang van toepassing op de gehele sector. Er is geen houden meer aan!
De belangrijkste symptomen van de aandoening: koortsige berichtgeving, bewustzijnsvernauwing bij verslaggevers en presentatoren en wartaal in het algemeen. Virologen worden massaal de studio’s en redacties binnengevlogen om de presentatoren tot kalmte te manen. Op cameraploegen wordt door deskundologen ingepraat om toch vooral de rede te bewaren. Maar de gekte heeft al massaal toegeslagen. Geen incubatietijd van toepassing. Een van degenen die er al eerder slecht aan toe was: Clairy Polak. Die in Nova haar behandelend viroloog vroeg: “Is het dan niet een reden om bijvoorbeeld alle evenementen rond Koninginnedag af te gelasten?” Je zag de man meewarig kijken naar Clairy, hevig hopend dat de volgende vraag niet zou komen: “Denkt U dat de koninklijke familie er goed aan doet om in Apeldoorn mondkapjes te dragen en het handen schudden maar liever achterwege te laten?”.
En die vraag kwam ook niet, want de zendtijd was op en Clairy deed snel haar mondkapje weer om en ging ijlings haar handen wassen. Update 16.00 uur: Ab Klink ook besmet, live persconferentie op tv!
Reacties (42)
Inderdaad die vraag van Clairy was broekafzakkend betreurenswaardig.
Wat Carlos zegt. Het is potverdorie gewoon griep niet de builenpest waar we over praten.
@2: De builenpest (die overigens nog steeds voorkomt) is anders voor Nederland een veel minder ernstige bedreiging (in verband met preventie- en behandelingsmogelijkheden) dan een nieuwe variant van een potentieel dodelijk virus dat via de lucht overdraagbaar is.
Aan de reguliere griep sterven ruim 400 mensen per jaar alleen al in Nederland. Clairy weet dat vast niet want anders zou zij nooit meer zonder shawl om haar glazen huisje verlaten. Inderdaad: het dragen van een shawl scheelt misschien wel tien doden per jaar. Niet dat de overheid geld wil steken in een Postbus51-bewustwordingcampagne. Nee, tientallen miljoen steken in een anti-vuurwerk campagne is een veel betere stemmingsmaker: Elk jaar is er wel een of ander sukkel die zichzelf opblaast met een zelfgemaakte vuurwerkbom en daar moet nodig wat aan gebeuren! Ik zeg: laat lekker gebeuren want dan stijgt het gemiddeld Nederlands IQ tenminste wat.
Die vogelgriep hype was al helemaal van de gekke, dat virus verspreidde zich niet eens van mens op mens, er zijn 60 mensen in de hele wereld die er ooit last van gehad hebben. Toch heeft dat al maanden het nieuws beheerst.
Nu is er een virus dat zich daadwerkelijk over de wereld verspreid en waar al wat slachtoffers van zijn gevallen. Dus nu gaat iedereen helemaal over de kop.
Ik heb nog een beetje hoop dat juist de snelle verspreiding naar Europa en Amerika de pers iets sneller zal doen in zien dat er niets aan de hand is. Als het virus dadelijk twee weken in Duitsland is en er nog niets is gebeurd moet de paniek toch wel ophouden?
Wat een ellende, je zou gewoon eigenlijk drie maanden geen krant meer open moeten slaan. Ik lees de berichten over de griep iig nu al niet meer.
De Speld kwam vanochtend al tot dezelfde conclusie. En check ook de foto in het NRC van gisteren met de ploeg van het NOS-journaal op Schiphol.
goed dat ze vanuit NRC iig een zustertje paraat hadden staan, blijft toch oppassen met zo’n pandemie
@Bismarck OK slecht voorbeeld, vult u maar een betere in. Potentieel dodelijk is een term waar ik dus niets mee kan. Bijna alle ziektes zijn potentieel dodelijk als men al in slechte staat verkeerd. Zo ook met de griep. Bent u zeer oud, jong of heeft u toevallig net al een longontsteking dan loopt u risico. Voor de rest van de bevolking is het gewoon een zware griep.
@8 Die Spaanse griep was juist vooral dodelijk voor jonge en gezonde mensen. En dat geld ook voor de varkensgriep:
Unlike what usually happens in cases of influenza, which inflict a greater number of deaths between the elderly and the children, this strain has, so far, resulted in deaths in people between the ages of 25 and 50. One reason why this might be is that the virus is thought to produce a damaging cytokine storm in young people with an active and healthy immune system.
Tijdens de Spaanse griepepidemie schijnen mensen het overleeft te hebben door zichzelf helemaal kapot te zuipen waardoor ze hun eigen imuunsysteem verzwakten. Toen was men er overigens nog niet eens achter dat het eigen imuunsysteem de oorzaak van de vele sterfgevallen was.
