Oppositiestrategie PvdA

Vandaag lekte de ‘PvdA oppositiestrategie’ uit via de Telegraaf. Misschien wel omdat de mokkende medewerkers van deze krant de laatste tijd wat vaker contact hebben met de vakbonden? Afijn, als we de Telegraaf mogen geloven gaat de PvdA voortdurend de spanningen in de coalitie blootleggen dat ze consequent het ‘kabinet Wilders’ zal noemen. Hierbij zal samenwerking gezocht worden met de milieubeweging, ouderen- en jongerenorganisaties. Groenlinks, SP en D66 worden slechts als figuranten gezien, de PvdA wil altijd de centrale spil in het oppositiefront zijn. Dit laatste is in tegenspraak met de oproep voor Een Ander Nederland waarbij Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks juist pleiten om samen op te trekken?

Rechtssite Elsevier was er als de kippen bij om tegenstrijdigheden in deze oppositiestrategie bloot te leggen. Maar aangezien de keuring van deze strategie uiteraard gedaan moet worden door mensen die daadwerkelijk het kabinet Wilders verafschuwen biedt Sargasso u hier de mogelijkheid om u uit te spreken over deze aanpak. Hier werd immers twee jaar geleden het al op voorhand verguisde concept Links Terugneuken bedacht, toen was Nederland er nog niet klaar voor maar wellicht zijn we inmiddels wel op het vereiste niveau beland?

 1. 1

  En waarom zou links Nederland zich scharen achter een Partij die haar linkse gedachtengoed al lang verkwanseld heeft, het bouwen van kolencentrales oogluikend toestond en geleid door een oud staats secretaris van justitie die het deporteren van vluchtelingen aanscherpte..

  Waarom zouden we het uberhaupt nog moeten hebben van politieke partijen? We gaan het zelf wel doen.

 2. 3

  Gezien vanuit de PvdA is het een volkomen logische strategie. En ‘kabinet Wilders’ is een prima insteek: de gebleekte halfbloed is nu eenmaal de man met de stekker in de hand.

  En hoewel ik niet op de PvdA zal stemmen,is @peterpolders’s opmerking dat ‘we het zelf wel gaan doen’ natuurlijk klinkklare kletskoek. De wetgeving is in handen van de Tweede Kamer, dus van de politieke partijen, en dat is maar goed ook.

 3. 4

  Die onwil om met andere linkse partijen samen te werken is de PvdA nogal kwalijk te nemen, vind ik. Dat zorgt ervoor dat het CDA het voor het kiezen blijft houden, terwijl het tijd wordt dat die eens een Nolensconstructie aan hun broek krijgen.

 4. 5

  Tja, zo hoort het toch ? De oppositie-partijen zijn er om oppositie te voeren. En deze combinatie heeft kennelijke zwakheden te over, dus ik zou zeggen: toon vooral geen medelijden.

 5. 6

  Elsevier: “Het zou goed zijn als de PvdA nog eens een weekend ging broeden op de oppositiestrategie. Dat is in het belang van de PvdA zelf, maar ook in het belang van het eventuele kabinet-Rutte.

  Een premier en een oppositieleider moeten elkaar op scherpe, maar weloverwogen manier bestrijden. Daar worden ze beiden sterker van. Ze hebben een gezamenlijk belang bij een stevig duel. De democratie is er ook bij gebaat.”

  Ja ja. Maandenlang hebben we Wilders’ hysterie van relativerend commentaar voorzien, maar nu rechts aan de macht is, is bij de oppositie redelijkheid opeens geboden. Me kloten, Elsevier.

 6. 9

  PvdA wil weer politiek gaan bedrijven vanaf het Malieveld. Niks “boel bij elkaar houden” en polderen zoals Cohen zei te willen, maar juist flink polariseren voor electorale winst. Ik zie al weer een strijd tussen werkgevers en werknemers, en tussen generaties oplaaien. Jammer hoor. Met wat voor lijm gaan ze die ideologische veren trouwens weer opplakken?

