Deze zomer vlucht Sargasso de polder in. We zijn op zoek naar interessante artikelen over het ingepolderde land. We hopen op persoonlijke verhalen met aandacht voor de geschiedenis, de natuur en het recreatieve gehalte van de polder. Uiteraard willen we ook graag bijdragen over polders buiten onze landsgrenzen. Polders vind je over de hele wereld, onder meer in Vlaanderen, Japan, Polen, UK en USA.
Er hebben zich al verschillende schrijvers gemeld met stukken over De Beemster, de Riekerpolder, de polders van het eiland Putten of de Zeeuws-Vlaamse polders. We willen ook graag artikelen over andere polders (500 woorden).
Heb je een favoriete polder en wil je er graag over schrijven? Neem dan contact op met de redactie. De serie zal in augustus op Sargasso verschijnen. Stuur een mail met een voorstel op tip naar info at sargasso punt nl, ovv polders
Foto Vincent Teeuwen
Reacties (16)
Schuift het? Kan ik er een stekkie in het Twiske van kopen?
De Flaauwersinlaag, een ingepolderd gebied, dat oorspronkelijk landbouw gebied was. Na de ramp in ’53 was de grond te zout voor lucratieve landbouw. I.s.m. diverse partijen is er een natuurgebied ‘gemaakt’
Schitterend!
Over zout gesproken: op Bonaire (= ook Nederland) worden windmolens ingezet voor de zoutwinning. Grappig genoeg pompen die het (zee)water in de “polder”, waarna de zon het er weer uithaalt.
Als daar geen literair stukje uit te destilleren valt over verschillen in cultuur aan beide Nederlandse zijden van de Atlantische Oceaan…
Dank je wel voor de tip! Ik was ooit op Bonaire, maar ik had het zoutwinningsgebied niet als polder opgemerkt. In de Camargue doen ze volgens mij hetzelfde. Is er iemand die hierover een stuk zou willen schrijven voor de zomerreeks? Graag contact opnemen met de redactie info at sargasso punt nl, ovv polders
Ja, mooi! Is er misschien een vogelliefhebber die over dit gebied een stuk zou willen schrijven? graag reactie naar: info at sargasso punt nl, ovv polders
Leuk idee, heb zojuist een mailtje verstuurd.
Begin eens met de Lauwersmeerellende.
Helaas was daarover nooit een parlementaire enquete.
Dus als ik het allemaal goed begrijp wordt hier talent opgeroepen zich te melden en voor noppes stukjes te schrijven over de polder, ten behoeve van een gesubsidieerd platform waar betaalde redacteuren rondlopen?
Nu was Sargasso ooit een kwaliteitsblog. Maar toen ik kortgeleden het colofon eens tot me nam blijkt het nóg meer te zijn: Het Grootste Kwaliteits Weblog van Nederland, zelfs…
Gezien de instroom van op zijn best middelmatig schrijftalent in de laatste maanden, is het niet vreemd dat Sargasso op zoek moet naar beter, maar “beter” is nu degene die het onbezoldigd moet gaan doen?
Oh nee, natuurlijk niet. Want bloggen bij “Het Grootste Kwaliteits Weblog” van Nederland is als een soort springplank. De ogen van eenieder die ertoe doet zijn op dit Kwaliteits Weblog gericht en het kàn bijna niet anders dan dat je schrijverscarrière een vliegende start maakt wanneer je eenmaal je stukje heb mogen plaatsen onder dat van Mej. Laura Louwes, of misschien zelfs Fiona Ivanov, de zelfverklaard “receptontwikkelaar”.
Hoe snel dat gaat kun je ook zien aan de noodzaak van redacteurs te reageren op reacties. Vele tientallen, als het er geen honderden zijn.
Het is evident: Het moet een eer zijn voor iedere letterminnaar je de onbezoldigde taalslaaf van het sargassiaans volksdeel te mogen maken.
Het is een eer voor iedere letterminnaar je de onbezoldigde taalslaaf van het sargassiaans volksdeel te mogen maken. QED.
De ene polder is de andere niet, natuurlijk. Droogmakerijen (zeekleipolders) hebben een compleet andere onstaansgeschiedenis dan veenontginningspolders, die qua genese in feite leeggelopen waterbellen zijn. Dat het daar pompen of verzuipen is hebben we zelf veroorzaakt.
Augustus is te kort dag. Zal eens kijken of ik na m’n vakantie hier wat over op papier kan zetten. Polderen: van waterbel tot zeepbel oid.
Het turfgraven leidde tot zogenaamde petgaten, die stonden vol water.
Pet en het engelse peat zal wel hetzelfde zijn.
Het watergebied bij Eernewoude ontstond toen wind en golven de scheidinkjes tussen die petgaten wegsloeg.
Dus niet leeggelopen, maar volgelopen.
Frits Philips liet er een vakantiehuis bouwen.
Toen B&W de bouwvergunning hadden verleend werd vanuit de raad de vraag gesteld of dat was op grond van de uitzonderingspositie die gebouwen voor de eredienst hadden.
Was het leeggepompt, dan geen huis voor deze Frits.
De eredienst redde overigens Philips Drachten niet.
Hoe lastig inpolderen is zie je in de NO polder.
Daar werden geen randmeren aangelegd, zodat in het oude land, wat grenst aan de NO polder, het grondwaterpeil angstwekkend zakte.
In de buurt van de ingepolderde Lauwerszee heeft men al lang spijt van de inpoldering.
Het enthousiasme indertijd voor inpoldering, betogingen in Leeuwarden ‘de Lauwerssee moat ticht’, begreep ik indertijd al niet.
In East Anglia leidde het inpolderen ook al tot grote ellende.
De gewone man kon niet meer leven van visvangst en vogels schieten.
Een algemeen stuk over polders? stuur het gerust eind augustus op, dan hebben we een mooie afsluiter van de reeks.
Misschien is een aardige de overeenkomst tussen inpolderen en Rembrandt etc.
Gebrek aan land, waarin VOC winsten konden worden belegd, leidden zowel tot schilderkunst als inpolderen.
dit onderwerp is echt beneden alle peil.
Ik wil niet, ik ben bang dat het dan druk wordt. Nu kom ik daar een paar keer per jaar, minstens één keer per seizoen. Het is leuk en interessant om de wisselingen in de natuur te zien Ik kom daar meestal in het weekend. Ik kom er bijna nooit iemand tegen. Een hele enkele keer wandel ik daar op een werkdag. Werkelijk een onwaarschijnlijk plekje, dat rustieke polderland onder de rook van de grote stad.
Toch is het vrij toegankelijk. Ik begrijp het zelf soms ook niet waarom er maar zo weinig mensen komen.
Oh, sorry. Mijn pre-occupatie.
Ik las ” Wie wil er schrijven over Wilders “.
Daar heb ik koffers vol van.