@8: Dat is met de griep dus niet altijd zo. Met de Spaanse griep bijvoorbeeld (je weet wel, ook subtype H1N1, vandaar dat de vergelijking wel gemaakt wordt), vielen de meeste doden juist onder de groep mensen met de sterkste immunologische afweer (waarschijnlijk een gevolg van “cytokine storm“).
NB. Het is nog even afwachten of dat met dit virus ook het geval is. Anders kom je redelijk op jouw verhaal uit.
Edit: Wat #9 zegt dus.
m.i. veel te vroeg om te roepen dat er niets aan de hand is; deskundige bij P&W zei dat het virus zich hoe dan ook gaat verspreiden en dat daar niets tegen te doen is; bovendien blijkt deze variant vrij dodelijk, dus alle reden voor zorgen lijkt me
@ 12 Is dat zo’n deskundige die ook is besmet met het in bovenstaand stuk beschreven virus?
volgens mij halen we 2 dingen door elkaar: de kwaliteit van de media berichtgeving in dit soort gevallen en de ernst van de pandemie-situatie.
Het feit dat er iets ernstigs aan de hand is zou geen vrijgeleide moeten zijn voor de media om op een ziekmakend nivo aan verslaglegging te doen.
Hebben jullie allemaal stiekem toch de berichtgeving gevolgd ofzo? ;) Nu ja, als ik mijn immuunsysteem tijdelijk naar zijn grootje moet zuipen om dit te overleven kan ik me nog steeds ergere dingen voorstellen. Daarnaast heeft Nederland natuurlijk nog steeds een redelijke voorraad griepmedicijnen op voorraad. Ik heb het vooral te doen met de massa’s in de derdewereldlanden die de minste vruchten plukken van de moderne tijd maar de zwaarste klappen kunnen verwachten bij dit soort calamiteiten.
slecht nieuws: we gaan er sowieso aan geloven, het lijkt me een kwestie van tijd.
goed nieuws: het lijkt vooralsnog minder dodelijk dan de telegraaf ons graag doet geloven
neutraal nieuws: 5 miljoen anti-virale middelen is net genoeg om de risico-groep te voorzien.
@13: Ik denk dat ongeveer elke deskundige het eerste deel wel zal bevestigen. Griepvirussen verspreiden zich nu eenmaal goed. Als ze airborne en van mens op mens overdraagbaar zijn, hou je ze niet tegen (of je moet al op een eiland zitten en alle schepen en vliegtuigen wegzwaaien).
Het laatste deel moet nog wel bewezen worden (ik heb begrepen dat tot dusver buiten Mexico geen doden zijn gevallen en dat maar van 1/5e van de verdachte Mexicaanse doden ook is vastgesteld dat het virus de doodsoorzaak was).
Addendum: als ’t nou een beetje doorzet, zijn we meteen van moeilijke politieke vraagstukken als HRA en werkloosheid af.
Maar wie gaat dan de AOW betalen?
@8: Nu ik erover denk, kan ik eigenlijk in de afgelopen eeuw binnen vredestijd in Europa geen parasitaire ziekte (tenzij je ruim van geest bent en kanker daarbij zou tellen) verzinnen die dodelijker is dan griep eigenlijk.
NB. Maar ik ben geen specialist ter zake.
Ik sprak eersgisteren de dochter van Ab nog toevallig en die zei ook te hopen dat het geen pandemie werd, anders ziet haar vader het komende jaar al helemaal niet meer…
@Bismarck
Eerste dode in de VS is zojuist gemeld.
@19 Je doelt natuurlijk op het product van het aantal besmettingen en de kans op dodelijke afloop. Dat lijkt me ook wel de maatstaf als je dodelijkheid van een ziekte wil kwantificeren.
Ab Klink NU live op tv
Klote, ben op m’n werk.
@24 Hiero: http://player.omroep.nl/?zenid=230
Ze hebben het geluid hier uit gezet…
Zolang mensen zelf niks ondervinden noemen ze het bangmakerij en hysterie. Dit is een uitermate ingewikkelde risico-analyse. Elke keuze die je maakt, elke maatregel die je neemt op grond van onzekere factoren daar kun je achteraf ongenadig op afgerekend worden als het anders uitpakt. Mensen zijn niet geschikt om risico analyses te maken, kun je beter door een computer laten doen.
@26 PC alweer voorbij….niks gemist. Geen ruk nieuws, meer een Klink-promo
@ 17 Natuurlijk, en ik als leek moet ook volledig afgaan op zulke deskundigen. Maar de strekking van dit bericht is volgens mij dat deskundigen soms ook gewoon staan te springen om hun visie op het probleem te verkondigen. En dat hun uitspraken dan door Nova of de Telegraaf volledig uit de context gehaald worden, niet om angst te zaaien, maar om te scoren.
Neemt niet weg dat het in mijn ogen een reeele dreiging is. Ruimt wel lekker op, we zijn toch met te veel.