  Het “Kabinet Wilders” noemen vind ik wel een aanduiding die recht doet aan de werkelijke machtsverhoudingen in de beoogde regeringsconstructie. Het niet werkelijk toetreden tot het kabinet en geen enkele verantwoordelijkheid dragen, maar tegelijkertijd wel de hand aan de stekker van het kabinet houden, maakt dat maar één persoon de werkelijke baas is in het land.

 7. 10

  Hulde aan Peter Polder. De Tweede Kamer noemen zich volksvertegenwoordigers. Zij doen de wetgeving. Hoe betrouwbaar zijn zij? Ze doen wat hun partijtop zegt, anders vliegen ze eruit. En zo beslissen ze over wetgeving. En dat noemen we democratie.

  Cohen heeft inderdaad een niet brandschoon blazoen. Hij ging voor premier, laat hem maar weer opsodemieteren en stuivertje wisselen met Eberhard. Dat zou een ware oppositie en partijleider zijn: ongezouten, origineel, uitgesproken en begrijpelijk. Dat stotterende intellectuele gebabbel doet Cohen maar in de achterkamertjes.

 8. 11

  Nog een ideetje: vertel aan al uw buitenlandse contacten dat Geert Wilders de Nederlandse regering vertegenwoordigt en dat hij de machtigste politicus van Nederland is. Heel erg naast de waarheid zit u daar niet mee en u kunt er altijd nog aan toevoegen dat het u spijt en dat uzelf en tien miljoen andere stemmers Wilders niet steunen.

  Eens kijken hoe lang deze handelsnatie het kan verdragen om internationaal als melaatse door het leven te gaan.

 9. 12

  Zojuist nog even gekeken, maar niets hierover in de Volkskrant of de NRC.
  Logisch, want het betreft hier een pamflet van de PvdA dat is gelekt, en daar besteden zij natuurlijk geen aandacht aan.
  Het artikel in de Telegraaf noemt enkele speerpunten van de PvdA strategie.
  Kennelijk is er goed gekeken naar Wilders, want ze hebben het over: : “…. de kiezer wil vechtlust zien….” en “…… we moeten niet handelen vanuit een Haags isolement….”
  Als je dat leest, kun je maar 1 conclusie trekken:
  Cohen kan maar beter een grote ring zoeken en een handdoekenwinkeltje beginnen.

 10. 13

  @8: je hoeft Wilders ook niet aan te pakken om het kabinet Wilders te laten vallen – een enkele dissident bij CDA of VVD is al genoeg.

  Het aanstaande kabinet Wilders moet een feestje zijn voor de oppositie-partijen; een partij vereniging van onbenullen geleid door een schreeuwende fascist, een partij van neo-cons en salon-liberalen geleid door een vriendelijke maar gezichts- en ideeloze onbenul en een uiteenvallende partij geleid door een rücksichtlose Macchiavellaanse rat die met de kleinst mogelijke meerderheid samen gaan regeren.

 11. 15

  @11 Kunnen we ophouden met naar het buitenland verwijzen als er duidelijk moet worden gemaakt waarom we Wilders niet goed vinden voor Nederland? Het is ten eerste een uitspraak die niet bewezen is en daarmee lijkt op bangmakerij. Ten tweede wek je ermee de indruk geen inhoudelijke argumenten te hebben. En ten derde is het in een land dat zich steeds meer op de eigen navel richt ook nog eens aan dovemansoren gericht.

 12. 16

  Het lijkt me nuttig voor de PvdA om zich te realiseren dat een deel van de PVV aanhang zich van hen heeft afgewend juist omdat de PvdA deze kiezers niet meer bleek te vertegenwoordigen. Daarnaast lijkt de regentenmentaliteit binnen de PvdA niet erg in lijn met de naam.

 13. 17

  hehe :-) Pvda en oppositie voeren.. die fractie wordt bevolkt door een stelletje volgevreten non-valeurs dat alleen uit is op de leuke baantjes.. oppositie voeren gaan ze hun neus voor ophalen

 14. 19

  Nog een ideetje: vertel aan al uw buitenlandse contacten dat Geert Wilders de Nederlandse regering vertegenwoordigt en dat hij de machtigste politicus van Nederland is. Heel erg naast de waarheid zit u daar niet mee en u kunt er altijd nog aan toevoegen dat het u spijt en dat uzelf en tien miljoen andere stemmers Wilders niet steunen.

