Opvang met liefde, maar niet in Albergen

Foto: Google streetview schermafbeelding

COLUMN - Ach, wat lief van staatssecretaris Van der Burg: asielzoekers kunnen naar een hotel in het pittoreske Albergen. Het dorp kent volgens de Wikipedia een rijk verenigingsleven, dus dat is leuk integreren geblazen.

Het hotel, dat door het COA is aangekocht, ligt erg landelijk. Gaat u van hier naar links komt u langs schitterende stulpjes en heerlijk, rustgevend groen. Gaat u naar rechts dan komt u na een halfuurtje lopen in het centrum van het dorpje.

Of u nou links of rechts gaat, je moet de inwoners gelijk geven: hier is geen millimeter ruimte voor  asielzoekers. Het is geen kwestie van NIMBY, maar van riante voortuinen. Je moet er niet aan denken dat een getraumatiseerde Afghaan daar een grasmaaiende robot te lijf gaat in een vlaag van waanveronderstelling dat er een Talibantank op hem afkomt.

Jammer voor het COA en die lieve staatsecretaris, die dacht dat de asielzoekers hier wel tot de nodige rust hadden kunnen komen.

Dat hele asielbeleid krijgt trouwens steeds meer toeristische allure. Behalve tal van hotels en landelijk gelegen kazernes zijn ook zee- en riviercruiseschepen locaties om asielzoekers even uit de zorgen te helpen. Altijd maar even, want na een paar dagen of enkele weken moeten ze weer naar een andere locatie. Zo leren ze het land goed kennen.

RTV Oost heeft het in dit artikel over ‘omwonenden’. Als u het hierboven aanbevolen wandelingetje naar links en rechts heeft gemaakt, ziet u dat die omwonenden pal naast het hotel wonen. Woordvoerder van de opgewonden omwonenden Hennie de Haan,  bekend als voormalig woordvoerder van de Nederlandse pluimveehouders), woont op enkele luttele meters van het hotel.

Gastvrij als ze is  had ze gisteravond geen probleem met de aanloop van onbekenden bij de samenkomst voor het hotel. “Ik herken niet iedereen hier als buurtbewoner, maar als mensen aan komen lopen en mee willen doen, kunnen wij ze niet tegenhouden“, zei De Haan tegen RTV Oost.

Mevrouw De Haan deelde mee dat de omwonenden ‘gaan proberen of ze het pand uit handen van het COA kunnen houden door het zelf te kopen’. “Dat is iets wat we juridisch gaan onderzoeken“, meldde ze gisteravond tijdens een protestactie voor het hotel.

Het geld zal er ongetwijfeld zijn. Albergen valt onder de gemeente Tubbergen, die in de top-20 rijkste gemeenten van Nederland staat. Het zal toch niet zo zijn dat Van der Burg en het COA goed gekeken hebben naar dit artikel (20 april jl.) op Sargasso, waarin duidelijk werd gemaakt dat de rijkste gemeenten maar zuinigjes asielzoekers opvangen?

De 25 procent armste gemeenten nemen zo’n 9.668 vluchtelingen op, terwijl de 25 procent rijksten maar 215 vluchtelingen opnemen.

Alle gemeenten op een rij op deze pagina, ingedeeld naar hun doorsnee vermogen, de eventuele aanwezigheid van asielzoekersopvang en de voorsprong of achterstand bij huisvesting vergunninghouders (statushouders).

Nou ja, het zal wel toeval zijn. De staatssecretaris en het COA hebben helemaal geen tijd om Sargasso te lezen. Die zijn 24 uur per dag bezig hun boel op orde te krijgen. Maar nu de revolutie in Albergen is begonnen, is er een gerede kans dat de asielzoekers het 5,4 km verder gelegen Maïsdoolhof in worden gestuurd.

Reacties (27)

#1 M&M

Ja, maar wat vindt pastoor Engelbartus de Zeeuw van deze kwestie?

 • Volgende discussie
#2 GerritB

10% asielzoekers zijn geen probleem ?
Dan stuur je er toch 70.000 naar Amsterdam dat schiet dan mooi op.
Hotels en BnB’s genoeg in die stad

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Spam - Reactie op #2

10% van 18 miljoen is 1.8 miljoen.

Percentages zeggen natuurlijk niet veel. Als je maar lokaal genoeg gaat tellen kom je altijd ruim boven de 100% uit.