@29: Geldt dat niet op zo’n beetje elk gebied? Relatief is de ophef (van al dan niet deskundigen) nog niet zo heel erg groot, als je het bijvoorbeeld afzet tegenover de heisa rondom de kredietcrisis. Hoeveel doden veroorzaakt die? Van de andere kant is het dan weer relatief veel ten opzichte van de heisa rond het “rookverbod” en de wijze waarop daar invulling aan gegeven is (daar hebben we het mogelijk over het redden van honderden levens per jaar).
Als ik het over een relatief dodelijke ziekte heb, moet je je daar trouwens ook weer niet teveel bij voorstellen (in de zin van lekker opruimen). Ook het Spaanse griepvirus heeft vermoedelijk maximaal maar zo’n 5% van de wereldbevolking uitgeroeid destijds (getallen zijn wat onzeker, het kan ook maar ruim 1% geweest zijn) en tegenwoordig staat de kennis dusdanig veel verder, dat de letaliteit van een vergelijkbaar virus enorm teruggedrongen kan worden. Dat is dan nog ervan uitgaande dat dit virus qua mortaliteit met de Spaanse griep te vergelijken valt.
Toegegeven het is een beetje hysterisch maar het potentieel gevaar wat deze nieuwe variant met zich meebrengt is erg groot. Deze mutatie is er één waar iedereen zich al een paar decennia druk om maakt. Nu is hij er wat betekent dat er waarschijnlijk nog een hele hoop mutaties achteraankomen waar de soort weinig of geen goede afweer tegen heeft. Mag er pas hysterisch gedaan worden als een paar procent van de bevolking doodgaat aan een cytokine storm? Of wacht je liever tot tien procent? Laat je eigen een paar dagen waterboarden dan weet je ongeveer hoe het gaat voelen.
Ja, echt opgeruimd wordt er pas als Ebola komt.
Voor die tijd blijft het gerommel in de marge.
Dat “het ruimt wel lekker op” gelul grenst wel aan een Godwin.
Grenzen zijn om bekeken en soms overschreden te worden.
Per jaar sterven er gemiddeld 300.000 – 500.000 mensen wereldwijd aan influenza. Dat is meer dan 1000 per dag….
Waar hebben we het over met 160 doden in twee weken? Dit is een heel goedaardig virus met een lage mortality rate…
@33: Ik neem aan dat je bedoelt dat het aan het onbetamelijke grenst, want met Godwin heeft het helemaal niets te maken.
@35: Het gaat om potentiële mortaliteit. Deze vorm hebben nu nog maar weinig mensen, maar de letaliteit lijkt vrij hoog. Als de ziekte zich gelijkaardig verspreid als andere vormen van influenza, worden de getallen wel wat indrukwekkender. Van de andere kant, is het wel een mooie relativering. Stel deze vorm haalt een honderdvoudige mortaliteit, dan nog hebben we het over best wel lage kansen eraan te sterven.
Ik geloof dat een heel aantal mensen het niet echt begrijpen, de uitbraak van de Spaanse griep begon met een milde vorm waaraan weinig mensen overleden, echter een half jaar later was het virus gemuteerd zodanig dat het veel besmettelijker was en dodelijker.
Maar er zijn nogal wat mensen die het een prima zaak vinden, want “het ruimt zo lekker op”.
Een snelle Wikikijk leert dat één derde van de Europeanen aan de Spanse griep stierf.
Mag ik even in de rand opmerken dat Mexico, toch een land met een wel heel innige lijn naar god, er de laatste tijd tamelijk bekaaid van af schijnt te komen, op pechtechnisch gebied?
@36: Een expert op het gebied van publieke gezondheid schrijft op zijn blog dat het grote probleem is dat er nog geen immuniteit voor dit nieuwe virus is. Dat betekent dat zelfs als het om een gewone griep blijkt te gaan, de ellende waarschijnlijk niet te overzien is door het grote aantal mensen dat besmet zal raken.
Even de betreffende quote voor de luie lezers:
“It’s not a lethal virus like 1918. But in terms of social disruption it could be very bad. If twice as many people get sick, the number of deaths could be 80,000 in the US instead of 40,000. Gurneys would line the hallways of hospitals and clinics. And absenteeism amongst health care workers would compound the problem. Infrastructure would probably survive intact. No need to have your own water supply or electricity generator. But it would be a very rough ride.”
@38: Dan wil ik je aanraden misschien iets minder snel kijken en de tijd nemen om te lezen.
“It is estimated that anywhere from 20 to 100 million people were killed worldwide, or the approximate equivalent of one third of the population of Europe”
(NB. 1/3e van de Europese bevolking gaat uit van de bovengrens en zelfs dan is het nog een overdrijving, aangezien er rond die tijd meer dan 400 miljoen Europeanen waren).
Hm. Je was niet de enige met dit idee:
http://www.speld.nl/2009/04/29/journalisten-massaal-besmet-door-virus/