  Eens kijken hoe lang deze handelsnatie het kan verdragen om internationaal als melaatse door het leven te gaan.

  Je moet echt wel een HELE slechte verliezer zijn als je je eigen land naar de knoppen wilt helpen ( met halve waarheden) om zo een politieke opponent van het toneel te krijgen.

  Carlos ik vind jou echt een gevaarlijke engerd, engerd!

 15. 20

  Terugneuken was nog nooit zo makkelijk.

  @Piet Ah-boe-hoe: ze zijn allemaal links! Maar niet liegen hè? De Volkskrant-post is al van 10uur (3,5uur voor jouw reactie).
  NRC blijft inderdaad achter, maar die proberen de laatste tijd juist minder over-schrijf-nieuws te brengen. Ik zou even wachten tot vanmiddag; dan komt de krant uit.
  Tot slot: er wordt hevig gespeculeerd dat de PvdA het zelf gelekt heeft. Dan zou het juist de Volkskrant moeten zijn die het hardst van de toren blaast, oder?

  @11 …en dat net zo lang tot Rutte een EU/IMF-top huilend verlaat.

  @19 Hoezo halve waarheden? De wereld is toch zwart-wit? Bovendien is het niet uit te leggen, dus het enige wat je hoeft te doen, is … niets doen.

 16. 21

  #
  KJ | 10 September 2010 | 13:19

  Ja ja. Maandenlang hebben we Wilders’ hysterie van relativerend commentaar voorzien, maar nu rechts aan de macht is, is bij de oppositie redelijkheid opeens geboden. Me kloten, Elsevier.
  #
  Carlos | 10 September 2010 | 13:21

  Mooi gezegd KJ.

  ——-

  SUKKELS !

 17. 23

  @17: Daarom willen ze ook een negatieve oppositie voeren ipv een positieve. Afzeiken kan iedereen maar gaat ook gauw vervelen, vooral bij het electoraat.

  Ik denk dat de kiezer duidelijk voor ogen heeft dat er een economie op de rails geholpen moet worden en nog een aantal ander grote problemen oplossing eisen. Met een negatieve oppositie werk je dat alleen maar tegen en de volgende verkiezingen ingaan met een track-record van obstructie lijkt me geen wervend argument naar de kiezer toe.

 18. 24

  kom kom esgigt, niet zo naief.. in de polletiek draait alles om macht, en om die de krijgen is ( bijna) alles geoorloofd..

  maar of het effectief is, is de vraag, dat ben ik met je eens

 19. 27

  Bijzonder verfrissend is ook de onderlinge kameraadschap van de 3 heren in kwestie en het enthousiasme waarmee de heren hun zin in de onderlinge samenwerking uitstralen. Waarom er bij mij steeds maar weer beelden van ‘The Good, The Bad en the Ugly’ door heen komen weet ik ook niet. Het zal wel iets te maken hebben dat ze alle drie plannen hebben om een mes in de rug van een ander te steken.

 20. 28

  @11, Carlos,

  Ha wat schattig, Carlos denkt nog steeds dat (buitenlandse) ondernemers kijken naar wat voor regime er in het land waar ze zaken doen zit.

  Ik heb heeeeeeeeeel slecht nieuws voor je, dat interreseert ze echt geen ene drol, als de cijfers zwart zijn onder de streep dan tekenen ze er voor, al zit Adolf Hitler op de troon.

 21. 30

  Een opositierol voor de PvdA, prima, succes ermee, jammer alleen dat de opositieleider van deze machtige partij achter de interuptiemicrofoon meestal niet verder komt dan het stotterend voorlezen van spiekbriefjes.

 22. 31

  @26 Precies. En dat gaat het gespartel van Rutte ook zijn.

  Wat ook vermakelijk is, is dat geneuzel over machtelozen. Het is een beetje het omgekeerde van wat je bij de Tea Party in de VS ziet: die beginnen ineens te miepen over ‘ballancing the budget’ en ‘Washington politics’ nadat ze zelf 8jaar lang de overheidsuitgaven hebben laten exploderen en niks anders deden dan ‘politics’.