 • Volgende reactie op #2
#2.2 GerritB - Reactie op #2.1

Volgens mij wonen er geen 18 miljoen mensen in Amsterdam, maar 821.000, dus die 70.0000 hadden er 80.000 moeten zijn

#2.3 Bismarck - Reactie op #2

Hoe kom jij op 10%? De gemeente Tubbergen heeft 21.367 inwoners en er komen 150 asielzoekers. Dat is 0,7%. Bovendien is er ook nog iets van een relatie met oppervlakte qua bevolkingsdichtheid, de logica van de vol = vol roepers volgende.

 • Vorige reactie op #2
#2.4 GerritB - Reactie op #2.3

Het dorpje Albergen heeft ongeveer 3000 inwoners, vandaar die 10%.
Waar haal jij trouwens die 150 vandaan, het worden er toch echt 300.

#2.5 P.J. Cokema - Reactie op #2.4

Albergen heeft zo’n 3595 inwoners. Ofwel: 16% van de inwoners van Albergen valt onder de gemeente Tubbergen dat in totaal 21.367 inwoners heeft.

Eerder hebben in dit artikel op Sargasso al eens voorbeelden gegeven van hoeveel asielzoekers een bepaalde gemeente zou kunnen hebben, als die gemeente net zoveel opvangplaatsen zou bieden als een qua inwoneraantal soortgelijke gemeente wel doet.

Laten we die exercitie nog eens herhalen:
Tubbergen heeft dus 21.367 inwoners. De gemeente die het dichtst in de buurt van dat aantal komt is (je raadt het nooit…) Cranendonck! Daar valt Budel onder dat we kennen we als het Brabantse “Ter Apel”, want dat heeft een zgn. centrale ontvangstlocatie. Tevens een asielzoekerscentrum, procesopvanglocatie en versoberde opvang. Totaal 1500 plaatsen.

Nou is dat wat veel voor Albergen alleen, maar het zou voor gans Tubbergen kunnen gelden. Stel dat het zo waanzinnig gastvrije Tubbergen 1500 asielzoeker verdeelt over haar dorpskernen naar rato van het aantal inwoners van die kernen, zou Albergen plaats kunnen hebben voor 252 asielzoekers. Verdomd Gerrit, je hebt gelijk! Geen 300….

Voor de volledigheid van deze oefening nog de capaciteit van de overige dorpskernen:
Fleringen 62, Geesteren 304, Haarle 11,Harbrinkhoek 115, Hezingen 15, Langeveen 90, Mander 27, Manderveen 44, Mariaparochie 17, Reutum 88, Tubbergen 401, Vasse 70.

#2.6 GerritB - Reactie op #2.5

Ik stel

#2.4 GerritB – Reactie op #2.3
19 augustus 2022 , 10:56

Het dorpje Albergen heeft ongeveer 3000 inwoners, vandaar die 10%.
Waar haal jij trouwens die 150 vandaan, het worden er toch echt 300.

Waarop jij een gigantische stroman opzet, waar in je beweert dat ik het over de opvangcapaciteit van Albergen heb.

Echt sneu, op dit niveau discusieer ik niet verder.
Veel plezier met je “overwinning”

#3 Bolke

Ik ken Albergen vrij goed, dit gaat rellen worden, die gaan dit echt niet accepteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Ja dat schijnt (met name in die regio) in te zijn tegenwoordig: Je zin niet krijgen = geweld gebruiken.

#3.2 Bolke - Reactie op #3.1

Ja dat schijnt (met name in Den Haag) in te zijn tegenwoordig: Je zin niet krijgen = dictatoriale methoden inzetten.

#3.3 Hans Custers - Reactie op #3.2

Bij mijn weten heeft het kabinet niks gedaan waar de gekozen volksvertegenwoordiging (de Tweede Kamer) het niet mee eens is. Dat jij je zin niet krijgt maakt een besluit nog niet dictatoriaal.

Het kabinet heeft gemeentes de kans gegeven vrijwillig bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen, dat is onvoldoende gebeurd en dus moesten ze zelf verantwoordelijkheid nemen. Zo simpel is het. Dat heeft niks met een dictatuur te maken.

#3.4 Bolke - Reactie op #3.3

De regering wil 300 asielzoekers in een hotel met 30 kamers midden in een klein dorp.

Gemeente zegt nee, bevolking zegt nee en toch drukt de regering haar zin door, dat is echt wel dictatoriaal hoor.

#3.5 Hans Custers - Reactie op #3.4

Dan is zo goed als elk besluit om bijvoorbeeld een snelweg aan te leggen ook echt wel dictatoriaal. Want daarbij zijn er ook altijd wel gemeentes en bevolkingsgroepen te vinden die tegen zijn en die het toch maar moeten slikken. Gemeentes kunnen niet alles helemaal zelf bepalen in ons democratisch bestel. Lees de Grondwet er maar eens op na.