  Je doet nu hetzelfde. Wilders zou toch Den Haag bestormen om de macht ervan terug te geven aan de burgers? De lange neus die er nu getrokken wordt naar links zou zijn electoraat zich net zo goed kunnen aantrekken. Of zoals NRC-columnist Christiaan Weijts vorige week zei: wacht nog even met lachen tot de eerste rekeningen van dokter en kinderopvang op de mat vallen.

 23. 32

  Ik vraag me toch af: stel nu dat Wilders/Rutte I (choose your poison) onverhoopt met een goed voorstel komt; ik noem maar wat geks: we kappen met de JSF.
  Is ‘links’ dan tegen omdat dit aan de ‘laat dit kabinet zo snel mogelijk vallen’ mission statement voldoet? Of is ‘links’ ook nog van plan om constructief te zijn, in plaats van alleen maar “Heu! Teugen!” te roepen.

  Alleen maar het verongelijkte jongetje uithangen belooft niet veel goeds voor als Cohen onverhoopt wel in het pluche terecht komt.

 24. 33

  @32 Je hebt het verkeerd begrepen. Het punt is nu juist dat het er niet toe doet wat de PvdA zelf vindt. Het idee van de strategie is om -bv in het scenario wat jij opwerpt- te zeggen: “JSF schrappen? Prima, maar het is wel weer duidelijk wie hier aan het roer zit; En dat bent u niet, meneer Rutte. Laat u zich zo makkelijk ringeloren voor een paar zetels steun voor uw kabinet? U zou voor dhr. Wilders toch alleen wat immigratieregels aanscherpen? Het is eigenlijk een raadsel waarom Dhr. Wilders niet in vak K zit. Hebt u al aan uw defensiespecialisten, bv Dhr. van Baalen of Dhr. Berlijn gevraagd wat ze hiervan vinden?”.

  Zoiets dus.

 25. 34

  Echt Carlos wat ben je krom. Weet je zelf wel wat af van Haider? het verleden van zijn familie? zijn constante verheerlijking van nazi duitsland?

  Ik snap het wel hoor….
  krom + krom = recht voor jou toch?

  Hou s.v.p. op met je Godwinnetjes….

  LOSER!!!!!

 26. 36

  @35 misschien moet je de comments beter leren lezen en/of kennis hebben van Dhr. Haider.

  Of dacht je dat Carlos ‘toevallig’ even deze bewuste meneer erbij heeft getrokken?

  Tip: reactie 29.

  Maar jij leest zo`n comment natuurlijk heel anders, toch? ;)

 27. 37

  Misschien een beetje flauw maaruuhh….Prometeus, heb je niets anders te doen dan de hele dag op verschillende comments te reageren? Je lijkt wel de bitch van …..

  En nu niet meteen mij verwijten dat ik ook een aantal maal heb gereageerd.

  Dit is in 2 jaar tijd mijn vierde comment op sargasso

 28. 39

  Ik moet wel zeggen dat, ondanks het feit dat ik het helemaal niet erg vind als de PvdA er met gestrekt been in gaat, dat ik dat inderdaad Cohen nog niet zie doen. De man is onwennig in zijn kamer-zetel, en dan druk ik me nog voorzichtig uit.

 29. 41

  @KJ | 10 September 2010 | 13:14
  “Ja ja. Maandenlang hebben we Wilders’ hysterie van relativerend commentaar voorzien, maar nu rechts aan de macht is, is bij de oppositie redelijkheid opeens geboden. Me kloten, Elsevier”.

  Jezus wat een slap gelul KJ. Ik zit al 46 jaar lang naar dat slappe gelul en PvdÄ te luisteren dus hou nog maar ff vol. Beloven en beloven en niks doen, das het motto van links. De laatste tijd alleen maar met de meest walgelijke beschuldigingen roepen. Dat is voor mij geen belang hebben met het land maar alleen hun kapitale corrupheid ten toon stellen. Dus slaap maar lekker door. Ik was heel blij dat eerst Pim Fortuyn kwam die werd gedood mede door de vuilspuiterij van de linkse cultuur en nu dus weer met Geert en dat is voor mij gelijk de aanleiding dat ik op de underdog stem. Groetjes en suc6 met je oorlogje spelen.