 • Volgende reactie op #3.4
#3.6 P.J. Cokema - Reactie op #3.4

Jij kent Albergen toch ‘vrij goed’? Hoe kom je er dan bij dat het hotel “midden in een klein dorp” ligt?
Het ligt aan de Gravendijk die zo’n 2 km buiten de bebouwde kom ligt. De naaste buren links en rechts liggen een paar honderd meter verder. Pal aan de overkant staat een of andere beestenstal.

 • Vorige reactie op #3.4
#4 Toxteth

Bizar hoeveel tijd, energie en geld erin gestoken wordt in het full NIMBY gaan. Diezelfde tijd, energie en geld gebruiken om wel iets anders te vinden voor de vluchtelingen was blijkbaar geen optie voor de Tubbergenezen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rob Visser

Ik lees in het blog (terecht) sarcasme over de bedoelingen en de professionaliteit van de aanpak, ik lees weinig over de mogelijkheden die er zijn om te zoeken naar een oplossing die zowel de bewoners als de asielzoekers recht doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Co Stuifbergen - Reactie op #5

Volgens mij houdt deze oplossing uitstekend rekening met de bewoners: er wordt een pand gebruikt dat al bedoeld is voor het verblijf van personen, dus de gymzalen enzovoorts kunnen gewoon gebruikt worden door de sportclubs.

En ik neem aan dat de lokale bewoners niet de behoefte hebben om zelf in het hotel te verblijven, want ze hebben al een woning in het prachtige Albergen.

 • Volgende reactie op #5
#5.2 M&M - Reactie op #5.1

Dat van die gymzalen in of bij het hotel kan ik nergens iets over vinden. Het was een klein landhotel, geen sporthotel. Misschien dat er voor de nieuwe bewoners sportfaciliteiten komen.

#5.3 P.J. Cokema - Reactie op #5.2

Nou ja, het hotel zelf heeft een fitnesszaal (en een sauna, ook lekker..)
En ja, zoals je al schrijft: ruimte genoeg voor COA om er nog een sportzaal bij te bouwen.

 • Volgende reactie op #5.2
#5.4 Co Stuifbergen - Reactie op #5.2

Wat een luxe!
Andere gemeenten hebben wel de gemeenschappelijke voorzieningen opengesteld voor vluchtelingen.
https://lc.nl/friesland/waadhoeke/Opvangplekken-vluchtelingen-in-Tzum-en-Achlum-27536839.html

 • Vorige reactie op #5.2
#5.5 P.J. Cokema - Reactie op #5

Heb je een suggestie?

 • Vorige reactie op #5
#5.6 Rob Visser - Reactie op #5.5

@P.J. Cokema Was uw vraag gericht aan mij?

#5.7 P.J. Cokema - Reactie op #5.6

Beste Rob, ja. In geval van Albergen moge duidelijk zijn dat ik van mening ben dat ze daar niet zo moeilijk moeten doen. Ik woon zelf in een plaats met een azc en vind dat plaatsen die tot nu toe niets tot erg weinig hebben betekend wat solidariteit betreft, nu hun steentje mogen bijdragen. Verder heb ik in eerdere stukken suggesties gedaan waar in Nederland nog ruimte is voor opvang. Nu ben ik nieuwsgierig welke oplossingen u in gedachten hebt.

 • Volgende reactie op #5.6
#5.8 Rob Visser - Reactie op #5.7

Beste P.J.
In dit soort situaties toont zich de waarde van een geweldloze benadering. Dat betekent luisteren naar bezwaren en de behoeftes die erachter schuilgaan, bij alle betrokkenen. Ik ken de situatie ter plaatse niet, ik heb alleen heel vaak (altijd) meegemaakt dat bij goed luisteren je altijd dichter bij oplossingen komt omdat mensen die zich gehoord voelen zich medeverantwoordelijk voelen voor een oplossing.
MVG,
Rob

#5.9 Co Stuifbergen - Reactie op #5.6

Ook ik vraag mij af wat u met “de bewoners recht doen” bedoelt.

(Ik denk dat bewoners die tegen de opvang demonstreren, het verdienen om een paar dagen bij ter Apel buiten te slapen (tentjes zijn door de gemeente verboden) maar ik weet niet of u dat bedoelt met “recht doen”)

 • Vorige reactie op #5.6
#5.10 Rob Visser - Reactie op #5.9

Fijn dat u het vraagt, dat bedoelde ik eigenlijk niet met recht doen. Voor de rest van mijn antwoord, zie mijn reactie op de vraag van P.J. Cokema, die ik zojuist heb gegeven.