 30. 42

  de vorige posting schetst de treurige polarisatie in de Westerse samenlevingen. En wat gaat de PvdA hier aan doen? een oppositie strategie uitwerken die nog meer polarisatie betekent. Allemaal best, maar zeur dan niet over de tea party, fox news of PVV die zouden polariseren.

 31. 43

  @reak; Waar haal jij vandaan dat ik links ben ? Ik noteer slechts hypocrisie bij Elsevier – dat maakt mij nog niet links.

  Toe dan. Vraag maar rond hier. Ik sta hier niet echt bekend als links.

 32. 46

  @Anton; Volgens mij is de PVV voornamelijk opportunistischer dan de PvdA (zie ook: AOW leeftijd), en, gezien hun samenwerking met de VVD, lijkt mij niet dat ze ‘socialer’ zijn – hoe vaag die term ook is.

 33. 47

  Quote uit artikel hierboven: Groenlinks, SP en D66 worden slechts als figuranten gezien.

  Zo had ik het eerst ook begrepen, maar na fact-checking bleek het overdreven. Lees het “uitgelekte” document zelf er maar op na: te downloaden via het digitale artikel bij de telegraaf.

  In de tweede alinea wordt de SP dogmatisch genoemd, terwijl GL en D66 links-liberaal genoemd worden. Maar dat doet de schrijver van dit document alleen om duidelijk te maken wat volgens hem de PvdA onderscheidt van die partijen. Verderop wordt nadrukkelijk gesteld dat de PvdA in de oppositie zoveel mogelijk met alle andere partijen wil samenwerken, inclusief de SP.

 34. 48

  @KJ, reak: inderdaad, KJ is niet links. Maar als rechts zijn alles goed vinden is waar zelfbenoemd rechts mee aan komt zetten, dan denk ik dat KJ ook geen volbloed rechtsert is. En dat staat ‘m goed. Valt mee te lullen.

  OnT: Het zal tijd worden dat de PvdA eens leert om effectief oppositie te voeren. Ben bang dat het weer allemaal te lief en naïef zal worden.

 35. 49

  @majava: en verdeeld. Als er dan eens iemand is die een sterk argument maakt, zie je in no-time de baantjesjagers eropduiken om duidelijk te maken ‘dat dat toch niet de bedoeling kan zijn’. Bah.

 36. 52

  DE beste oppositie strategie is natuurlijk om stug allerlei erg linkse, SP achtige wetsvoorstellen te doen die ook in het sociaal economische programma van Geert staan maar tegen het regeerakkoord ingaan. Wilders mag deze voorstellen dan niet steunen en dit zal een deel van zijn kiezers teleurstellen, als ze zien dat hij verantwoordelijk is voor dingen als verhoogde pensioenleeftijd en bezuinigingen in de zorg. Ook wetsvoorstellen die de twee dissidenten aan het twijfelen kunnen doen brengen maar tegen het regeerakkoord ingaan lijken me handig. Gewoon, verdeel en heers enzo.

 37. 53

  @JanT; Goed punt. De PvdA moet gewoon de sociale elementen uit het program van Wilders met veel nadruk als eigen materiaal naar voren brengen. Daarmee lijken ze nog stedds consequent, en kunnen ze VVD en CDA zwaar fucken.

 38. 55

  Duidelijker kan de PvdA niet laten weten geen constructieve partij te zijn.

  1: Kabinet bewust laten vallen voordat maatregelen hun effect kunnen krijgen: 3 jaar opbouw “down the drain”. 2: Regerings verantwoordelijkheid bewust ontlopen door VVD tot het onmogelijke te dwingen over paars te moeten gaan en vervolgs – heel zielig –

  3: Je kont tegen de krib gooien

  IN EEN TIJD DAT DIT LAND NIET STUK GEMAAKT MAAR GEREGEERD MOET WORDEN !!!!

  Hoe die kun je zinken, hoe triest kan het worden.

  Plaatsvervangende schaamte over Wilders? Zeker.
  Plaatsvervangende schaamte over de PvdA? Absoluut !